Kabızlık nasıl geçer, neden olur? Kabızlığa ne iyi gelir? Kabızlık çözümleri

Saatlerce tuvalette kalıp, günlerce karın ağrısı çekenler kabızlık ile ilgili araştırmalarda bulunuyor.Bağırsakların boşaltımda güçlük çekerek bağırsak hareketlerinin yavaşlaması ile ortaya çıkan kabızlık sorunu özellikle yaz aylarında çok yaşanıyor.Kabız

Kabızlık nasıl geçer, neden olur? Kabızlığa ne iyi gelir? Kabızlık çözümleri

Kabızlık şişkinliğe yol açan, rahatsızlık verici bir problemdir. Stres, hareketsiz yaşam, bazı ilaç türleri ya da beslenme biçimi gibi farklı nedenlerden dolayı kabızlık sorunu yaşıyor olabilirsiniz.Peki Kabızlık nasıl geçer, neden olur? Kabızlığa ne iyi gelir? Kabızlık çözümleri nelerdir? Nasıl geçer? Kabızlık sorunu yaşayan insanlar neler yapmalıdır? Kabızlık en çok kim yaşar?

KABIZLIK BELİRTİLERİ NELERDİR? NEDEN OLUR?

Kabızlık acı verici ve asap bozucudur. Kabızlık, kabızlığın miktarına göre farklı belirtiler gösterebilir. Kabız olanlarda görülebilen belirtiler şunlardır :

- Katı dışkılama sayısında azalma olması ve haftada 3 kereden daha az tuvalete çıkmak

- Katı dışkı miktarında azalma olması

- Katı dışkıyı yaparken zorlanma durumu

- Tuvaleti yaparken topaklı, sert ve kuru dışkıya sahip olmak

- Bağırsak hareketlerinde azalma olması

- Tuvalete gidildiğinde bağırsak hareketi sonrasında bile tekrar tuvalete gitme ihtiyacı hissetmek.

- Karında şişkinlik veya karın ağrısı

- Bağırsaklarda veya rektumda bir tıkanıklık varmış gibi hissetmek

- İştah kaybı, açıklanamayan kilo kaybı, bazen de mide bulantısı

- Halsizlik

- Rektal kanama

- Göbek ağrısı ve kasılmalar

KABIZLIĞA NE İYİ GELİR? KABIZLIĞA NE İYİ GELİR? KABIZLIK ÇÖZÜMLERİ

Kabızlık probleminin neden kaynaklandığını bilmek, sorunu çözmeyi daha da kolaylaştıracaktır. Kendi kendinize bir tahminde bulunamıyor, herhangi bir neden göremiyor ya da sık sık kabızlık sorunu yaşıyorsanız bir gastroenteroloji veya iç hastalıkları uzman doktoruna başvurmanız faydalı olacaktır.

Kabızlığı gidermek için kendi kendinize yapabileceklerinizden bazıları şunlardır :

- Gün içinde bol su için. Bol sudan kasıt günde en az 2 litredir. Sabahları bir iki bardak su içtikten sonra tuvalete çıkmayı deneyin. Kendinizi fazla zorlamayın ama bu alışkanlığı edinmek ileride kabızlık sorunu çekmenizi önler.

- Tıka basa 2-3 öğün yemek yerine meyve, sebze gibi lifli yiyeceklerden oluşan küçük porsiyonları 4-5 öğünde yiyin.

- Hareket etmek sindirimi düzenlemek adına önemlidir. Özellikle oturarak çalışanlar kabızlık açısından risk altındadır. Gün içerisinde hareket olanağınız yoksa, masa başında çalışıyorsanız, yürüyüş yapma alışkanlığı edinin.

- Tuvaletiniz geldiğinde tuvalete çıkmayı ertelemeyin. Dışarıda, genel tuvaletleri kullanmak sizin için bir problemse hiç olmazsa sabahları tuvalete çıkma alışkanlığı edinmeniz önemli.

- Bağırsakları çalıştıran posalı yiyecekleri tüketmeye özen gösterin. Sebze (taze fasulye, salatalık, kabak, havuç, lahana vb.), meyve (kayısı, elma, armut, incir vb.), bakliyat (mercimek, fasulye, nohut vb.) gibi yiyeceklere öğünlerinizde yer verin.

- Posalı, lifli yiyecekler yemek kabızlığa iyi gelir diyoruz ancak bu yiyeceklerin sulu olması veya bol su ile tüketilmesi gerekir. Yoksa ters bir etki yaratabilirler.

- Doğal ve posalı meyve suyu için. Posasız meyve suyu şeker yüklemesinden başka fayda sağlamayacaktır. Örneğin elma ve armut suyu sıkarak, süzmeden içebilirsiniz. Unutmayın ki şeker kabızlığı daha da kötüleştirir.

- Salata, yoğurt gibi yiyeceklerinize kabızlık için doktorların sıkça önerdiği keten tohumunu ekleyin. Sabah aç karnına keten tohumu eklenmiş yoğurt yemek kabızlığa iyi gelir. Aynı sonucu almak için makul miktarda keten tohumu çayı da içebilirsiniz.

- Kabızlık için önerilen sinameki bitkisine dikkat edin. Hızlı br çözüm gibi gözükür ama sinameki bağırsak mukozasını tahriş edebilen, güçlü bir bitkidir. İlk başta kabızlığı hemen geçirdiniz gibi gelebilir ama sinameki almayı bıraktığınızda kabızlık daha şiddetli bir şekilde tekrarlayabilir.

- Pırasa herkesin favorisi bir sebze sayılmaz ama kabızlık söz konusu olduğunda, pirinçsiz hazırlayacağınız zeytinyağlı pırasa bağırsakların düzenli çalışması için size yardımcı olacaktır.

- Kızartmalar, kırmızı et, hazır yemekler, paket gıdalar, kavurma, çok şekerli yiyecekler, kahve ve asitli içecekler uzak durmanız gereken gıdalardır.

- Erik reçeli, kara erik şurubu, sabahları aç karnına yiyeceğiniz bir-iki kuru kayısı veya bir kaşık zeytin yağı kabızlığa karşı önerilen diğer besinlerdir.

- Son yıllarda yapılan araştırmalar yararlı bakteriler olan probiyotiklerin kabızlığı geçirmek için de yararlı olabileceğini göstermektedir. Kabızlığa karşı günde 2 kez probiyotik yoğurt tüketmeniz önerilir.

- Eğer yağsız bir diyete başladıysanız ve birden bire tüm yağ alımını kestiyseniz bu durum kabızlığa yol açmış olabilir. Fazla abartmadan kabızlığı giderene kadar biraz yağ tüketmeniz faydalı olur.

Kabızlık nasıl geçer, neden olur? Kabızlığa ne iyi gelir? Kabızlık çözümleri

İBRAHİM SARAÇOĞLU'NDAN KABIZLIK İÇİN SİHİRLİ KÜR

9-10 tane taze portakal yaprağını bir bardak su ile kısık ateşte altı dakika kaynatın. Süzün ve ılıması için bekletin. Sabah kahvaltısından bir saat sonra tüketin. Her seferinde taze olarak hazırlanan bu küre, bir hafta kadar devam edilir. Kabızlığın durumuna göre, haftada 2, 3 defa uygulamanız gerekir.

Zeytinyağlı pırasa yemeği:

Pirinçsiz zeytinyağı ile pişirdiğiniz pırasa yemeğini haftada 3-4 defa tüketin. Pırasa lifli yapısıyla metabolizma ve bağırsak hareketlerine etki edecektir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡