Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan sigara içen personele kötü haber geldi

Diyanet İşleri Başkanlığı sigara içen personellere yaptırım kararı aldı. Başkan Ali Erbaş, "Bu yıl yapılacak hac görevli seçim mülakatlarında sigara içmeyen personel tercih edilecek. Daha sonraki yıllarda da sigara içen personele hac görevi verilmeyecek." açıklamasında bulundu.

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan sigara içen personele kötü haber geldi

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş imzalı yazıda, personelin hacca veya umre görevi sırasında, otel önlerinde ve açık alanlarda sigara içmesinin vatandaşlar tarafında çok sayıda şikâyet konusu olduğuna dikkat çekerek "Bu itibarla, bu yıl yapılacak hac görevli seçim mülakatlarında sigara içmeyen personel, sigara içen personele tercih edilecek; daha sonraki yıllarda da sigara içen personele hac görevi verilmeyecektir" açıklamasında bulundu.

DİYANET SİGARA İÇEN PERSONELİ HACCA GÖNDERMEYECEK

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın tüm birimlere gönderdiği Başkan Ali Erbaş imzalı "Sigara İçilmemesi Hakkında Talimat" başlıklı yazısında şu ifadelere yer verdi:

"Başkanlığımız hac organizasyonu ile kutsal topraklara giden vatandaşlarımızın hac ibadetlerini sahih, sağlıklı ve huzurlu bir şekilde yerine getirebilmelerinde personelimize büyük görev ve sorumluluk düşmektedir. Bu nedenle organizasyonumuzun her kademesinde görev yapacak personelimizin ehliyetli ve liyakati olması Başkanlık olarak önem ve öncelik verdiğiniz hususların başında yer almaktadır.

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan sigara içen personele kötü haber geldi

Bu önem ve önceliğimize rağmen gerek kafilelerde gerekse ekiplerde görev alan bazı personelimizin otel önlerinde ve açık alanlarda sigara içtikleri müşahede edilmişti. Hiç şüphe yok ki, bu durum kutsal toprakların manevi atmosferine yakışmadığı gibi rehberlik yaptığımız hac yolcularımızın da örnekli ve rehberlik noktasında beklentilerine uygun düşmemektedir. Uygun düşmediği için de bu konuda organizasyonumuzla hacca veya umreye giden vatandaşlarımızdan Başkanlığımıza sayısız şikâyet dilekçesi gelmiş ve hala gelmektedir.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI PERSONEL ALIMI NE ZAMAN YAPILACAK?

Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) tarafından açıklanan detaylara göre DİB bünyesine 6 bin 100 personel alımı yapılacağı açıklandı.

Peki Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) tarafından yapılacak olan alımlar ne zaman yapılacak?

İşte Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) personel alımıyla alakalı olarak tüm detayları sitemizde okurlarımızla paylaşıyoruz.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI PERSONEL ALIMI DETAYLARI NELERDİR?

Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) tarafından açıklanan kadro detayları şu şekilde;

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından alınacak 6 bin 100 personelin 200'ü kadrolu memur olurken 5 bin 900'ü de sözleşmeli personel olacağı açıklandı.
 
- 50 Kur'an kursu öğreticisi alımı yapacak.
- 100 imam-hatip ve 50 müezzin-kayyım istihdam edilecek

- Bin 500 Kur'an kursu öğreticisi alımı yapılacak.

4 bin imam-hatip ve 400 müezzin-kayyım alımı yapılacak.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI PERSONEL ALIMI NE ZAMAN YAPILACAK?

Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) tarafından sadece kadro detayları açıklandı.

Buna göre Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) tarafından açıklanan detaylarda alımların 2019 yılı içerisinde (Kur'an Kursu Öğreticiliği, İmam-Hatip ve Müezzin-Kayyımlık)* (Açıktan atama izni verilmesi halinde) NİSAN ayında yapılmasına karar verildi.

 

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan sigara içen personele kötü haber geldi

HAC KİMLERE FARZDIR? HACCA GİTMEK İÇİN GEREKEN ŞARTLAR NELERDİR?

Asagidaki sartlari tasiyanlara hacca gitmek farz olur :

Akilli olmak,
Erginlik çagina gelmis olmak,
Müslüman olmak,
Hür olmak,
Haccin farz oldugunu bilmek. (Bu sart müslüman olmayan ülkelerde müslümanligi kabul edenler içindir. Islam ülkelerinde yasayan müslümanlar için haccin farz oldugunu bilmemek özür degildir.)
Zorunlu ihtiyaçlardan baska hacca gidip dönünceye kadar kendisinin ve bakmakla yükümlü oldugu aile fertlerinin geçinebilecegi maddi güce sahip olmak.
Durumuna uygun bir vasita ile hac yolculugunu yapabilmesi için vasita ve yol masraflarini karsilayacak parasi olmak.
Hac vazifesini yapabilecek zamana yetismis olmak.

Saydigimiz bu sartlardan baska hac vazifesini bizzat yapmak için su sartlarin da bulunmasi gerekir. Bunlarin haccin edasinin sartlari denir.

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan sigara içen personele kötü haber geldi

HACCIN ŞARTLARI NEDİR? HACCA GİTMEDEN ÖNCE NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Vücutça saglikli olmak, (Kör, kötürüm ve hac yolculuguna dayanamayacak derecede hast ave yasli olmamak.)
Hacca gitmesine bir engel bulunmamak, (Hapiste olmak gibi)
Yol güvenligi olmak,
Kadinin yaninda kocasi veya evlenmesi caiz olmayan bir mahremi bulunmak,
Kocasi ölmüs veya bosanmis olan kadinlarin iddet süreleri bitmis olmak.

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan sigara içen personele kötü haber geldi

HAC VE UMRE FARKLI MIDIR? HAC VE UMRE ARASINDA FARK NEDİR? HAC NEDİR? UMRE NEDİR?

Hac, hac ayları denilen zaman dilimi içinde yapılan bir ibadettir. Hac ayları Hicrî takvime göre Şevval ve Zilkade ayları ile Zilhicce ayının ilk on günüdür. Hac, bu aylar içinde umresiz de yapılabilir, umre ile birlikte de yapılabilir. Haccın umresiz ya da umre ile birlikte yapılmasına haccın eda şekilleri denir.

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan sigara içen personele kötü haber geldi

HACCA NE ZAMAN GİDİLİR? HACCIN BELİRLİ BİR ZAMANI VAR MIDIR?

Haccın zamanı, hac ayları diye isimlendirilen; Şevval, Zilkâde ve Zilhicce aylarıdır." İfadesi, “Hac belli aylardır”(Bakara, 2/197) mealindeki ayetin bir açıklaması mahiyetindedir.

Hac görevi, ihrama girmekle başlar. Bunun başlangıcı  ise Şevval ayıdır. Bir kimse Şevvalde ihrama girip Zilhiccenin 10. (veya 13.) gününün akşamına kadar, haccın menasikini tamamlayabildiği için, bu aylara hac ayları denilmiştir.

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan sigara içen personele kötü haber geldi

Yani bu aylara Hac ayları denilmesinin sebebi, haccın ilk şartı/ rüknü olan ihramın ancak bu aylarda giyilmesinin öngörülmüş olmasıdır. Bu aylardan önce ihrama girmek, Hanefi ve Hanbelilere göre mekruhtur. Bu konuda Buharî’nin İbn Abbas’tan rivayet ettiği şu hadis-i şerif alimlerin bu görüşlerinde etkili olmuştur. “Hac ayları dışında ihrama girmemek sünnettendir.” (bk. Zuhaylî, el-Fıkhu’l-İslamî, 3/64-65).

Şafiilere göre ise, hac ayları dışında alınan söz konusu ihram hac için değil, umre için geçerli olur. Çünkü, “Hac belli aylardır”(Bakara, 2/197) ayeti, hac için belirlenmiş aylar dışında ihrama girilemeyeceğini ifade etmektedir.(bk. a.g.y; Muğni muhtac,1/471, Muhazzeb,1/200).

Umre, belirli bir vakte bağlı olmaksızın, usulüne göre ihrama girdikten sonra tavaf ederek Kâbe’yi ziyaret etmek ve diğer bazı dini görevleri yerine getirmek suretiyle yapılan ibadettir.

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan sigara içen personele kötü haber geldi

HAC YERİNE SADAKA VERİLİR Mİ? HAC YERİNE FAKİRE YARDIM ETMEK OLUR MU?

Kişi kendisine farz olan hac ibadetini yerine getirmekle yükümlüdür; fakirlere sadaka vermekle bu sorumluluktan kurtulmaz. Bu itibarla, hac yerine sadaka veren kişi, hac ibadetini yerine getirmiş olmaz.

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan sigara içen personele kötü haber geldi

BORÇLANARAK HACCA GİTMEK DOĞRU MUDUR? KREDİ ALIP HACCA GİDİLİR Mİ?

Bir Müslüman`ın hac ibadetiyle yükümlü olması için, sağlık ve servet yönünden haccetme imkanına sahip, hür, akıllı ve buluğ çağına erişmiş olması gerekir. Bu itibarla, servet yönünden haccetme imkanına sahip olmayan kişilerin borçlanarak hacca gitmeleri gerekmez; ancak, borçlanarak hacca gitmeleri halinde, hac ibadeti geçerli olur ve kendilerinden hac görevi de düşer.

Diğer taraftan, haccın farz olması için gerekli şartları taşıdığı halde, hac mevsiminde hazır parası bulunmayan ve borç aldığı takdirde bunu daha sonra ödeme gücüne sahip olan kişilerin, bu görevi bir an önce ifa etmeleri için, borç alarak hacca gitmeleri uygun olur.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡