Evde baklava nasıl yapılır 2021? Baklava hamuru malzemeleri neler?

Bayram denilince akla ilk gelen unsurlardan biri de baklavadır. Özel günlerin ve bayram sofralarının vazgeçilmezi olan baklavalar ramazan bayramının gelmesi ile en çok araştırılan konular arasına girdi. Evlerde hummalı şekilde bayram hazırlıkları sürerken ev hanımları Evde baklava nasıl yapılır 2021? Baklava hamuru malzemeleri neler? sorularının yanıtlarını arıyor. İşte yanıtlar...

Evde baklava nasıl yapılır 2021? Baklava hamuru malzemeleri neler?

Türk yemek kültürünün vazgeçilmez lezzetlerinden olan ve  Orta Doğu, Balkan ve Güney Asya mutfaklarında da kendine yer bulan hamur tatlısı baklava, ince yufkaların arasında isteğe bağlı olarak ceviz, antep fıstığı, badem veya fındık konarak yapılır. Şeker ve bal kullanılarak şerbetlendirilen baklava bayram sofralarının da vazgeçilmezidir. Ramazan bayramının gelmesiyle Evde baklava nasıl yapılır 2021? Baklava hamuru malzemeleri neler? sorusunun yanıtı araştırılmaya başlandı. İşte evde kolayca yapılabilecek hem pratik hem lezzetli baklava tarifleri...

CEVİZLİ BAKLAVA

Evde baklava nasıl yapılır 2021? Baklava hamuru malzemeleri neler?

Malzemeler:
150 mililitrelik çay bardağından;
200 mililitrelik su bardağından;
-1 çay bardağı süt 
-1 çay bardağı yoğurt
-1 çay bardağı sıvı yağ
-1 yumurta
-1 paket kabartma tozu
-2 yemek kaşığı üzüm sirkesi ya da limon suyu
-4,5 su bardağı un (Un miktarı az gelirse biraz daha un kullanabilirsiniz.)

Baklavanın hamurunu açmak için 1 kg kadar buğday ya da mısır nişastası

Baklava içi için yarım kg çekilmiş ceviz

Baklavanın üzeri için;
-300 gram tereyağı
-Yarım su bardağı sıvı yağ

Şerbeti için malzemeler 200 mililitrelik su bardağından;
-5,5 su bardağı şeker
-6 su bardağı su
-Yarım limonun suyu (Kullandığınız limon büyükse çeyrek limon kullanabilirsiniz.)

Yapılışı:

Öncelikle şerbet için şekeri ve suyu karıştırıp 20 dakika orta ateşte kaynatalım. Limon suyunu ilave edip 10 dakika daha kaynatıp soğumaya bırakalım. Tüm malzemeyi karıştırıp unu yavaş yavaş ilave ederek yoğuralım. Yumuşak bir hamur olacak. Hamuru cevizden küçük fındıktan büyük parçalara bölelim. 70 ile 75 tane beze çıkıyor. Son bezeyi üzerine koymak için yumurta büyüklüğünde yapalım. 6 tane bezeyi önce küçük olarak açalım ardından aralarına biraz nişasta serpelim daha sonra oklavayla tepsinin büyüklüğü kadar açıp tepsiye serelim. Üzerlerine biraz ceviz serpelim. Bu şekilde tüm bezeler bitene kadar açalım ve tepsiye serip yufkaların aralarına ceviz serpelim.

Son koyduğumuz yufkanın üzerine ceviz koymayıp büyük olan bezeyi incecik açıp tepsinin en üstüne koyalım. İstediğimiz şekilde keselim, tereyağını eritip üzerindeki köpüklerin gitmesi için süzelim. Tereyağını sıcak olarak baklavanın üzerine eşit bir şekilde dökelim. Önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırına verelim. Baklavanın üzeri kızarınca fırının ayarını 150 dereceye getirip isteğe bağlı olarak 1 ya da 1,5 saat kadar pişirelim ,ne kadar uzun süre pişirirsek o kadar çıtır çıtır olur. Şerbet soğuk baklava sıcak olacak şekilde şerbetini dökelim. Baklavanın üzerini hamur olmaması için yarım bir şekilde kapatalım. 1-2 saat sonra servis edebilirsiniz.

FISTIKLI BAKLAVA

Evde baklava nasıl yapılır 2021? Baklava hamuru malzemeleri neler?

Malzemeler;
3 adet İri yumurta
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı su
Yarım kilo Antep fıstığı
250 gr nişasta
1 buçuk çay bardağı zeytinyağı
Yeteri kadar tuz
250 gr tereyağı
6 su bardağı baklavalık un (elenmiş)
Şerbeti için; 4 su bardağı toz şeker, 4 su bardağı su, 1 buçuk limon suyu

Yapılışı

Unun yarısını bir kaba koyup ortasını havuz yapalım, yumurtayı sütü suyu zeytin yağını ve tuzu ekleyelim ve yumuşak bir hamur yapalım. 20 adet beze çıkartalım ve bir süre dinlenmeye bırakalım. (yarım saat kadar) Hazırlanan bezelerden mümkün olduğunca ince yufkalar açalım. Bu şekilde hazırlanan yufkalar yağlanmış tepkilere aralarına fıstık koyularak dizilir. Hazırlanan baklavalar isteğe göre dilimlenir ve üzerine eriyen tereyağı gezdirilir. Baklava üzeri pembeleşinceye kadar fırının sıcaklık ayarını 180'den 150 ye indirin piştikten sonra soğuması için bekletin.

Şerbeti için su ile şekeri tencereye alın. Yarım limon suyunu içine sıkın kaynatmaya başlayın. Koyulaşınca ocağın altını kısın ve 10 dakika daha kaynatın baklava Ilıkken sıcak şerbeti dökün. 3 saat kadar bekletelim fıstık koyarak servis yapabilirsiniz.

BURMA BAKLAVA

burma.jpg

Malzemeler

Hamuru için,
1 çay bardağı, 120 gr, yoğurt
1 çay bardağı, 100 gr, ayçiçek yağı
1 yumurta
Yarım çay bardağı, 65 gr, su
1 çorba kaşığı sirke
1 çay kaşığı karbonat
1 tutam tuz
6 çay bardağı, 420 gr, baklavalık, böreklik un
150 gr, 1 kase, buğday nişastası
 
İçine,
100 gr, 6 çorba kaşığı çekilmiş ceviz
100 gr, 6 çorba kaşığı çekilmiş fındık
 
Üzerine,
225 gr tereyağı
3 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
1 çubuk tarçın
2-3 tane karanfil
2 çorba kaşığı limon suyu
 
Yapılışı
İşe önce hamurunu yaparak başlıyoruz. Bunun için geniş bir kasede 1 çay bardağı yoğurdu, 1 çay bardağı ayçiçek yağını, 1 yumurtayı, yarım çay bardağı suyu ve 1 çorba kaşığı sirkeyi karıştırın.
Üzerine 1 çay kaşığı karbonat ve 1 tutam tuz ilave edin. Ardından 6 çay bardağı unu yavaş yavaş ekleyerek hamuru yoğurun. Ununa göre değişeceği için unun son 1 bardağını temkinli eklemekte fayda var. Hamuru iyice pürüzsüz ve yumuşak hale gelene kadar yaklaşık 6-7 dakika yoğurun. Ardından hamuru mandalina boyutunda, yaklaşık 65 gr olacak şekilde 12 bezeye ayırın. Her bir bezeyi elinizde avucunuz kadar yayarak bir tepsiye yerleştirin aralarına ve altına üstüne yapışmasın diye buzdolabı poşeti veya streç film koyabilirsiniz. Üzerini de kapatıp mümkünse 1 gece buzdolabında bekletin. 1 gece bekletemeseniz bile en az yarım saat dinlendirin ki kolayca açılabilsin.

Sıra hamurları açmaya gelince 1 hamur bezesini buğday nişastasına bulayıp tezgaha koyun. Üzerine de bir avuç kadar nişasta serpip açmaya başlayın. Açarken önce oklava ile olabildiğince yuvarlak inceltin. Yaklaşık 30 cm çapında olunca yufkayı yaklaşık 45 derecede bir açıyla oklavanın etrafına dolayın ve oklavayı tezgahta biraz bastırarak ileri doğru itin. Bu şekilde hamur iyice incelip arkası görünür hale gelene kadar yaklaşık 10-12 dakika bu şekilde açın. Başlarda biraz zorlanabilirsiniz ama eliniz alıştıktan sonra çok daha kolay bir şekilde açabileceksiniz.

Yufkayı incecik açtıktan sonra ortadan ikiye kesin. Yufkalardan birine çekilmiş 100 gr fındıktan 1 kaşık kadar serpin. Diğerine ise robotta çektiğiniz 100 gr kadar cevizden 1 kaşık kadar ilave edin. Ardından yufkanın yuvarlak tarafındaki ucuna oklavayı koyup yufkayı oklavanın etrafına dolayın. Doladıktan sonra yufkayı iki ucundan itip büzün. Böylece kat kat olup yüzeyi artıp iyice çıtırdayacak. Yaklaşık 40 cm çapında yağlanmış tepsiye dizin. Tüm yufkaları bu şekilde açıp doldurup büzün ve yağlanmış tepsiye dıştan içe doğru dizin. Kırışıklarını fazla açmadan yerleştirmeye özen gösterin.

Dizdikten sonra 225 gr tereyağını küçük bir tencerede ısıtın. Üzerine çıkan köpükleri çıkmışken alın. Sabrınız varsa sade yağ yapıp da dökebilirsiniz. Sade yağ yapacaksanız 260 gr tereyağı kullanmanızı öneririm. Yağ iyice ısınıp göbek atmaya başlayınca tepsinin üzerine gezdirerek dökün. Ardından 160 derecede altlı, üstlü ve fanlı çalışan fırının orta rafında 1 saat kadar güzelce kızarana kadar pişirin. Bu sırada 3 su bardağı toz şekeri, 2 su bardağı suyla küçük bir tencereye koyun. Üzerine 1 çubuk tarçın ve 2 tane karanfil koyun. Bu annemin kendi yaptığı benim de çok sevdiğim bir şerbet. Siz de dilerseniz deneyin.

Su kaynamadan şekeri eriyecek şekilde çırparak karıştırın. Kaynadıktan sonra içine 2 çorba kaşığı limon suyu sıkıp 2-3 dakika daha kaynatın ve altını kapatın. Şerbeti burma baklava çıkmadan önce iyice soğutun. Baklava fırından çıkınca sıcağı üzerindeyken soğumuş şerbeti dökün ve en az 1 saat şerbeti çekmesi için bekletin.
 

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡