Cumartesi Anneleri nedir? Cumartesi Annelerine neden engellendi?

Cumartesi Anneleri'nin 700'üncü oturma eylemine Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından yapılan açıklama ile izin verilmediği duyuruldu. Peki cumartesi anneleri nedir?

Cumartesi Anneleri nedir? Cumartesi Annelerine neden engellendi?

Cumartesi Anneleri'nin 700'üncü oturma eylemine Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından yapılan açıklama ile izin verilmediği duyuruldu. Galatasaray Meydanı'na yürüyen grup ile polis arasında yaşanan arbedede çok sayıda gözaltı olduğu öğrenildi.
 

İstanbul Beyoğlu Kaymakamlığı, yaptığı açıklamayla Cumartesi Anneleri'nin bugün yapacağını belirttiği 700 hafta oturumuna izin verilmediğini duyurdu. Bu açıklamanın ardından ise Cumartesi Anneleri, 700. eylemi için Taksim İstiklal Caddesi üzerinden Galatasaray Meydanı'na gelmek istedi. Gruba güvenlik güçleri izin vermedi. İstiklal Caddesi boyunca gruptakiler ve polis arasında arbede yaşandı. Polis, dağılmayan gruplara gazla müdahalede bulundu ve çok sayıda kişi gözaltına alındı.

ALANA GİRİLMESİNE İZİN VERİLMİYOR

Bu arada polis, girişi engellemek için Galatasaray Meydanı çevresinde önlem aldı. Meydana girmek isteyenlere izin verilmiyor. Eylem için Taksim'e gelenler arasında HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan'ın yanı sıra, bazı HDP ve CHP milletvekillerinin de olduğu görüldü.

CUMARTESİ ANNELERİNE NEDEN İZİN VERİLMEDİ?

Beyoğlu Kaymakamlığından Cumartesi Anneleri duyurusu şu şekilde:

PKK terör örgütüne müzahir sosyal medya hesaplari üzerinden İlçemiz Galatasaray Meydaninda 25.08.2018 Cumartesi günü Saat 12.00'de yapilmak için çağrida bulunulan toplanti ve oturma eylemine bahse konu yer; 2911 Sayili Kanun kapsaminda ilan edilen toplanti ve yürüyüş güzergahlarindan olmadiği ve Kaymakamliğimiza yasal yollarla herhangi bir bildirimde bulunulmadiğindan dolayi, 2911 Sayili Kanunun 10 ve 17 ile 5442 Sayili İl İdaresi Kanununun 32/ç. maddeleri çerçevesinde Kaymakamliğimizca MÜSAADE edilmeyecektir.
 
Kamuoyuna saygiyla duyurulur.

Cumartesi Anneleri nedir?

Cumartesi Anneleri, 27 Mayıs 1995'ten bu yana her Cumartesi günü Galatasaray Meydanında oturma eylemleri düzenleyerek, gözaltında kaybolan yakınlarını ve faili meçhul siyasi cinayetlere kurban giden yakınlarının faillerini arayanlardan oluşan bir topluluktur.

Arjantin'de cunta yönetiminin zorla yok ettiği çocuklarını bulmak için Plaza Del Mayo meydanı'nda toplanan annelerden esinlenen gruba katılanların sayısı zaman geçtikçe binleri bulmuştur. 13 Mart 1999'da polisin müdahaleleri nedeniyle oturma eylemlerine ara veren grup, 31 Ocak 2009'da yeniden bir araya gelmeye başladı.

23 Temmuz 2016 itibarıyla 591. buluşmalarını gerçekleştiren ailelerin başlıca talepleri kayıpların devlet arşivlerinde kayıtlı akıbetlerinin açıklanması, faillerin yargılanması, Türk Ceza Kanunu'nda zorla kaybetme suçunun insanlığa karşı suç kapsamında zaman aşımına uğramayacak şekilde düzenlenmesi ve Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Gözaltında Kayıplar Sözleşmesi'ni imzalamasıdır.[1][2]

Uluslararası Hrant Dink Ödülü, 2013'te Cumartesi Anneleri'ne verildi.[3]

Uruguay Eski  Devlet Başkanı Jose Mujica ve eşi, 31 Ekim 2015 Cumartesi Günü 553. kez bir araya gelen Cumartesi Anneleri'ne destek olmak için Galatasaray Lisesi'nin önüne geldi.[4]

Kaynak: vikipedia

1
1
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡