DGS sınav giriş yerleri açıklandı mı? DGS sınav yerleri ne zaman açıklanacak 2019?

DGS (Dikey Geçiş Sınavı) sınavına az bir zaman kala adaylar tarafından sınava nerede gireceekleri araştırılmaya başlandı. Peki DGS sınav giriş belgesi yayınlandı mı? DGS ne zaman? DGS hesaplama nasıl yapılır? DGS matematik konuları nelerdir? İşte cevapları.

DGS sınav giriş yerleri açıklandı mı? DGS sınav yerleri ne zaman açıklanacak 2019?

DGS (Dikey Geçiş Sınavı) 30 Haziran tarihinde gerçekleşecek. Bundan dolayı adaylar sınav giriş belgelerinin ne zaman yayınlanacağını araştırmaya başladı. Peki DGS sınav giriş belgesi yayınlandı mı? DGS ne zaman? Tüm cevaplar haberimizde...

DGS SINAV GİRİŞ YERLERİ BELLİ OLDU MU?

2019 DGS sınav giriş yerleri için meraklı bekleyiş sürüyor. Fakat sınava girilecek yer bilgisini gösteren sınav giriş belgesi henüz paylaşılmadı. Bilindiği gibi ÖSYM, sınav giriş belgelerini sınav tarihlerinden 1-2 hafta evvel paylaşıyor. Buna göre, DGS giriş belgelerinin 17-21 Haziran tarihleri arasında yayınlanması öngörülüyor. Tarihler net değildir, ÖSYM tarafından resmi bir açıklama geldiğinde haberimizin içeriğinde bulunacak. DGS sınav giriş yerleri, ÖSYM'nin resmî internet adresi üzerinden paylaşılacak.

DGS sınav giriş belgeleri için ÖSYM'den yapılan bir açıklama henüz yok. Geçen sene 21 Temmuz'da gerçekleşen DGS'nin sınav giriş belgeleri 11 Temmuz saat 14.00'de açıklanmıştı. Bu nedenle 2019 DGS'nin sınav yerlerinin bugün saat 14.00'te açıklanması bekleniyor.

DGS SINAV GİRİŞ BELGESİ NASIL ALINIR?

Adaylar, Sınava Giriş Belgelerini, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden edinebilirler.

ÖSYM GİRİŞ SAYFASI İÇİN TIKLAYINIZ

DGS sınav giriş belgeleri yayınlandı mı? DGS ne zaman? DGS hesaplama

DGS NE ZAMAN?

ÖSYM'nin akademik takvimine göre, 2019 DGS sınavı 30 Haziran Pazar günü saat 10.15'te yapılacak. Ancak adaylar sınav salonuna en geç saat 10.00'da girmiş olmalılar. DGS sınav sonuçları ise 25 Temmuz Perşembe günü ÖSYM tarafından açıklanacak.

DGS SINAVINA GİRERKEN YANINDA BULUNDURMASI GEREKEN BELGELER NELERDİR?

a) 2019-DGS SINAVA GİRİŞ BELGESİ: Adaylar bu belgelerini, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden, sınav tarihinin yaklaşık 10 gün öncesinden başlamak üzere edinebileceklerdir. Belgenin üzerinde adayın sınava gireceği merkez, bina, salon bilgileri ile fotoğrafı bulunmaktadır.

Hiçbir aday Sınava Giriş Belgesinde yazılı olan salondan başka bir yerde sınava giremez. Sınava Giriş Belgesinde yazılı olan salondan başka bir yerde sınava giren adayın sınavı geçersiz sayılır.

Adayın sınava gireceği binayı, adres bilgisini teyit etmek amacıyla sınav gününden önce gidip görmesi sınav günü kendisine kolaylık sağlayacaktır.

Sınava Giriş Belgesi adayların adreslerine ayrıca gönderilmeyecektir. Bu belgelerini kaybeden adaylar tekrar internetten edinebileceklerdir. Adaylar, internetten edinecekleri bu belgelerinin renkli veya siyah beyaz çıktılarını sınavda yanlarında bulundurmak zorundadır.

Belge üzerinde adayın fotoğrafı bulunması zorunludur. Adaylar, bu belgelerinin yazıcıdan dökümünü edinirken belge üzerinde adayın fotoğraflarının görünür olmasına özen göstermelidirler. Belgenin ön yüzündeki ÖSYM tarafından belirlenmiş bilgiler hariç ön ve arka yüzünde herhangi bir yazı, resim, işaret bulunduğu takdirde adayın sınavı geçersiz sayılacaktır.

DİKKAT: Başvuru bilgilerini sisteme kaydeden ancak, sınav ücretini yatırmayan adaylar için Sınava Giriş Belgesi düzenlenmeyecektir.

DGS sınav giriş belgeleri yayınlandı mı? DGS ne zaman? DGS hesaplama

b) NÜFUS CÜZDANI VEYA TÜRKİYE CUMHURİYETİ KİMLİK KARTI VEYA GEÇERLİLİK SÜRESİ DOLMAMIŞ PASAPORT: Adayın sınava girebilmesi için Sınava Giriş Belgesinden başka, nüfus cüzdanı veya T.C. Kimlik Kartı veya geçerlilik süresi dolmamış pasaportunun aslını yanında bulundurması zorunludur.

Nüfus cüzdanı veya T.C. Kimlik Kartı veya geçerlilik süresi dolmamış pasaport dışında;

- Türk vatandaşlığından izin ile ayrılanlar ve bunların kanuni mirasçılarına ait Pembe/Mavi Kartın aslı,

- Pasaportları bulunmayan KKTC vatandaşlarının fotoğraflı ve kimlik numaralı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kimlik Kartının aslı,

- T.C. Kimlik Kartı edinme sürecinde, İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından verilen ve yeni kimlik kartları teslim alınıncaya kadar geçerli olan fotoğraflı, imzalı-mühürlü/barkodlu-karekodlu “Geçici Kimlik Belgesi”nin aslı geçerli kimlik belgesi olarak kabul edilecektir. Bunların dışında;

- sürücü belgesi,

- meslek kimlik kartları vb. diğer tüm belgeler sınava giriş için geçerli kimlik belgesi olarak kabul edilmeyecektir.

Nüfus cüzdanında soğuk damga basılı olmalı, adayın sınav görevlilerince kolaylıkla tanınmasını sağlayacak güncel bir fotoğraf (Sınav günü sınav görevlilerinin sizi fotoğrafınızdan tanımakta güçlük çektiği takdirde sizi sınava almayabileceğini göz önünde bulundurunuz.) ve T.C. Kimlik Numarası bulunmalı, pasaportun süresi sınav günü itibarıyla geçerli olmalıdır. Üzerinde soğuk damga veya adayın sınav görevlilerince kolaylıkla tanınmasını sağlayacak güncel bir fotoğraf veya T.C. Kimlik Numarası bulunmayan nüfus cüzdanları (T.C. Kimlik Numarası elle veya daktilo ile sonradan yazılmış veya ilave edilmiş olmamalıdır.) ile geçerlilik süresi bitmiş pasaport kabul edilmeyecektir. (Nüfus cüzdanında fotoğrafın olması zorunludur. Nüfus cüzdanında fotoğrafı olmayan adaylar, sınava alınmayacaklardır.) 2017 yılından itibaren Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından eski Nüfus Cüzdanları yenilenmeyerek yerine Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı verilmektedir. Sınava giriş için geçerli bir nüfus cüzdanı bulunmayanların Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartını edinme sürecini de göz önünde bulundurarak Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartını edinmeleri gerekmektedir.

Bu belgelerini eksiksiz olarak yanında bulundurmayan bir aday, mazereti ne olursa olsun, sınava alınmayacaktır. Bir aday bu belgeleri yanında olmadığı hâlde Sınav Koordinatörlerinin, bina ve salon görevlilerinin veya ÖSYM Temsilcilerinin kararıyla herhangi bir salonda sınava alınmış olsa bile, bu adayın sınavı geçersiz sayılacaktır.

Sınav binalarında hiçbir eşya emanete alınmayacağından adaylar, sınav binalarına bu belgeler dışında herhangi bir eşya, araç gereç vb. getirmemelidir. Sınavın yapıldığı her bir salona en az bir adet duvar saati, adayların sınavda kullanacakları gereçler (kalem, silgi, kalemtıraş) ile peçete ÖSYM tarafından sağlanacaktır. Adaylar sınava, şeffaf pet şişe içinde su getirebileceklerdir.

DGS sınav giriş belgeleri yayınlandı mı? DGS ne zaman? DGS hesaplama

DGS NEDİR?

ÖSYM tarafından her sene, dönemler içerisinde pek çok sınav organize edilmektedir. Bu sınavlardan bir tanesi de Dikey Geçiş Sınavı DGS ‘dir. Dikey Geçiş Sınavı her sene düzenli şekilde gerçekleştirilir. Sınava katılım gösteren kişiler genel olarak almış oldukları eğitimi, lisans eğitimine dönüştürmek isteyen ön lisans mezunu adaylar olmaktadır. 4 senelik eğitim veren üniversitelere katılabilmek için 2 sene okumuş olan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı DGS’ye girmektedirler.

Dikey Geçiş Sınavı DGS’de kişilerin farklı alanlardaki yetenekleri ve bilgileri test edilir. Sınavda sözel ve sayısal sorular bulunmaktadır. Sınav kapsamında toplam olarak 120 adet soru bulunmaktadır. Bu 120 sorunun 60 tanesi sözel, kalan 60 tanesi ise sayısal bölümdedir.

Dikey Geçiş Sınavı tüm adayların başvurusuna açık bir sınav değildir. Dikey Geçiş Sınavı’na katılım gösterebilmek için ön lisans mezunu olunması gerekmektedir. Meslek yüksek okulu mezunları ve açıköğretim ön lisans mezunları Dikey Geçiş Sınavı DGS’ ye katılım gösterebilirler. Aynı zamanda unutulmaması gereken bir husus vardır ki ön lisans programlarının son sınıfında yer alanlar ve stajlarını yapmakta olanlar da Dikey Geçiş Sınavı’na girebilmektedirler.

DGS sınav giriş belgeleri yayınlandı mı? DGS ne zaman? DGS hesaplama

DGS'DE HANGİ KONULAR SORULACAK?

Sınavda adaylara sayısal ve sözel bölümden oluşan bir yetenek testi uygulanacaktır. Testte 120 soru yer alacaktır. Sınavda uygulanacak test, lisans öğrenimindeki başarıda etkili olan sayısal ve sözel içerikli akıl yürütme (muhakeme) becerilerinin ölçülmesini amaçlamaktadır. Bu amaçla ilgili olarak hazırlanacak sorular, ön lisans programlarında kazanılan bilgi ve becerileri ölçmeye yönelik olmayacaktır. Test soruları, farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri nitelikte olacaktır.

DGS sınav giriş belgeleri yayınlandı mı? DGS ne zaman? DGS hesaplama

DGS PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Dikey Geçiş Sınavı ile kişilerin farklı bölümlerdeki yetenekleri ve bilgi düzeyleri test edilmektedir. Sınavda toplam olarak 120 adet soru vardır ve bu soruların yarısı sayısaldır yarısı ise sözeldir. ÖSYM tarafından yapılan çoğu sınavda görüldüğü gibi bu sınavda da yapılan 4 adet yanlış soru 1 adet doğru soruyu geçersiz saymaktadır. Adaylara sınavlarını tamamlamaları için verilen toplam süre 140 dakikadır

Dikey Geçiş Sınavı Puan Hesaplama işleminin yapılmasında en büyük önem arz eden etmen katsayılardır. Her sorunun bir katsayısı vardır ve kişilerin puanları bu katsayılar göz önünde bulundurularak hesaplanır. Bu katsayılar ise her sene sınava katılan kişilerin vermiş oldukları cevaplara göre değişiklik göstermektedir. Önek vermek gerekirse, çoğunluğun doğru yanıt verdiği bir sorunun katsayısı düşük olurken, çok az kişinin doğru yanıt verdiği bir sorunun katsayısı oldukça yüksek olacaktır.

DGS puan hesaplamak için örnek;

DGS Sözel: 87.747 + (Sözel net x 1.681) + (Sayısal Net x 0.315) + (Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı x 0.6)

DGS Sayısal: 105.536 + (Sözel Net x 0.336) + (Sayısal Net x 1.575) + (Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı x 0.6)

DGS Ea: 96.642 + (Sözel Net x 1.009) + (Sayısal Net x 0.945) + (Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı x 0.6)

Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı: Bölümünü iyi dereceyle bitirenler 80, orta sıralarda bitirenler 65, son sıralarda bitirenler 50 olarak girebilir.

Adayların testlerden almış olduğu puanlardan hesaplanan sayısal ve sözel standart puanlar ve ön lisans başarı puanları (ÖBP) kullanılarak adayların yerleştirmede esas alınabilecek DGS puanları hesaplanacaktır. DGS puanını oluşturacak olan sayısal ve sözel standart puanlar ile Ön Lisans Başarı Puanının ağırlıklarını belirleyen katsayılar, Tablo-A’da yer almaktadır. Her aday için puanlar, tablodaki katsayılar ile çarpılarak toplanacak ve bulunacak toplam, adayın ilgili DGS puanını oluşturacaktır. Her iki testten de en az 0,5 ham puan alan adayların DGS puanı hesaplanacaktır. Her iki testten de en az 0,5 ham puanı bulunmayan adayların DGS puanı hesaplanmayacaktır. Yetenek testinin sayısal ve sözel bölümleri ayrı olmak üzere, adayların testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecektir. Tüm adayların sayısal ve sözel bölümlerin her birinden aldıkları ham puanların ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecektir. Böylece her aday için Sayısal Standart Puan ve Sözel Standart Puan hesaplanacaktır.

DGS SAYISAL VE SÖZEL STANDART PUANLARIN HESAPLANMASI

Yetenek testinin sayısal ve sözel bölümleri için adayların testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecektir. Adayların, sayısal ve sözel bölümlerin her birinden aldıkları ham puanların ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecektir. Böylece adaylar için Sayısal Standart Puan ve Sözel Standart Puan hesaplanacaktır.

Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacaktır.

DGS sınav giriş belgeleri yayınlandı mı? DGS ne zaman? DGS hesaplama

DGS'DE KAÇ SORU VAR?

DGS 60 Sayısal (Matematik) ve 60 Sözel (Türkçe) olmak üzere toplam 120 sorudan oluşur. Sınav süresi ise 150 dakika yani 2 saat 30 dakikadır.

DGS MATEMATİK KNOULARI NELERDİR?

 

Temel Kavramlar (Sayılar) 2- Rasyonel Sayılar ve Ondalık Kesirler 3- Sayı Sistemleri ve Basamak Kavramı 4- Asal Çarpanlar ve Tam Bölen Sayısı 5- Bölme ve Bölünebilme Kuralları 6- Faktöriyel 7- Obeb (Ebob) ve Okek (Ekok) 8- Taban Aritmetiği 9- Denklem Çözme

10- Basit Eşitsizlikler ve Sıralama11- Mutlak Değer12- Üslü Sayılar13- Kareköklü Sayılar14- Çarpanlara Ayırma ve Özdeşlikler 15- Oran Orantı 16- Sayı Problemleri 17- Kesir Problemleri 18- Yaş Problemleri 19- Yüzde Problemleri 20- Kar ve Zarar Problemleri 21- Faiz Problemleri 22- Karışım Problemleri 23- Hız Hareket Problemleri 24- İşçi ve Havuz Problemleri 25- Kümeler26- Fonksiyonlar 27- İşlem 28- Modüler Aritmetik 29- Permütasyon 30- Kombinasyon 31- Olasılık 32- Sayısal Mantık.

DGS sınav giriş belgeleri yayınlandı mı? DGS ne zaman? DGS hesaplama

 

DGS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

DGS sonuçları 16 Ağustos'ta açıklanacaktır. Adaylar sınav sonuçlarını, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden veya mobil uygulamalarından öğrenebileceklerdir. Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecektir. İnternet sayfasında ilân edilen sonuç bilgileri adaylara tebliğ hükmündedir. Adayın sınav sonuç bilgisinde;

a) Testin sayısal ve sözel bölümlerindeki doğru ve yanlış cevap sayıları
b) Ön lisans başarı puanı
c) 2018-DGS puanları (yerleştirmede kullanılabilecek puan türlerine uygun puanları) yazılı olacaktır.

ÖSYM, adaylara yönelik sınav sonuç belgelerinin doğrulanmasını sağlamak üzere “Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi” işlemini hizmete sunmuştur. Bu amaçla kullanılmak üzere Sınav Sonuç Belgelerinin en alt kısmına, sistem tarafından rastgele üretilmiş bir “Sonuç Belgesi Kontrol Kodu” basılmaktadır. Söz konusu işleme https://sonuc.osym.gov.tr üzerinde Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi sayfasından ulaşılmaktadır.

DGS puanları, adayların sınav sonuçlarından hesaplanan sözel ve sayısal standart puanlarının ve ön lisans öğrenimlerinde elde ettikleri akademik not ortalamalarından hesaplanan ön lisans başarı puanlarının (ÖBP) belli katsayılarla çarpılarak toplanmasıyla elde edilecektir.

Yerleştirme, adayların DGS puanları ve tercihleri ile yükseköğretim programlarının kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak bilgisayar ortamında yapılacaktır. 2018-DGS sonuçları sadece 2018-2019 öğretim yılı için yapılacak yerleştirmede geçerli olacaktır. Lisans öğrenimine başlama hakkı elde eden öğrencilere üniversitelerince ön lisans eğitimi sırasında almış oldukları derslerden eş değer kabul edilenlere muafiyet verilerek ve kredileri dikkate alınarak, programdan alması gereken dersler belirlenir. Öğrencinin alması gereken derslere göre programa kaydı yapılarak, eğitime devam hakkı verilir.

DGS sınav giriş belgeleri yayınlandı mı? DGS ne zaman? DGS hesaplama

DGS TERCİHLERİ NE ZAMAN YAPILACAK?

DGS tercih dönemi, ÖSYM tarafından yapılacak açıklama ile belli olacak. Adaylar; sınav puanlarını öğrendikten sonra, tercih işlemlerini ne zaman ve nasıl yapacaklarını ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden öğreneceklerdir.

DGS NERELERDE KULLANILIR?

Meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans programlarından mezun olan başarılı öğrencilerin lisans programlarına dikey geçiş yapmaları DGS ile olur. Bu sınav ÖSYM tarafından yönetilir ve sonuçlar AİS sayfası üzerinden adayların erişimine açılır.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Son Haberler
Ankaralı Alevi dedelerinden Atınok'a tam destek!
Ankaralı Alevi dedelerinden Atınok'a tam destek!
Seçim yasakları başladı! İşte o partiler yasak dinlemedi!
Seçim yasakları başladı! İşte o partiler yasak dinlemedi!
PTT 50 bin TL kredi veriyor! Anında hesaba yatacak
PTT 50 bin TL kredi veriyor! Anında hesaba yatacak
Emekliye hükümetten fatura müjdesi! 1500 liranız cepte kalacak
Emekliye hükümetten fatura müjdesi! 1500 liranız cepte kalacak
Çok Okunanlar
29 Mart 2024 Cuma günü tüm burç yorumları nelerdir? O burç sahipleri aman dikkat!
29 Mart 2024 Cuma günü tüm burç yorumları nelerdir? O burç sahipleri aman dikkat!
Eski HDP milletvekili Altan Tan'dan bomba açıklamalar! DEM Parti içindeki PKK destekçileri İmamoğlu'na oy verecek
Eski HDP milletvekili Altan Tan'dan bomba açıklamalar! DEM Parti içindeki PKK destekçileri İmamoğlu'na oy verecek
Akaryakıtta 3 hane stresi! Erdoğan son noktayı koydu
Akaryakıtta 3 hane stresi! Erdoğan son noktayı koydu
Meteoroloji'den açıklama geldi! Hava mevsim normallerinde mi seyredecek? Cuma günü hava nasıl? Bugün hava nasıl olacak?
Meteoroloji'den açıklama geldi! Hava mevsim normallerinde mi seyredecek? Cuma günü hava nasıl? Bugün hava nasıl olacak?
Yorumlananlar
Bedavadan biraz daha pahalı uçak bileti! Ajet uçak bileti kampanyası
Bedavadan biraz daha pahalı uçak bileti! Ajet uçak bileti kampanyası
Emekli 25 martta bayram yapacak! O banka promosyonu iki katına çıkardı
Emekli 25 martta bayram yapacak! O banka promosyonu iki katına çıkardı
Sağlıkta yeni dönem başlıyor! Fahrettin Koca açıkladı
Sağlıkta yeni dönem başlıyor! Fahrettin Koca açıkladı
Büyük İstanbul Miting’inde Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan zehir zemberek sözler: “İstanbul 30 yıl geriye gitti”
Büyük İstanbul Miting’inde Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan zehir zemberek sözler: “İstanbul 30 yıl geriye gitti”