1. HABERLER

  2. MAGAZİN

  3. 'Domates Güzeli' lakaplı Ayşen Gruda öleli bir yıl oldu

'Domates Güzeli' lakaplı Ayşen Gruda öleli bir yıl oldu

Tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Türk tiyatro ve sinema sanatçısı Ayşen Gruda Pankreas kanseri yüzünden hayatını kaybetmişti. Usta sanatçının bugün ölüm yıldönümü.

'Domates Güzeli' lakaplı Ayşen Gruda öleli bir yıl oldu

‘Domates Güzeli’ lakaplı usta sanatçı Ayşen Gruda'nın bugün ölüm yıldönümü. 74 yaşında hayatını kaybeden usta sanatçı Türkiye'yi yasa boğmuştu.

'Domates Güzeli'

İşini inanarak yapan ve yaptığı hiçbir şeyden pişman olmadığını söyleyen Gruda, 1977'de televizyonda yaptığı skeçlerden birinde canlandırdığı "Domates Güzeli Nahide Şerbet" karakterinin ardından "Domates Güzeli" olarak anılmaya başlandı.

"Domates Güzeli" karakterini "Dişi bir Şarlo" olarak tanımlayan sanatçı, bir söyleşide, bu rolle içindeki "Kavuklu"yu yakaladığını dile getirdi.

AYŞEN GRUDA NEDEN ÖLDÜ?

1 aydan fazla süredir yoğun bakımda yatan Ayşen Gruda, bir süredir pankreas kanseriyle mücadele ediyordu. Usta sanatçı pankreaas kanserine yenik düştü.

AYŞEN GRUDA NE ZAMAN ÖLDÜ?

Bir süredir yoğun bakımda tedavisi devam eden Türk tiyatro ve sinema oyuncusu 74 yaşındaki Ayşen Gruda 23 Ocak 2019'da hayatını kaybetti.

AYŞEN GRUDA KİMDİR?

Ayşen Gruda, 30 Kasım 1944 tarihinde Erman Ailesi’nin ortanca kızı olarak İstanbul’da dünyaya geldi. Babası kara tren makinistiydi. Komedi yeteneği, çocuk yaşta Yeşilköy’deki evlerinde Ermeni komşularının taklidini yaparken ailesi tarafından keşfedildi. Lise ikiye giderken babası vefat etti. Geçim sıkıntısı yüzünden okulu bırakıp çalışmaya başladı. Kardeşi Ayben Erman ve ablası Ayten Erman da kendisi gibi oyuncu olacaktı. Televizyon için yaptığı skeçlerden birinde canlandırdığı “Domates Güzeli Nahide Şerbet” karakterinden sonra lakabı “Domates Güzeli” olarak kaldı.

Ayşen Gruda, Tevfik Bilge’nin turne tiyatrosunda profesyonel oyunculuğa başladı. İlk rolü 1962 yılında “Kongre Eğleniyor” adlı vodvilde küçük bir hizmetçi rolü idi. 1977 yılında 16 senelik tiyatro hayatından sonra televizyonda bir eğlence programı içinde yayınlanan skeçte canlandırdığı “Domates Güzeli Nahide Şerbet” karakterinden sonra herkes tarafından tanındı.

'Domates Güzeli' lakaplı Ayşen Gruda öleli bir yıl oldu

Ayşen Erman, Ankara Meydan Sahnesi’nde tiyatro oyuncusu Yılmaz Gruda ile tanışıp evlendi. Kızları Elvan doğunca Ayşen Gruda bir süre tiyatroya ara verdi. Bu evlilik uzun sürdü. Ayşen Gruda, Yılmaz Gruda’dan boşandıktan sonra da soyadını kullanmayı sürdürdü. Ayşen Gruda daha sonra yakın dostu Adile Naşit’le birlikte, Ertem Eğilmez filmlerinin çekirdek kadrosunda yer aldı.

'Domates Güzeli' lakaplı Ayşen Gruda öleli bir yıl oldu

Ayşen Gruda, “Mum Söndü”, “Deve Kuşu Kabare”, “Hababam Sınıfı Müzikali”, “Yedi Kocalı Hürmüz” gibi ve müzikallerde yer aldı. Tiyatronun yanı sıra da birçok televizyon programında skeçlerde ve dizilerde oyunculuk yaptı. Sinemada “Tosun Paşa”, “Süt Kardeşler”, “Şabanoğlu Şaban”, “Hababam Sınıfı", “Neşeli Günler” gibi birçok klasikleşmiş Türk sineması örneklerinde oynadı 2014 yılında senaristliğini ve yönetmenliğini Cem Yılmaz’ın yaptığı “Pek Yakında” adlı sinema filminde Cem Yılmaz, Ozan Güven, Zafer Algöz, Özkan Uğur, Çağlar Çorumlu, Şirincan Çakıroğlu, Tülin Özen ile birlikte rol aldı.

Ayşen Gruda, 1965 yılında tiyatrocu Yılmaz Gruda ile evlendi. Elvan adında bir kızı oldu. Bu evlilik uzun sürdü. Boşandılar.

ROL ALDIĞI FİLM VE DİZİLER

Filmografi

2018    Sevgili Komşum
2018    Babamın Ceketi
2016    Dedemin Fişi
2015    Kötü Kedi Şerafettin (Seslendirme)
2015    Güvercin Uçuverdi
2015    Altın Horoz
2014    Seni Seviyorum Adamım
2014    Pek Yakında
2014    Meleklerin Mucizesi
2013    Çakma Hayat
2013    Qüfür
2011    Ya Sonra
2011    Pazarları Hiç Sevmem
2010    Kukuriku - Kadın Krallığı
2008    Kağıt
2006    Dünyayı Kurtaran Adamın Oğlu
2005    Keloğlan Kara Prens'e Karşı
2005    Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü?
2003    Hababam Sınıfı: Merhaba
1994    Şenlik Var
1993    Rumuz Sev Beni
1988    Süper Baba (Video)
1987    Şam Fıstık
1987    Çantada Keklik (Video)
1987    Seyyar Kamil
1987    Gönlübol (Video)
1987    Felekten Bir Gün
1987    Etme Bulma (Video)
1987    Banko Altılı Ganyan/Gönüllü Kahraman (Video)
1987    Aile Pansiyonu
1986    Yaygara 86
1986    Neşeye Bak Neşeye (Video)
1986    Mavi Muammer 3 / Ölürsün Gülmekten (Video)
1986    Lotto Kralı (Video)
1986    Kocamın Nişanlısı (Video)
1986    Kiralık Ev
1986    Karım Beni Aldatırsa (Video)
1986    Karamanın Koyunu
1986    Huysuz (Video)
1986    Hayroş
1986    Aşk Dediğin Laftır (Video)
1986    Ağa Bacı (Video)
1986    Ayşe ile Ali (Video)
1985    Şendul Şaban
1985    Çileli Damat
1985    Yeter Be
1985    Uyanıklar Dünyası
1985    Sarı Öküz Parası
1985    Mavi Muammer 2 / Silahtan Ödüm Patlar (Video)
1985    Mavi Muammer (Video)
1985    Köşeyi Dönenler
1985    Gazino Bülbülü
1985    Fakir Milyoner (Video)
1985    Deliye Hergün Bayram
1985    Bir İlkbahar Sabahı (Video)
1985    Aşık Oldum
1984    Namuslu
1984    Lodos Zühtü
1984    Kızlar Sınıfı
1984    Gırgıriyede Büyük Seçim
1983    Şekerpare
1983    Neşeli Kuklalar (Video)
1983    Şıngırdak Şadiye
1982    Çiçek Abbas
1982    Görgüsüzler
1982    Dolap Beygiri
1982    Doktor Civanım
1982    Buyurun Cümbüşe
1982    Adile Teyze
1981    Hababam Sınıfı Güle Güle
1981    Gırgıriye
1981    Davaro
1980    Renkli Dünya
1979    Şark Bülbülü
1979    Doktor
1978    Neşeli Günler
1978    Avanak Apti
1977    Şabanoğlu Şaban
1977    İbo ile Güllüşah
1977    Çöpçüler Kralı
1977    Sarmaş Dolaş
1977    Hababam Sınıfı Tatilde
1977    Gülen Gözler
1976    Öyle Olsun
1976    Tosun Paşa
1976    Süt Kardeşler
1976    Güngörmüşler
1976    Gülşah Küçük Anne
1976    Arabacının Aşkı
1976    Aile Şerefi
1976    Ah Dede Vah Dede (Seslendirme)
1975    Vay Anasına
1975    Televizyon Çocuğu
1975    Hanzo
1975    Hababam Sınıfı
1975    Gariban Şakir
1975    Delisin
1975    Bizim Aile
1975    Bitirimler Sınıfı
1975    Bir Araya Gelemeyiz
1966    Ve Silahlara Veda

'Domates Güzeli' lakaplı Ayşen Gruda öleli bir yıl oldu

Televizyon

2017    Bizim Hikaye
2016    Mahrumlar (TV Filmi)
2015    İlişki Durumu: Karışık
2015    Sucu Kamil (TV Filmi)
2015    Beş Kardeş
2014    Çılgın Dersane Üniversitede
2014    Ruhumun Aynası
2013    Hoştanlı Kalaylı Saray
2013    Bebek İşi
2012    İbret-i Ailem
2012    Krem
2012    Leyla ile Mecnun
2011    Huzurum Kalmadı
2010    Gecekondu (TV Programı)
2009    Zoraki Başkan
2009    Aile Reisi
2008    Sevgili Düşmanım
2008    Peri Masalı
2008    Mert ile Gert
2008    Kötüler Konağı (TV Filmi)
2008    Gece Gündüz
2007    Fesupanallah
2007    Cumhur Cemaat
2006    İki Aile
2006    Fırtına
2006    Yeşilçam Denizi (TV Programı)
2005    Ömer Seyfettin: Perili Köşk (TV Filmi)
2005    Ömer Seyfettin: Fon Sadristsyn Karısı ve Oğlu (TV Filmi)
2005    Çılgın Yuva
2005    Sen misin Değil misin?
2005    Güz Yangını
2004    Çemberimde Gül Oya
2004    Perili Ev
2004    Dayı
2004    Cennet Mahallesi
2003    Sultan Makamı
2001    Çılgın Bediş
2000    Yarı Şakı Yarı Ciddi
2000    Tersine Dünya
2000    Bana Babamı Anlat
1999    Evimiz Olacak mı?
1998    Salacak Öyküleri
1997    İlişkiler
1997    Kılıbıklar Mahallesi
1997    Hayvanlara Dokunduk
1997    Ana Kuzusu
1996    Mesela Dedik
1995    Palavra Aşklar
1994    İnce İnce Yasemince
1994    Kızlar Sınıfı
1994    Kaygısızlar
1993    İnsanlık Hali
1993    Üçüzler
1991    Ana
1990    Bir Milyara Bir Çocuk
1989    Yarı Şaka Yarı Ciddi (TV Programı)
1989    Güzel Bir Gün İçin (TV Filmi)
1988    Hisseli Harikalar Kumpanyası
1986    Olacak O Kadar
1980    Yedi Kocalı Hürmüz
1977    Seyahatname

'Domates Güzeli' lakaplı Ayşen Gruda öleli bir yıl oldu

Ödülleri

2010    47. Uluslararası Altın Portakal Film Festivali - En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, Kağıt
2006    11.Sadri Alışık Ödülleri - En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü?

'Domates Güzeli' lakaplı Ayşen Gruda öleli bir yıl oldu

HABERE YORUM KAT