İhvan nedir, Kim kurdu, Neden kuruldu?

ABD başkanı Trump'un terör örgütü ilan edeceği söylenen İhvan ( Müslüman kardeşler) anlamı nedir, Kim kurdu, Neden kuruldu. İşte detaylar.

İhvan nedir, Kim kurdu, Neden kuruldu?

Sözlükte "erkek kardeş, arkadaş, yoldaş, dost, ortak, meslektaş" anlamlarına gelen ah kelimesinin çoğuludur. Tasavvufta, aynı şeyhe bağlı olan müridler, aynı tarikatın veya tarikat kolunun mensupları anlamında kullanılmaktadır. Kur'ân'da mü'minlerin birbirinin kardeşi olduğu ifade edilmiş (Hucurât, 49/10.), Hz. Peygamber de müslümanları din kardeşliğine bağlı kalmaya çağırmıştır (Buhârî, Nikâh, 45). Sûfiler, ilk dönemlerden itibaren birbirlerine kardeş gözüyle bakmışlardır.

1928''de Hasan el-Benna ve arkadaşları tarafından Mısır''da kurulan "Müslüman Kardeşler Cemiyeti", İngiliz sömürge döneminin koşulları altında hayatiyet kazandı. Sultan Abdülhamit''in "İttihad-ı İslam" siyasetinin mirasını devralan "Müslüman Kardeşler" sömürge sonrasındaki güdümlü askeri diktatörlük rejimlerinde sivil muhalefeti temsil ettiler. Sömürge altındaki İslam dünyasının pek çok yerinde etkisini hissettiren Müslüman Kardeşler 80 yıldan fazladır Mısır''da büyük bir zulüm ve baskı sürecinden geçtiler. Hasan el-Benna bir suikast sonucunda şehit edilirken, sonraki liderlerin neredeyse tamamı uzun yıllar hapiste kaldılar.

Mısırlı gençler "Tahrir Meydanı"nda Mübarek rejimine karşı devrimi başlattıklarında herkesin gözü "Müslüman Kardeşler" teşkilatının üzerindeydi. Çünkü "Müslüman Kardeşler" Mısır''ın en eski, en yaygın ve en örgütlü sivil hareketini temsil ediyordu.

Mübarek''in devrilmesinden sonra yapılan seçimlerde "Müslüman Kardeşler" teşkilatında yetişen Muhammed Mursi''nin Cumhurbaşkanı seçilmesiyle birlikte Mısır zorlu bir süreçten geçiyor.

İngiliz işgaline karşı Mısır milli hareketini temsil eden "Hizbü''l-Vatani"nin Mustafa Kamil''den sonraki lideri Muhammed Ferid, Birinci Dünya Savaşı yıllarında uzun bir süre İstanbul''da yaşadıktan sonra 1919''da Berlin''de sürgünde vefat etmişti.

Hem 1952''deki askeri darbeden 60 yıl sonra Mısır''da ilk kez bir sivilin Cumhurbaşkanı seçilmesi, hem de seçilen kişinin 74 yıllık "Müslüman Kardeşler" mensubu olması dikkatlerin Mısır''a çevrilmesi için yeterliydi.

"Müslüman Kardeşler" Mısır''da kurulduğu halde etkisini bütün İslam dünyasında hissettirmişti. Bu bağlamda "Müslüman Kardeşler" küresel çapta ilk İslami-sivil siyasi bir harekettir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡