Dünyamızın acı gerçeği! Çocuk işçi sayısı 160 milyona yükseldi

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve UNICEF tarafından yayımlanan rapora göre dünyadaki çocuk işçi sayısı 160 milyona yükseldi.

Dünyamızın acı gerçeği! Çocuk işçi sayısı 160 milyona yükseldi

Okul sıralarında olması gereken küçük bedenler sokaklarda sömürülmeye devam ediyor. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve UNICEF tarafından yayınlanan rapor içler acısı tabloyu gözler önüne serdi. Çocuk İşçiliği: 2020 Küresel Tahminler, Eğilimler ve Önümüzdeki Yol isimli raporda çocuk işçi gerçeği sarsıcı biçimde ortaya konuldu.

20 YILDA İLK KEZ YÜKSELİŞE GEÇTİ

Dünyamızın acı gerçeği! Çocuk işçi sayısı 160 milyona yükseldi

Elde edilen veriler küresel sorunun daha da vahim bir hale geldiğini ortaya koydu. Dünya genelinde çocuk işçi sayısı 20 yılda ilk kez yeniden yükselişe geçti. 2020 yılı başında kaydedilen bu sayının dört yıl önceye göre 8 milyon 400 bin daha fazla olduğu belirtiliyor. Koronavirüs salgını nedeniyle tablonun arada geçen zamanda daha da ağırlaştığı tahmin ediliyor.

Raporlar incelendiğinde çocukların korunmasına yönelik bilincin oluşmasına bağlı olarak, 2000 ile 2016 yılları arasında dünyadaki çocuk işçi sayısı 94 milyon azaldı. Ancak 2020 yılında ise çocuk işçilerin nüfusa oranı 2016 yılındaki seviyeye hemen hemen yakın olarak ölçüldü. 

Dünyamızın acı gerçeği! Çocuk işçi sayısı 160 milyona yükseldi

PANDEMİ SÜRECİ ÇOCUK İŞÇİ SAYISINI ARTTIRDI

UNICEF Genel Direktörü Henrietta Fore "Çocuk işçiliğini sona erdirme mücadelesinde zemin kaybediyoruz. Salgın nedeniyle yoksulluk artışına yönelik tahminlerin doğru çıkması halinde 2022 yılı sonu itibarı ile 9 milyon çocuk daha çalışma hayatına katılmış olacak." dedi. UNICEF'in istatistik uzmanı Claudia Cappa AFP'ye yaptığı açıklamada "Tasarruf önlemleri ve diğer faktörler nedeniyle işçi çocukların sayısı gelecek yılın sonuna kadar 46 milyon daha artabilir" dedi.

ÇOCUK İŞÇİLERİN YARISINDAN FAZLASI 5-11 YAŞ ARALIĞINDA

Raporda yer verilen bilgilerde çocuk işçilerin yaş ortalamasının düşüklüğüne vurgu yapıldı. Çocuk işçilerin yarısından fazlası 5 ile 11 yaş arasında. Çocuk işçilerin üçte ikisi erkek, ev içi çalışmanın dikkate alınması halinde ise kız çocuklarının oranı daha da artıyor.

Dünyamızın acı gerçeği! Çocuk işçi sayısı 160 milyona yükseldi

SAHRAALTI AFRİKA'DA HER 4 ÇOCUKTAN BİRİ İŞÇİ

Ekonomik bakımdan geri kalmış ülkelerde tablonun daha da ciddi olduğu vurgulandı. Raporda özellikle Sahraaltı Afrika'daki çocukların durumuna dikkat çekildi. Çocuk işçi alanındaki en büyük artışın 16 milyon 600 binle Afrika'da yaşandığı ifade edildi. Siyasi krizler, yoksulluk, yetersiz sosyal imkanlar çocukları sokaklara iten etmenlerin başında geliyor. Sahraaltı Afrika ülkelerinde 5 ila 17 yaş arasındaki çocukların yaklaşık dörtte biri işçi. Bu oran Avrupa ve Kuzey Amerika ülkelerinde ise yüzde 2,3.

Dünyamızın acı gerçeği! Çocuk işçi sayısı 160 milyona yükseldi

ÇOCUK İŞÇİLERİN YÜZDE 70'İ TARIM İŞÇİSİ

Çocukların beden gücünün sömürüldüğü alanların başında ise tarım geliyor. Çocuk işçilerin yaklaşık yüzde 70'i tarımda çalışıyor. Yüzde 20'lik bir kesim hizmet sektöründe yüzde 10 ise endüstride istihdam ediliyor.

Asıl dikkat edilmesi gereken nokta ise tehlikli iş kollarında çalışan çocuk işçiler... Tehlikeli işlerde çalışan 5 ila 17 yaş arasındaki çocukların sayısı 2016-2020 arasında 6,5 milyon artarak 79 milyona yükseldi. Çocukların güvenlik, beden ve ruh sağlığını tehlikeye sokan işler bu kapsama giriyor.

 

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡