İlber Ortaylı şaşırttı! Bir anda ayağa kalktı ve eline sarıldı

Tarihçi ve yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, imza günü düzenledi. Kitabı imzaladığı sırada ise Türk Tasavvuf Musikisininin usta ismi Ömer Tuğrul İnançer i görür görmez saygı gereği ayağa kalkıp eline sarıldı.

İlber Ortaylı şaşırttı! Bir anda ayağa kalktı ve eline sarıldı

İlber Ortaylı büyük sanatkar Ömer Tuğrul İnançer için saygısından eğildi ve eline sarıldı. O hoş görüntüler ise o an açık olan bir kameradan kaydedildi.

Ünlü tarihçi İlber Ortaylı katıldığı kitap imza gününde kitap imzalarken 71 yaşındaki mutasavvıf, müzisyen Ömer Tuğrul İnançer'i görüyor. Hemen ardından hürmet ve saygıdan dolayı kalkıp elini öpüyor. O anlar amatör bir kamera tarafından kaydedildi.

Tarihçi-yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı ile Türk Tasavvuf Musikisininin usta ismi Ömer Tuğrul İnançer arasındaki muhabbet dolu anlar sosyal medyada gündem oldu.

Sosyal medyada yer alan görüntülere göre İlber Ortaylı kitap imza gününde kitap imzaladığı sırada Ömer Tuğrul İnançer'i görünce derin bir muhabbetle ayağa kalkıyor. Görüntülerde Ortaylı'nın İnançer'in elini öpmeye çalıştığı görülürken iki isim arasında kısa bir diyalog başlıyor.

İlber Ortaylı şaşırttı! Bir anda ayağa kalktı ve eline sarıldı

İlber Ortaylı ile Ömer Tuğrul İnançer arasındak edep, tevazu ve muhabbet dolu anlar sosyal medyada çok sayıda kulanıcı tarafından yorumlandı. İşte o yorumlardan bazıları:

  • İlber Ortaylı, Ömer Tuğrul İnançer'i görünce ayağa kalkıyor. Kitabını ayakta imzalıyor. Sadece şu görüntü bile okullarda ders olacak içerikte.
  • İlber Ortaylı imza gününde yanına gelen Ömer Tuğrul İnançer'i farkedince saygıdan, hürmetten ne yapacağını şaşırıyor.
  • İlber Ortaylı Hoca imza gününde sessizce sırada bekleyen Ömer Tuğrul İnançer'i farkedince gösterdiği saygıya hürmete bakar mısınız? Saygı ne kadar güzel bir şey değil mi..?
  • Ömer Tuğrul İnançer'in geldiğini belli etmek için çaba sarfetmeyip sessizce konuşmasının bitmesini beklemesi de ayrı bir incelik.

Ömer Tuğrul İnançer kimdir?

Ömer Tuğrul İnançer, Türk avukat, mutasavvıf ve müzisyen. İstanbul Üniversitesi'nin hukuk fakültesinden mezun olduktan sonra 1991'e kadar hukuk müşavirliği yaptı. 1991 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu'nun genel müdürlüğüne atanan Ömer Tuğrul İnançer, Türk Tasavvuf Musikisini önemli isimleri arasında yer alıyor.

İlber Ortaylı kimdir?

İlber Ortaylı şaşırttı! Bir anda ayağa kalktı ve eline sarıldı

İlber Ortaylı, 21 Mayıs 1947 tarihinde Avusturya Bregenz'de bir göçmen kampında Kırım Tatarı bir ailenin çocuğu olarak doğmuştur. 

Annesi Şefika Hanım, babası Kemal Ortaylı'dır. 1949 yılında 2 yaşındayken ailesiyle birlikte İstanbul'a taşındılar. Sonra taşındıkları Ankara'da etlik ilkokulunda okudu. Almanca öğrenmesi için kaydettirildiği İstanbul Avusturya Lisesi'nde hazırlık ve ortaokul birinci sınıfı okuduktan sonra Ankara Atatürk Lisesi'ne geçti. Atatürk Lisesi'nden 1965 yılında mezun oldu. Annesi, Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Rus Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde görev alan İlber Ortaylı, Rusça'yı, Rusya tarihini ve edebiyatını annesinden öğrendi. 

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi (1969) ile Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümü'nü bitirdi. Viyana Üniversitesi Slavistik ve Orientalistik Bölümü'nde öğrenim gördü. Chicago Üniversitesi'nde master çalışmasını Prof. Halil İnalcık ile yaptı. "Tanzimat Sonrası Mahalli İdareler" adlı tezi ile 1974 yılında doktor, "Osmanlı İmparatorluğu'nda Alman Nüfuzu" adlı çalışmasıyla 1979 yılında doçent oldu. 1982 yılında devletin akademik politikalarına tepki olarak görevinden istifa etti. 

Viyana, Berlin, Paris, Princeton, Moskova'da misafir profesör olarak ders verdi, Roma, Sofya, Cambridge, Oxford ve Tunus üniversitelerinde seminerler ve konferanslar verdi. Yerli ve yabancı bilimsel dergilerde Osmanlı tarihinin 16. ve 19. yüzyılı ve Rusya tarihiye ilgili makaleler yayınladı. 1989'da Türkiye'ye dönerek profesör oldu. 

1989-2002 yılları arasında Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde İdare Tarihi Bilim Dalı Başkanı olarak görev yapmış, 2002 yılında Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Tarihi anabilim dalı başkanı olmuştur.. İki yıl sonra da Bilkent Üniversitesi'ne konuk öğretim üyesi olarak görev yaptı. Galatasaray Üniversitesi Senato üyesidir. Ayrıca İlke Eğitim ve Sağlık Vakfı Kapadokya Meslek Yüksekokulu Mütevelli Heyeti üyesidir. 

2004 yılında TRT 2'de başlayıp TRT Türk'te hafta sonları yayınlanan "İlber Ortaylı ile" adlı belgeseli sundu. 

İlber Ortaylı şaşırttı! Bir anda ayağa kalktı ve eline sarıldı

2009 Yılında NTV'de "İlber Ortaylı ile Tarih Dersleri" adlı bir program yaptı. 2011 yılında Bloomberg HT kanalında da "İlber Ortaylı ile Zaman Kaybolmaz" adlı bir program yaptı. 

Topkapı Sarayı Müzesi'nin 2005-2012 yılları arasında başkanlığını yaptı. 2012 yılında yaş haddinden emekli oldu. Halen Milli Saraylar Bilim Kurulu Başkanı'dır. 

İlber Ortaylı, Uluslararası Osmanlı Etüdleri Komitesi Başkan yardımcısı ve Avrupa İran Tetkikleri Cemiyeti üyesidir. 

İlber Ortaylı; Türkçe; ileri seviyede Almanca, Fransızca, İngilizce, İtalyanca ve Rusça; orta seviyede Kırım Tatarca, Slovakça, Romence, Sırpça, Hırvatça, Boşnakça, Arapça, Farsça, Latince, İbranice, Antik Yunanca ve Yunanca bilmektedir. 

5 Kasım 2012 - 11 Mart 2013 tarihleri arasında gazeteci-yazar Mehmet Barlas ile beraber "Her Zaman" isimli bir tarih programı yaptı. 

1981 yılında Mersin eski Senatörü Dr. Talip Özdolay'ın kızı Ayşe Özdolay ile evlendi ve bu evlilikten Tuna adında bir kızı oldu. Daha sonra 1999 yılında eşinden boşandı. 

Ortaylı, bilgisayar ve İnternet kullanmayı sevmemektedir. Herhangi bir sosyal medya sitesinde adına açılmış hesapların hiçbiri kendisinin değildir.[13] İlber Ortaylı'nın ayrıca çocukluğundan beri büyük bir tutku ve özenle biriktirdiği minyatür otomobillerden oluşan büyük bir koleksiyonu vardır. 

Ödülleri : 
2001 - Aydın Doğan Ödülü'ne layık görüldü. 
2006 - "Avrupa ile Akdeniz arasında Lazio" ödülü 
2007 - Puşkin Ödülü, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından 

Eserleri: 
Osmanlı İmparatorluğu'nda Alman Nüfuzu (1980) 
Tanzimattan Sonra Mahalli İdareler 
Türkiye İdare Tarihi 
Gelenekten Geleceğe (1982) 
Osmanlı Toplumunda Aile (2000) 

Osmanlı Mirası (2002) 
Osmanlı'yı Yeniden Keşfetmek (2006) (Arapça, Yunanca, İngilizce ve Sırpça'ya çevrildi.) 
Son İmparatorluk Osmanlı (2006) 
Osmanlı Barışı (2007) 
Üç Kıtada Osmanlılar (2007) 
Tarihin Sınırlarına Yolculuk (2007) 
İmparatorluğun En Uzun Yüzyılı (2008) (Macarca, Yunanca, Sırpça, Makedonca ve Sırpça'ya çevrildi.) 
Tarihimiz ve Biz (2008) 
Türkiye'nin Yakın Tarihi (2010) 

Defterimden Portreler (2011) 
Tarihin Gölgesinde (2011) 
Yakın Tarihin Gerçekleri (2012) 
Cumhuriyetin İlk Yüzyılı (2012) 
İlber Ortaylı Seyahatnamesi, Timaş Yayınları (2013) 
İmparatorluğun Son Nefesi, Timaş Yayınları (2014) 

Eski Dünya Seyahatnamesi, Timaş Yayınları (2014) 
Türklerin Tarihi, Orta Asya'nın Bozkırlarından Avrupa'nın Kapılarına, Timaş Yayınları (2015) 
Türklerin Tarihi, Anadolu'nun Bozkırlarından Avrupa'nın İçlerine, Timaş Yayınları (Nisan 2016) 
İttihat ve Terakki(2016) 

Hukuk ve İdare Adamı Olarak Osmanlı Devletinde Kadı(2016) 
Osmanlı’ya Bakmak Osmanlı Çağdaşlaşması(2016) 
İstanbul'dan Sayfalar(2016)

İlber Ortaylı 21 Mayıs 1947 tarihinde Bregenz, Avusturya'da Kırım Tatarı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Henüz iki yaşındayken ailesiyle birlikte Türkiye'ye göç etti.

Ortaylı, Ankara Atatürk Lisesi'nden, 1965 yılında mezun oldu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni ve Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nin tarih bölümünü 1970'te bitirdi. Halil İnalcık, Mümtaz Soysal, Seha Meray gibi önemli isimlerin öğrencisi oldu. Viyana Üniversitesi Slavistik ve Orientalistik Bölümü'nde eğitim gördü. Yüksek lisans çalışmasını Chicago Üniversitesi'nde Halil İnalcık ile yaptı.

Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde 1974 yılında doktor oldu. 1979 senesinde de "Osmanlı İmparatorluğunda Alman Nüfuzu" çalışmasıyla doçent oldu. 1982 tarihinde istifa etti. Bu dönemde Viyana, Berlin, Paris, Princeton, Moskova, Roma, Münih, Strazburg, Yanya, Sofya, Kiel, Cambridge, Oxford ve Tunus üniversitelerinde misafir öğretim üyeliği yaptı. 1989'da Türkiye'ye dönerek profesör oldu.

Osmanlı ve Rus tarihi ile ilgili makaleleri yerli ve yabancı dergilerde yayınladı. 2002 senesinde Galatasaray Üniversitesi'ne, iki yıl sonra da Bilkent Üniversitesi'ne konuk öğretim üyesi seçildi.

2005 senesinde Topkapı Sarayı Müzesi başkanı oldu. Ortaylı 2012'de yaş haddinden emekli oldu. Görevi Ayasofya Müzesi başkanı Haluk Dursun'a devretti.

Birçok kitabı bulunan İlber Ortaylı, şu an Galatasaray Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi'nde Türk Hukuk Tarihi dersi vermektedir.

ESERLERİ

-Tanzimat'tan Sonra Mahalli İdareler (1974)

-Türkiye'de Belediyeciliğin Evrimi (İlhan Tekeli ile birlikte, 1978)

- Türkiye İdare Tarihi (1979)

- Osmanlı İmparatorluğunda Alman Nüfuzu (1980)

- Gelenekten Geleceğe (1982)

- İmparatorluğun En Uzun Yüzyılı (1983) 

- Tanzimat'tan Cumhuriyet'e Yerel Yönetim Geleneği (1985) 

- İstanbul'dan Sayfalar (1986) 

- Studies on Ottoman Transformation (1994) 

- Hukuk ve İdare Adamı Olarak Osmanlı Devletinde Kadı (1994)  Türkiye İdare Tarihine Giriş (1996)

- Osmanlı Aile Yapısı (2000)

- Tarihin Sınırlarına Yolculuk (2001) 

- Osmanlı İmparatorluğu'nda İktisadi ve Sosyal Değişim (2001) 

- Osmanlı Mirasından Cumhuriyet Türkiye'sine (Taha Akyol ile birlikte, 2002) 

- Osmanlı Barışı (2004) 

- Barış Köprüleri Dünyaya Açılan Türk Okulları (2005) 

- Osmanlı'yı Yeniden Keşfetmek 1 (2006) 

- Kırk Ambar Sohbetleri (2006) 

- Osmanlı'yı Yeniden Keşfetmek-2 (2006) 

- Eski Dünya Seyahatnamesi (2007) 

- Avrupa ve Biz (2007) 

- Batılılaşma yolunda (2007) 

- Osmanlı'yı Yeniden Keşfetmek-3 (2007) 

- Mekan Ve Olaylarıyla Topkapı Sarayı (2007)

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Son Haberler
Konuşulan penaltı kararına usta yorumcular ne dedi?
Konuşulan penaltı kararına usta yorumcular ne dedi?
AK Partiden milletvekillerine uyarı geldi: "Yemeden içmeye, gezmeye ve Sosyal medya paylaşımlarınıza dikkat edin''
AK Partiden milletvekillerine uyarı geldi: "Yemeden içmeye, gezmeye ve Sosyal medya paylaşımlarınıza dikkat edin''
Başkan Erdoğan'dan çok sert DEM Parti açıklaması: ''Bedelini ödemeye hazır olmalılar''
Başkan Erdoğan'dan çok sert DEM Parti açıklaması: ''Bedelini ödemeye hazır olmalılar''
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan fahiş fiyat açıklaması: ''Kim yaparsa yapsın bedelini ağır öder''
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan fahiş fiyat açıklaması: ''Kim yaparsa yapsın bedelini ağır öder''
Çok Okunanlar
23 Nisan 2024 Salı günlük Burç yorumları | Aşırı bağlılıktan kaçının!
23 Nisan 2024 Salı günlük Burç yorumları | Aşırı bağlılıktan kaçının!
Kronik hastalığın varsa hemen başvur! Ayda 3.375 TL sosyal yardım
Kronik hastalığın varsa hemen başvur! Ayda 3.375 TL sosyal yardım
Başkan Erdoğan'dan çok sert DEM Parti açıklaması: ''Bedelini ödemeye hazır olmalılar''
Başkan Erdoğan'dan çok sert DEM Parti açıklaması: ''Bedelini ödemeye hazır olmalılar''
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan fahiş fiyat açıklaması: ''Kim yaparsa yapsın bedelini ağır öder''
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan fahiş fiyat açıklaması: ''Kim yaparsa yapsın bedelini ağır öder''
Yorumlananlar
Emekli maaşına iki yeni düzenleme geliyor! Hem zam gelecek, hem de taban aylıkları artacak, refah payı da masada
Emekli maaşına iki yeni düzenleme geliyor! Hem zam gelecek, hem de taban aylıkları artacak, refah payı da masada