8 Mart Dünya Kadınlar Günü ne zaman 2023

Dünya Kadınlar Günü veya bir başka adı ile Emekçi Kadınlar Günü, 8 Mart'a sayılı günler kala çeşitli arama motorlarında bu günün ne zaman olduğu araştırılmakta. İşte tüm ayrıntılar 2023

8  Mart Dünya Kadınlar Günü ne zaman 2023

Dünya Kadınlar Günü veya bir diğer adı ile Emekçi Kadınlar Günü, her yıl 8 Mart'ta kullanan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslarası bir gün olarak geçer. Peki Dünya Kadınlar Günü bu yıl hangi güne denk geliyor? İşte tüm ayrıntılar...

Mart ayına girmemize sayılı günler kala, vatandaşlar arasında 'kadınlar günü hangi güne denk geliyor' sorusu merakla araştırılmakta. İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır. Türkiye'de ise 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlanmıştı.

KADINLAR GÜNÜ HANGİ GÜNE DENK GELİYOR?

Her yıl olduğu gibi bu yılda 8 Mart 2023 Çarşamba günü kutlanacak olan Kadınlar Günü bu yıl, Pazar gününe denk geliyor.

TÜRKİYE'DE 8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ

1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın ve yığınsal olarak kutlandı, kapalı mekanlardan sokaklara taşındı. "Birleşmiş Millet Kadınlar On Yılı" programından Türkiye'nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında "Türkiye 1975 Kadın Yılı" kongresi yapıldı.

bolge gundem

12 Eylül Darbesi'nde sonra cunta yönetimi tarafından dört yıl süreyle herhangi bir kutlam yapılmasına izin vermedi. 1984'ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" kutlanmaya devam edilmektedir.

İLK OLARAK 1911 YILINDA KUTLANMAYA BAŞLANDI

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 19 Mart 1911'de Almanya ve İsviçre'de anıldı. Anmaların 8 Mart olarak değiştirilmesine 1921'de Moskova'da düzenlenen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı'nda karar verildi. ABD'de ise 1960'lı yıllarda anılmaya başlandı. Birleşmiş Milletler, 66 yıl sonra 8 Mart'ı 'Dünya Kadınlar Günü' olarak kabul etti.

DÜNYA ERKEKLER GÜNÜ DE VAR MI?

Evet var. 19 Kasım her yıl Dünya Erkekler Günü olarak birçok etkinliğe sahne oluyor. Ancak 19 Kasım BM tarafından resmi kutlama günü olarak tanınmış değil.

bolge gundem

1990'lardan bu yana 60'tan fazla ülkede düzenlenen Dünya Erkekler Günü etkinliklerinde odak noktası genellikle erkeklerin ve erkek çocukların sağlığı, cinsiyet eşitliğinin güçlendirilmesi ve olumlu erkek rol modeller oluyor.

2016'nın teması "Erkek intiharlarını durduralım" şeklindeydi.

KADINLAR GÜNÜ HEDİYE ÖNERİLERİ

Her yıl 8 Mart Kadınlar Günü'nde tüm markalar indirime giriyor. Peki, eşinize, dostunuza, sevgilinize, en yakın arkadaşınıza kadınlar gününde alabileceğiniz hediyeleri sıraladık,

bolge gundem

Çiçek, bileklik, kolye, ayakkabı, altın tak, gümüş takı vs... bunlara örnek olarak gösterilebilir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KATMAK İÇİN TIKLAYIN