İşsizlik maaşı nasıl alınır? Nasıl başvurulur? işsizlik maaşını kimler alabilir?

İşini kaybeden vatandaşlar çareyi işszilik maaşı almakta buluyor. Devlet işsiz kalan vatandaşa destek olmak için 10 ay boyunca işsizlik maaşı veriyor. Peki İşsizlik maaşını kimler alabilir? işsizlik maaşı ne kadar? İşsizlik parasını almak için nereye ne zaman başvurmak gerekiyor? En çok kaç ay ödeniyor?

İşsizlik maaşı nasıl alınır? Nasıl başvurulur? işsizlik maaşını kimler alabilir?

Ekonomik sıkıntıların giderek arttığı dönemlerde işsiz kalmak çalışan vatandaşın korkulu rüyası oldu. Bir çok vatandaş işsiz kaldığında bir çözüm arayışına geçiyor. Devlet ise işsizs kalan vatandaşın mağduriyetini en aza indirmek için işsizlik maaşı veriyor. Bir çok vatandaşın bu uygulamanın nasıl olduğuna dair aklında sorular var. Peki aslında doğru bilinen yanlışlar neler? İşsizlik maaşını kimler alabiliyor? İşsizlik parasını almak için nereye ne zaman başvurmak gerekiyor? Tavan ve taban ödemeler ne kadar? İşsizlik maaşı nasıl alınır? İşsizlik maaşı alma şartları 2019 En çok kaç ay ödeniyor? İşsizlik maaşı almak için en az kaç ay çalışmak gerekiyor? İşte merak edilen o soruların cevabı..

EN DÜŞÜK İŞSİZLİK MAAŞI 1016 LİRA

1 Ocak itibarıyla en düşük işsizlik maaşı 1016 liraya, en yüksek işsizlik maaşı da 2031 liraya çıktı. Bu yıl içinde işsiz kalan bir çalışanın 10 ayda alacağı para maksimum 20 bin 310 lira olacak. Sigortalı olarak çalışanlar kendi istek ve kusurları dışında işten ayrıldıklarında işsizlik maaşı alabiliyorlar. Maaş için işsiz kalmadan önceki 120 gün sigorta priminin ödenmiş olması şart.

5c6797a566a97c5535adc5f9.jpg

 İŞSİZLİK MAAŞI ALMA ŞARTLARI NELER?

Bu uygulamadan faydalanmak için işten çıkartılmış olmanız gerekiyor, yani kendi isteğiniz dışında işinizi kaybetmiş olmanız örneğin; iş yerinin iflas etmesi gibi kendi isteğiniz dışında gerçekleşen olaylara bağlı olması gerekiyor. İşsizlik maaşı alma şartları arasında çalıştığınız yerden ayrılmadan önce 120 gün prim ödeyerek çalışmış olmanız da gerekiyor ve son üç yıl içerisinde en az 600 gün işsizlik sigortatı primlerinizi ödemiş olmak da gerekli oluyor. Eğer bu durumları yaşayan kişilerden biriyseniz bulunduğunuz statüye göre on aya kadar maaş alabiliyorsunuz. İşsizlik maaşı başvurusu için ise hizmet akdinizin fesh edilmesinden sonra otuz gün içerisinde İşkur'a gitmeniz gerekiyor, eğer gidemiyorsanız İşkur'un resmi web sitesi olan 'www.iskur.gov.tr' ye online olarak başvurabiliyorsunuz. İşi olmayan kişiler işte bu şartları yerine getirdiği takdir de kolayca uygulamadan faydalanabiliyor.

İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR?

2019 senesi için brüt ücreti 3 bin lira olan işçi için işsizlik maaşı bin 191 TL; brüt ücreti 3 bin 500 TL olan bin 389 TL; brüt ücreti 4 bin lira olan bin 588 TL; brüt ücreti 4 bin 500 TL olan bin 786 TL; brüt ücreti 5 bin TL olan bin 985 TL; brüt ücreti 5 bin 500

Asgari ücretle çalışanların işsizlik maaşı 2019'da 805.68 TL'den bin 15.49 TL'ye çıkacak. En yüksek işsizlik maaşı ise bin 611.37 TL'den 2 bin 30.98 TL'ye yükselecek. 2019'da en düşük işsizlik maaşı bin 15 TL olacak lira ve üstü olan işçiler de 2 bin 31 TL işsizlik maaşı alacak.

İŞSİZLİK MAAŞ SÜRESİ NEDİR? NASIL BELİRLENİR?

İşsizlik maaşını hizmet akdinin feshinden önceki son 3 yıl içerisindeki sigorta primi belirliyor. Prim günü arttıkça maaş süresi de artıyor. Buna göre; 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün, 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün, 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün süre ile işsizlik ödeneği veriliyor.

İŞSİZLİK MAAŞI HESAPLAMA 2019

İşsizlik maaşı süresi gibi alınacak maaşın belirlenmesinde de sigorta primleri belirleyici oluyor. İşsizlik maaşı hesaplaması, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde kırkı olarak yapılıyor. Hesaplanan ödenek miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde seksenini geçmiyor.

30 GÜNLÜK KRİTİK SÜRE

Bu maaşın sınırları geçerli asgari ücrete göre belirleniyor ve en düşüğü brüt asgari ücretin yüzde 40'ı en yükseği ise yüzde 80'i kadar oluyor. Bu yıl rakamlar 711 lira ile 1.422 lira olarak belirlendi.

Bundan sadece damga vergisi kesiliyor. Bu parayı almak için mutlak surette İŞKUR'a başvurmak gerekiyor. Başvurular eskiden doğrudan yapılırken şimdi internet ortamında da oluyor. Ancak burada çalışan için 30 günlük kritik bir süre var.

DÜŞÜK ÜCRET BİLDİRİMİ

İstifa edene normalde işsizlik maaşı bağlanmıyor. Ancak bunun istisnası ‘haklı fesih’ durumu. Maaşının ödenmemesi veya zamanında ödenmemesi, gerçek ücretin saklanması, mobbing (psikolojik baskı), iyi niyet ve ahlak kurallarına uyulmaması, sağlık gerekçeleri, işçinin onayı olmadan fazla mesai yaptırmak, SGK’ya düşük ücretten bildirim haklı fesih kapsamına giriyor.

2019_issizlik_maasi_ne_kadar_iskur_issizlik_maasi_hesaplama_robotu_issizlik_maasi_haberleri_h261829_9e0a7.jpg

NE ZAMAN KESİLİR?

İşkur tarafından teklif edilen bir işi, haklı bir mazereti olmadan reddedenlerin işsizlik maaşı kesilir. İşsizlik ödeneği aldığı dönemde kayıtdışı olarak çalıştığı tespit edilenlerin maaşı kesilir. İşsizlik maaşı alırken emekli maaşı almaya başlayanların maaşı kesilir

İlk işsizlik maaşı ne zaman alınabilir?

İlk işsizlik maaşı ödemesi, ödeneğe hak kazanılan tarihi izleyen ayın sonuna kadar yapılır.

İşsizlik maaşı nereden alınır?

İşsizlik maaşı PTT şubeleri tarafından her ayın sonunda aylık olarak işsiz kişinin kendisine ödenir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡