Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan personele zorla kitap aldırılması iddialarına ilişkin flaş açıklama

Diyanet İşleri Başkanlığı, bazı basın organlarında yer alan personele zorla kitap aldırılması haberlerine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan personele zorla kitap aldırılması iddialarına ilişkin flaş açıklama

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan personele zorla kitap aldırılması iddialarına ilişkin yapılan haberler üzerine açıklamada bulunuldu.

Açıklamada, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın din görevlilerine yönelik okuma, yorumlama ve müzakere faaliyetlerinin geliştirilerek sürdürülmesini, din hizmetlerinin verimliliğinin artırılmasının vazgeçilmez bir unsuru olarak gördüğü ifade edilirken bu sene Türkiye genelinde, din görevlilerine yönelik "Kitap Oku-Yorum" başlığıyla bir projenin başlatıldığı ve proje kapsamında her ay için bir kitap belirlendiği belirtildi. Açıklamada, söz konusu kitapların din görevlileri ile vatandaşların istifadesine sunulmak üzere cami kitaplıklarına ve kütüphanelerine kazandırıldığı kaydedilirken, "Din görevlilerine kitap satışı zorunlu tutulmamakta, bu konuda gönüllük esasına göre hareket edilmektedir." ifadesine yer verildi.

İşte Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan yapılan açıklama:

"Başkanlığımız, din görevlilerine yönelik okuma, yorumlama ve müzakere faaliyetlerinin geliştirilerek devam ettirilmesini, din hizmetlerinin verimliliğinin artırılmasının vazgeçilmez bir unsuru olarak görmektedir. Bu çerçevede, 2021 yılında ülke genelinde din görevlilerine yönelik "Kitap Oku-Yorum" başlığıyla bir proje hayata geçirilmiş ve proje kapsamında her ay için bir kitap belirlenmiştir. Kitaplar, din görevlilerimiz ve vatandaşlarımızın istifadesine sunulmak üzere cami kitaplıklarına/kütüphanelerine kazandırılmaktadır. Ayrıca, din görevlilerine kitap satışı zorunlu tutulmamakta, bu konuda gönüllük esasına göre hareket edilmektedir. Kitaplar, piyasa fiyatlarına oranla son derece uygun ve kampanyalı fiyatlarla il ve ilçe müftülüklerimize ulaştırılmaktadır. Kitapların maliyetlerinin farklılık arz etmesi ise baskı kalitesi, sayfa sayısı ve basıldığı dönemdeki kağıt maliyetleri ile yakından ilgilidir. Konunun yazar isimleri üzerinden değerlendirilmesi ise yanlış ve yanlı bir tutumdur.".

Proje çerçevesinde herhangi bir kar amacı güdülmediği, personele gönderildiği iddia edilen yazının telif ücreti almak suretiyle eser sahiplerine para kazandırmaya yönelik olmadığının açıkça anlaşıldığının ifade edildiği açıklamada, "Proje çerçevesinde kitapların toplu basımı ve gönderimi; hedef kitlenin daha hızlı, rahat ve uygun maliyetlerle kitaplara ulaşabilmesini sağlamaya yönelik idari bir tedbirdir ve kar amacı güdülmemektedir. Proje hazırlık safhasında okunacak kitaplar belirlenirken yazarlara bilgi verilmemiştir. Ayrıca, Diyanet İşleri Başkanımız Sayın Prof. Dr. Ali ERBAŞ, Diyanet İşleri Başkan Yardımcımız Sayın Dr. Burhan İŞLİYEN ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Sayın İbrahim KALIN da bahsi geçen eserlerde telif ücreti almayarak "bila bedel" olarak eserlerini Başkanlığımıza devir ve temlik etmişlerdir. Bu sebeplerle, personele gönderildiği iddia edilen yazının telif ücreti almak suretiyle eser sahiplerine para kazandırmaya yönelik olmadığı açıkça anlaşılmaktadır. Projede okunacak kitapların içeriğinden Başkanlığımızca icra edilecek sınav ve mülakatlarda soru sorulması hususunun din görevlilerinin kitap okuma ve müzakerelerine katılımlarının teşvik edilmesi amacının dışında yorumlanması ise son derece üzücüdür. Kamuoyuna saygıyla duyurulur" denildi.

NE OLMUŞTU?

Sözcü yazarı Saygı Öztürk, Diyanet personeline; kurumun başkanı Ali Erbaş’ın, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın ve Başkan Yardımcısı Burhan İşliyen'in kitabının alınmasının zorunlu tutulduğunu iddia etmişti. Öztürk'ün iddiasına birçok haber portalında yer verilmişti.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KATMAK İÇİN TIKLAYIN