DPB Görüşü | 657 sayılı Kanunun 36/A/6-b maddesinin uygulanması ile ilgili görüş

657 sayılı Kanunun 36/A/6-b hükmünün uygulanması hk. 28/5/2015-3583Başkanlığınızda görev yapan personele ilişkin 657 sayılı Kanunun 36/A/6-b hükmünün uygulanması hususunda görüş talep eden ilgi yazı incelenmiştir.

DPB Görüşü | 657 sayılı Kanunun 36/A/6-b maddesinin uygulanması ile ilgili görüş

ÖZET: 657 sayılı Kanunun 36/A/6-b hükmünün uygulanması hk. 28/5/2015-3583

Başkanlığınızda görev yapan personele ilişkin 657 sayılı Kanunun 36/A/6-b hükmünün uygulanması hususunda görüş talep eden ilgi yazı incelenmiştir.

Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinin "Ortak Hükümler" bölümünün (A) fıkrasının altıncı bendinin (b) alt bendinde; "Ortaokul ve dengi, lise ve dengi okulların, normal öğrenim süresinden fazla olması halinde, başarılı her öğrenim yılı için bir kademe ilerlemesi uygulanır. Bunlardan teknik öğretim okulları mezunlarına, meslekleri ile ilgili görevlerde çalışmaları halinde ayrıca bir kademe ilerlemesi daha verilir." hükmü yer almaktadır.

Danıştay Beşinci Dairesinin 19/3/1984 tarih ve Esas No: 1984/41 Karar No: 1984/59 sayılı Kararında, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 36 ncı maddesinin (A/6-b) bendi hükmünün ortaokul ve dengi, lise ve dengi okullar üzerine yükseköğrenim yapmış olanlar hakkında da uygulanmasının gerektiği karara bağlanmış bulunmaktadır.

Söz konusu Karara istinaden çıkarılan 06/03/1985 tarih ve 94 seri nolu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğinde de ortaokul ve dengi lise ve dengi okullarda normal öğrenim sürelerinden fazla öğrenim görenlerin (hazırlık sınıfında okuyanlar dahil) daha sonra yükseköğrenim görmeleri halinde yapılacak intibaklarda 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 36 ncı maddesinin (A/6-b) bendi hükmünün uygulanacağı belirtilmiştir.

Diğer taraftan, aynı fıkranın on ikinci fıkrasının (d) bendinde "Memuriyette iken veya memuriyetten ayrılarak (87 nci maddeye tabi kurumlarda çalışanlar dahil) üst öğrenimi bitirenler, aynı üst öğrenimi tahsile ara vermeden başlayan ve normal süresi içinde bitirdikten sonra memuriyete giren emsallerinin ulaştıkları derece ve kademeyi aşmamak kaydıyla, bitirdikleri üst öğrenimin giriş derece ve kademesine memuriyette geçirdikleri başarılı hizmet sürelerinin tamamı her yıl bir kademe her üç yıl bir derece hesabıyla ilave edilmek suretiyle bulunacak derece ve kademeye yükseltilirler." denilmektedir.

Mezkur maddenin uygulamasına ilişkin çıkarılan 142 seri numaralı Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğinin 5 inci maddesinde Devlet memurlarının kadro görevleri nedeniyle 657 sayılı Kanunun 36 ncı maddesinde belirtilen hizmet sınıflarından hangisinin kapsamında olduğuna ve bitirilen üst öğrenimin, ilgililerin kadro görevleri dikkate alınarak bulundukları hizmet sınıfı kapsamına girecek nitelikte bir üst öğrenim olup olmadığına bakılmaksızın anılan maddenin 12/d bendi gereğince intibaklarının yapılması gerektiği, 6 ncı maddesinde de Devlet memurlarının görev yapmakta oldukları yerin özelliği, başarıları ve niteliklerinde değişiklik meydana getiren eğitimleri nedeniyle yararlanmış oldukları derece ve kademelerinin üst öğrenimi bitirmeleri halinde ayrıca değerlendirilmesi gerektiği belirtilmiştir.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde;

-Yükseköğrenim mezunu olarak ilk defa Devlet memurluğuna girenlerden orta öğrenimde normal öğrenim süresinden 1 yıl fazla okuyanların 657 sayılı Kanunun 36/A/6-b hükmünden yararlanacağı,

- Orta öğrenimde normal öğrenim süresinden 1 yıl fazla okuyan ve lise mezunu olarak ilk defa Devlet memurluğuna başlayanlardan üst öğrenimi bitirenlere ilişkin yapılacak intibaklarda 657 sayılı Kanunun 36/A/6-b hükmü gereğince uygulanan bir kademe ilerlemesinin ayrıca değerlendirilmesi gerektiği, mütalaa edilmektedir.

3
0
1
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡