Göbeklitepe'nin tarihi önemi nedir, Göbeklitepe nerede?

2019 Yılı 'Göbeklitepe' Yılı İlan Edildi. Göbekli tebe nedir, Göbekli tepe nerde? Dünyanın İlk ve En Büyük Tapınağı Göbeklitepe'nin Tüm Görkemini ve Bilinmeyenlerini Açıklıyoruz!

Göbeklitepe'nin tarihi önemi  nedir, Göbeklitepe nerede?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan AKP Grup Toplantısı sırasında 2019 yılının Göbeklitepe yılı ilan edildiğini açıkladı.
"Göbeklitepe nerede? Önemi nedir?" gibi sorularınız için buyursunlar 'Göbeklitepe' içeriğine ve 2019 yılı için önemine.

GÖBEKLİTEPE NERDE?


1. Göbeklitepe, Şanlıurfa şehrimizin 20 kilometre kuzeydoğusunda bulunan Örencik köyü yakınlarında bulunuyor.

bolge-gundem-haber-037.jpg

GÖBEKLİTEPE'NİN TARİHİ ÖNEMİ

Neolitik döneme ait olan Göbeklitepe, tarihte bilinen ilk tapınak olma özelliğini taşıyor. Bu nedenle de tarihteki ilk inancın başlangıç kaynağı olarak kabul edilen en büyük tapınak olarak kayıtlara geçmiş durumda.

Göbeklitepe'nin bir diğer önemi ise, tarihte bilinen en eski yapıttan daha da eski olması.

bolge-gundem-haber-038.jpg

Göbeklitepe'nin inşası sırasında insanoğlu bitki toplayan ve hayvanları avlayan gruplar halinde yaşamlarını sürdürüyordu.

Fakat ilginç olan bir durum var ki, küçük gruplar halinde yaşayan insanların Kayalık bölgelerden, büyük sütunların ve ağır taşların el arabaları ve yük hayvanları olmadan 2 kilometre taşıması neredeyse imkansızdı. Bu nedenle tarihte ilk defa insanların kalabalık bir şekilde bir arada olması gerekmişti.
 Bitki toplamanın yanı sıra hayvan avlayan insanlar mağara duvarlarına hayvan figürleri resmetmişti. Hayvan figürlerinin kabartmalı ve tek şekilde yapılması sanatsal bakışlarının farklılığını da ortaya koyuyor bu şekilde.

bolge-gundem-haber-039.jpg

Bazı arkeologlar ise, boyları 3 ile 6 metre arasında değişen T biçimindeki sütunların stilize edilmiş insan figürleri olduklarını düşünüyorlar.

GÖBEKLİTEPE NASIL KEŞFEDİLDİ?

1983 yılında tarlasını süren Mahmut Kılıç tarlada bulduğu oymalı taşı müzeye götürdü fakat eser sıradan bir arkeolojik bulgu olarak Urfa Müzesi'nde sergilenmeye başlandı.
1995 yılında Şanlıurfa Müzesi başkanlığında ve Prof. Dr. Klaus Schmidt'in bilimsel danışmanlığında kazılar başlamıştır. 2007 yılında ise kazı başkanlığına Klaus Schmidt getirilmiştir.
9. Arkeologlar tapınak yapılarının sıvı geçirmeyecek şekilde inşa edildiğini söylüyorlar. Bu sayede törenlerin içerikleri tam olarak bilinmese de, bir sıvı (kan, su, alkol v.b.) eşliğinde gerçekleştirildikleri fikri oluşuyor.

bolge-gundem-haber-040.jpg


Her bir koldan büyük öneme sahip olan Göbeklitepe ilk olarak 2011 yılında UNESCO tarafından Dünya Miras Geçici
Daha sonra ise UNESCO, Göbeklitepe'yi Dünya Kültür Mirası Listesine aldı.

 

0
0
0
0
0
2
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡