Dolar kuru ne kadar oldu? (11 Mart 2020 dolar - euro fiyatları )

İşsizlik rakamlarının dün açıklanmasının ardından dolar yeni güne dolar 6,14'den başlarken, euro kuru ise 6,96'dan güne başladı.Bu doğrultuda vatandaşlar Dolar kuru ne kadar oldu? Euro kuru ne kadar oldu? sorularını internet arama motorlarında araştırıyor. İşte detaylar...

Türkiye'de yeni tip koronavirüsün vakasının görülmesinin ardından dolar ve euro bir nebze yükselişle başladı. Küresel piyasalardaki  oynaklığın Kovid-19 salgınına ilişkin haber akışı ile birlikte devam ediyor.

Kapalıçarşı'da 6,1380 liradan alınan dolar, 6,1400 liradan satılıyor. 6,9690 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 6,9710 lira olarak belirlendi. 

Dünkü kapanışta doların satış fiyatı 6,1330 lira, avronun satış fiyatı ise 6,9700 lira olmuştu. 

ABD'de pay piyasaları, dün yüzde 5'e yaklaşan yükselişlerle bir önceki günkü kayıplarını telafi etse de bugün vadeli işlemlerde endeks kontratlarının tekrar düşüşe yönelmesi ve yüzde 3 değer kaybetmesi dikkati çekiyor.

Dün Dow Jones endeksi yüzde 4,89, S&P 500 endeksi yüzde 4,94 ve Nasdaq endeksi yüzde 4,95 değer kazandı. Dolar endeksi yüzde 1,13 artışla 96,4'e çıkarken, 10 yıllık tahvil faizleri ise yüzde 0,74'e kadar yükselmesi sonrası yüzde 0,66 seviyesinde dengelendi. 

Analistler, dün ABD Başkanı Donald Trump'ın Kovid-19 salgınına ilişkin akşam saatlerinde yapması beklenen açıklamaya ilişkin pozitif beklentilerle New York borsasında güçlenen tepki alımlarının, açıklama yapılmaması ile vadeli işlemlerde yerini satışlara bıraktığını ifade etti. 

PİYASALARDA KOVİD-19 OYNAKLIĞI VAR

Piyasalarda varlık fiyatlarının sert bir şekilde dalgalandığına dikkati çeken analistler, oynaklığın Kovid-19 salgınına ilişkin haber akışı ile birlikte devam ettiğini söyledi. 

Avrupa tarafında, salgından etkilenen kişi sayısındaki artışın devam etmesiyle borsada satıcılı bir seyir izleniyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, Almanya nüfusunun yüzde 60 ila 70'ine Kovid-19 bulaşabileceğini söylemesi ve  İngiltere'de Hasta Güvenliğinden Sorumlu Devlet Bakanı Nadine Dorries'te Kovid-19 tespit edilmesi, dünden beri gündemin en önemli konu başlıkları oldu.

Söz konusu gelişmelerle dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,41, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,09 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,51 değer kaybetti. 

Avro/dolar paritesi, iki haftayı aşan yükseliş trendinin ardından dün yüzde 1,5 değer kaybederek 1,14'ün üzerinden 1,1277'ya kadar indi. Parite, bugüne alıcılı başladı ve dünkü kayıplarının bir kısmını telafi ederek 1,1350'ye çıktı.

Bugün, Asya borsalarında da satıcılı bir seyir izleniyor. Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 2, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,4 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 2,9 düşüş kaydetti. 

Pazartesi günü Rusya ve Suudi Arabistan arasında restleşmeye dönen petrol arzı sorunu nedeniyle sert düşen petrol fiyatları ise dünkü yükseliş eğilimini Asya piyasalarıyla bugüne de taşıdı. Brent petrolün varil fiyatı, şu dakikalarda yaklaşık yüzde 1 artışla 37,8 dolardan işlem görüyor.

 

KORONAVİRÜS TÜRKİYE'DE DE ORTAYA ÇIKTI

Yurt içinde, dün 106.900 seviyesine kadar yükselen BIST 100 endeksi Kovid-19 salgınına ilişkin endişelerle düşüşe geçerek, günü bir önceki kapanışa göre yüzde 2,38 azalışla 101.062,51 puandan tamamladı. Dün yüzde 0,2 artışla 6,1568'den kapanan dolar/TL ise bugün bankalararası piyasanın açılışında 6,1450 seviyesinde işlem görüyor.

Analistler, Türkiye'de ilk Kovid-19 vakasının görülmesine karşın alınan tedbirlerin, konuya ilişkin endişeleri sınırlandırdığını belirterek, salgının küresel ekonomiye vereceği hasar ile ilgili belirsizliklerin piyasalar üzerinde belirleyici olduğunu kaydetti.

Bugün yurt içinde ödemeler dengesi, yurt dışında ise ABD'de enflasyon verisinin takip edileceğini bildiren analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 100.000 ve 98.500 seviyesinin destek, 105.000'in direnç konumunda olduğunu, dolar/TL'de ise 6,10-6,20 bandının izleneceğini söyledi.

AA Finans'ın gerçekleştirdiği ankete katılan ekonomistler, cari işlemler hesabının ocakta 2,4 milyar dolar açık vermesini bekliyor. Ekonomistlerin 2020 sonuna ilişkin cari işlemler dengesi beklentilerinin ortalaması ise 14,3 milyar dolar açık olarak gerçekleşti. 

 

11 Mart tarihinde bankalarda dolar/ TL alış ve satış fiyatları şu şekilde:

s-001.jpg

11 Mart tarihinde bankalarda avro alış ve satış fiyatları şu şekilde:

a.png

DOLAR KURU NE KADAR OLDU? 11 MART 2020

Kapalıçarşı'da 6,1380 liradan alınan dolar, 6,1400 liradan satılıyor.

Dolar kuru ne kadar oldu? Dolar yeni haftaya nasıl başladı?

EURO NE KADAR? 11 MART 2020

6,9690 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 6,9710 lira olarak belirlendi. 

Dolar ve euro ne kadar?

DOLAR NEDİR?

Dollar, Dünya’da 20’den fazla ülkenin ya para biriminin ismi ya da para biriminin bir parçasıdır. Amerika Birleşik Devletleri Kanada, Avustralya, Tayvan Hong Kong, Singapur, Yeni Zelanda, Liberya, Jamaika ve Namibya ülkelerinin para biriminin adı “Dollar” kelimesini barındırmaktadır (Avustralya Doları gibi). Doğu Timor, Ekvador, El Salvador, Mikronezya Federal Devletleri, Marshall Adaları, Palau, Karayip Hollandası ve Panama’da (banknotlarda) ABD doları resmi para birimidir. Genellikle 1 dolar 100 centtir.

Dolar kuru ne kadar oldu? Dolar yeni haftaya nasıl başladı?

DOLARIN TARİHİ

15 Ocak 2520’de Bohemya Çek Krallığı Joachimsthal’dn çıkartılan gümüşlerden para basmaya başladı. Bu paralara Joachimsthaler adı verildi ki bunlara kısaca thaler ya da taler deniliyordu. Bu isimlendirme diğer dillere de taller, talar, dare, dollar gibi farklı şekillerde geçti. Bugün yaygın kullanılan “dollar” biçimi İngilizce’ye Felemenkçeden geçmiştir.

DOLAR İŞARETİNİN KÖKENİ

$ işareti ilk olarak 1770’lerde İspanyol Amerikan Peso’sunun (İspanyol Doları) kısaltması olarak “p” üzeri küçük “s” olarak oluşturulmuştur. Daha sonra yavaş yavaş biçim değiştirerek $ halini almış ve bu işaret Amerikan dolarının da simgesi olmuştur.
Günümüzde dolar dendiğinde akla ilk Amerikan doları gelmektedir ki dolar dünya ekonomisinin, borsaların önemli bir parçasıdır.

EURO NEDİR?

Simgesi € ve kodu EUR olan Euro Almanya, Avusturya, Belçika, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İrlanda, İspanya, İtalya, Güney Kıbrıs, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Portekiz, Slovakya, Slovenya ile Yunanistan’dan oluşan Euro bölgesinin resmi para birimidir. Euro bu ülkelerin dışında Avrupa Birliği’nde olmayan Androrra, Monako, San Marino ve Vatikan’da da dolaşımdadır. Euro para birimi 2013 verilerine göre 334 milyon Avrupalı tarafından kullanılmaktadır.

Dolar kuru ne kadar oldu? Dolar yeni haftaya nasıl başladı?

Avrupa birliğinin ortak parasının adı olan Euro resmen 16 Aralık 1995’te belirlendi. Euro madeni para ve banknotları da 1 Ocak 2002’de dolaşıma girdi.
Euro, dünyanın en büyük ikinci rezerv parası ve en çok kullanılan ikinci para birimidir. Bu iki kategoride de ilk sırada dolar yer alıyor.  Değer açısından bakıldığında ise 2013 verilerine göre euro toplam değeri en yüksek olan para birimidir. Nitekim IMF’nin 2008 GSYİH ve satın alma günü paritesi verilerine göre Euro bölgesi dünyanın ikinci büyük ekonomisi.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡