Deprem bir daha olacak mı? İstanbul deprem haritası

İstanbul art arda depremler ile sarsıldı. Vatandaşlar ise merakla deprem bir daha olacak mı diye merak ediyor. Peki Büyük İstanbul depremi olacak mı? İşte uzmanların açıkladığı İstanbul deprem haritası...

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy bugün İstanbul'da Silivri açıklarında meydana gelen 5.8'lik depremi 24TV'ye yorumladı. Üşümezsoy, 5 civarında artçıların olabileceğini belirtti. Üşümezsoy, "Silivri çukurunda daha büyük deprem olmaz. Ancak diğer tarafta Kumburgaz'a çukurunda bir deprem olursa o 6.5 büyüklüğünde olabilir" dedi. Herkes deprem bir daha olacak mı endişesinde. Peki Büyük İstanbul depremi olacak mı? İşte uzmanların açıkladığı İstanbul deprem haritası...

DEPREM BİR DAHA OLACAK MI?

Üşümezsoy şöyle konuştu:

Deprem bir daha olacak mı? Büyük İstanbul depremi olacak mı? İstanbul deprem haritası

Silivri çukurunda daha büyük bir deprem olmaz. Kumburgaz'a doğru giderse o 6.5'lara doğru gidebilen bir deprem yapabilir. Silivri çukurunda bu tip depremler olur. 1912'de kırılmış olduğu için, başlangıçta bunlardan korkuyordum. Burada bu fayın kırılmış olduğu için Tekirdağ kesiminde sorun yok. Yalova Çınarcık'tan gelen fayda büyük bir deprem yok. En riskli fay Kumburgaz çukurunda, şu an o riski görmüyoruz.

Bu depremin Artçıları 5'ler civarında olur. Silivri çukurundaki fayların büyüklükleri 6'yı geçecek depremler yapmaz. Ama tekrar söylüyorum Kumburgaz çukurundaki fay kırılırsa o 6.50 şiddetinde deprem yapabilir.

ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Sucuoğlu, İstanbul'daki depreme ilişkin açıklamalarda bulundu. Sucuoğlu, "Bu deprem daha önce olan bağımsız bir deprem. Fayın başka bir kısmının kırılmış olması gerekiyor. 5.8 daha ciddi. 4.6 olanlar yapılara etki edecek bir deprem değil. 6. orta şiddetli bir deprem oluyor" dedi.

Prof. Dr. Okan Tüysüz, "Üzerinde deprem beklentimiz olan bir fayın ve oınun çevresindeki bazı fayların getirdiği bir deprem. Özellikle merak edilen geleceğe yönelik gerçekten net cevabı olmayan bir soru. Deprem aktivitesi birbirini izlemesi gerekiyor. Bu aşamada çok fazla birşey mümkün değil. Bölge kritik bir bölge ve üzerinde büyük bir deprem olması beklenilen bir bölge. Bu tamamen artçılarından sonra gidebilir ya da bunun arkasında bir süre daha deprem sürebilir. Bekleyip görmek gerekiyor." dedi.

BÜYÜK İSTANBUL DEPREMİ OLACAK MI?

İstanbul deprem haritası ve büyük İstanbul depremi ile ilgili son dakika açıklamaları yakından takip ediliyor. Büyük İstanbul depremi nereleri etkileyecek? Kandilli Rasathanesi Deprem Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat, İstanbul'da meydana gelen depremle ilgili basın toplantısı yaptı. Kalafat, "Marmara'da beklediğimiz depremler 6-7 büyüklüğünde depremlerdir. Biz bu depremlerin hangi kolda olacağını bilmiyoruz." diye konuştu.

“Büyük İstanbul depremi olacak mı?” sorusu araştırılıyor. İstanbul deprem haritası yoğun ilgi görüyor. Birçok ilin deprem tehlikesine ilişkin değişikliği içeren Türkiye'nin Yeni Deprem Tehlike Haritası'nın 1 Ocak'ta yürürlüğe girdi. 24 Eylül’de gerçekleşen depremin ardından vatandaşlar araştırmalarını hızlandırdılar. Kandilli Rasathanesi Deprem Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat, İstanbul'da meydana gelen depremle ilgili basın toplantısı yaptı. Kalafat, "Marmara'da beklediğimiz depremler 6-7 büyüklüğünde depremlerdir. Biz bu depremlerin hangi kolda olacağını bilmiyoruz." diye konuştu.

Herkes deprem bir daha olacak mı endişesinde. Peki Büyük İstanbul depremi olacak mı? İşte uzmanların açıkladığı İstanbul deprem haritası...

KANDİLLİ AÇIKLAMA YAPTI

Deprem bir daha olacak mı? Büyük İstanbul depremi olacak mı? İstanbul deprem haritası

Kandilli Rasathanesi Deprem Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat, İstanbul'da meydana gelen depremle ilgili basın toplantısı yaptı. Kalafat, "Marmara'da beklediğimiz depremler 6-7 büyüklüğünde depremlerdir. Biz bu depremlerin hangi kolda olacağını bilmiyoruz." diye konuştu.

Kalafat, İstanbul'da meydana gelen depremin kimseyi rehavete sokmamasını belirterek, bölgede 6-7 büyüklüğünde deprem beklediklerini söyledi. İşte Kalafat'ın açıklamalarından satır başları:

Deprem özellikle Silivri ve İstanbul Marmara Denizi'nin kıyısında vatandaşlarımız tarafından kuvvetlice hissedildi. Bu büyüklükteki depremin canlılar ve doğa üzerinde fazla etkisi olmaz. Şehir depremi olmasından dolayı bize depremin özellikle kaynağa yakın yerlerde hissedilmesine neden oldu. Sığ depremler kuvvetlice hissedilir. Ama endişeye gerek yok, herhangi bir can kaybı ya da hasara neden olmaz.

Bu depremden alacağımız ders şu şekilde olmalıdır... Körfez depremi sonrasında Marmara'da büyük bir deprem bekliyoruz. Zamanı konusunda bir şey söyleyemiyoruz. Yeri ve büyüklüğünü hata payları içerisinde verebilmekteyiz. Bu coğrafyada depreme hazırlıklı olunmalı. Deprem bilinci yüksek bir toplum haline gelin.

İkinci mesajımız, evet, ben hazırlık yapıyorum. Bu deprem er veya geç olaraktır. Buradan çıkaracağımız 7 il ve diğer yerleşim yerlerinde yaşayan vatandaşlarımızın depreme dayanıklı konutlarda oturmaları gerekmektedir. Marmara'da farklı kaynaklarda deprem olmaktadır. Bu bölgede her yıl bine yakın deprem olmakta. Bu deprem bizi rehavete sokmamalı.

Bölgede iki fay hattı var. Kuzey Anadolu Fayı daha tehlikeli. Marmara'da beklediğimiz depremler 6-7 büyüklüğünde depremlerdir. Biz bu depremlerin hangi kolda olacağını bilmiyoruz.

BÜYÜK İSTANBUL DEPREMİ OLACAK MI?

Deprem bir daha olacak mı? Büyük İstanbul depremi olacak mı? İstanbul deprem haritası

Gazi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özmen, "İstanbul'un Marmara Denizi'ne yakın veya kıyısı bulunan ilçelerinde deprem tehlikesi arttı." dedi.

Özmen, Türkiye'nin Yeni Deprem Tehlike Haritası'nın İstanbul ve Ankara'ya etkilerine ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Birçok ilin deprem tehlikesine ilişkin değişikliği içeren Türkiye'nin Yeni Deprem Tehlike Haritası'nın 1 Ocak'ta yürürlüğe girdiğini hatırlatan Özmen, bu haritaya göre İstanbul ve Ankara gibi birçok ilin deprem tehlikesinde önemli değişiklikler olduğunu söyledi.

Haritanın dünya ve Türkiye'deki gelişmelere paralel olarak 23 yıl aradan sonra yeniden düzenlendiğini belirten Özmen, artık her yerleşim biriminin, mahallenin deprem tehlikesinin faya yakınlığına veya uzaklığına bağlı olarak değiştiğini kaydetti.

Herkes deprem bir daha olacak mı endişesinde. Peki Büyük İstanbul depremi olacak mı? İşte uzmanların açıkladığı İstanbul deprem haritası...

İSTANBUL DEPREMİ HARİTASI

Yeni haritanın yürürlüğe girmesiyle 1996 tarihli eski haritayla depreme maruz bölgeler olarak tespit edilen yerlerin yürürlükten kaldırıldığını aktaran Özmen, "Ayrıca 'birinci-ikinci derece deprem bölgesi' ifadeleri ortadan kalktı. Artık her yerleşim biriminin, mahallenin hatta binanın deprem tehlikesi koordinat bazında e-Devlet şifresiyle Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının web sayfasından öğreniliyor. Bu sayede bulunulan yerin, bölgenin deprem tehlikesiyle ilgili çok farklı şekilde sorgulamalar yapılabiliyor, istenirse bunlar harita üzerinde gösterilerek rapor halinde çıktısı alınabiliyor." diye konuştu.

Özmen, yeni haritanın yürürlüğe girmesiyle bazı illerin deprem tehlikesi değerinin düştüğü, bazı illerin yükseldiğini bir kısmının ise aynı kaldığını dile getirdi.

YENİ HARİTANIN İSTANBUL VE ANKARA'YA ETKİLERİ

Özmen, eski haritanın, deprem tehlike parametresi olan sağlam zemindeki maksimum yer ivmesi değerini gösteren "g"ye göre (50 yılda yüzde 90 ihtimalle aşılmayacak yer ivmesi değeri) Türkiye'yi 5 dereceye ayırdığını ifade etti.

Buna göre birinci derece deprem bölgelerinin yer ivmesinin 0.40 g ve daha büyük, ikinci derecenin 0.30-0.40 g, üçüncü derecenin 0.20-0.30 g olduğunu belirten Özmen, dördüncü derecenin 0.10-0.20 g ve beşinci derece deprem bölgeleri yer ivmesinin ise 0.10 g'den küçük olması beklenen bölgeleri gösterdiğini dile getirdi.

Eski haritanın Türkiye yüzölçümünün yüzde 66'sının birinci ve ikinci derece deprem bölgesinde bulunduğunu ve nüfusunun yüzde 71'inin bu bölgelerde yaşadığını gösterdiğini aktaran Özmen, şöyle konuştu:

"Yeni haritanın yürürlüğe girmesiyle 1996 tarihli haritayla depreme maruz bölgeler olarak tespit edilen yerlerde önemli değişiklikler oldu. Marmara Denizi'ne yakın ilçelerde deprem tehlikesi arttı. Eski haritaya göre İstanbul'un Adalar, Avcılar, Bakırköy, Eminönü, Kadıköy, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Sultanbeyli, Tuzla, Üsküdar ve Zeytinburnu ilçeleri birinci derece deprem bölgesi altında olduğu için yer ivmesi değeri 0,40 g olarak alınmakta ve bu değerin ilçe sınırları içinde her yerde aynı olduğu kabul edilmekteydi. Ama artık her mahallenin veya binanın deprem tehlike parametresi faya uzaklığına ve zemin sınıfına bağlı olarak değişebiliyor. Bu ilçelerin Marmara Denizi'ne yakın olan bölgelerinde beklenen maksimum yer ivmesi değerlerinde önemli artışların olduğu görülüyor. Bu artış yüzde 50 ile en fazla Adalar'da meydana gelmiştir. Avcılar, Bakırköy, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Tuzla ve Zeytinburnu'nun Marmara Denizi'ne yakın olan bölgelerinde yaklaşık yüzde 5-25 oranında artışlara neden olduğu görülüyor. Sultanbeyli ve Üsküdar'da ise yüzde 5-10 oranında azalışa neden olmuştur."

"Yüzde 70 ile en fazla Büyükçekmece ilçesinde artış var"

Deprem bir daha olacak mı? Büyük İstanbul depremi olacak mı? İstanbul deprem haritası

Özmen, eski haritada ikinci derece deprem bölgesinde gösterilen Bağcılar, Bahçelievler, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beykoz, Beyoğlu, Büyükçekmece, Çatalca, Esenler, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kağıthane, Silivri, Şile, Şişli ve Ümraniye'nin Marmara Denizi'ne yakın olan bölgelerinde yer ivmesi değerlerinde önemli artışların görüldüğünü belirterek, "Bu artış yüzde 70 ile en fazla Büyükçekmece'de meydana gelmiştir. Bağcılar, Bahçelievler, Esenler, Fatih, Güngören'in Marmara Denizi'ne yakın olan bölgelerinde yaklaşık yüzde 35-45 oranında, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beyoğlu, Çatalca, Gaziosmanpaşa, Kağıthane, Silivri, Şişli ve Ümraniye'de yüzde 15-30 oranında, Beykoz ve Şile'de ise yüzde 5 oranında artışlara neden olduğu görülmüştür." ifadesini kullandı.

Eski haritada üçüncü derece deprem bölgesinde gösterilen Eyüp ve Sarıyer ilçelerinin ise yer ivmesi değerlerinde önemli artışlar olduğunun görüldüğünü aktaran Özmen, bu artışın Eyüp ilçesi için yüzde 80'i, Sarıyer ilçesi için de yüzde 50'yi bulduğunu söyledi.

Herkes deprem bir daha olacak mı endişesinde. Peki Büyük İstanbul depremi olacak mı? İşte uzmanların açıkladığı İstanbul deprem haritası...

"Başkent deprem tehlikesi açısından önemli değişikliklere uğradı"

1996 resmi deprem bölgeleri haritasında 4'üncü derece deprem bölgesi içinde gösterilen Ankara'nın, yeni haritanın yürürlüğe girmesiyle deprem tehlikesi açısından önemli değişikliklere uğradığına işaret eden Özmen, şu bilgileri verdi:

"Ankara'da bazı ilçelerinin deprem tehlikesi yükselirken, bazı ilçelerinin deprem tehlikesi düştü. Eskiden dördüncü derece deprem bölgesinde gösterilen Ankara merkez, Çankaya, Altındağ, Etimesgut, Keçiören, Mamak, Sincan, Yenimahalle, Gölbaşı, Keçiören, Mamak gibi merkezde olan ilçeler de deprem tehlikesi değeri yüzde 50 kadar artmıştır. Eskiden birinci derece deprem bölgesinde gösterilen Evren ilçesinin deprem tehlikesi yüzde 75 kadar düşmüştür. Şereflikoçhisar ilçesinde ise deprem tehlikesi yüzde 50 kadar düşmüştür. Ayrıca Bala, Beypazarı, Çamlıdere, Elmadağ, Güdül, Kahramankazan, Kızılcahamam gibi ilçelerde deprem tehlikesi önemli oranda azalmıştır."

Özmen, Türkiye'de artık binaların deprem yükü hesaplamaları, güçlendirme çalışmaları, riskli yapıların belirlenmesi ve kentsel dönüşüm çalışmalarının yeni haritaya göre yapılacağını, bu haritanın kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında riskli binaların belirlenmesinde ciddi rolü olacağını sözlerine ekledi.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡