Dışişleri Bakanlığı'ndan Kıbrıs Barış Harekatı mesajı: "Fikir ve gönül birliği içerisinde milli davamızı sürdürüyoruz"

Dışişleri Bakanlığı, Kıbrıs Barış Harekatı'nın 48.yıl dönümü nedeniyle mesaj paylaştı. Mesajda," Kıbrıs Türk halkıyla fikir ve gönül birliği içerisinde milli davamızı sürdürüyoruz!" denilerek şehitler için rahmet, gaziler için minnet dilendi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan Kıbrıs Barış Harekatı mesajı: "Fikir ve gönül birliği içerisinde milli davamızı sürdürüyoruz"

Bakanlığın Twitter hesabından yapılan paylaşımda," #20TemmuzBarışHarekatı’nın 48. Yıldönümünde, Kıbrıs Türkü’nün hak ve özgürlüğü için mücadele veren aziz şehitlerimizi rahmet, gazilerimizi minnetle anıyoruz. Kıbrıs Türk halkıyla fikir ve gönül birliği içerisinde milli davamızı sürdürüyoruz!" ifadeleri kullanıldı.

KIBRIS BARIŞ HAREKATI NEDİR?

Attila Harekatı ya da 1974 Kıbrıs'a Türk Müdahalesi olarak da bilinir. 20 Temmuz 1974 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Garanti Anlaşması'nın III. maddesine istinaden gerçekleştirdiği askeri harekatın adıdır.

1571'de Osmanlı yönetimi Kıbrıs'ta yer aldı. Daha önce Ada'da Venedikliler egemendiler. Osmanlı yönetimi, Venediklilerin elindeki mülkü Rum Ortodoks Kilisesi'ne aktardı. Kiliseye geniş yetkiler verdi. Böylece Rum kilisesine ve toplumuna güç geldi. Giderek bu güç Türkiye'den gelip yerleşen Türklere karşı kullanılacaktı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan Kıbrıs Barış Harekatı mesajı: Fikir ve gönül birliği içerisinde milli davamızı sürdürüyoruz

1878'de Rusya karşısında zor durumda kalan Osmanlı, Kıbrıs'ın yönetimini geçici olarak İngiltere'ye verdi. Birinci Dünya Savaşı'nda da İngiltere, Kıbrıs'a el koydu.

Kıbrıs adası resmen 1924'de Türkiye'nin kuruluş anlaşmaları olan Lozan antlaşmasında Büyük Britanya toprağı olmuştur. Türkiye o günün şartları gereği Kıbrıs adasının üstündeki İngiliz egemenliğini resmen kabul edip altına imza atmıştır.

1950'lerin sonlarında bağımsızlık hareketi başladı ve uluslararası anlaşmalara dayanan bir Türk-Rum Ortak Devleti kuruldu. Fakat Rum Kesimi böyle bir Ortak Devlet'e razı olmadı. Kıbrıs'ın tüm yönetimine kendileri el koyma yoluna gittiler; uluslararası anlaşmaları çiğneyerek, Türklere saldırılarda bulunarak, Rumlar 1963 yılında Ortak Devlet'i yıktı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan Kıbrıs Barış Harekatı mesajı: Fikir ve gönül birliği içerisinde milli davamızı sürdürüyoruz

0
1
0
0
0
0
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KATMAK İÇİN TIKLAYIN