Egzama Nedir? Tedavisi var mı?

Egzama Nedir? neden dolayı oluşur, Tedavisi var mı? Atopik dermatit nedir? tüm sorularınızın cevabı haberimizde gizli

Egzama Nedir? Tedavisi var mı?

Egzama nedir? Deride kızarıklık,kaşıntı,içi su dolu kabarcık oluşumu ve şişme gibi belirtilerle ortaya çıkan,daha çok psikosomatik kökene sahip deri hastalığına egzama denir.

Egzamayı en iyi tanıtan belirti derinin üzerinde kızarık kabarcıklar oluşmasıdır. Egzamanın kronik, kuru ya da yaş egzama gibi farklı türleri vardır. Deride oluşan bu rahatsızlık tehlikeli değildir fakat estetik açıdan hastayı rahatsız eder çünkü kötü bir görünümü vardır.

Hastalar sürekli derilerinde kuruma ve kaşınma yaşadıkları için rahatsızlık olur. Üstelik egzama vücudun tüm bölgelerinde ortaya çıkabilecek bir sorundur. Yüz, kollar ve bacaklar gibi açıkta kalan bölgelerde görülebilir. Basit tedavi yöntemleriyle kontrol altına alınabilmektedir.


Egzama Nedenleri

Egzamaya tıp dilinde dermatit de denilmektedir. Çok yaygın bir deri hastalığı olmasına rağmen, ortaya çıkma sebepleri çok çeşitlidir. Cilt dokusu içsel ya da fiziki şartlar nedeniyle savunmaya geçer ve iltihaba neden olarak egzama ortaya çıkar. Egzama cildin tahriş olmasıyla ortaya çıkar.

Nedenleri sabun, deterjan, bazı dezenfektanlar, şampuan, çamaşır suyu gibi temizlik malzemeleri, kimyasallara çok fazla temas etmek, Hava şartları, genetik faktörler, stres, bağışıklık sisteminin zayıflaması ya da hamilelik döneminde ortaya çıkan hormonal problemler de olabilir.

Uzun süren çok sıcak banyolar yapmak, cildi nemlendirmeyip sürekli kuru kalmasına sebep olmak, cildi tahriş eden kumaşlardan giysiler giymek, sigara kullanımı gibi başka sebepleri de olabilmektedir.
Egzama Tedavisi İçin Püf Noktaları

Egzama rahatsızlığında iltihaplı ve sorunlu bölge kızarır. Ayrıca kurur ve kaşınır. Ciltte yer yer sivilce benzeri oluşumlar göze çarpar ve veziküller görünür. Veziküller su toplamış kabarcıklar şeklindedir. Tehlike arz eden bir rahatsızlık olmamasına rağmen kaşınma nedeniyle ve görüntü olarak rahatsızlık vericidir.

Egzamadan rahatsız olan kişilerin yapmaları gereken ilk şey egzamalı bölgeyi kesinlikle kaşımamaktır. Önlenemez şekilde bir kaşıntı sorunu varsa, kaşınma hissini hafifletecek ilaçlar doktor tavsiyesiyle kullanılmalıdır. Eğer bebeklerde egzama sorunu varsa, bebeğin eline eldiven geçirerek sorunlu bölgeyi kaşıması engellenmelidir.

Egzamanız varsa, egzamalı deri uçuk virüsüne karşı dirençsiz olduğu için ve uçuk virüsü kişiden kişiye bulaşabildiğinden dolayı, böyle rahatsızlığı olan kişilerden de özellikle uzak durmanız gerekir. Egzamalı çocukların çiçek aşısı olmaları kesinlikle engellenmelidir. Çünkü egzamalı çocuklarda çiçek aşısı yaptırmak ölümle sonuçlanabilecek ateşli hastalıklara neden olabilir.

Daha önce egzama sorunu yaşamış kişilerin, rahatsızlıktan kurtulmuş da olsalar, ciltlerini tahriş edecek her türlü etkenden uzak durmaları gerekir. Ciltte hassasiyet oluşacağı için uygun şartlar tekrar oluşursa, bu kişilerde egzama tekrar edebilir.

Cildin tahrişine neden olacak temizlik malzemeleri ya da kimyasal maddelere dokunmaları gerektiğinde kesinlikle eldiven kullanmalılardır. Egzamaya daha önce sebep olan Madde neyse iyice bilinmeli ve iyileştikten sonra da bu maddelerden uzak durmalılardır. Giysilerde yünlü kumaş kullanmaktan da özellikle kaçınmak gereklidir.(MB)

Egzama, pek çok farklı nedenlerle ortaya çıkabilen deride kızarıklık, şişme, kaşıntı gibi belirtilerle görülen oldukça yaygın bir deri hastalığıdır. Pek çok alt türü bulunan egzama, en yaygın türü, ‘atopik dermatit’ olarak da bilinen, alerjik egzamadır. Tıpta dermatit olarak isimlendirilen hastalık çocukları da ciddi şekilde etkilemektedir. Yaygınlığına rağmen egzamanın sebepleri ve kesin tedavisi ile ilgili tıp dünyasının halen net bir uzlaşı yoktur. Egzamanın daha çok kalıtsal olduğu düşünülmektedir ve hastaların çoğunda ortak belirtiler gözlenir. Bu nedenle hastalığın belirtilerinin iyi bilinmesi erken teşhis ve daha iyi tedavi başarısı için önemlidir. Kesin tedavisi bulunmamasına rağmen hekimin önerdiği uyarı ve önlemlere uyulması sorundan erken kurtulmak için çok önemlidir.

Atopik dermatit nedir?

Atopik kelimesi farklı anlamına gelir. Bu durumda derideki farklılık kastedilmektedir ve kalıtsal alerjik egzama türünün tanımında kullanılmaktadır. Bazı egzama türleri, örneğin temas egzaması tek bir sebepten kaynaklanabilirken, diğer egzama türleri pek çok faktörün bir araya gelmesiyle oluşabilir. Çocuklarda görülen egzama zamanla kendiliğinden iyileşebilir ancak yetişkinlerdeki egzamanın kesin tedavisi yoktur.

Hastalığı tetikleyen etkenlerden uzak durularak, egzama kontrol altına alınabilir. Egzama, kronik  yani  uzun süreli veya kısa süreli ataklar şeklinde akut olabilir ve bir çok hastada yazın iyileşen egzama kışın yeniden ortaya çıkarak kötüye giden bir tablo gösterebilir.

Egzamanın kronik hali, kaşıntılı döküntü şeklinde kendini gösterir. Egzamalı bölgenin kaşınmasıyla birlikte çabukça çatlayan kalın deriler oluşmaya başlar. Akut egzama ise, deride, sıvı dolu kabarcıklarla birlikte, kızarıklık, şişkinlik ve kaşıntı en yaygın belirtilerdir. Egzama durumunda vücudun savunma mekanizması enfeksiyonlara karşı güçsüzdür bu sebeple enfeksiyonlardan ve mantar hastalıklarından dolayı kolayca iltihaplanma oluşur.

Egzama belirtileri nelerdir?

Egzamanın dönemine göre farklı döküntüler oluşabilir. Akut dönemde kızarıklık, şişlik, minik su toplayan kabarıklıklar ve sulantı ön plandadır. Hastalar şiddetli kaşıntı ve yanmadan yakınırlar. Bazı hastalarda kızarıklık ve kepeklenme olmaksızın sadece kaşıntı ve yanma yakınması olabilir. Subakut dönemde minik yakacık şeklinde kepeklenmeler ve kabuklanmalar görülürken kronik dönemde deri kuruyup kalınlaşır ve renk değişikliği oluşur. Deride çatlamalar meydana gelir.

Egzamada iltihaplanan deri bölgesinde kızarıklıklar meydana gelir ve egzamanın en tipik belirtilerinden biri olan kaşıntı başlar. Aynı zamanda iltihaplı bölge kurur ve üstünde sivilceye benzer oluşumlar meydana gelir; yer yer su toplanır. Egzamalı bölge kaşınırsa, enfeksiyonlu bölge genişler ve yayılır, deri kanar ve iltihaplanıp ağrıya sebep olabilir. Kaşımakla meydana gelen çatlaklardan giren mikroplar egzamanın daha hızlı yayılmasına ve bu bölgenin diğer hastalıklara da açık hale gelmesine neden olur.

Kaşınarak tahriş edilmiş bir egzama bölgesi özellikle çocuklarda çok rahatsızlık verici olabilir. Egzama önce daha hassas olan yüzde ve baş derisinde çıkar, ardından kollara ve bacaklara yayılır, özellikle derinin katlandığı eklem bölgelerine ve giysilerin sürtündüğü tahriş olmaya daha açık bölgelerde kendini gösterir. Rahatsızlığın başlıca nedeni daha çok kaşıma ile oluşan çatlaklardan giren mikropların yaptıkları enfeksiyona bağlıdır.

EGZAMA'NIN TEDAVİSİ VAR MI

Akut egzama tedavisi, medikal olarak mümkündür. Haricen kullanılabilecek kremler ya da oral yöntemle alınabilecek kapsüller akut egzamanın tedavisinde kullanılır. Kronik egzamaların ise tetikleyici etkenleri bastırılarak dönemsel iyileşmeler sağlanabilir. Kronik egzama hastaları, egzamayı tetikleyici faktörlerden olan stres ve uykusuzluktan uzak durmalıdırlar. Kimyasal hiçbir maddenin cilde temas etmemesi gerekmektedir. Özellikle deterjan, sabun ve parfümler egzamalı bölgenin zarar görmesine sebep olacaktır. Asit özelliği fazla olan sebze ve meyvelerin (özellikle limon ve domates) egzamalı bölgeye temas etmemesi de önemlidir. Egzama belirtileri görüldüğü takdirde tedavi sürecini başlatmak üzere bir uzman dermatologa başvurulmalıdır.

 

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡