Dolar kuru ne kadar oldu? (13 Mart 2020 dolar - euro fiyatları )

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın açıkladığı koronavirüs tedbirlerinin ardından yükselen dolar kuru 6,30 ile euro kuru ise 7,02 ile güne başladı. Bu doğrultuda vatandaşlar Dolar kuru ne kadar oldu? Euro kuru ne kadar oldu? sorularını internet arama motorlarında araştırıyor. İşte detaylar...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Başkanlığında gerçekleşen koronavirüse karşı alınan önlemleri açıklamasının ardından yükselen dolar ve euro kuru yeni güne de yükselişle başladı. Bu doğrultuda Dolar kuru ne kadar oldu? Euro kuru ne kadar oldu? soruları araştırılıyor. İşte detaylar...

Kapalıçarşı'da 6,2980 liradan alınan dolar, 6,3000 liradan satılıyor. 7,0600 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 7,0620 lira olarak belirlendi.

Dünkü kapanışta doların satış fiyatı 6,2770 lira, avronun satış fiyatı ise 7,0200 lira olmuştu.

Çin'de Kovid-19 salgınından ölen ya da etkilenen insan sayısındaki artış hızı neredeyse dursa da salgın merkezinin Avrupa'ya kaydığı açıklamaları ve vaka sayısının Amerika ve Avrupa kıtasında hızlı bir şekilde artması, dün pay piyasalarında tarihi düşüşlerden birine neden oldu.

İtalya'da ticari faaliyetlerin durdurulmasının ardından Almanya Başbakanı Angela Merkel de, Kovid-19 salgınının hızla yayılması nedeniyle nüfustan mümkün olduğunca sosyal temaslardan kaçınmasını istedi. Fransa'da ise salgın nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 61'e ve vaka sayısı 2 bin 876'ya yükseldi.

FED'DEN PİYASALARA 1,5 TRİLYON DOLARLIK LİKİDİTE

Amerika kıtasında da hızla yayılan salgın nedeniyle ABD'nin Virginia eyaletinde acil durum ilan edilirken, Maryland'de okullarda eğitime iki hafta süre ile ara verildi. Salgına yakalanan ve kendini karantinaya alan Kanada Başbakanı Justin Trudeau'nun eşinde de Kovid-19 tespit edildi.

Bu gelişmeler ve çözüme ilişkin henüz tatmin edici bir gelişme olmaması nedeniyle birçok ülke borsası tüm zamanların en hızı düşüşünü gerçekleştirirken, petrol başta olmak üzere emtia fiyatları da geriledi. Güvenli liman olarak düşünülen altının fiyatı ise diğer piyasalardaki sert düşüşlerin neden olduğu likidite ihtiyacını karşılamaya çalışan yatırımcıların satışlarıyla dün yüzde 3,5 değer kaybetti. 

Dün ABD Merkez Bankası (Fed) faiz indirimlerinin ardından ilk güçlü adımını da attı. New York Fed, Kovid-19 salgını nedeniyle olağandışı dalgalanmaların görüldüğü piyasalara toplam 1,5 trilyon dolarlık likidite vereceğini açıkladı. Yapılan açıklamaya göre, banka dün gerçekleştirdiği 3 ay vadeli repo işlemiyle piyasaya 500 milyar dolarlık likidite sağlaken, bugün de 3 ay ve 1 ay vadeli 2 repo işlemiyle piyasaya 500'er milyar dolarlık likidite enjeksiyonu yapılacak.

Fed'in adımına karşın dün ABD'de Dow Jones endeksi yüzde 9,99, S&P 500 endeksi yüzde 9,51 ve Nasdaq endeksi yüzde 9,43 değer kaybetti.

Avrupa borsaları, ABD'nin Avrupa'dan seyahatlere bir ay süreyle kısıtlama getirmesi, salgında vaka sayısındaki hızlı artış ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) destekleyici adımlarının yeterli olmadığına ilişkin değerlendirmelerle dün tarihinin en sert günlük düşüşünü gerçekleştirdi.

Almanya'da DAX endeksi yüzde 12,24, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 10,87, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 12,28 ve İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 16,92 düşüş kaydetti.

 

BORSA İSTANBUL DEĞER KAYBEDİYOR

Bugüne de sert düşüşlerle başlayan Asya borsaları, kapanışa yakın gelen tepki alımlarıyla kayıplarını telafi etmeye çalışıyor. Şu dakikalarda Nikkei 225 endeksi yüzde 5,8, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1,4, Güney kore'de Kospi endeksi yüzde 3,5 değer kaybetti. 

Yurt içinde, dünya borsalarındaki panik havasının neden olduğu güçlü satışlarla yüzde 7,26 değer kaybeden BIST 100 endeksi, 93.639,50 puandan günü tamamladı. Dün yüzde 1,7 artışla 6,3168'den kapanan dolar/TL ise, bugün bankalararası piyasanın açılışında 6,3050'den işlem görüyor. 

 Analistler, Türkiye'de ilk salgın vakasının görülmesine karşın güçlü tedbirler alındığını belirterek, borsada dünya pay piyasalarındaki panik havasının etkili olması nedeniyle Borsa İstanbul yönetiminin de bazı tedbirler aldığını bildirdi.

Borsa İstanbul yönetimi, pay piyasalarında aşırı oynaklık ve fiyatlardaki sert hareketleri sınırlamak adına aldığı tedbirleri bugünden itibaren uygulamaya geçirecek. Yapılan duyuruya göre, Pay Piyasası ve Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) gün içindeki hareket aralığını belirleyen fiyat marjları düşürülürken, hisse senedi fiyatlarındaki ani dalgalanmalarda çalışan "devre kesici"ye ilişkin de ayarlamalara gidildi.

Pay Piyasasında, gün içi fiyat marjı, tüm gruplarda yüzde 10'a düşürülürken, "devre kesici tetikleme oranı" tüm gruplarda yüzde 5'e indirildi, devre kesici sonrası emir toplama süresi" ise 30 dakikaya çıkarıldı.

Yeni düzenlemelerle dünya borsalarıyla birlikte Borsa İstanbul'da etkili olan aşırı oynaklığın azaltılabileceğini ve panik ortamında bireysel yatırımcıların zararlarının sınırlanacağını dile getiren analistler, bugünün veri gündeminde ise yurt  içinde sanayi üretimi,  Almanya'da enflasyonun öne çıktığını söyledi. 

Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 92.500 ve 90.000 seviyelerinin destek konumunda olduğunu, dolar/TL'de ise 6,33'ün direnç olarak öne çıktığını kaydetti.

AA Finans'ın gerçekleştirdiği ankete katılan ekonomistler, arındırılmamış sanayi üretim endeksinin ocakta, 2019'un aynı dönemine göre yüzde 8,5 artmasını bekliyor. Ocakta takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin ise yıllık bazda yüzde 8,6 artacağı tahmin ediliyor. 

13 Mart tarihinde bankalarda dolar/ TL alış ve satış fiyatları şu şekilde:

d.png

13 Mart tarihinde bankalarda avro alış ve satış fiyatları şu şekilde:

a.png

DOLAR KURU NE KADAR OLDU? 13 MART 2020

Kapalıçarşı'da 6,2980 liradan alınan dolar, 6,3000 liradan satılıyor.

Dolar kuru ne kadar oldu? Dolar yeni haftaya nasıl başladı?

EURO NE KADAR? 13 MART 2020

7,0600 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 7,0620 lira olarak belirlendi.

Dolar ve euro ne kadar?

DOLAR NEDİR?

Dollar, Dünya’da 20’den fazla ülkenin ya para biriminin ismi ya da para biriminin bir parçasıdır. Amerika Birleşik Devletleri Kanada, Avustralya, Tayvan Hong Kong, Singapur, Yeni Zelanda, Liberya, Jamaika ve Namibya ülkelerinin para biriminin adı “Dollar” kelimesini barındırmaktadır (Avustralya Doları gibi). Doğu Timor, Ekvador, El Salvador, Mikronezya Federal Devletleri, Marshall Adaları, Palau, Karayip Hollandası ve Panama’da (banknotlarda) ABD doları resmi para birimidir. Genellikle 1 dolar 100 centtir.

Dolar kuru ne kadar oldu? Dolar yeni haftaya nasıl başladı?

DOLARIN TARİHİ

15 Ocak 2520’de Bohemya Çek Krallığı Joachimsthal’dn çıkartılan gümüşlerden para basmaya başladı. Bu paralara Joachimsthaler adı verildi ki bunlara kısaca thaler ya da taler deniliyordu. Bu isimlendirme diğer dillere de taller, talar, dare, dollar gibi farklı şekillerde geçti. Bugün yaygın kullanılan “dollar” biçimi İngilizce’ye Felemenkçeden geçmiştir.

DOLAR İŞARETİNİN KÖKENİ

$ işareti ilk olarak 1770’lerde İspanyol Amerikan Peso’sunun (İspanyol Doları) kısaltması olarak “p” üzeri küçük “s” olarak oluşturulmuştur. Daha sonra yavaş yavaş biçim değiştirerek $ halini almış ve bu işaret Amerikan dolarının da simgesi olmuştur.
Günümüzde dolar dendiğinde akla ilk Amerikan doları gelmektedir ki dolar dünya ekonomisinin, borsaların önemli bir parçasıdır.

EURO NEDİR?

Simgesi € ve kodu EUR olan Euro Almanya, Avusturya, Belçika, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İrlanda, İspanya, İtalya, Güney Kıbrıs, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Portekiz, Slovakya, Slovenya ile Yunanistan’dan oluşan Euro bölgesinin resmi para birimidir. Euro bu ülkelerin dışında Avrupa Birliği’nde olmayan Androrra, Monako, San Marino ve Vatikan’da da dolaşımdadır. Euro para birimi 2013 verilerine göre 334 milyon Avrupalı tarafından kullanılmaktadır.

Dolar kuru ne kadar oldu? Dolar yeni haftaya nasıl başladı?

Avrupa birliğinin ortak parasının adı olan Euro resmen 16 Aralık 1995’te belirlendi. Euro madeni para ve banknotları da 1 Ocak 2002’de dolaşıma girdi.
Euro, dünyanın en büyük ikinci rezerv parası ve en çok kullanılan ikinci para birimidir. Bu iki kategoride de ilk sırada dolar yer alıyor.  Değer açısından bakıldığında ise 2013 verilerine göre euro toplam değeri en yüksek olan para birimidir. Nitekim IMF’nin 2008 GSYİH ve satın alma günü paritesi verilerine göre Euro bölgesi dünyanın ikinci büyük ekonomisi.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Son Haberler
Erzurum’da çekilen görüntüler 'Böyle baba olmaz' dedirtti!
Erzurum’da çekilen görüntüler 'Böyle baba olmaz' dedirtti!
Dilan Polat'ın kayınvalidesi sosyal medyayı harekete geçirdi!
Dilan Polat'ın kayınvalidesi sosyal medyayı harekete geçirdi!
Uzmanlar "Seçim psikolojisine" dikkat çekti: "Yatıştırıcı davranmak faydalı olacak"
Uzmanlar "Seçim psikolojisine" dikkat çekti: "Yatıştırıcı davranmak faydalı olacak"
Türkçe artık bu ülkede resmi dil olacak!
Türkçe artık bu ülkede resmi dil olacak!
Çok Okunanlar
29 Mart 2024 Cuma günü tüm burç yorumları nelerdir? O burç sahipleri aman dikkat!
29 Mart 2024 Cuma günü tüm burç yorumları nelerdir? O burç sahipleri aman dikkat!
Eski HDP milletvekili Altan Tan'dan bomba açıklamalar! DEM Parti içindeki PKK destekçileri İmamoğlu'na oy verecek
Eski HDP milletvekili Altan Tan'dan bomba açıklamalar! DEM Parti içindeki PKK destekçileri İmamoğlu'na oy verecek
Emekliye hükümetten fatura müjdesi! 1500 liranız cepte kalacak
Emekliye hükümetten fatura müjdesi! 1500 liranız cepte kalacak
PTT 50 bin TL kredi veriyor! Anında hesaba yatacak
PTT 50 bin TL kredi veriyor! Anında hesaba yatacak
Yorumlananlar
Bedavadan biraz daha pahalı uçak bileti! Ajet uçak bileti kampanyası
Bedavadan biraz daha pahalı uçak bileti! Ajet uçak bileti kampanyası
Cumhurbaşkanı meydanlardan seslendi: “Emeklilerin yanındayım”
Cumhurbaşkanı meydanlardan seslendi: “Emeklilerin yanındayım”
Emekli 25 martta bayram yapacak! O banka promosyonu iki katına çıkardı
Emekli 25 martta bayram yapacak! O banka promosyonu iki katına çıkardı
Sağlıkta yeni dönem başlıyor! Fahrettin Koca açıkladı
Sağlıkta yeni dönem başlıyor! Fahrettin Koca açıkladı