
"Kırık Kalp Sendromu" ya da bir diğer adıyla "Stres Kaynaklı Kardiyomiyopati", sevdiği birini ölüm nedeniyle kaybeden, terkedilen, yarı yolda bırakılan, büyük bir hayal kırıklığı yaşayan insanların yaşadığı bir sendrom olarak biliniyor.

Bu tarz olaylar yaşayan ve psikolojik olarak çok hassas olan insanlar, yaşadığı olay karşısında fazla metanetli olmadığı için aşırı stres altına giriyor ve kan dolaşımı etkileniyor.

Fazla stres hormonu salgıladığı için adrenalin oranı yükseliyor, kan akışı hızlanarak damarlarını aşındırıyor ve bu da kalbinin zayıf düşmesine neden oluyor.

Bu sendrom, sıklıkla kadınlarda görülüyor.

Kalbi zayıf düşen kişinin kalp atışı anlık olarak duruyor ve uzun vadede dolaşım problemleri ortaya çıkıyor.

Kişi eğer önceden ruhsal ya da beyinle alakalı bir hastalık geçirdiyse kırık kalp sendromuna yakalanma riski de artıyor.

Uzmanların bu sendromla ilgili paylaşmış olduğu ilginç bir detay var. Kişi eğer kardiyolojik bir rahatsızlık atlattıysa, kırık kalp sendromuna yakalanma riski diğerlerine oranla daha düşük.

Peki kırık kalp sendromunun semptomları nelerdir?
Tıpkı kalp krizi gibi, kalbin ritmi büyük oranda artıyor. Şiddetli göğüs ağrısı, boğulurcasına nefes darlığı, tansiyonun düşmesi, baş dönmesi ve bayılma gibi semptomlar takip ediyor.
Sendrom tespit edildiğinde tedavi edilebiliyor. Fakat kişilerin belirtiler konusunda özenli olması ve kendisinin de önceden tanı koyarak doktora başvurması önemli.