Diş Hekimleri Günü ne zaman 2022? Diş Hekimleri Günü mesajları, sözleri, hediyeleri 2022

Diş Hekimleri Günü ne zaman, nedir 2022? Diş Hekimleri Günü kutlama mesajları, güzel sözleri, hediyeleri 2021 nelerdir? soruları arama motorlarında sıkça araştırılmaktadır. Tüm merak edilenler haberimizde...

Diş Hekimleri Günü ne zaman 2022? Diş Hekimleri Günü mesajları, sözleri, hediyeleri 2022

Dünya Diş Hekimleri Günü olmasından dolayı internette bu fün araştırılmaya başlandı. Peki Diş Hekimleri Günü ne zaman? Nedir? Diş Hekimleri Günü kutlama mesajları, güzel sözleri, hediyeleri 2022 nelerdir? Tüm merak edilenler haberimizde...

DİŞ HEKİMLERİ GÜNÜ NEDİR 2022?

Değerli Diş Hekimliği Camiamız 1996 yılından bu tarafa Diş Hekimleri Gününü kutlamaktadır.

Diş hekimliği mesleğinin ''dişçilik'' olarak icra edildiği Osmanlı İmparatorluğu döneminden, ilk fakültenin kurulması ile başlayan süreç ve sonrasına uzanan tarihi yolculukta , bilim,teknik ve el becerisi sanatı ile yoğrulan mesleğimizin eğitimi ve icrasına ait mesleki anılar ve resmi belgelerden bugünkü modern ''diş hekimliği'' ünvanının elde edilebilmesinin kolay olmadığı anlaşılmaktadır.

Osmanlı İmparatorluğunda 1908 öncesi 'diş' ile ilgili eğitim kurumu yoktu.Pansumancılara 'Küçük cerrahlık Şahadetnamesi' ,dişçilik işlemleri yapan esnaflara ( özellikle berberler) 1840 yılından itibaren Tıbbiye Mektebinde beceri sınavı ile 'diş çekme ruhsatı' ,Tıbbiye Mektebinde tıp,eczacı ve cerrah sınıfları arasından,cerrah sınıfından mezun olanlara dişçilik belgesi , dişçi yanında çalışan çıraklara da ''dişçilik icazetnamesi'' verilmekteydi.Sıhhıyeyi Umumiye Reisi Besim Ömer Paşa 1910 tarihinde dişçilerin bu belgelerle ,tıbbiye mezunu olmasalar da ülkenin her yerinde dişçilik sanatını yapmaya ''yetkili'' olduklarını açıklamıştı.

Diş Hekimleri Günü ne zaman? Diş Hekimleri Günü mesajları, sözleri, hediyeleri 2019
22 Kasım 1908 ,Tıbbiye'de Muallimler Meclisinde ''Dişçi Mektebi'' kurulması için müzakerelerin başladığı tarihtir. Eğitime ise 1909 tarihinde başlanmıştır.Müfredat,Paris Dişçi Mektebinden alınmıştı.Kimya,fizik,Nebatat,hayvanat,diş hastalıkları ve cerrahisi,protez dersleri vardı. Okula öğrenci alınırken:eczacılıktan gelenler sınavsız 1 veya 2. sınıfa , hiç dişçilik yapmamış dışarıdan gelenler sınavla 1. sınıfa alınıyordu.Cerrahlık şahadetnamesi olanlar,esnaf olarak dişçilik yapıp belgesi olanlar ile Avrupa'daki okullardan dişçilik diploması olanlar (ayrıcalık yapılmadan) 2. sınıfa alınmışlardı.Mektep üç yıldı.Okulun mezunlarına hala ''dişçi'' deniliyordu. Tıbbiyeyi de bitirse, dişçilik yapanlar ''birinci sınıf'' dişçi sayılıyordu.

1923'e gelindiğinde Eczacı ve Dişçi Mekteplerine müstakil bina ancak tahsis edildi. Sıhhıye Vekaleti 'doktor ve diş tabiplerinin sanatlarını eczahanelerde değil, özel muayenehanelerde icra edebileceklerine' ilişkin karar yayınladı.

Bu arada ,Kurtuluş savaşından sonra yurdu terk eden gayrimüslim muallimler nedeniyle açığı kapatmak için de olsa yanlış olan kararla alelacele asistanlar alınmıştı.Bazılarına sınav bile yapılmamıştı. Neredeyse sokaktan toplayarak okula alınan onlarca öğrenci ,öğretim kadrosunun ilmi zayıflığı ve de hasta koltuğunun da az olmasından ''Dişçi Mektebi ''nden bazen bir diş çekmeden mezun olabildiler .Hiç bir muallim Öğrencilerin başvuracağı ders kitabı yazmamış ya da dilimize çevirmemişti.İşte bu yıllarda,okuldan mezun olan öğrencilerin , Osmanlıdaki dişçi denilen sınıfın bile çok daha gerisine düşerek yarım yamalak bilgileri ile toplum sağlığını tehdit ettikleri en kötü dönem olduğu bilinmektedir.

Diş Hekimleri Günü ne zaman? Diş Hekimleri Günü mesajları, sözleri, hediyeleri 2019

Bu sebeple 1928 yılına gelindiğinde,yapılan bir düzenlemeyle , dişçilik yapan ama diploması olmayanlara (permili dişçiler deniyor) yasanın yayımı tarihinden başlayarak 3 ay içinde Tıp Fakültesine başvurup sınava girmeleri şart koşuldu. Bir yıl Dişçilik okuluna devam ettikten sonra başarılı olanlara ''Ruhsatname '' verildi.Dişçi Mektebi açılmadan önce sağlıkla ilgili iş yapan esnaftan sınavla dişçi ünvanı kazanmış olanlar ile ikinci sınıf dişçiler bu sınavdan ''Muaf' tutuldular.Sınav komisyon üyelerinin art arda istifa etmeleri sonucunda ,başvuran tüm adaylar başarılı sayıldı.İkinci sınıf Dişçiler ile permili dişçiler arasında hiyerarşi bakımından da hiçbir fark gözetilmedi.

Modern diş hekimliğine geçme macerası 1933 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Diş Tebabeti Mektebi kurulması ile başladı ve daha sonra yıllar içinde açılacak diş hekimliği fakültelerinden her geçen gün daha donanımlı diş hekimleri mezun olmaya başladı.

bolge-gundem9.jpg

EN GÜZEL EN ANLAMLI DİŞ HEKİMLERİ GÜNÜ MESAJLARI, ŞİİRLERİ, SÖZLERİ

Diş Hekimleri Günü Kutlama Mesajları
Diş Hekimlerimizin Diş Hekimleri Günü’nü ve tüm ağız ve diş sağlığı çalışanlarının Ağız ve Diş Sağlığı Haftası’nı kutlar çalışmalarında başarılar dilerim.


Diş sağlığı çok önemlidir. Bu önemli vazifede bizlere yardımcı olan tüm Diş Hekimlerimize teşekkürü bir borç biliriz. Diş Hekimleri Günü kutlu olsun.


Değerli ağız diş sağlığı çalışanlarımızın Ağız Diş Sağlığı Haftası’nı, diş hekimlerimizin de 22 Kasım Diş Hekimleri Günü’nü en içten dileklerimle kutlar, sevgi ve saygılarımı sunarım.


Özellikle çocukluk çağından itibaren verilecek eğitimlerle ağız ve diş sağlığının korunması alışkanlığını yeni nesillere kazandırmak, toplumsal bilincin oluşması ve geliştirilmesini sağlamak, diş hekimlerimiz ile ailelerin yanı sıra herkesin üzerine düşen önemli bir görevdir. Türk Diş Hekimleri Günü Kutlu Olsun.


Gerek koruyucu hekimlik gerekse tedavi edici hekimlik açısından üzerine düşen sorumluluğun bilincinde olan ve bu konuda özveriyle çalışan tüm hekimlerimizin Diş Hekimleri Haftasını kutluyor, sağlık ve mutluluk dolu nice haftalar diliyorum.


Sağlık ordumuzun vazgeçilmez bir parçası olan tüm diş hekimlerimizin Dünya Diş Hekimliği Günü’nü kutluyorum.


Canım Sevgilim, Diş Hekimleri Günü’nü kutlarım. Severek yaptığın Diş Hekimliği mesleğinde güzel anılar biriktirmeni diliyorum.

"Büyük fedakârlıklarla Ağız ve Diş Sağlığı bilincini oluşturmak ve iyileştirilmesini sağlamak için çalışan tüm diş hekimlerimizin “22 Kasım Diş Hekimleri Günü”nü kutluyor, sağlıklı günler diliyorum."Diş Hekimleri Günü ne zaman? Diş Hekimleri Günü mesajları, sözleri, hediyeleri 2019

"Toplumumuzun ağız ve diş sağlığı konusunda bilinçlendirilmesi, bireylerin ağız ve diş sağlığının korunması ve iyileştirilmesinde, her türlü bakım ve tedavinin gerçekleştirilmesinde, özverili çalışmalar yürüten tüm diş hekimlerimizin bu önemli gününü kutlar çalışmalarında başarılar dilerim.”

"Ağız ve diş sağlığı bilincinin oluşması ve iyileştirilmesi için büyük bir özveriyle çalışan tüm diş hekimlerinin, 22 Kasım Diş Hekimleri Günü'nü kutluyor, sağlıklı günler diliyorum"

Diş Hekimleri Günü ne zaman? Diş Hekimleri Günü mesajları, sözleri, hediyeleri 2019

DİŞ HEKİMİ

dişhekimiysen eğer, kullandığın el aletleri gibi boynun biraz bükük olacak.
bu büküklük mutsuzluğundan değil, azimle dişleri görme çabasında,
iğneyle kuyu kazanların çilekeş erdeminden miras kalacak.

elinde bir ömür boyu, semazen gibi dönüp duracak
başı tevekkülle yana yatmış anguldruva.
korkanı, ağrılısı, genci, yaşlısı
gelip geçecek
ve geçecek senin de ömrün bir odada.

kiminin borcu, kiminin duası kalacak.
zaten kimsenin parası yetmeyecek nuruna gözlerinin.
hem kendini sömüren bir patron olacaksın,
hem de kaderi hastasının iki dudağının arasında bir işçi.
hiçbir sınıfa uymayacak tarifi mesleğinin.

ve sıcaktan değil elbet,
emekten maskene damlayacak alın terin.
iki özgür yağız at gibi
dört nala koşacak tüberkül dağlarında,
ana sütü kadar temiz ellerin.

serdar sıralar

DİŞ HEKİMLERİ GÜNÜ İÇİN HEDİYE ÖNERİLERİ

Diş Doktoruna Özel Bardak termos

Diş Hekimleri Günü ne zaman? Diş Hekimleri Günü mesajları, sözleri, hediyeleri 2019

Diş Doktoruna Özel Biblo

Diş Hekimleri Günü ne zaman? Diş Hekimleri Günü mesajları, sözleri, hediyeleri 2019

Diş Hekimi Karikatürlü Kanvas Tablo

Diş Hekimleri Günü ne zaman? Diş Hekimleri Günü mesajları, sözleri, hediyeleri 2019

Diş Hekimi Karikatürlü Kupa Bardak

Diş Hekimleri Günü ne zaman? Diş Hekimleri Günü mesajları, sözleri, hediyeleri 2019

Diş Hekimi İçin Saat

Diş Hekimleri Günü ne zaman? Diş Hekimleri Günü mesajları, sözleri, hediyeleri 2019

Diş Hekimine Özel Masa İsimliği

Diş Hekimleri Günü ne zaman? Diş Hekimleri Günü mesajları, sözleri, hediyeleri 2019

Diş Hekimlerine Özel Pelüş Ayı

Diş Hekimleri Günü ne zaman? Diş Hekimleri Günü mesajları, sözleri, hediyeleri 2019

Diş Hekimler İçin Bardak Altlığı

Diş Hekimleri Günü ne zaman? Diş Hekimleri Günü mesajları, sözleri, hediyeleri 2019

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI İÇİN NE YAPILMALIDIR?

Ağız ve diş sağlığı için neler yapılmalıyız, oldukça önemli ve merak edilen konular arasında yer almaktadır. Ağızda ki olumsuzluklar dişleri de etkilemektedir. Bunun dışında ilk kez tanışan insanlar ilk olarak karşıda ki kişinin dişlerine bakmaktadırlar. Bunlardan dolayı ağız ve diş sağlığının korunması ve gerekli özenin gösterilmesi oldukça önemlidir.

Ağız ve diş sağlığının korunması için bir çok şey yapılaması gerekmektedir. Yapılması gereken bu öneriler ağız ve diş sağlığını sağlamak ve aynı zamanda ağız ve diş sağlığını korumak için oldukça önemlidir.Diş sağlığı insan bedeninin sağlığı için çok önemli bir konudur. Bu nedenle kişi her zaman diş sağlığının yerinde olmasına dikkat etmeli ve bunun için sık aralıklarla dişlerini kontrol ettirmeyi ihmal etmemelidir. Diş sağlığını korumak için yapılması gerekenler şunlardır:Ağız ve Diş Sağlığı İçin Yapılması Gerekenler:

* Kişi her zaman dengeli ve yeterli beslenmeye dikkat etmelidir. Süt ve yumurta tüketimi diş sağlığı açısından çok önemlidir.

* İçtiğimiz sudaki flüorürün yeterli olması gerekmektedir.

* Dişler günde iki kez düzenli olarak fırçalanmalıdır.

* Kullanılan diş macunu flüorür içermelidir.

* Şekerli yiyecekler ve asitli içecekler tüketildikten sonra dişler fırçalanmalı en azından su ile fırçalanmalıdır.

* Ceviz, fındık gibi kabuklu ve sert yiyecekler dişler ile kırılmamalıdır.

* Dişler altı ayda bir diş hekimine gidilerek kontrol ettirilmelidir.

* Diş ve çene yapısı bozuk olan kişilerde bu durum erken yaşlarda tedavi ettirilmeye çalışılmalıdır.

Diş Hekimleri Günü ne zaman? Diş Hekimleri Günü mesajları, sözleri, hediyeleri 2019

DİŞLER NEDEN ÇÜRÜR?

Diş çürümesi neden oluşur sorusuna verilebilecek en iyi cevap ağız ve diş sağlığına yeterince özen göstermemek olacaktır. Ağız ve dişlerin bakımı düzenli olarak yapılmadığı takdirde hali hazırda ağzımızda bulunan bakterilerin sayısı artarak diş yüzeyine yapışacak ve diş üzerinde delikler oluşacaktır. Bu asit üreten bakterilerin artmasındaki ana sebepler ise yemeklerden sonra dişlerin fırçalanmaması, diş ipi ile dişler arasında kalan yemek artıklarının temizlenmemesi, şekerli ve asitli gıda tüketimi, sigara kullanımı gibi yaşam tarzımızı oluşturan alışkanlıklar gelmektedir.

Diş çürüğü çoğunlukla dişin sert dokusu olan mine, onun altındaki dentin ve kimi zamanda kök yüzeyini örten sert dokunun yıkılması olayıdır. Genellikle karbonhidratlı yiyeceklerin(şeker, nişasta vb.) , kola ve benzeri şekerli gazlı içecekler, kek, çikolata vb. özellikle yapışkan gıdaların diş yüzeyinde uzun süre kalmasıyla oluşmaktadır. Ağızda var olan bakteriler bu gıda artıkları ile beslenmekte ve bu mikroorganizmalar yardımıyla asit üretilmektedir. Bir süre sonra bu asidik ortam dişin sert dokularında yıkıma sebep olup diş çürüklerini oluşturmaktadır.

Ağızda bulunan bakterilerden oluşan bakteri plağı, şekerli ve unlu yiyeceklerin ağızda kalan artıklarından asit oluşturabilmektedir. Bu asitler, dişlerin mineral dokusunu çözerek dişin minesinin bozulmasına ve sonuçta da diş çürüğünün başlamasına ve diş hekimlerinin kavite dedikleri oyuklara neden olmaktadırlar.

Diş Hekimleri Günü ne zaman? Diş Hekimleri Günü mesajları, sözleri, hediyeleri 2019

SAĞLIKLI DİŞLER İÇİN NELER YAPILMALIDIR?

1. Biri yatmadan önce olacak şekilde, dişler mutlaka günde 2 kez fırçalanmalı

2. Doğru temizlik için ara yüz fırçası ya da diş ipi kullanılmalı

3. Diş hekimi kontrolü 6 ayda bir olmalı

4. Dişler fırçalanırken mutlaka dil de fırçalanmalı

5. Daha etkin fırçalama için seçilen diş fırçası yumuşak olmalı

6. Diş fırçalama süresi 2 dakikadan az olmamalı

7. Düzenli aralıklarla diş taşları temizletilmeli

8. Diş fırçalamanın etkinliğini artırmak için ağız gargarası kullanılmalı

9. Diş fırçası 2-3 ayda bir değiştirilmeli

10. Diş beyazlatıcıları doktor kontrolünde kullanılmalı

11. Diş yapısına zarar verebileceğinden ağza kalem, toka gibi cisimler sokulmamalı

12. Diş minesine zarar vereceği için diş gıcırdatma, sıkma gibi durumlar kontrol altına alınmalı

13. Ağız ve diş sağlığını korumak hem de ağız içi kanserleri önlemek için sigara içilmemeli

14. Şekerli sakızlar, dişe yapışan ağdalı şekerler tükürük ile temizlenemediği için zararlıdır mümkün olduğunca az tüketilmeli

15. Portakal, mandalina, kivi, limon, greyfurt gibi ağız içi tükürük salgısını artıran meyveler tüketilmeli

16. Tatlı yedikten sonra mümkünse bir parça peynir tüketilmeli

17. Her yemekten sonra mutlaka su içilmeli ya da ağız çalkalanmalı

18. Gazlı içecekler diş minelerini aşındırabileceğinden tüketimi sınırlandırılmalı

19. Fındık gibi sert kuruyemişler asla dişlerle kırılmamalı

20. Dişlerde mekanik temizlik etkisi yaratacağından elma, havuç gibi sert sebze meyveler ısırarak yenebilir

21. Diş çürüklerini önlemek için süt, yoğurt, peynir tüketilmeli

22. Ağrıyan dişe alkol, kolonya basılmamalı en kısa sürede diş hekimine gidilmeli

23. Diş fırçalamak için fındık büyüklüğünde macun kullanılmalı

24. Kurabiye, pasta gibi nişastalı yiyecekler ağız içi bakteriyel asidi artırır olabildiğince az tüketilmeli

25. Diş ve diş etlerinin dostu yeşil çayı günde 1 bardak tüketilmeli

26. Dişler fırçalanırken fırçada kan görülüyorsa bu diş eti hastalıklarının habercisi olabilir en kısa sürede hekimine başvurulmalı

27. Diş estetiğinde kişiye özel uygulamalar tercih edilmeli

28. Her yaştaki diş çarpıklıkları için öncelikle ortodondik diş telleri ile çözüm aranmalı

29. Çocukların ilk diş hekimi muayenesi ilk dişlerini sürmesiyle başlamalı

30. Her 20 yaş dişi çekilmez, eğer fırça ile temizlenebilir durumda ise çekilmeyebilir

31. Güldüğünüzde diş etleriniz görünüyorsa lazerli diş eti estetiği ile doğal bir gülümseme yakalayın

32. Sağlıklı dişlerinizle bol bol gülümsemeyi unutmayın

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KATMAK İÇİN TIKLAYIN
Son Haberler
Yalova’da devrilen kule vincindeki operatörün cansız bedenine ulaşıldı!
Yalova’da devrilen kule vincindeki operatörün cansız bedenine ulaşıldı!
İstanbul'da kaçakçılık operasyonu! Koruma altındaki yaban hayvanlarına ait 396 parça tahnit ele geçirildi!
İstanbul'da kaçakçılık operasyonu! Koruma altındaki yaban hayvanlarına ait 396 parça tahnit ele geçirildi!
Depolarını bu tarihe kadar, fullemeyen kalmasın! Benzin ve motorine 2'ci zam kapıda!
Depolarını bu tarihe kadar, fullemeyen kalmasın! Benzin ve motorine 2'ci zam kapıda!
TZOB Başkanı Bayraktar'dan önemli açıklama! Gıda ürünlerinde artan taklit ekonomiye derbe vuruyor!
TZOB Başkanı Bayraktar'dan önemli açıklama! Gıda ürünlerinde artan taklit ekonomiye derbe vuruyor!
Çok Okunanlar
19 Mart 2024 Salı günlük burç yorumları! Aşk, para sağlık, İşte tüm burç yorumları
19 Mart 2024 Salı günlük burç yorumları! Aşk, para sağlık, İşte tüm burç yorumları
Depolarını bu tarihe kadar, fullemeyen kalmasın! Benzin ve motorine 2'ci zam kapıda!
Depolarını bu tarihe kadar, fullemeyen kalmasın! Benzin ve motorine 2'ci zam kapıda!
Meteoroloji açıkladı! Sıcaklıklar artıyor mu? Hangi illerde yağmur var? Salı günü hava nasıl?
Meteoroloji açıkladı! Sıcaklıklar artıyor mu? Hangi illerde yağmur var? Salı günü hava nasıl?
Emekliye güzel haber var! Maaşa ek 5 bin TL verilecek
Emekliye güzel haber var! Maaşa ek 5 bin TL verilecek
Yorumlananlar
14 Mart 2024 Perşembe burç yorumları! Bu gün sizi neler bekliyor? Aslan, Koç, Boğa, Yay, Akrep, Yengeç...
14 Mart 2024 Perşembe burç yorumları! Bu gün sizi neler bekliyor? Aslan, Koç, Boğa, Yay, Akrep, Yengeç...
Emekliye yeni müjde! 13 Mart tarihine kadar başvurana 8670 TL verilecek
Emekliye yeni müjde! 13 Mart tarihine kadar başvurana 8670 TL verilecek