İftar menüleri | Ramazan 20. gün iftar menüsü (13 Mayıs 2020)

Ramazan ayına girmemizle birlikte vatandaşlar akşam iftara yapacakları yemekleri araştırmaya başladı. Biz de sizlerin işini bir nebze kolaylaştırmak için çalıştık ve iftar menüsü hazırladık. İşte bugün ne pişirsem diyenler için Ramazan 20. gün iftar menüsü (13 Mayıs 2020) yemekleri, tatlısı

İftar menüleri | Ramazan 20. gün iftar menüsü (13 Mayıs 2020)

On bir ayın sultani Ramazan ayı bizleri şereflendirdi. Ramazan ayının vazgeçilmezlerinden olan iftar sofraları için de hazırlıklar başladı. Evlerde ilk günden akşama ne pişirsem telaşı başladı. Biz de sizler için bu konuda hazırlık yaptık ve Ramazan ayının her günü için iftar menüleri hazırladık. İşte Ramazan'ın yirminci günü için 13 Mayıs 2020 Çarşamba tarihli iftar münüsü...

RAMAZAN 20. GÜN İFTAR MENÜSÜ

1) Buğday Çorbası

2) Sebzeli Çanak Köfte

3) Patlıcan Söğürme

4) Yassı Kadayıf

BUĞDAY ÇORBASI NASIL YAPILIR? 

MALZEMELER:

1 bardak aşurelik buğday
1/2 bardak haşlanmış mısır
7-8 bardak tavuk suyu
2-3 avuç didilmiş tavuk eti
Tuz-karabiber
 
Terbiyesi için Malzemeler

1 yemek kaşığı un
1 bardak yoğurt
2 yumurta
 
Üzeri için Malzemeler
2 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı nane
1 çay kaşığı toz kırmızı biber

YAPILIŞI:

İftar menüleri | Ramazan 20. gün iftar menüsü (13 Mayıs 2020)

Buğdayı  biraz yumuşayıncaya kadar haşlayın.

Geniş bir tencerede tavuk suyunu kaynatın. Mısırları ve buğdayı ilave ederek pişmeye bırakın.

Tavuk etlerini elinizle didin. Kaynayan çorbaya ilave edin. Tuz ve karabiberle baharatlandırın ve biraz daha kaynamaya bırakın.

Bu arada yoğurdu, yumurta sarılarını ve unu bir kasede çırparak terbiyeyi hazırlayın. Gerekirse kıvam için bir miktar su ekleyin. Kaynayan çorbadan biraz koyarak ılınmasını sağlayın. Devamlı karıştırarak çorbaya ekleyin.

Tavada 2 yemek kaşığı tereyağını eritin. Nane ve kırmızı biberi ekleyip kızdırın. Servis kasesine aldığınız çorbanın üzerine gezdirerek servis edin.

SEBZELİ ÇANAK KÖFTE NASIL YAPILIR?

MALZEMELER:

Köfte İçin Malzemeler

500 gr. köftelik kıyma
1 adet kırmızı soğan – rende
Tuz
Karabiber
Pul biber
Kimyon
2 yemek kaşığı ketçap
1 avuç maydanoz – ince kıyılmış

İç Harcı için Malzemeler
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet patates
1 adet havuç
1 adet kapya biber
½ su bardağı bezelye
1 diş sarımsak
Tuz
Karabiber

Üzeri için Malzemeler
1 su bardağı kaşar peyniri – rende

İftar menüleri | Ramazan 20. gün iftar menüsü (13 Mayıs 2020)

YAPILIŞI:

Köftesi için;
Kıyma, rende kırmızı soğan, tuz, karabiber, pul biber, kimyon, ince kıyılmış maydanoz ve ketçabı iyice yoğurun.

İç Harcı için;
Patates ve havucu küçük küp doğrayın. Biberleri küçük doğrayın. Tavaya zeytinyağını ekleyin, sırasıyla havuç, patates ve biberleri ekleyip, 5 dakika kavurun. Haşlanmış bezelye, tuz, karabiber ve ince kıyılmış sarımsağı ekleyip, 3 dakika daha kavurmaya devam edin.

Birleştirmek için;
Yoğurduğunuz kıymayı 6 eşit parçaya bölün. Kıyma parçalarınızı çanak şekline getirin. Sebzeli harcı üzerine ilave edin. Rendelediğiniz kaşar peynirlerini sebzeli harcın üzerini kapatacak şekilde yerleştirin. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 15 – 20 dakika kaşarlar eriyip üzeri kızarıncaya kadar pişirin.

PATLICAN SÖĞÜRME NASIL YAPILIR?

MALZEMELER:

4 adet kemer patlıcan
1 adet soğan
1 adet köz kırmızı biber
2 – 3 dal taze soğan
Tuz
Karabiber
Toz kırmızı biber
Zeytinyağı

İftar menüleri | Ramazan 20. gün iftar menüsü (13 Mayıs 2020)

YAPILIŞI:

Patlıcan, soğan ve biberi közleyin.

Taze soğanı da fırına atın ve hafif yumuşatıp, közleyin.

Patlıcanların kabuklarını soyun ve içini çıkartın.

Bir karıştırma kabına alın ve bir çırpma teliyle liflerinin birbirinden ayrılması için çırpın.

Közlediğiniz biberi ince uzun olacak şekilde doğrayın ve patlıcanın içerisine alın.

 Közlediğiniz soğanın kabuğunu soyun ve ince uzun olacak şekilde doğrayın.

Sarımsağı tezgahınıza alın ve üzerine tuz atın.

Bıçağınızla üzerlerine vurun ve bıçakla ezip, püre haline getirin.

Bütün malzemeleri karıştırma kabınıza alın ve üzerine tuz, karabiber, toz kırmızı biber ve zeytinyağı ekleyip, çırpma teliyle hafif çırparak karıştırın.

YASSI KADAYIF NASIL YAPILIR?

MALZEMELER:

1 su bardağı süt
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı kuru maya
1 yemek kaşığı toz şeker
1 + 3/4 su bardağı un
1 tutam tuz
Çörek otu-üzeri için
2 adet yumurta-bulamak için
Sıvıyağ-kızartmak için
2 su bardağı ceviz-iri çekilmiş
 
Şerbeti için Malzemeler
2 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
2-3 damla limon suyu

İftar menüleri | Ramazan 20. gün iftar menüsü (13 Mayıs 2020)

YAPILIŞI:

Şerbet için olan su ve şekeri bir tencerede şeker eriyene kadar karıştırıp kaynatın. Şerbet kıvamına gelince 2-3 damla limon suyu ekleyin ateşten alıp soğutun.

Hamur için derin bir kapta süt, su, kuru maya, toz şeker, un ve tuz ekleyip bir çırpıcı ile hepsini pürüzsüz olana kadar çırpın. Kabın ağzını streçleyip 15-20 dakika mayalandırın.

Yapışmaz bir tavayı ya da bir krep tavasını ısıtın. Hamurdan bir kepçe ile tavaya dökün üzeri hava kabarcıkları olunca çörek otundan bir tutam serpin, pişince kenara alın. Soğutun.

Bir kapta yumurtaları çırpın.

Bir tavada sıvıyağı ısıtın. Hazırladığınız kadayıfları yumurtaya bulayıp kızgın yağda kızartıp soğuk şerbete atın. Kızarttığınız kadayıfları 2 dakika bekletip tabağa alın.

Servis tabağına aralarına ceviz serperek üst üste dizin soğuk servis edin.

RAMAZAN AYININ ÖNEMİ NEDİR?

Ramazan ayını değerli kılan nedenlerden birisi, Kutsal kitabımız olan Kur'an'ın bu ayda indirilmiş olmasıdır. Yüce Allah Kur'an'da " Ramazan ayı insanları kurtuluş yolan götüren, doğruyu yanlıştan ayıran Kur'an'ın indiği aydır. "(Bakara suresi, ayet 185) buyurmuştur. Kur'an', Allah tarafından insanlara öğüt vermek ve yol göstermek için gönderilmiştir. Bu nedenle Kur'an insan için hayati değer taşır. Kur'an okumak bir ibadettir. Peygamberimiz Allah'ın bildirdiği görev ve sorumluluklarımızı sıkça hatırlamamız için Kur'an'ı çok okumayı teşvik etmiştir. Müslümanlar, ramazan ayında Kur'an okumaya her zamankinden daha çok özen gösterirler. Bunun için evlerde veya camilerde bir araya gelerek, her gün Kur'an'dan yirmi sayfa okurlar. Ramazan ayının sonuna gelindiğin de ise Kur'an'ı baştan sona bir kez okumuş olurlar. Buna hatim denir. Daha sonra hatim duası yapılır. Müslümanlar yüzyıllar boyu bu geleneği devam ettirmişlerdir. Kur'anıkerim, ramazan ayının Kadir Gecesi'nde indirilmeye başlanmıştır. Kadir gecesi ramazan ayının 27. gecesi olarak bilinir. Yüce Allah Kadir Gecesi'nin "Bin aydan daha hayırlı" olduğunu haber vermiştir. Peygamberimiz de "Kim inanarak ve sevabını Allah'tan umarak Kadir Gecesi'ni değerlendirirse geçmiş günahları bağışlanır" (Buhari) buyurarak, bu gecenin önemini belirtmiştir.

İftar menüleri | Ramazan 20. gün iftar menüsü (13 Mayıs 2020)

Bu konuda imam-ı Rabbani hazretleri buyuruyor ki:Mübarek Ramazan ayı, çok şereflidir. Bu ayda yapılan, nafile namaz, zikir, sadaka ve bütün nafile ibadetlere verilen sevap, başka aylarda yapılan farzlar gibidir. Bu ayda yapılan bir farz, başka aylarda yapılan yetmiş farz gibidir. Bu ayda bir oruçluya iftar verenin günahları affolur. Cehennemden azat olur. O oruçlunun sevabı kadar, ayrıca buna da sevap verilir. O oruçlunun sevabı hiç azalmaz.

Bu ayda, emri altında bulunanların, işlerini hafifleten, onların ibadet etmelerine kolaylık gösteren âmirler de affolur, Cehennemden azat olur. Ramazan-ı şerif ayında, Resulullah, esirleri azat eder, her istenilen şeyi verirdi. Bu ayda ibadet ve iyi iş yapabilenlere, bütün sene bu işleri yapmak nasip olur. Bu aya saygısızlık edenin, günah işleyenin bütün senesi, günah işlemekle geçer.

Bu ayı fırsat bilmeli, elden geldiği kadar ibadet etmelidir. Allahü teâlânın razı olduğu işleri yapmalıdır. Bu ayı, ahireti kazanmak için fırsat bilmelidir.Kur'an-ı kerim, Ramazanda indi. Kadir gecesi, bu aydadır. Ramazan-ı şerifte, iftarı erken yapmak, sahuru geç yapmak sünnettir. Resulullah bu iki sünneti yapmaya çok önem verirdi.İftarda acele etmek ve sahuru geciktirmek, belki insanın aczini, yiyip içmeye ve dolayısıyla her şeye muhtaç olduğunu göstermektedir. İbadet etmek de zaten bu demektir.Hurma ile iftar etmek sünnettir. İftar edince, (Zehebez-zama' vebtellet-il uruk ve sebet-el-ecr inşaallahü teâlâ) duasını okumak, teravih kılmak ve hatim okumak önemli sünnettir.

Bu ayda, her gece, Cehenneme girmesi gereken, binlerce Müslüman affolur, azat olur. Bu ayda, Cennet kapıları açılır. Cehennem kapıları kapanır. Şeytanlar, zincirlere bağlanır. Rahmet kapıları açılır. Allahü teâlâ, bu mübarek ayda Onun şanına yakışacak, kulluk yapmayı ve Rabbimizin razı olduğu, beğendiği yolda bulunmayı, hepimize nasip eylesin! Âmin. (Mektubat ,1.c. 45.m.) Mübarek vakitlerde, günahlardan titizlikle uzak durmalı, taatları, ibadetleri ve her çeşit hayratı artırmalıdır. Zira Allahü teâlâ, tarafından sevilen kimse, faziletli vakitlerde faziletli amellerle meşgul olur. Buğzettiği kul ise; faziletli vakitlerde kötü işlerle meşgul olur. Kötü işlerle meşgul olanın bu hareketi azabının daha şiddetli olmasına ve Allahü teâlânın, ona daha çok buğzetmesine sebep olur. Çünkü o, böyle yapmakla vaktin bereketinden mahrum kalmış ve onun hürmet ve şerefini çiğnemiş olur. (Mev'iza-i hasene)

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Son Haberler
İkinci el oto piyasasında adeta yaprak kıpırdamıyor: Galeri dükkanları, sinek avlıyor…
İkinci el oto piyasasında adeta yaprak kıpırdamıyor: Galeri dükkanları, sinek avlıyor…
Bakan Bayraktar tarih vererek duyurdu! Karadeniz'de Petrol müjdesi: 'Birkaç ay içinde kazacağız'
Bakan Bayraktar tarih vererek duyurdu! Karadeniz'de Petrol müjdesi: 'Birkaç ay içinde kazacağız'
Altını kimse tutamıyor: Rekor üstüne rekor kırarken, yatırımcı yeni alım için doğru sinyali bekliyor…
Altını kimse tutamıyor: Rekor üstüne rekor kırarken, yatırımcı yeni alım için doğru sinyali bekliyor…
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Diyarbakır ve Mardin Büyükşehir Belediyelerine müfettiş gönderildiğini duyurdu
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Diyarbakır ve Mardin Büyükşehir Belediyelerine müfettiş gönderildiğini duyurdu
Çok Okunanlar
Bakan Bayraktar tarih vererek duyurdu! Karadeniz'de Petrol müjdesi: 'Birkaç ay içinde kazacağız'
Bakan Bayraktar tarih vererek duyurdu! Karadeniz'de Petrol müjdesi: 'Birkaç ay içinde kazacağız'
Tokat depreminde hasar tepsitleri açıklandı: 5 bina yıkıldı, 15 bina ağır hasar aldı
Tokat depreminde hasar tepsitleri açıklandı: 5 bina yıkıldı, 15 bina ağır hasar aldı
DEM Parti, skandallarına bir yenisini daha ekledi! Belediye meclis salonundaki Türk bayrağını kaldırdı!
DEM Parti, skandallarına bir yenisini daha ekledi! Belediye meclis salonundaki Türk bayrağını kaldırdı!
Meteoroloji uyardı! Sağnak yağmur geliyor! Hangi illerimizde yağmur var? Cuma günü hava nasıl olacak? Bugün hava nasıl?
Meteoroloji uyardı! Sağnak yağmur geliyor! Hangi illerimizde yağmur var? Cuma günü hava nasıl olacak? Bugün hava nasıl?
Yorumlananlar
Emekli maaşına iki yeni düzenleme geliyor! Hem zam gelecek, hem de taban aylıkları artacak, refah payı da masada
Emekli maaşına iki yeni düzenleme geliyor! Hem zam gelecek, hem de taban aylıkları artacak, refah payı da masada
Bakan Tunç duyurdu! Teleferik faciasında yeni gelişme! CHP'li başkan ve 5 kişi tutuklandı
Bakan Tunç duyurdu! Teleferik faciasında yeni gelişme! CHP'li başkan ve 5 kişi tutuklandı
CHP listelerinden seçime giren DEM Parti ilk defa İBB meclisinde temsil edilecek
CHP listelerinden seçime giren DEM Parti ilk defa İBB meclisinde temsil edilecek
Sıcak Haber: İran’dan İsrail’e misillime! Drone ve seyir füzeleri ile saldırıyor…
Sıcak Haber: İran’dan İsrail’e misillime! Drone ve seyir füzeleri ile saldırıyor…