Evde ekmek mayası yapımı

İçişleri Bakanlığınca alınan sokağa çıkma yasağının ardından evde kalan vatandaşlar, evde ekmek yapma konusunda araştırmalara başladı. İlk yapılacaklardan birisi olan ekmek mayası için vatandaşlar, evde ekmek mayası yapımı başlığı altında aratmaya başladı. Biz de bu konuyu araştırıp haberimizde yer verdik.

Evde ekmek mayası yapımı

Sokağa çıkma yasağının ardından ne kadar Bakanlık tarafından fırınların dağıtım araçlarıyla ekmekleri dağıtacağı açıklansa da vatandaşlar evde ekmek yapmanın yollarını aramaya başladı. İlk önce yapılacaklardan olan maya için internetten çokça araştırma yapan vatandaşlar, evde ekmek mayası yapımı başlığı ile bu konuyu öğrenmeye başladı. Biz de sizler için bu konuyu araştırdık ve haberimizde evde ekmek mayası yapımı başlığı altında topladık. İşte bütün detaylarıyla evde ekmek mayası yapımı...

EVDE EKMEK MAYASI YAPIMI

Mayayı yapmaya başlamadan önce büyükçe bir cam kavanozu güzelce yıkayıp sterilize edin. Bir avuç yaş üzümü minik minik doğrayıp kavanoza alın. Üzerine 200 gram un ve 200 mililitre su ilave edin. Üzerini temiz bir bezle örtüp ılık bir yere alın ve fermente olmasını bekleyin. Fermente olduğu mayanın üzerinde minik hava kabarcıkları oluşmasından anlaşılabilir.

Fermente olan mayanın içinden üzümleri tahta kaşıkla ayıklayın. Mayanın yarısını kavanozdan alın yerine aldığınız kadar un ve su ekleyin. Yani diyelim ki 400 gram mayanız var. Bundan 200 gramını eksiltin. Kavanozun içine 100 gram, 100 mililitre de su ekleyerek yeniden 400 gram olmasını sağlayın. Bu yaptığınız işleme mayayı beslemek adı verilir.

Bu işlemi her gün aynı saatte ve aynı miktarla sürdürün. Mayanız çoğalsın istiyorsanız 200 gram eksiltmek yerine 100 gram da eksiltebilirsiniz. 10 gün içinde mayanız ekmek yapılabilir hale gelecektir.

Evde ekmek mayası yapımı

Hemen ekmek yapmayacaksanız mayanızı bu noktadan sonra buzdolabına kaldırıp 3-4 günde bir de besleyebilirsiniz. Buzdolabının soğuğu mayalanmayı yavaşlatacaktır. Bu arada her mayanın karakteri farklı olduğundan beslenme ihtiyaçları da değişebilir. Mayanıza yakın ilgi göstererek en uygun beslenme düzenini kendiniz belirleyin.

Kullandığınız unun organik olmasına özen gösterin. Zira organik olmayan unun içindeki besin öğelerinin bir kısmı eksilmiş, unun gücü azalmış olabilir.

Mayanın üzerinde yapışkan bir su birikmişse mayanız besinsiz kalmış ve hastalanmış demektir. Hastalanan mayanın üzerinden bu suyu temizleyip mayanızı bol un ve az miktarda suyla besleyerek canlandırın.

Evde ekmek mayası yapımı

EKŞİ MAYA EKMEĞİ FAYDALARI VE ZARARLARI

Yapımında kullanılan malzemeler organik, doğal ve katkısızdır.

İçinde yer alan yararlı bakteri ve mantar nedeniyle probiyotiktir. Bağırsak florasını güçlendirir. Vücut direncini artırır.

Ekşi mayalı ekmekler bekledikçe içerisindeki mantar ve bakteri oranı artar, bu da ekmeğin daha geç bayatlamasına neden olur.

Yüksek B12 içerir. Hafızayı güçlendirir.

Fermantasyon sırasında ortaya çıkan laktik asit gluteni ve nişastayı parçalayarak kolay sindirim sağlar.

Buğdaydaki gluteni parçalama yeteneğinden dolayı gluten hassasiyeti olanlar ve çölyak hastaları ekşi mayalı ekmek tüketebilir. Ekşi maya gluten içermeyen unlarla birlikte tüketildiğinde çölyak hastaları için tedavi edici özellik gösterebilir.

Glisemik indeksi düşüktür ve bu nedenle kan şekerini yavaş yükseltir. Bu durum uzun süre tokluk hissi yaratır. Ayrıca kan şekerini yavaş yükseltmesi diyabet hastaları için de uygundur.

Faydaları ile soframızda mutlaka bulunması gereken besinlerden biri olarak gösterilen ekşi maya zararlı mı? Ekşi mayanın bilinen hiçbir zararı yoktur ancak ekşi maya alerjisi olan kişilerin tüketmesi önerilmez. Bu kişiler maya tükettiklerinde şişkinlik, yorgunluk, baş dönmesi, mide ekşimesi, bulantı ve cilt döküntüleri yaşar.

Evde ekmek mayası yapımı

EKŞİ MAYA EKMEĞİ KALORİSİ

Sanmayın ki organik, doğal, katkısız ve besleyici olması ekşili maya ekmeğinin kalorisini düşürür. Hala yüksek kalorili. 1 orta dilimi yaklaşık olarak 60 gram olan ekşi maya ekmeği yaklaşık 195 kaloridir.

Ekşili maya ekmeğini değerli hale getiren içeriğinde yer alan probiyotiktir. Hazmının kolay oluşu ve kan şekerini yavaş yükseltmesi diğer ekmeklerden daha fazla tercih edilme nedenidir. Bir dilimi 36 gram karbonhidrat içeren ekmek 8,5 gram protein içeriği ile sağlıklı bir seçenektir. Bunların yanı sıra sodyum, potasyum, kalsiyum, demir ve yüksek lif içeriği nedeniyle sağlıklı beslenme programlarında yerini alır.

Evde ekmek mayası yapımı

EKŞİ MAYA NEREDE SATILIR VE NASIL SAKLANIR?

Evde yapılması sabır ve emek isteyen ekşi maya, uğraşmak istemeyenler için hazır olarak da satılır. Hatta marketten almaya üşeniyorsanız internet üzerinden sipariş ederek hazır ekşi maya satın alabilirsiniz. Sağlıklı yaşam trendinin yaygın olduğu şu günlerde hemen hemen tüm büyük marketlerde, fırınlarda ve pastanelerde ekşi maya ile karşılaşabilirsiniz. Satın aldığınız ekşi maya ile evde ekmek yapımı daha az zahmetlidir.

Ekşi maya saklama kabı olarak cam bir kavanoz kullanılmalıdır ve buzdolabında saklanmalıdır. Peki, hazır alınan ekşi maya bozulur mu? Her besin maddesinde olduğu gibi ekşi maya da uygun saklanmadığında bozulur.

Evde ekmek mayası yapımı

EVDE EKMEK TARİFİ İÇİN MALZEMELER:

1,5 su bardağı ılık su

4 su bardağı un

1 tatlı kaşığı tuz

Yarım paket yaş maya

1 yemek kaşığı zeytinyağı

Evde ekmek mayası yapımı

EVDE EKMEK TARİFİ YAPILIŞI:

1.5 su bardağı ılık olmalı, ne çok soğuk ne çok sıcak. Bir kabın içerisine un, kuru maya ve tuz eklenir, hafifçe karıştırılır. Karıştırıldıktan sonra bir buçuk su bardağı kabın içine yavaşça eklenir. Su eklendikçe karıştırılma devam edilir. Karıştırma ele yapışana dek devam eder. Tüm malzemeler karıştıktan sonra kabın üzeri streç film ile örtülür. Örtüldükten sonra tezgahta 3 saat bekletilir. 3 saat bekleme süresi yoksa, kabın içine biraz daha maya koyulabilir. Dikkat edilmesi gereken ise mayanın çok olmaması. Ekmek piştikten sonra maya kokusu oluşabilir.


Üç saat sonra tezgahın üstüne un serpilir, mayalanmış hamur unun üstüne konulur. Hamur on kere katlanması gerekiyor. On kere katlama işleminden sonra hamura yuvarlak şekil verilir. İşlem bittikten sonra kabın içerisine yağlı fırın kağıdı konulur, kağıdın içine de hamur konulur. Kap, havlu ile örtülür. Hamur 45 dakika kabın içerisinde bekletilmesi gerekiyor.

Evde ekmek mayası yapımı

Hamur bekletilirken, fırın yakılır. Fırın yakılmasıyla birlikte tencerenin ağzı kapalı bir şekilde fırının içine konulur. Fırının derecesi 230 derece olacak şekilde ayarlanmalıdır. Fırın ısınırken içindeki tencerede ısınıyor. 45 dakika sonra fırın tencereden çıkartılır, yağlı kağıtla birlikte hamur tencerenin içine konulur. Bıçak yardımıyla hamurun üstüne çizik atılır (isteyenler için). Tencere fırının içine konulur, 30 dakika kızartılır. 30 dakika sonra tencere çıkartılır, tencerenin içindeki yağlı kağıt çıkartıldıktan sonra hamur tekrardan tencerenin içine konulur. Tencerenin üstü açık şekilde fırının içine konulur. Pişirme süresi 10 dakika. Ekmek dinlendikten sonra kesip tadına bakılır.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡