Elektrik abonelik kapatma işlemi nasıl yapılır? | Elektrik abonelik iptali para iadesi ne kadar 2023?

Güvence bedeline göre fiyat farklılığı görülen elektrik aboneliklerinde iptal işlemi, vatandaşlar için sıklıkla arananlar listesinde yerini alıyor. Birçok kişi abonelik kapatma işleminin nasıl yapılacağını ve abonelik iptal ücretini merak ediyor. Bu bağlamda, Elektrik abonelik kapatma işlemi nasıl yapılır? Elektrik abonelik iptali para iadesi ne kadar 2023? İşte detaylar...

Elektrik abonelik kapatma işlemi nasıl yapılır? | Elektrik abonelik iptali para iadesi ne kadar 2023?

Elektrik Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından belirlenen elektrik abonelik ücretleri, ikamet edilen hane değiştirileceği zaman aboneliğin iptalinin akabinde iade ediliyor. Tüm mesken sahiplerini ve hatta kiracıları dahi ilgilendiren Elektrik abonelik kapatma işlemleri de vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. Peki Elektrik abonelik kapatma işlemi nasıl yapılır? Elektrik abonelik iptali para iadesi ne kadar 2023? Tüm cevaplar haberimizde...

ELEKTRİK ABONELİK KAPATMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR? 2023

Elektrik aboneliğini iptal ettirmek için bağlı bulunduğunuz satış şirketiyle yaptığınız sözleşmeyi sonlandırmalısınız. Bu elektrik aboneliğinin iptali işlemi tahliye olarak da adlandırılmaktadır.

Artık kullanmayacağınız bir yerdeki aboneliğinizi kapatmanız son derece önemlidir. Bu şekilde sizin adınıza elektrik kullanımı yapılmasının önüne geçmiş olursunuz. Bu işlemi yapmadığınız takdirde sizden sonra gelecek kullanıcılar sizin adınıza elektrik kullanımı yapabilir ve faturalardan sorumlu tutulabilirsiniz.

Elektrik şirketleri genellikle abonelik iptali için aşağıdaki bilgi ve belgeleri ister:

Elektrik abonelik kapatma işlemi nasıl yapılır? | Elektrik abonelik iptali para iadesi ne kadar 2022?

  • Nüfus cüzdanı
  • Abone ya da tesisat numarası
  • Banka hesabınızın IBAN numarası
  • Sayaçtan okunan son endeks (zorunlu değil)

Elektrik aboneliğinin iptali işlemini elektrik şirketinin müşteri merkezinden ya da internet sitesinden yapmak mümkündür. Elektrik şirketiniz online abonelik iptali hizmeti vermiyorsa müşteri merkezine şahsen başvurmalısınız.

Elektrik aboneliğinde başkası adına işlem yapmak için, noter onaylı vekaletname gerekir.

Görevli tedarikçiden elektrik alıyorsanız aşağıdaki tablodan bölgenizde hizmet veren perakende satış şirketini bulabilir ve bu şirketin web sayfası üzerinden doğrudan abonelik iptal sayfasına erişebilirsiniz.

Bazı şirketler sitelerinden online olarak abonelik iptaline imkan verebilmektedir. Bazıları için ise müşteri merkezlerini ziyaret etmeniz gerekir. Eğer online randevu imkanı varsa önceden randevu ile gitmeniz işleminizi hızlandıracaktır.

Görevli elektrik şirketi (EPSAŞ)

Görevli olduğu dağıtım bölgesi

Aesaş Enerjisaİstanbul - Anadolu Yakası
AkedaşAdıyaman, Kahramanmaraş
Aras EpsaşAğrı, Erzincan, Erzurum
AydemAydın, Denizli, Muğla
CK AkdenizAntalya, Burdur, Isparta
CK Boğaziçiİstanbul - Avrupa Yakası
Limak UludağBalıkesir, Bursa, Çanakkale, Yalova
CK ÇamlıbelSivas, Tokat, Yozgat
Çoruh AksaArtvin, Giresun, Gümüşhane, Rize, Trabzon
Dicle EpsaşBatman, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak
Enerjisa BaşkentAnkara, Bartın, Çankırı, Karabük, Kastamonu, Kırıkkale, Zonguldak
Fırat AksaBingöl, Elazığ, Malatya, Tunceli
Gediz Elektrikİzmir, Manisa
KepsaşKayseri
MepaşAksaray, Karaman, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde
Zorlu Enerji (eski Osmangazi Elektrik olarak bilinen bölgede hizmet verir)Afyon, Bilecik, Eskişehir, Kütahya, Uşak
Sepaş EnerjiBolu, Düzce, Kocaeli, Sakarya
Toroslar EnerjisaAdana, Gaziantep, Hatay, Kilis, Mersin, Osmaniye
Trakya ElektrikEdirne, Kırklareli, Tekirdağ
Vangölü Elektrik - yeni adıyla Türkerler EnerjiBitlis, Hakkari, Muş, Van
YepaşAmasya, Çorum, Ordu, Samsun, Sinop

Elektrik abonelik kapatma işlemi nasıl yapılır? | Elektrik abonelik iptali para iadesi ne kadar 2022?

ELEKTRİK ABONELİK İPTALİ PARA İADESİ 2023

2023 yılı elektrik abonelik iptalinde yapılacak para iadesi miktarı henüz bilinmemektedir. Konuyla ilgili olarak resmi kanallardan herhangi bir açıklama yapılmamıştır.

ELEKTRİK ABONELİK İPTALİ PARA İADESİ NE KADAR 2023

Elektrik abonelik ücreti, görevli elektrik tedarikçileri tarafından ilk defa sözleşme yapılırken alınan bedeldir. Elektrik bağlantısı yapıldığında elektrik kullanım yerinin sözleşme/bağlantı gücüne göre hesaplanarak tahsil edilir. 2023 yılı Nisan ayında elektrik abonelik ücreti (elektrik aboneliği açtırmak için ödenmesi gereken ücretler - elektrik abonelik ücreti 2023) aşağıdaki birim fiyatlarla hesaplanır.

ABONELİK İPTAL DİLEKÇESİNDE BULUNMASI GEREKENLER 2023

Aboneye ait:

Kimlik bilgisi ve TC kimlik no, adres ve iletişim bilgileri (cep telefonu ya da e-posta)

Kullanım yerine ait:

Adres, tesisat veya abone numarası, mülk sahibi bilgisi

İstenen enerji kesim tarihi

Güvence bedelinin hesabınıza iade edilmesi için IBAN numarası

Elektrik abonelik kapatma işlemi nasıl yapılır? | Elektrik abonelik iptali para iadesi ne kadar 2022?

ABONELİK İPTALİ İÇİN KİMLER BAŞVURABİLİR? 2023

Elektrik abonelik iptali yapılırken faturada ismi olan kişi, yani asıl abone veya bu kişinin noter onaylı vekalet ile iptal işlemini yapmak üzere yetkilendirdiği kişiler başvuruda bulunabilir. Ticarethane aboneliklerinde de yine firma yetkilisi veya yetkilendirilen kişiler başvuru yapabilir.

Eş durumu abonelik iptali için yeterli olmamaktadır. Evlilik cüzdanı yetki belgesi sayılmadığından eşiniz adına yapılmış bir elektrik aboneliğni kapattırmanız mümkün olmayacaktır.

ABONELİK İPTALİ İÇİN NE ZAMAN BAŞVURULMALIDIR? 2023

Enerjinin kesilmesini istediğiniz tarihten en az bir hafta önce elektrik şirketine başvurmanızı öneririz. Başvurunuzun işleme konması için önceden hareket etmek fayda sağlayacaktır. Kesinti için en mümkün olan en ileri tarih iki hafta sonrasına kadar bir tarih olabilir. Abonelik iptali için başvurduğunuzda başvuru yaptığınız tarihten 14 gün sonrasına bir gün belirleyerek bu gün için kesilme talimat verebilirsiniz. Örneğin ayın 1'inde başvuru yapıyorsanız ayın 15'ine kadar bir tarih belirleyerek bildirebilirsiniz. Böylece taşınmanızın tamamlanması ile hattın kapatılması aynı zamanda gerçekleşebilir.

Başvurunuzda ileri bir tarih talep etmezseniz en geç üç iş günü içinde enerji kesilir. Kesim tarihinde, bir görevli sayaçtaki son değerleri okur, kullanım yerindeki elektriği keser ve ve son tüketimi faturalandırır.

GÜVENCE BEDELİ PARA İADESİ NASIL ALINIR? 2023

Elektrik aboneliği sırasında ödenen güvence bedeli, sözleşme iptal edildiğinde iade edilir. Sözleşmenin sonlaması için, elektrik şirketine kalan tüm borçların ödenmiş olması gerekir. Güvence bedelinin iade tutarı Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı TÜFE (enflasyon) oranına göre güncellenir. Abonelik iptal edilirken borcunuz varsa bu miktar güvence bedelinden kesilerek size iade yapılacaktır. Genelde son faturanızdan sonra elektrik kapatılana kadarki kullanımlar borç olarak güvence bedelinden düşülür.

Elektrik abonelik kapatma işlemi nasıl yapılır? | Elektrik abonelik iptali para iadesi ne kadar 2022?

Yönetmeliğe göre, sözleşme iptalinden en geç 5 iş günü sonra para iadesi yapılmalıdır. Yani kapatma tarihinden sonra hafta sonları ile birlikte en geç 7 gün içinde güvence bedeli tarafınıza iade edilmelidir. Güvence bedelini hizmet aldığınız şirketin veznelerinden aide alabilirsiniz. Banka IBAN numaranızı verirseniz, güvence bedeli iadesi hesabınıza havale de yapılabilir.

ELEKTRİK GÜVENCE BEDELİ 2023

Kurul tarafından 1 Ocak 2023'ten itibaren geçerli olacak güvence birim bedellerinin, sanayi, kamu ve özel sektör abone grubu için kilovat başına 239 lira, mesken aboneleri için 84 lira 10 kuruş, şehit aileleri ve muharip gaziler için 42 lira, tarımsal faaliyetler, aydınlatma ve diğer aboneler için 113 lira 40 kuruş olmasına karar verildi.

Elektrik abonelik kapatma işlemi nasıl yapılır? | Elektrik abonelik iptali para iadesi ne kadar 2022?

Elektrik kesme-bağlama bedellerinin ise alçak gerilim için 44 lira 80 kuruş ve orta gerilim için 335 lira 60 kuruş olması kararlaştırıldı. Direkt bağlı tek fazlı aktif veya üç fazlı aktif ve/veya reaktif sayaç için kontrol bedeli 62 lira 10 kuruş, akım trafolu ve/veya gerilim trafolu aktif ve/veya reaktif sayaçlar için kontrol bedeli 78 lira 70 kuruş olarak tespit edildi.

Görevli tedarik şirketlerinin dağıtım şirketlerinden aldıkları ödeme bildirimi ve ikinci bildirim bırakma hizmetine ilişkin bedeller de onaylandı.

Buna göre, alçak gerilim için ödeme bildirimi bırakma bedeli 133 kuruş, orta gerilim için 1 lira 33 kuruş oldu. Alçak gerilim için ikinci bildirim bırakma bedelinin 2 lira 66 kuruş, orta gerilim için ise 26 lira 68 kuruş olmasına karar verildi.

Ayrıca EPDK, şebeke işletmecisi başvuru ve yıllık işletim bedeli, görevli tedarik şirketleri yıllık işletim bedeli, şebeke işletmecisi ve görevli tedarik şirketleri işlem bedeli, 25 kilovat ve altı çatı ve cephe uygulamalı güneş enerjisine dayalı elektik üretim tesisleri için proje onay ve kabul işlemleri bedeli ile otomatik sayaç okuma sistemi ilave veri talebi bedelini de belirledi.

Kurum, alçak ve orta gerilim elektrik hatları için bağlantı bedeli, güneş enerjisine dayalı lisanssız elektrik üretim tesisleri için proje onay ve kabul bedeli ve teknik kalite ölçüm hizmet bedelini de onayladı.

Elektrik abonelik kapatma işlemi nasıl yapılır? | Elektrik abonelik iptali para iadesi ne kadar 2022?

DAMGA VERGİSİ 2023

Damga verigisi elektrik satış sözleşmesinden doğar ve güvence bedelinin binde 9,48'i oranında alınır. Sonuçta, sözleşme için ödemeniz gereken damga vergisi tutarı da güvence bedeline bağlı olarak değişecektir. Yukarıdaki tabloda güvence bedeli arttıkça damga vergisinin de arttığı gözlemlenebilir.

Elektrik abonelik kapatma işlemi nasıl yapılır? | Elektrik abonelik iptali para iadesi ne kadar 2022?

KESME AÇMA BAĞLAMA SAYAÇ KONTROL İŞLEMİ 2023

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) konuya ilişkin kararı, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.

Buna göre, 1 Ocak'tan itibaren geçerli olan güvence, kesme-bağlama, sayaç kontrol, ödeme ve ikinci bildirim bırakma bedelleri belirlendi.

Kurul tarafından 1 Ocak 2023'ten itibaren geçerli olacak güvence birim bedellerinin, sanayi, kamu ve özel sektör abone grubu için kilovat başına 239 lira, mesken aboneleri için 84 lira 10 kuruş, şehit aileleri ve muharip gaziler için 42 lira, tarımsal faaliyetler, aydınlatma ve diğer aboneler için 113 lira 40 kuruş olmasına karar verildi.

Elektrik kesme-bağlama bedellerinin ise alçak gerilim için 44 lira 80 kuruş ve orta gerilim için 335 lira 60 kuruş olması kararlaştırıldı. Direkt bağlı tek fazlı aktif veya üç fazlı aktif ve/veya reaktif sayaç için kontrol bedeli 62 lira 10 kuruş, akım trafolu ve/veya gerilim trafolu aktif ve/veya reaktif sayaçlar için kontrol bedeli 78 lira 70 kuruş olarak tespit edildi.

Görevli tedarik şirketlerinin dağıtım şirketlerinden aldıkları ödeme bildirimi ve ikinci bildirim bırakma hizmetine ilişkin bedeller de onaylandı.

Elektrik abonelik kapatma işlemi nasıl yapılır? | Elektrik abonelik iptali para iadesi ne kadar 2022?

DOSYA BEDELİ 2023

Dosya bedeli, elektrik perakende satış şirketi tarafından, verdiği satış sözleşmesi hazırlama hizmetine karşılık olarak tahsil edilir. Tabloda gösterilmemiş olan tutar, güvence bedeline göre değişir. Yukarıda belirtilen toplam ücretlere dosya bedeli de eklenir.

10
13
2
3
4
3
9
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KATMAK İÇİN TIKLAYIN
Son Haberler
29 Mart 2024 Cuma günü tüm burç yorumları nelerdir? O burç sahipleri aman dikkat!
29 Mart 2024 Cuma günü tüm burç yorumları nelerdir? O burç sahipleri aman dikkat!
Eski HDP milletvekili Altan Tan'dan bomba açıklamalar! DEM Parti içindeki PKK destekçileri İmamoğlu'na oy verecek
Eski HDP milletvekili Altan Tan'dan bomba açıklamalar! DEM Parti içindeki PKK destekçileri İmamoğlu'na oy verecek
“Ben Hz. Meryem” videosu sosyal medyada infial yaratmıştı: Videonun muhatabı açıklama yaptı!
“Ben Hz. Meryem” videosu sosyal medyada infial yaratmıştı: Videonun muhatabı açıklama yaptı!
Seçim sonrası doğalgaz ve elektrik fiyatlarına zam gelecek mi? Bakan Bayraktar açıkladı…
Seçim sonrası doğalgaz ve elektrik fiyatlarına zam gelecek mi? Bakan Bayraktar açıkladı…
Çok Okunanlar
29 Mart 2024 Cuma günü tüm burç yorumları nelerdir? O burç sahipleri aman dikkat!
29 Mart 2024 Cuma günü tüm burç yorumları nelerdir? O burç sahipleri aman dikkat!
Eski HDP milletvekili Altan Tan'dan bomba açıklamalar! DEM Parti içindeki PKK destekçileri İmamoğlu'na oy verecek
Eski HDP milletvekili Altan Tan'dan bomba açıklamalar! DEM Parti içindeki PKK destekçileri İmamoğlu'na oy verecek
28 Mart 2024 Perşembe günlük Burç Yorumları |Bugün burç yorumları nasıl?.
28 Mart 2024 Perşembe günlük Burç Yorumları |Bugün burç yorumları nasıl?.
PENDEF'in memleketleri buluşturan geleneksel iftar programına yoğun katılım
PENDEF'in memleketleri buluşturan geleneksel iftar programına yoğun katılım
Yorumlananlar
Bedavadan biraz daha pahalı uçak bileti! Ajet uçak bileti kampanyası
Bedavadan biraz daha pahalı uçak bileti! Ajet uçak bileti kampanyası
Cumhurbaşkanı meydanlardan seslendi: “Emeklilerin yanındayım”
Cumhurbaşkanı meydanlardan seslendi: “Emeklilerin yanındayım”
Emekli 25 martta bayram yapacak! O banka promosyonu iki katına çıkardı
Emekli 25 martta bayram yapacak! O banka promosyonu iki katına çıkardı
Sağlıkta yeni dönem başlıyor! Fahrettin Koca açıkladı
Sağlıkta yeni dönem başlıyor! Fahrettin Koca açıkladı