Hayat Boyu Öğrenme Kurumları nelerdir, hangileri? Hayat Boyu Öğrenme Kurumları yönetmeliği

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) hayat boyu öğrenme kurumlarıyla ilgili son dakika açıklamalarda bulundu. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre hayat boyu öğrenme kurumlarında yüz yüze eğitime geçilecek. Peki Hayat Boyu Öğrenme Kurumları nelerdir, hangileri? Hayat Boyu Öğrenme Kurumları yönetmeliği nasıl? Yanıtları haberimizde...

Hayat Boyu Öğrenme Kurumları nelerdir, hangileri? Hayat Boyu Öğrenme Kurumları yönetmeliği

Yüz yüze eğitimle ilgili milyonlarca öğrenci MEB'den gelecek son dakika açıklamalarını yakından takip ediyor. 1.dönemin sonuna gelinirken MEB 15 tatilin 3 haftaya çıkartıldığını duyurmuştu. Buna göre 2.dönem 15 Şubat 2021 Pazartesi günü başlayacak.

Son olarak MEB'den yeni bir açıklama geldi. MEB, hayat boyu öğrenme kurumlarının 11 Ocak'tan itibaren yüz yüze faaliyete başlayacağını duyurdu. Peki Hayat Boyu Öğrenme Kurumları nelerdir? Hayat Boyu Öğrenme Kurumları hangileri? Hayat Boyu Öğrenme Kurumları yönetmeliği nedir?

HAYAT BOYU ÖĞRENME KURUMLARI NELERDİR, HANGİLERİ?

Hayat boyu öğrenme kurumları genel itibariyle Genel Müdürlüğe bağlı hayat boyu öğrenme faaliyetlerini düzenleyen halk eğitimi merkezi, olgunlaşma enstitüsünü ve açık öğretim okullarını kapsamaktadır. 

Hayat Boyu Öğrenme Kurumları nelerdir? Hayat Boyu Öğrenme Kurumları hangileri?

HAYAT BOYU ÖĞRENME KURUMLARI YÖNETMELİĞİ 

Önceden halk eğitimi, yetişkin eğitimi veya yaygın eğitim gibi adlarla yer alan ve faaliyet yürüten kurumlar günümüzde hayatın her alanını kapsayacak şekilde genişletildi. 

25/8/2011 tarihli ve  652 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü adı kaldırıldı ve Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü haline dönüştürüldü.

Bununla birlikte, 02.12.2016 tarihli ve 6764 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanununun 3 üncü maddesinin (ç) bendine göre “e) 5/6/1986 tarihli ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre aday çırak, çırak, kalfa ve ustaların genel ve meslekî eğitimlerini sağlamak” görevi Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne devredildi ve 335 mesleki eğitim merkezi de bu Genel Müdürlüğüne bağlandı.

Ardından da Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliği hazırlanarak 11.04.2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlamdı.

Söz konusu Yönetmelikte yer alan hususlar şöyle;

1. Yaygın Eğitim Kurumları Yönetmeliği yerine Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliği hazırlanmıştır. Yeni Yönetmelikte “yaygın eğitim kurumları” ifadesi yerine Genel Müdürlüğümüzün de adını taşıyan “hayat boyu öğrenme kurumları” ifadesi kullanılmıştır.

2. Eski Yönetmelik sadece halk eğitimi merkezlerini kapsamaktaydı. Yeni Yönetmelik, halk eğitimi merkezleri ile olgunlaşma enstitülerini kapsayacak şekilde düzenlenmiştir.

3. Usta Öğretici Görevlendirmeleri ile ilgili, usta öğretici değerlendirme formu geliştirilmiştir. Usta öğreticiler bu formda oluşan puanlara göre il/ilçe milli eğitim müdür yardımcısı/şube müdürü başkanlığında kurulacak komisyon tarafından görevlendirilecektir.

4. Halk eğitimi merkezi ve olgunlaşma enstitüsünde görev yapan öğretmenlerin eğitim öğretimi yılı başında ve sonunda yaptıkları, Mesleki Çalışmalar tanımlanarak ek dersten yararlanmaları sağlanmıştır.

5. Özel eğitim ihtiyacı olan bireylerin hayat boyu öğrenme hizmetlerinden daha yaygın yararlanmaları için düzenlemeler yapılmıştır.

6. Ülkemizde bulunan yabancıların kurslara kolay kayıt olabilmesi için düzenlemeler yapılmıştır 

7. İş birliği kapsamında düzenlenen kursların usul ve esasları, gelen talepler doğrultusunda yeniden düzenlenmiştir. Özel Öğretim Kurumları Kanununa tabi kurum ve kuruluşlar ile iş birliği yapılamayacağı ve kursların düzenlenemeyeceği hükme bağlanmıştır. Özellikle kurumlardan veya özel şirketlerden gelen hijyen eğitimi vb. kurs talepleri değerlendirilerek, mesleki ve teknik kurslarda kurs giderinin tamamını karşı tarafın karşılaması halinde kurslarda kursiyer sayısı aranmayacağı konusunda düzenleme yapılmıştır.

8. Genel Müdürlüğe bağlı hayat boyu öğrenme kurumları tarafından sürdürülen eğitim faaliyetlerine ilişkin iş ve işlemlerin elektronik ortamda yürütüldüğü e-Yaygın sistemine ilişkin hususlara yeni yönetmelikte yer verilmiştir.

Hayat Boyu Öğrenme Kurumları nelerdir? Hayat Boyu Öğrenme Kurumları hangileri?

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡