Guaido kimdir? ABD neden Juan Guaido'yu destekliyor?

Juan Guaido, Venezuela'da kendisini geçici başkan ilan etti. Bu darbe sonrası ABD'nin yanı sıra Güney Amerika'daki çeşitli devletlerin de desteğini aldı. Peki tüm dünyanın konuştuğu Juan Guaido kimdir, neden darbe yaptı, ABD neden Juan Guaido'yu destekliyor? İşte Juan Guaido hakkında tüm merak edilenler haberimizde...

Guaido kimdir? ABD neden Juan Guaido'yu destekliyor?

Juan Guaido, Venezuela'da kendisini geçici başkan ilan etti. Bu darbe sonrası ABD'nin yanı sıra Güney Amerika'daki çeşitli devletlerin de desteğini aldı. Peki tüm dünyanın konuştuğu Juan Guaido kimdir, neden darbe yaptı, ABD neden Juan Guaido'yu destekliyor? İşte Juan Guaido hakkında tüm merak edilenler haberimizde...

35 yaşındaki Guaido ilk olarak 2007'de dönemin devlet başkanı olan Hugo Chavez'e karşı yürütülen öğrenci protestoları sırasında siyasete girdiğini söylüyor.

2007'de Chavez devlet başkanlığında dönem sınırlamasını kaldıran, devlet başkanına tek başına OHAL ilan etme yetkisi veren ve devletin ekonomi üzerindeki kontrolünü artıran yasal değişikliği referanduma götürmüş ve yüzde 51 ile reddedilen teklif Chavez'e ilk ve tek yenilgisini yaşatmıştı.

Sosyalist Enternasyonel üyesi Voluntad Popular (Halk İradesi) Leopoldo Lopez, referandum zaferinin ardından popülerliğini artırdı.

Lopez 2014 yılında ev hapsine çarptırılıp siyasetten yasaklanınca 2015'teki Ulusal Meclis'te partisinin diğer partilerle kurduğu ittifaka liderlik etmesi için, o seçimde meclise giren kendisinden 12 yaş genç Juan Guaido'yu aday gösterdi.

Venezuela'nın Vargas eyaletinde doğan Guaido'nun ailesi, 1999 yılında bölgede 30 binden fazla kişinin yaşamını yitirmesine yol açan bir toprak kaymasından sağ kurtulsa da evsiz kalmıştı.

O dönemde lise öğrencisi olan Guaido, 2000 yılında liseden, 2007 yılında Andres Bello Katolik Üniversitesi'nden mezun oldu. Sonrasında ABD'deki George Washington Üniversitesi'nde yüksek lisans eğitimi gördü.

New York Times gazetesine konuşan Guaido'nun arkadaşı Juan Carlos Michinel, Guaido'ya mezun olduktan sonra Meksika'da bir iş teklif edildiğini fakat ülkesini değiştirmek için bunu reddedip Venezuela'da kaldığını anlattı.

Guardian gazetesine konuşan muhalif siyasetçi ve Guaido'nun arkadaşı Freddy Guevara "Guaido bir savaşçı ve bir iyimser. Mütevazı ve içten. Herkesle iyi anlaşır, bildiğiniz siyasetçi profilinde değildir" demişti.

2017'DE SOKAKLARDAYDI

Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun ittifakı 2015'teki seçimde Ulusal Meclis'teki çoğunluğunu kaybetti. Maduro 2017 yılında bu meclisi lağvederek yeni bir anayasa için Kurucu Meclis kuracağını ilan etti.

Muhalefet bu seçimi boykot edince Kurucu Meclis'in tamamı hükümet yanlılarından oluştu.

2017'de bu gelişmeleri protesto etmek için halkı sokağa çağıran siyasetçiler arasında yer alan Guaido, bu protestolardan bir izi, polisin plastik mermisinin izini boğazında taşıdığını söylüyor.


Birleşmiş Milletler 2017'de 100'den fazla kişinin gösterilerde yaşamını yitirdiğini açıklamıştı.

Muhalefet Kurucu Meclis'i tanımadı, Ulusal Meclis'in faaliyetlerini devam ettirdi ve 2019 başında Guaido Ulusal Meclis Başkanı oldu. Daha önce adı pek duyulmayan 35 yaşındaki siyasetçinin dünya basınında ilk defa geniş şekilde yer aldığı andı bu.

Guaido Ulusal Meclis Başkanlığına seçildikten sonra, 13 Ocak'ta kısa süreliğine gözaltına alındı. Gözaltının niteliği konusunda taraflar farklı açıklamalar yaptı. Hükümet, gözaltı işlemini gerçekleştiren maskeli güvenlik güçlerinin kendi başlarına hareket ettiğini ve olayın ardından cezalandırıldıklarını söylerken Guaido kendisini gözaltına alan görevlilerin muhalefete sempati besler gibi gözüktüklerini anlattı.

Guaido 23 Ocak'ta yaptığı konuşmayla yalnızca Ulusal Meclis Başkanı değil, aynı zamanda Geçici Devlet Başkanı da olduğunu duyurdu.

Devlet Başkanı Maduro, Guaido ve diğer muhaliflerin ABD'nin kuklası bir avuç genç olduğunu söyledi.

Maduro'nun partisinin üst düzey isimlerinden Maria Iris Varela Rangel ise Twitter hesabından şu mesajı paylaştı: 

"Guaido: Cezaevindeki hücreni ve üniformanı hazırladım. Umarım bakanlar kurulunu bir an önce açıklarsın ki cezaevinde sana eşlik edecek kişileri belirlemiş olursun, aptal çocuk."

Muhalif lider Leopoldo Lopez'in eşi Lilian Tintori, Guaido için "Çalışkan, alçakgönüllü ve bizi birleştirebilecek biri. Fakat yaptığı riskli, onu da Leopoldo gibi hapse atabilirler" diyor.

JUAN GUAIDO RİSKLİ BİR YOL OLDUĞUNUN BİLİNCİNDE

"Bunun sonuçları olduğunu biliyorum. Bu görevi yerine getirebilmek için anayasayı tekrardan kurmalı ve bunun için tüm Venezuelalıların desteğine sahip olmalıyız."

Guaido'nun annesi Norka del Valle Marquez de oğlunun 13 Ocak'ta gözaltına alınmasının ardından endişeli olduğunu söylemişti: 

"Korkup korkmadığımı sorarsanız, tabii ki korkuyorum.

"Juan yıllarda mücadele verdi. Bu ülkeyi asla terk etmek istemedi. Onun kökleri bu topraklarda."

Venezüelle'da ABD Başkanı Donald Trump oturduğu yerden darbe yaptı, 35 yaşındaki meclis başkanı kendini başkan ilan etti, Maduro çekilmedi ülke iç savaşa doğru yol almaya başladı. Ak Parti'den ABD'ye tepki gecikmedi. "Hiçbir ülke Venezuela'ya devlet başkanı atayamaz." dedi.

RUSYA'DAN ABD'YE VENEZUELA TEPKİSİ

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, AB, ABD ve Kanada'nın, Venezuela'da Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'nun kendisini "geçici devlet başkanı" ilan etmesini desteklemelerine tepki gösterdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Venezuela'da Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'nun kendisini "geçici devlet başkanı" ilan etmesinin ardından, ABD, Kanada ve AB’den Guaido'ya destek gelmesine tepki gösterdi.

Zaharova, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Venezuela’daki olaylar, ilerici Batı toplumunun oradaki iktidarı elle değiştirerek uluslararası hukuka, egemenlik ve devletin iç işlerine karışılmamasına nasıl baktığına örnektir.” ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Donlad Trump, yaptığı açıklamada, Guaido'yu ülkenin "geçici devlet başkanı" olarak tanıdığını duyurmuştu.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Venezuela’nın muhalefet liderine destek vererek "Umarım tüm Avrupa Venezuela'daki demokratik güçlere destek verir. Maduro'nun aksine Ulusal Meclis ve Juan Guaido, Venezuela vatandaşlarının verdiği demokratik yetkiye sahip.” ifadelerini kullanmıştı.

Venezüelle'da ABD Başkanı Donald Trump oturduğu yerden darbe yaptı, 35 yaşındaki meclis başkanı kendini başkan ilan etti, Maduro çekilmedi ülke iç savaşa doğru yol almaya başladı. 

Venezulle''da sıradışı bir darbe girişimi yaşanıyor. Venezuela Meclis Başkanı olan muhalefet lideri Juan Guadio, kendini geçici Devlet Başkanı ilan ederek, yemin etti. Darbecilerin bir numaralı destekçisi de ABD Başkanı Donald Trump oldu. Oturduğu yerden Venezuela'da darbe girişiminde bulunan Trump, ülkeyi iç savaş ateşinin içine attı. Venezuela'nın seçilmiş Devlet Başkanı Nicolas Maduro bu girişime ilk tepkisini verdi. İşte Venezuela'da yaşanan şok gelişmeler:

Venezuela'daki bu sıradışı süreç Nicolas Maduro'yu protesto gösterileri ile başladı. Halkı sokağa döken güç, ikinci hamlesini 35 yaşındaki genç muhalefet lideriyle yaptı. Ulusal Meclis Başkanı Guaido, ülkenin başkenti Caracas'ta düzenlenen hükümet karşıtı gösterilerde başkanlık yemini ederek kendisini "geçici devlet başkanı" ilan etti.

DARBECİYİ KİM DESTEKLİYOR? 

Kendini başkan ilan eden Juan Guaido'yu ilk destekleyen beklendiği gibi ABD oldu. Donald Trump, Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'yu ülkenin "geçici devlet başkanı" olarak tanıdığını açıkladı. Hemen ardından Kanada'dan da 'tanıma' duyurusu geldi. Bu ülkelere Kolombiya, Peru, Ekvador, Paraguay, Brezilya, Şili, Panama, Arjantin, Kosta Rika ve Guatemala eklendi.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ABD'nin Venezuela'ya devlet başkanı atamasına ilişkin yaptığı açıklamaya sert tepki gösterdi çelik:

"Hiçbir ülke Venezuela'ya ya da başka bir ülkeye devlet başkanı atayamaz. Bu saçmalık ve saldırganlıktır." dedi.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER'DEN VENEZUELA ÇAĞRISI

BM Genel Sekreteri Guterres, Venezuela'da taraflara tansiyonu düşürme, şiddeti ve gerginliği önleme çağrısında bulundu..

ABD Başkanı Donald Trump yaptığı açıklamada, Guaido'yu ülkenin "geçici devlet başkanı" olarak tanıdığını duyurmuştu.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'yu geçici devlet başkanı olarak tanımasının ardından kriz başlamış bunun üzerine Venezuela Devlet Başkanı Maduro, Amerikalı diplomatların Venezuelalı 72 saat içersinde terk etmelerini istemişti. 

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo da twitter hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "ABD, Venezuela ile diplomatik ilişkilerini sürdürecek ve bu ilişkiyi bizim diplomatik temsilciliklerimizi ülkesine davet eden geçici Başkan Guaido hükümeti üzerinden sağlayacaktır. ABD, eski Başkan Nicolas Maduro rejiminin, ABD ile diplomatik ilişkileri koparma ya da diplomatlarımızı istenmeyen kişi lan etme konusunda yasal yetkiye sahip olduğunu düşünmüyor." açıklamasında bulunmuştu. 

Venezuela’da Maduro karşıtı gösterilerin şiddeti, Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido’nun yemin ederek kendisini geçici devlet başkanı ilan etmesinden sonra arttı. Resmi kaynaklar, Guaido’nun yemin töreninden sonra gösterilerde hayatını kaybedenlerin sayısının 8’e yükseldiğini açıkladı. Gösterilerde birçok kişinin de yaralandığı belirtildi.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Son Haberler
Eski HDP milletvekili Altan Tan'dan bomba açıklamalar! DEM Parti içindeki PKK destekçileri İmamoğlu'na oy verecek
Eski HDP milletvekili Altan Tan'dan bomba açıklamalar! DEM Parti içindeki PKK destekçileri İmamoğlu'na oy verecek
“Ben Hz. Meryem” videosu sosyal medyada infial yaratmıştı: Videonun muhatabı açıklama yaptı!
“Ben Hz. Meryem” videosu sosyal medyada infial yaratmıştı: Videonun muhatabı açıklama yaptı!
FTX iflasının sorumlu olan CEO Sam Bankman Fried için 25 yıllık ceza onandı…
FTX iflasının sorumlu olan CEO Sam Bankman Fried için 25 yıllık ceza onandı…
Emekliye promosyonda yeni süreç: Finansbank para dağıtacak
Emekliye promosyonda yeni süreç: Finansbank para dağıtacak
Çok Okunanlar
29 Mart 2024 Cuma günü tüm burç yorumları nelerdir? O burç sahipleri aman dikkat!
29 Mart 2024 Cuma günü tüm burç yorumları nelerdir? O burç sahipleri aman dikkat!
Eski HDP milletvekili Altan Tan'dan bomba açıklamalar! DEM Parti içindeki PKK destekçileri İmamoğlu'na oy verecek
Eski HDP milletvekili Altan Tan'dan bomba açıklamalar! DEM Parti içindeki PKK destekçileri İmamoğlu'na oy verecek
28 Mart 2024 Perşembe günlük Burç Yorumları |Bugün burç yorumları nasıl?.
28 Mart 2024 Perşembe günlük Burç Yorumları |Bugün burç yorumları nasıl?.
PENDEF'in memleketleri buluşturan geleneksel iftar programına yoğun katılım
PENDEF'in memleketleri buluşturan geleneksel iftar programına yoğun katılım
Yorumlananlar
Bedavadan biraz daha pahalı uçak bileti! Ajet uçak bileti kampanyası
Bedavadan biraz daha pahalı uçak bileti! Ajet uçak bileti kampanyası
Emekli 25 martta bayram yapacak! O banka promosyonu iki katına çıkardı
Emekli 25 martta bayram yapacak! O banka promosyonu iki katına çıkardı
Sağlıkta yeni dönem başlıyor! Fahrettin Koca açıkladı
Sağlıkta yeni dönem başlıyor! Fahrettin Koca açıkladı
Büyük İstanbul Miting’inde Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan zehir zemberek sözler: “İstanbul 30 yıl geriye gitti”
Büyük İstanbul Miting’inde Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan zehir zemberek sözler: “İstanbul 30 yıl geriye gitti”