Fatih Terim Fiorentina - Galatasaray maçı sonrası operasyon geçirdi

Fatih Terim dün oynanan Fiorentina - Galatasaray maçının ardından bel fıtığı ve dar kanal ameliyatına alındı ev başarılı bir operasyon geçirdi. Haberi Galatasaray, resmi sitesinden duyurdu

Fatih Terim Fiorentina - Galatasaray maçı sonrası operasyon geçirdi

Galatasaraykendi istesinde Fatih Terimile ilgili bir sağlık sorununu paylaştı.

FATİH TERİM AMELİYAT OLDU

Galatasaray resmi sitesinden şu duyuruyu yaptı:

Teknik Direktörümüz Sayın Fatih Terim bir süredir belinde yaşadığı rahatsızlık nedeniyle takımımızın İstanbul’a varışıyla sponsor hastanemiz Liv Hospital Beyin Cerrahisi kliniğine getirilmiş ve Prof. Dr. Mustafa Kemal Hamamcıoğlu başkanlığında başarılı bir bel fıtığı ve dar kanal ameliyatı geçirmiştir.

Hocamızın durumu iyi olup tedavisi devam etmektedir.

FATİH TERİM  KİMDİR?

Fatih Terim4 Eylül 1953 yılı Adana doğumlu Türkiyede "İmparator", İtalyada "Grande" lâkaplı Türk teknik direktör ve defans mevkiinde oynamış eski milli futbolcudur.

Babası Kıbrıs Türkü olan Terim 4 Eylül 1953 yılında Gökseliye'de dünyaya geldi. Futbola Ceyhanspor'da başladı. Türkiye2. Ligi'nde şampiyon olarak 1.Lige geçen Adana Demirsporda sergilediği oyun ile herkesin ilgisini üzerine çekti ve bir sonraki sezon Galatasaraya transfer oldu. 1985'te futbola veda edene kadar Galatasarayda futbol oynayan Terim Galatasarayda takım kaptanlığını da üstlendi. Galatasaraydaki oyunculuk kariyeri boyunca yürüttüğü kaptanlığı sayesinde tüm zamanların en sevilen Galatasarayoyuncularından biri haline geldi. Galatasarayformasıyla 327 maç oynadı. Galatasarayda oynadığı dönemlerde ligde şampiyonluk sevinci yaşayamadı.

7 Kez U-19, 10 kez Ümit Milli ve 51 kez de A Milli olmak üzere toplam 68 kez TürkiyeMillî Futbol Takımı forması giyen Fatih Terim bu maçlarda 2 gole imzasını atmıştır. Terim aralıksız 51 kez A Millî Takım forması giyerek bir kez daha adını Türk futbol tarihine yazdırmış oldu.

Eylül 1987'de MKE Ankaragücünden ayrılan eski Galatasarayteknik direktörü Brian Birch'in yerine Fatih Terimgetirildi ve Terim böylece teknik direktörlük kariyerine başlamış oldu. 27 Eylül 1987'de Zonguldakspor karşısında kariyerinin ilk antrenörlük maçına çıkan Terim, sahadan 1-0'lık galibiyetle ayrıldı.

İlk sezonunda Ankaragücü ile kümede kalma mücadelesi veren Terim, takımını kümede tuttu ve ilk sezonunda ligi 13. sırada bitirdi. Öte yandan TürkiyeKupası'nda Ankaragücü'nü dördüncü turda Galatasarayı iki maçta da yenerek önce çeyrek sonra da yarı finale çıkardı ve o sene kupayı kazanan Samsunspora deplasman golü kuralı ile elendiler. Bu başarılı performans sonrası Terim, 1988-89 sezonunda da Ankaragücü'nde kaldı. Başarılı bir sezo geçiren Terim, ligi altıncı sırada bitirdi. Sene sonunda ise takımdan ayrıldı.

1989-90 sezonunda 2. Lig takımı Göztepeyi kısa bir süre çalıştırdı. Göztepeye İnegölsporkarşısında alınan 4-1'lik galibiyet ile merhaba dedi. İlk 9 maçında 8 galibiyet 1 beraberlik alan Terim, büyük bir başarıya imza attı. Şubat ayında TürkiyeMilli Futbol Takımı'nın yeni antrenör kadrosuna dahil edilmesine rağmen Göztepedeki görevine devam edeceğini açıkladı. Buna rağmen 4 Nisan 1990'da Milli Takım'daki görevine odaklanmak için Göztepeden istifasını açıkladı. Göztepe şampiyonluk yarışından kopmasa da grubunu ikinci bitirerek 1. Lig'e yükselemedi.

Terim, Göztepede teknik adamlığını sürdürürken bir yandan da Şubat 1990'da TürkiyeMilli Futbol Takımı'nda Sepp Piontek'in yardımcılığını yapmaya başladı. Bir yandan da Türkiye21 Yaş Altı Millî Futbol Takımı'nı çalıştırmaya başladı. 25 Nisan 1990'da Romanyaile 2-2 berabere kaldıkları maçla ilk kez Ümit Milli takımın başında sahaya çıktı. Bu maçta daha sonra yıllarca takımlarında oynatacağı Hakan Şüküre ilk kez U-21 forması giydirdi. 1994 U-21 Şampiyonası ön elemelerinde başarılı bir performans gösteren Ümit Milliler, İngiltereve Hollandayı geride bırakmalarına rağmen Polonyanın bir puan gerisinde kalıp turnuvaya katılamadılar.

Fatih Terim A Milli Takım'ın başına geçtiği için son iki maçta takımın başında yer alamadı.
1991'de Terim, Akdeniz Oyunları'nda TürkiyeOlimpik Milli Futbol Takımı'nın başında yer aldı. Grubu averajla lider bitiren takım, yarı finalde de Fası yenerek finale çıktı ancak fialde Yunanistana yenilerek gümüşmadalyayı kazandılar. Haziran 1993'te düzenlenen Akdeniz Oyunları'na katılan Olimpik Milli Takım'ın başında da Fatih Terimbulunmaktaydı.

Daha sonra Galatasarayda beraber çalışacağı ve kupalar kazanacağı Hakan Şükür Arif Erdem, Tugay Kerimoğlu, Ergün Penbe'nin yanı sıra Sergen Yalçın, Emre Aşık, Alpay Özalan gibi o dönem daha yıldız olmamış genç isimleri kadroya dahil etti. Türkiye Zinedine Zidane'lı Fransanın olduğu grubu birinci bitirdi ve yarı finalde bir kez daha eşleştiği Fransayı 1-0 yenerek finale çıktı. Finalde de Cezayiri yenerek, altınmadalyayı kazandı. Bu başarı Fatih Terimin kariyerindeki ilk kupa başarısı oldu.

Temmuz 1993'de Sepp Piontek'ten boşalan TürkiyeMilli Futbol Takımı'nın başına Fatih Terimgeçti. 1994 FIFA Dünya Kupası elemelerinde son iki haftaya 3 puanla giren takımla çıktığı ilk maçta Polonyayı 2-1 mağlup ederek puanı önce 5'e yükseltti, sonra da Norveçi yenerek başarısız geçen bir eleme dönemini güzel noktaladı. Bu maçlarda genel olarak Akdeniz Oyunları'nda altınmadalya alan genç kadroyu kullandı. Terim asıl başarısını 1996 Avrupa Futbol Şampiyonası elemelerinde gösterdi. 8 eleme maçında 15 puan alan takım, İsviçrenin iki puan gerisinde kalmasına rağmen 2. olarak 1996 Avrupa Futbol Şampiyonası'na katılma hakkı kazandı.

Türkiye tarihinde ilk kez bu şampiyonaya katılırken, 1954'ten beri ilk kez milli takım uluslararası bir turnuvada temsil hakkı kazandı. Türkiye D Grubu'nda Hırvatistan Portekizve Danimarkanın rakibi oldu. Türkiyeilk maçında başa baş mücadele ettiği Hırvatistankarşısında beraberliği son dakikalarda yediği golle koruyamadı ve sahadan 1-0 mağlup ayrıldı. Diğer maçlarda da Portekizve Hırvatistankarşısında etkisiz kalıp sırasıyla 0-1 ve 0-3'lük mağlubiyetler alarak turnuvaya gol atamadan ve puansız veda edince Fatih Terimaynı yıl TürkiyeMillî Futbol Takımı'ndan ayrıldı.

Mayıs 1996'da Fatih Terim Galatasarayla yıllar sonra teknik direktör olarak anlaştı ve Avrupa Futbol Şampiyonası'nın bitmesi ile Galatasarayın başına resmi olarak geçti. Kadroya Rumen futbolcu Gheorghe Hagi'yi katan Galatasaray sezona Almanyada hazırlandı. Terim'in ilk resmi maçı 10 Ağustos 1996'da oynanan Vanspor maçı oldu. Maçı Galatasaray Hagi'nin golleri ile 2-1 kazandı. Terim, ilk sezonunda Türkiyemilli takımında beraber çalıştığı Rasim Kara'nın çalıştırdığı Beşiktaşile şampiyonluk mücadelesi verdi. Çekişmeli geçen şampiyonluk mücadelesinde iki takım 30. hafta karşı karşıya geldi ve Hagi'nin 86. dakikadaki golüyle maç 1-1 berabere bitti.

Böylece 5 puanlık park kapanmadı ve Galatasaraygeri kalan maçlarının hepsini kazanınca Terim kariyerinin ilk Türkiyeligi şampiyonluğunu kazandı. Sezon boyunca iki mağlubiyet alan Galatasarayın bu maçları Fenerbahçederbileriydi. Ayrıca aynı sezon Mart ayında bir önceki seneden kalan Cumhurbaşkanlığı Kupası maçını Fenerbahçeyi 3-0 yenerek kazandı. Bu kupa Terim'in Galatasaraydaki ilk kupası olmuştu. İki ay sonra aynı kupayı, bu sefer Kocaelisporu 2-1 yenerek kaldırdı.

1997-98 sezonunda şampiyon kadroyu bozmayan Terim defansa deneyimli oyuncu Gheorghe Popescu ve genç yetenek Fatih Akyel'i monte etti. Ayrıca altyapıdan çıkan 17 yaşındaki Emre Belözoğluyu da futbol dünyasına kazandırdı. Terim, lige iyi bir başlangıç yapamasa da Galatasarayı UEFA Şampiyonlar Ligi gruplarına taşıdı. Galatasarayilk yarıyı 6 puan geride 3. olarak bitirse de 19. haftadan sonra yenilgi yüzü görmedi. 31. hafta Fenerbahçenin 2 puan önünde liderlik koltuğuna oturan takım, iki hafta sonra bir kez daha şampiyonluğunu ilan etti.

Kadroda istikrar sağlayan ve başarıyı yakalayan Galatasaraydaki kaleci problemi de 1998-99 sezonu başında Claudio Taffarel'in takıma katılmasıyla çözüldü. Terim, ayrıca takıma ayrıca Hasan Şaş'ı kazandırdı. Bir önceki sezon gibi Terim, yine takımını UEFA Şampiyonlar Ligi gruplarına taşıdı. Ligde ve kupada ise Beşiktaşile mücadele ettiler. Galatasaray 22. haftada liderlik koltuğuna oturdu ve sezon sonuna kadar bu ünvanı korudu. Ayrıca rakibini TürkiyeKupası'nda da yenerek bu kupayı müzesine götürdü.

1999-2000 sezonu Terim'in Türkiyefutbol tarihine geçtiği sezon oldu. Sezon her ne kadar Gaziantepsporyenilgisi ile başlamış olsa da Galatasaraybu maçtan sonra Mart ayına kadar ligde yenilmedi. Takım, devre arasına girildiğinde farkı 11 puana çıkarmıştı. Terim, Galatasarayı üst üste üçüncü kez Şampiyonlar Ligi gruplarına sokmayı başardı. Kötü bir başlangıca rağmen son iki maçını kazanan Galatasarayyoluna UEFA Kupası'nda devam etti. Bir yandan da TürkiyeKupası'nda adım adım hedefe ilerledi. Devre arasında Tugay Kerimoğlu'nu Glasgow Rangers'a satan takımda Terim boşluğu yıldız oyuncu Sergen Yalçın ile doldurdu. Çok başarılı geçen sezonda ligi önde götüren takım, UEFA Kupası'nda sırasıyla Bologna, Borussia Dortmund, Mallorca ve Leeds United'ı geçerek Avrupa kupalarında finale kalan ilk Türk takımı oldu.

Galatasaray önce 3 Mayıs'ta Antalyasporu uzatmalarda attığı gollerle 5-3 mağlup ederek TürkiyeKupası'nı bir kez daha kazandı. Ardından 7 Mayıs'ta Kocaelisporu 5-0 yenerek şampiyonluğu büyük ölçüde garantileyip, 12 Mayıs'ya Altaya 1-0 yenilmesine rağmen 2 gün sonra Beşiktaşın Fenerbahçeye 3-1 yenilmesi ile şampiyonluğunu ilan etti. Böylece Galatasaray Türkiyetarihinde üst üste dört kez şampiyon olan ilk takımı olarak tarihe geçti. Terim de toplamda kazandığı dört şampiyonluk ile Türkiyede en çok şampiyon olan teknik direktör ünvanını Ahmet Suat Özyazıcı ile paylaştı.

17 Mayıs'ta ise Kopenhag'daki finalde, uzatmaları 10 kişi oynamasına rağmen, Arsenal'i penaltılarla yenen takım UEFA Kupası'nı kazanan ilk ve tek Türk takımı oldu. Bu başarının mimarı Terim de bu kupayı kazanan tek Türk teknik direktörü oldu. Bu başarının ardından Terim "İmparator" lakabını aldı. Terim, bu başarıdan sonra bir çok yabancı kulübün dikkatini çekti. 21 Mayıs 2000'de İstanbulsporile oynanan ve 1-1 biten maç, Terim'in Galatasaraydaki ilk döneminin son maçı oldu. Gelen teklifleri değerlendiren Terim, üç kupa kazandığı ayın son gününde Galatasarayile yollarını ayırdığını açıkladı.

2000 yılının Haziran ayında Terim, İtalyanın AC Fiorentina takımı ile anlaştığını basına açıkladı ve 2000 Avrupa Futbol Şampiyonası sonrası takımının başına geçti. Terim, sezon başında takımda ayrılan Fiorentina efsanesi Gabriel Batistuta'nın yerine Avrupa Futbol Şampiyonası'nın başarılı isimlerinden Nuno Gomes'i kadrosuna kattı. Fiorentina, yeni sezona Avusturyada hazırlandı. Terim'in Fiorentina'daki ilk maçı Yunan şampiyonu Olympiakos ile oynandı ve rakiplerini 1-0 yendiler.

Terim, Fiorentina ile ilk resmi maçına bir önceki sene kazandığı UEFA Kupası'nın ilk turunda çıktı. Ancak, rakipleri Tirol Innsbruck'a deplasmanda 3-1 yenilerek kötü bir başlangıç yaptılar. 3 gün sonra Coppa Italia maçında Salernitana Calcio 1919 yendiler. Bu maç Terim'in de Fiorentina'daki ilk resmi galibiyeti oldu. 28 Eylül 2000'de Tirol ile rövanş maçı berabere bitince Terim ligde sezonu açmadan Avrupa'dan elenerek hayal kırıklığı yaşattı. Sinirlerine hakim olamayan Terim, hakem Orhan Erdemir tarafından tribüne gönderildi. İlk lig maçında Fiorentina Parma'yla son dakikada yedikleri golle berabere kalınca, Terim ve yönetimin arasında bir kriz patlak verdi. İkinci hafta Reggina galibiyetiyle sular durulsa da daha sonra alınan puan kayıpları ile Terim ve kulüp başkanı Cecchi Gori arasındaki tartışmalar sık sık gazetelerde yer aldı.

Terim'in Fiorentina'sı ligde iyi bir performans gösteremedi. 13 Ocak 2001'de AC Milan'ı 4-0 yendikten sonra Fiorentina, uzun bir süre galibiyet yüzü göremedi. Öte yandan takım Coppa Italia'da ise başarılı bir performans sergiledi. Yarı finalde Milan'ı 2-2 ve 2-0'lık skorlarla geçerek takımını finale taşıdı. Bu dönemde Terim'in özellikle Milan ve Internazionale gibi takımlara karşı aldığı başarılar dikkat çekti ve Terim'in adı başarısız bir sezon geçirmekte olan ve teknik direktör değişiklikleri yaşayan AC Milan ile anılmaya başlandı.

25 Şubat 2001'de Brescia karşısında alınan beraberlik sonrası soyunma odasında başkan Gori ile tartışan Terim, bir gün sonra yaptığı basın toplantısında görevinden istifa ettiğini açıkladı. Terim'in yerine daha önce teknik direktörlük yapmayan ve Lazio'nun yardımcı antrenörü olan Roberto Mancini getirildi. Mancini de Fiorentina'daki karışıklığa çözüm bulamadı ve ilk galibiyetini beşinci maçında kazanabildi. Öte yandan Fiorentina, finalde Parma'yı 1-0 ve 1-1 ile geçerek kupayı kazandı.

Adları beraber anılan Milan ve Terim, Terim'in istifası sonrasında anlaşma sağlayınca, 18 Haziran 2001'de Fatih Terim AC Milan ile 2 senelik bir sözleşme imzaladı. İlk olarak Filippo Inzaghi ve Fiorentina'dan öğrencisi Rui Costa'yı takıma kattı. 16 Temmuz'da Milan, yeni hocası ve yeni transflerini şehir merkezinde düzenlenen ve 3,000 kişinin katıldığı bir tören ile taraftarlarına tanıttı.

22 Temmuz'da Terim'li Milan ile ilk hazırlık maçını Varese ile yaptı ve maçı 2-1 kazandı. Daha sonra 2001 Amsterdam Turnuvası'nda Milan ilk kez İtalyadışından takımlarla mücadele etti. 4 Ağustos 2001'de Mehmet Özdilek'in jübilesi için Terim takımını Türkiyeye getirdi. Maçı Beşiktaş 2-1 kazandı. 9 Ağustos 2001'de ilk kez düzenlenen ve uzun süre Milan, Internazionale ve Juventus'un mücadele ettiği TIM Kupası'nın ilk sahibi Milan oldu ve Terim, Milan ile ilk gayrıresmi kupasını kazandı.

Yoğun bir hazırlık döneminden sonra Milan, ilk resmi maçını ligde Brescia karşısında çıktı ve maç 2-2'lik beraberlikle sonuçlandı. Ligin ilk hafta mücadelesi olmasına rağmen, bu skor Milan'da Carlo Ancelotti dedikodularını başlattı. 5 Eylül'de Terim, kadrosunu daha da sağlamlaştırmak için eski oyuncusu Ümit Davala'yı transfer etti. 9 Eylül'de Milan ikinci maçında Terim'in eski takımı Fiorentina'yı 5-2 yenerek kara bulutları dağıttı ve ligde üst üste galibiyetler almaya başladı. Öte yandan UEFA Kupası'nda BATE Borisov'u iki maçta da geçerek tur atladı.

Terim, lide ilk mağlubiyetini beşinci hafta Perugia karşısında aldı ve bu mağlubiyeti üst üste iki beraberlik takip etti. Öte yandan UEFA Kupası ikinci turunda CSKA Sofya'yı elediler ve ligde Milano derbisinde Inter'i 4-2 mağlup ettiler. Ancak bu maçında ardından gelen Bologna beraberliği ve 4 Kasım 2001'deki 1-0'lık Torino FC mağlubiyeti ardından Terim görevinden uzaklaştırıldı ve adı daha önce de Milan ile alınan Ancelotti takımın başına geçti. Milan, o sezon ligi dördüncü bitirip Şampiyonlar Ligi vizesini alırken, İtalyaKupası ve UEFA Kupası'nda da yarı final gördü.

Terim'in İtalyaserüveni sırasında Galatasarayın başına geçen Mircea Lucescu başarılı Avrupa performansına ve 2000-01 sezonunda şampiyonluğu kovalamasına rağmen yönetimle arasındaki problemler yaşarken, Terim'in adı Galatasarayile anılmaya başlandı. Sezon sonunda Lucescu, Galatasaraya şampiyonluğu kazandırmasına rağmen sezon sonunda istifasını verdi ve Galatasarayda ikinci Fatih Terimdönemi başladı. Terim, UEFA Kupası kazanan kadrodan Ümit Davala ve Hakan Ünsal'ı takıma geri getirirken, 10 numaraya Felipe'yi transfer etti.

11 Ağustos 2002'de ligin ilk haftasında Samsunsporkarşısında alınan 4-1'lik galibiyetle de Terim'in ikinci Galatasaraymücadelesi başarılı başladı. İlk 10 hafta namağlup devam eden takım 6 Kasım 2002'de ezeli rakibi Fenerbahçeye 6-0 yenilerek tarihi bir mağlubiyet aldı. Aynı dönemde başarısız bir Şampiyonlar Ligi performansı sonucu grup aşamasında da elendi. Daha sonra Terim'li Galatasarayperformansını yükseltip, ligde galibiyet serileri yakalasa da 25 Mayıs 2003'te şampiyonluk yarışı yaptığı Beşiktaşa Sergen Yalçın'ın son dakikada attığı golle yenildi ve şampiyonluğu Lucescu'nun çalıştırdığı Beşiktaşa verdi.

2003-04 sezonunda Terim, Hakan Şükürile kadrosunu güçlendirirken yabancı tercihlerini Rumen oyunculardan kullandı. Galatasaray ön elemeleri geçerken tekrardan Şampiyonlar Ligi gruplarına kalma başarısı gösterdi. Ancak sene sonuna doğru takımda işler iyi gitmemeye başladı. Önce takım, TürkiyeKupası'nda Çaykur Rizespor'a 5-0 yenilerek elendi. Daha sonra Villarreal CF, Galatasarayı 3-0 yenerek UEFA Kupası 3. Tur'unda eledi. Ligde de üst üste puan kayıpları ile yarıştan kopan Galatasarayda Fatih Terim takımdan ayrılma kararı aldı. 20 Mart 2004'te Çaykur Rizespor maçı ile Galatasaraydan ayrılacağını açıklayan Terim, bu döneminin son maçını da kaybetti ve Galatasaraydan ayrıldı.

Haziran 2005 yılında tekrar TürkiyeMillî Futbol Takımı'nın başına geçti. Ersun Yanal yönetiminde 2006 FIFA Dünya Kupası elemelerine kötü başlayan Türkiyemilli takımında Terim ilk değişikliği Yanal'dan veto yiyen Hakan Şükürü tekrardan kadroya alarak yaptı. Terim'li Türkiyeilk grup eleme maçında Danimarkaile son dakikada yediği golle berabere kalsa da 4 gün sonra namağlup grup lideri Ukraynayı 1-0 yenerek tekrardan potaya girdi.

Son maçta Arnavutluku da aynı skorla yenen takım grubu ikinci bitirip play-off turuna yükseldi. Bu turda İsviçreyle eşleşen Türkiye deplasmanda oynadığı ilk maçı 2-0 kaybetti, 16 Kasım 2005'te oldukça çekişmeli geçen maçı 4-2 kazanmasına karşın, kendi sahasında yediği goller nedeniyle evde kalan taraf oldu. Maç sonrası çıkan iki takım arasında çıkan kavga maç skorunun önüne geçti. FIFA tarafından verilen cezalarda ise Terim'in adı yer almadı.

7 Şubat 2007'de Gürcistan maçıyla 55. kez takımın başında sahaya çıkarak, Coşkun Özarı'nın rekorunu kırdı. 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası elemeleri süresince aldığı mağlubiyetler ve beraberliklerden sorumlu tutuldu. Fakat daha sonrasında elde ettiği Norveçve Bosna-Hersek galibiyetleriyle TürkiyeMillî Takımı'nı Avusturyave İsviçrede yapılacak olan 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası finallerine götürdü. Galatasarayve Fenerbahçeağırlık bir kadro ile Avrupa Şampiyonası'na giden Türkiye ilk maçında Portekize mağlup olsa da İsviçreve Çek Cumhuriyetikarşısında yaptığı geri dönüşlerle çeyrek finale çıkmayı başardı.

Çeyrek finalde Hırvatistanı penaltılarla geçen Türkiye tarihinde ilk kez bu turnuvada yarı finale yükseldi. Yarı finalde sakatlıklar nedeniyle tam kadro sahaya çıkamamasına rağmen Türkiye Almanyayı zorladı ve son dakikalarda yediği golle 3-2 yenilerek elendi ve o sonuçla da Türkiye2008 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda 3. oldu. Fatih Terim bu turnuvanın en iyi teknik direktörü seçildi.2010 FIFA Dünya Kupası elemelerinde de Terim, takımı yönetmeye devam etti. Ancak İspanyave Bosna-Hersek'in ardından üçüncü olan TürkiyeMillî Futbol Takımı'nı 2010 FIFA Dünya Kupası'na taşıyamadığı için 19 Ekim 2009 tarihinde basın toplantısı düzenleyerek görevinden ayrıldığını açıkladı.

UEFA Kupası'nı kazandırdığı 17 Mayıs 2000 tarihinden tam 11 yıl sonra, 17 Mayıs 2011'de 3. kez Galatasarayteknik direktörlüğüne getirildi. 1 Temmuz 2011 tarihinde Türk Telekom Stadyumu'nda gerçekleştirilen törende, Galatasarayile üç senelik resmi sözleşmeye imza attı.

Bir önceki sezondaki büyük başarısızlık sonucu yeniden yapılanmaya giden ve Ünal Aysalın başkanlığa gelmesiyle iyi transferlerle gücünü arttıran Galatasaray sezona Fernando Muslera, Emmanuel Eboué, Felipe Melo, Johan Elmander, Tomáš Ujfaluši ve Albert Riera gibi flaş transferler yaparak başladı. Terim, sezona Başakşehirmağlubiyetiyle başlasa da bu kadroyu başarıyla yönetmeyi başardı ve normal sezonu 9 puan önde tamamladı.

Sadece bu sezon uygulanan Şampiyonluk Grubu'nda puan kayıpları yaşadı ve şampiyonluk 12 Mayıs 2012 tarihinde FenerbahçeŞükrü Saraçoğlu Stadyumu'nda oynanan Fenerbahçe- Galatasaraymaçına kaldı. Maç 0-0 sona erince Galatasaray 18. lig şampiyonluğunu rakibinin sahasında ilan etme başarısını gösterdi. Galatasarayla sezonu zirvede tamamlayan Terim, kariyerinin 5. lig şampiyonluğunu elde ederken, lig tarihinin en fazla şampiyonluk kazanan teknik direktörü unvanını elde etti.

Daha önce 2002 yılında düzenlenen UEFA Elit Teknik Direktörler Forumu'na davet edilen ilk Türk teknik direktör unvanını kazanan Fatih Terim aynı organizasyona 2012 ve 2013 yıllarında tekrar davet edildi.
2012-13 sezonuna Burak Yılmaz Umut Bulut ve Hamit Altıntop gibi yerli transferlerle hazırlanan takım sezona Süper Kupa'yla başladı ve ligde de liderliği daha üçüncü haftadan elde etti.

UEFA Şampiyonlar Ligi'ne kötü bir başlangıç yapsa da son üç maçını kazanan Galatasaray gruplardan çıkma başarısını gösterdi. Devre arasında kadrosunu dünyaca ünlü yıldızlar Didier Drogba ve Wesley Sneijder'ı ekleyen takım bunun meyvesini Schalke 04'ü eleyerek Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek finale çıkarak topladı. Çeyrek finalde Real Madrid'e ilk maçta 3-0 yenilse de ikinci maçtaki performansıyla umutlarını son dakikalara kadar taşıdı ancak maçı 3-2 kazanmasına rağmen kupadan elendi. Ligde ise liderliği hiç bırakmayan takım şampiyonluğu bir kez daha kolay bir şekilde etti. Terim, Galatasarayile 6. lig şampiyonluğunu kazandı ve Süper Lig'de en çok şampiyon olan teknik direktör unvanını geliştirdi.

2013-14 sezonuna kadroda büyük değişikliklere gitmeyen başlayan takım sezon öncesinde Emirates Kupası'nı kazanarak yurtdışındaki prestijini arttırdı ve sezona da yine Fenerbahçeyi mağlup ederek bir kez daha Süper Kupa'yı kazanarak başladı. Ağustos ayında TFF'den gelen teklife olumlu yanıt vererek bu süreçte hem Galatasarayhem de TürkiyeMillî Futbol Takımı'nı çalıştıracak biçimde sözleşme imzaladı. Bu durum Ünal Aysalve Fatih Terimarasındaki ipleri gerdi.

Terim, sezona Galatasarayda lig galibiyeti ile başlasa da sonraki üç maç arka arkaya beraberlikler aldı. Ayrıca UEFA Şampiyonlar Ligi grupları ilk maçında Real Madrid'e evinde 1-6 mağlup oldu. 22 Eylül 2013'de saha içi çıkan olaylar sonucu Beşiktaşı 3-0 mağlup etse de yönetimle arasındaki sorunlar sona ermedi. Eylül ayı içinde Galatasarayyönetim kurulu Fatih Terimile 2 yıllık sözleşme uzatma kararı aldı. Fatih Terimise bu teklifi kabul etmedi ve 24 Eylül 2013 günü GalatasaraySK Başkanı Ünal Aysalbu durumu gözden geçireceklerini ifade etti. 24 Eylül 2013 akşamı ise GalatasarayYönetim Kurulu'nun yaptığı toplantı sonucunda oy birliği ile görevine son verildi. Terim'in yerine, Fiorentina'da da onun yerine dolduran Roberto Mancini getirildi.

Birçok kez Millî Takım'ı çalıştırmış ve Millî Takım ile birçok başarı almış Fatih Terim Ağustos ayında Abdullah Avcının görevinden ayrılmasından sonra TFF'den teklif aldı ve 2013-14 sezonunda Millî Takım'ın oynayacağı 4 FIFA Dünya Kupası eleme maçı için takımın başına getirildi. Fatih Terim Millî Takım'la ilk maçına ise Andorrakarşısında çıktı. Bu maçta 5-0 galip gelen Türkiye bir sonraki maçta da Romanyaile karşılaştı. Romanyamaçında da Burak Yılmazve Mevlüt Erdinç'in attığı gollerle 2-0 galip gelen Türkiye ardından Estonyaile Tallin'de Umut Bulut ve Burak Yılmazın golleriyle 2-0 net sonuçla kazanarak gruptan çıkmak için şansını sürdürürken Fatih Terim 3 maçta 3 galibiyet alarak büyük başarı elde etti. Ancak son maç Hollandaya 2-0 yenilerek Dünya Kupası vizesi alamadılar.

Terim, Galatasarayla yollarını ayırdıktan sonra Milli Takım ile yoluna devam etme kararı aldı ve katılan takım sayısının arttırıldığı 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası elemelerinde Türkiyenin başında yer aldı. Grup maçlarına çok kötü başlayan Türkiye 6 Eylül 2015'te Hollandayı evinde 3-0 yenerek tekrardan gruptan çıkma şansı yakaladı. 10 Ekim'de deplasmanda Çek Cumhuriyetini 2-0 ile geçen Türkiye 3 gün sonra İzlandaile oynanan maçta 89. dakikada Selçuk İnan'ın attığı frikik golü ile maçı 1-0 kazanıp grubu üçüncü bitirdi. Grubun diğer bir maçında Kazakistan Letonyayı 1-0 yenince de Türkiyeen iyi üçüncü olarak Euro2016'ya doğrudan gitme hakkı kazandı.

Turnuvada Türkiyeilk iki maçta Hırvatistana 0-1, İspanyaya ise 0-3 yenilerek kötü bir başlangıç yaptı ve gösterilen performans tribünlerden tepki çekti. Türkiyeson maçında Çek Cumhuriyetini 2-0 yense de bu sefer en iyi üçüncüler arasına giremedi ve gruptan çıkamadı. Bu başarısız turnuvadan sonra TFF yola Terim ile devam etme kararı alırken Fatih Terimise takımda ciddi değişikliklere gitti ve başta kaptan Arda Turanolmak üzere Selçuk İnan, Burak Yılmaz Gökhan Gönülve Caner Erkingibi tecrübeli isimleri takımdan kesti.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Son Haberler
Borcu olana 200 bin lira müjdesi! Borç kapatma kredisinde şartlar kaldırıldı
Borcu olana 200 bin lira müjdesi! Borç kapatma kredisinde şartlar kaldırıldı
Savcı, Mehmet Selim Kiraz’ın şehit oluşunun 9’uncu yıl dönümünde İstanbul Adalet Sarayında tören düzenlendi
Savcı, Mehmet Selim Kiraz’ın şehit oluşunun 9’uncu yıl dönümünde İstanbul Adalet Sarayında tören düzenlendi
12 yaşındaki çocuğu taciz ettiği iddia edilen şahısa işte böyle meydan dayağı attılar!
12 yaşındaki çocuğu taciz ettiği iddia edilen şahısa işte böyle meydan dayağı attılar!
Sosyal medya fenomeni Kıvanç Talu ve eşi Beril Talu, hakkında yeni gelişme!
Sosyal medya fenomeni Kıvanç Talu ve eşi Beril Talu, hakkında yeni gelişme!
Çok Okunanlar
28 Mart 2024 Perşembe günlük Burç Yorumları |Bugün burç yorumları nasıl?.
28 Mart 2024 Perşembe günlük Burç Yorumları |Bugün burç yorumları nasıl?.
PENDEF'in memleketleri buluşturan geleneksel iftar programına yoğun katılım
PENDEF'in memleketleri buluşturan geleneksel iftar programına yoğun katılım
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bursa'daki konuşmasında emeklilere müjde verdi!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bursa'daki konuşmasında emeklilere müjde verdi!
İsmail ağa cemaati resmi siteden duyurdu! (Cübbeli Ahmet hoca} Ahmet Mahmut Ünlü'nün cemaatle ilişkği kesildi
İsmail ağa cemaati resmi siteden duyurdu! (Cübbeli Ahmet hoca} Ahmet Mahmut Ünlü'nün cemaatle ilişkği kesildi
Yorumlananlar
Bedavadan biraz daha pahalı uçak bileti! Ajet uçak bileti kampanyası
Bedavadan biraz daha pahalı uçak bileti! Ajet uçak bileti kampanyası
Cumhurbaşkanı meydanlardan seslendi: “Emeklilerin yanındayım”
Cumhurbaşkanı meydanlardan seslendi: “Emeklilerin yanındayım”
Emekli 25 martta bayram yapacak! O banka promosyonu iki katına çıkardı
Emekli 25 martta bayram yapacak! O banka promosyonu iki katına çıkardı
Sağlıkta yeni dönem başlıyor! Fahrettin Koca açıkladı
Sağlıkta yeni dönem başlıyor! Fahrettin Koca açıkladı