Kamu Personeli Alımına Yönelik Sık Sorulan Sorular | KPSS ne zaman yapılmaktadır?

Devlet Personel Başkanlığı kamu kurum ve kuruluşlarına doğrudan atama yapar mı? Memuriyete girişte yaş sınırı var mı? (A) grubu kadro ve (B) grubu kadro nedir? Merkezi yerleştirme nedir? KPSS ne zaman yapılmaktadır?

Kamu Personeli Alımına Yönelik Sık Sorulan Sorular | KPSS ne zaman yapılmaktadır?

Soru 1: . … bölümü mezunuyum. Memur olarak atanmak istiyorum. Ne yapmam gerekir?

Öncelikle ÖSYM tarafından yapılan Kamu Personel Seçme Sınavı’na en üst öğrenim düzeyiniz itibariyle katılmanız ve buradan elde edeceğiniz puanlar ile A grubu kadrolar için kamu kurum ve kuruluşlarının ilanlarını, B grubu kadro veya pozisyonlar için de ÖSYM ve diğer kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılacak ilanları takip etmeniz gerekmektedir.

Soru 2: Devlet Personel Başkanlığı kamu kurum ve kuruluşlarına doğrudan atama yapar mı?

Devlet Personel Başkanlığının kamu kurum ve kuruluşlarının boş kadro veya pozisyonlarına doğrudan atama yapması söz konusu değildir.

Soru 3 : Memuriyete girişte yaş sınırı var mı?

Genel olarak 18 yaşını tamamlayanlar Devlet memuru olabilirler. Bir meslek veya sanat okulunu bitirenler ise, en az 15 yaşını doldurmuş ve kazai rüşt kararı almış olmak şartıyla Devlet memurluklarına atanabilirler. (Kazai rüşt kararının tercih işlemlerinin son günü itibariyle alınmış olması gerekmektedir.)

(B) grubu kadrolar için üst yaş sınırı yoktur; (A) grubu kadrolar için de sınavın yapıldığı tarih itibariyle 35 yaşını doldurmamış olmak şartı aranır.

Soru 4: (A) grubu kadro ve (B) grubu kadro nedir?

(A) grubu kadrolar; mesleğe KPSS’nin ardından kurumların kendi özel mevzuatları gereğince gerekli puanı almış adaylar arasında yapılan özel yarışma sınavı (yazılı ve/veya sözlü) ile yardımcı (stajyer) olarak girilen ve yetiştirme döneminin ardından yapılan yeterlilik sınavında başarı gösterilmesi üzerine asıl unvana ataması yapılan kadrolardır. (Müfettiş yardımcılığı, uzman yardımcılığı, kaymakam adaylığı vb)

(B) grubu kadrolar ise; kariyer meslek olarak anılan meslekler dışında kalan diğer kadrolar olarak tanımlanmıştır. (Örneğin, mühendis, hemşire, sağlık memuru, teknisyen, veznedar, koruma ve güvenlik görevlisi, ambar memuru, VHKİ vb.) Bu kadrolara ilk defa atanacak personelin KPSS'ye girerek ÖSYM tarafından ilan edilecek KPSS Tercih Kılavuzunda yer alan kamu kurum ve kuruluşlarına ait boş kadrolardan durumlarına uygun olanları tercih etmeleri halinde, puanları ve tercihleri çerçevesinde bilgisayar ortamında yerleştirme işlemleri yapılmaktadır.

Soru 5:Merkezi yerleştirme nedir?

ÖSYM Başkanlığı tarafından genellikle yılda iki kere Devlet Personel Başkanlığı adına yapılan ve KPSS-yerleştirme yılı/1 veya KPSS-yerleştirme yılı/2 şeklinde adlandırılan yerleştirmelerdir.

Yerleştirmenin ÖSYM tarafından yapılıyor olması, yerleştirmenin merkezi yerleştirme olduğu anlamına gelmez. ÖSYM Başkanlığı Sağlık Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gibi kurumlar adına da yerleştirme yapabilmektedir.

Soru 6: Kurumsal yerleştirme nedir?

DPB adına genellikle yılda iki kez yapılan merkezi yerleştirmenin dışında bazı kurum ve kuruluşların KPSS puanını kullanarak ve adayları yazılı ve/veya sözlü başka sınavlara da tabi tutarak yaptığı yerleştirmelerdir. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Merkez Bankası, Emniyet Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü gibi bazı kurum ve kuruluşlar, belirli kadro veya pozisyonlar için kurumsal yerleştirme yapmaktadır.

Soru 7:KPSS ne zaman yapılmaktadır?

KPSS (A) Grubu ve Öğretmenlik sınavı her yıl, KPSS (B) Grubu sınavı 2014, 2016 gibi çift yıllarda yapılmaktadır. ÖSYM her yıl sınav takvimini ilan etmektedir.

Soru 8:Son sınıf öğrencileri KPSS’ye girebilir mi?

KPSS’ye katılmak için ilgili düzeyden mezun olma şartı aranmamakta olup sınav sonuçlarının geçerli olduğu süre zarfında mezun olabilecek durumdaki adaylar KPSS’ye girmeleri mümkündür.

Soru 9:İki öğrenim düzeyinden de mezuniyetim var. İki farklı düzeyden KPSS’ye girebilir miyim?

KPSS’ye en üst öğrenim düzeyinden katılma zorunluluğu bulunmakta olup, adayların iki farklı öğrenim düzeylerinden KPSS’ye girmeleri mümkün değildir.

Soru 10: İki öğrenim düzeyinden de mezuniyetim var. KPSS’ye hangi düzeyden katılabilirim?

Adaylar en üst öğrenim düzeylerinden sınava girebilirler. Lisans düzeyinde yapılacak KPSS’nin son başvuru tarihi itibariyle lisans mezunu olan adaylar, artık ortaöğrenim/önlisans düzeyinden sınava giremez; ancak son başvuru tarihi itibariyle henüz lisans mezunu olmayan adayların alt öğrenimlerinden sınava katılmaları mümkündür.

Soru 11:KPSS puanı ne zamana kadar geçerlidir?

KPSS sonuçları, A Grubu ve B Grubu kadrolar için iki yıl, öğretmenlik başvuruları için bir yıl süreyle geçerlidir. Bu süreler içinde yeni sınav yapılmazsa sonuçlar yeni sınav tarihine kadar geçerli olmaya devam eder.

Mevcut B Grubu Lisans KPSS sonucu bir sonraki B Grubu Lisans KPSS sonuçları açıklanıncaya kadar; mevcut Önlisans/Ortaöğretim KPSS sonucu da bir sonraki Önlisans/Ortaöğretim KPSS sonuçları açıklanıncaya kadar geçerli olmakta; ancak Önlisans/Ortaöğretim düzeyinde KPSS puanı bulunan adayların bir sonraki KPSS’ye lisans düzeyinden katılmaları halinde, mevcut puanlarının geçerliliği KPSS Lisans sonuçları açıklanınca sona ermektedir. (Sözgelimi 2018 yılında KPSS Lisans sınavına katılacak adayların 2016 KPSS Önlisans/Ortaöğretim puanları; 2018 KPSS Lisans sonuçları açıklanınca geçerliliğini kaybedecektir.)

Soru 12: Merkezi yerleştirme işlemleri nasıl yapılmaktadır?

Öncelikle kamu kurum ve kuruluşları personel ihtiyaçlarını, Nitelik Kod Kılavuzu’nda yer alan kodları kullanarak Devlet Personel Başkanlığı’na (DPB)  bildirirler. DPB, yerleştirme yapılmak üzere kendisine yapılan bildirimleri, Nitelik Kod Kılavuzu'nda yer alan hususlara uygunluk yönünden inceleyerek, gerekli düzeltmeler yapıldıktan sonra ÖSYM Başkanlığına gönderir. Yerleştirme yapılacak (B) grubu kadroların sınıf, unvan, derece ve sayısı ile bu kadrolar için aranacak nitelikleri kapsayan bilgiler, DPB adına ÖSYM tarafından ilan edilir. Bunun için ÖSYM bir tercih kılavuzu hazırlar. Daha sonra elektronik ortamda adayların tercihlerini alır ve adayları (B) grubu kadrolara; KPSS puanları, tercihleri, kadro sayıları ve koşulları göz önünde tutmak suretiyle bilgisayar ortamında yerleştirir.

Soru 13:Yerleştirme Kılavuzundaki kadro ve pozisyonlar için kullanılan kodları kim belirliyor?

KPSS Tercih Kılavuzunda ilan edilen kadro ve pozisyonlar ile bunlar için aranılan nitelikler, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının ihtiyaçları ve yürürlükteki mevzuatları ile Başkanlığımızca onaylanan Nitelik-Kod Kılavuzu’nda belirtilen nitelikler çerçevesinde kamu kurum ve kuruluşları tarafından belirlenmektedir.

Soru 14:Nitelik Kod Kılavuzunun yasal dayanağı nedir?

Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmeliğin “Atama yapılacak kadroların belirlenmesi” başlıklı 20 nci maddesinin 5 inci fıkrasında; “Kamu kurum ve kuruluşları, DPB tarafından onaylanan Nitelik-Kod Kılavuzu'nda

belirtilenler dışında ayrıca özel nitelik belirleyemez.” hükmü yer almaktadır. Bu doğrultuda, ortaöğretim düzeyindeki kodlar Milli Eğitim Bakanlığıyla yapılan çalışmalar,  önlisans/lisans düzeyindeki kodlar ise Yükseköğretim Kuruluyla yapılan çalışmalar çerçevesinde belirlenmektedir.

Soru 15:Aynı puanın yalnızca bir yerleştirme için kullanılabilmesi ne demektir?

(B) grubu kadrolar için esas alınan KPSS puanıyla (lisans için KPSSP3, önlisans için KPSSP93 ve ortaöğretim için KPSSP94) ÖSYM tarafından DPB adına yapılan merkezi yerleştirmelerde tercihte bulunan ve herhangi bir kadro ya da pozisyona yerleştirmesi yapılan adaylar, ataması yapılmasa dahi aynı puanla diğer merkezi yerleştirme işlemlerine katılamaz. Ancak, (A) grubu kadrolar ile kadrolu veya sözleşmeli kurumsal yerleştirmelerde böyle bir kısıtlama söz konusu değildir.

Soru 16:Neden … bölümünden hiç alım yapılmıyor / az alım yapılıyor?

KPSS Tercih Kılavuzunda ilan edilen kadro ve pozisyonlar ile bunlar için aranılan nitelikler, ilgili kurum ve kuruluşların ihtiyaçları ve yürürlükteki mevzuatları ile Başkanlığımızca onaylanan Nitelik Kod Kılavuzu'nda belirtilen nitelikler çerçevesinde kurumlar tarafından belirlenmekte ve Devlet Personel Başkanlığının uygun görüşü üzerine ÖSYM Başkanlığınca ilan edilmektedir.

 Devlet Personel Başkanlığının bu husustaki görevi; ilan edilmek üzere Devlet Personel Başkanlığına intikal ettirilen kadrolar ve bu kadrolar için aranan nitelikleri, mer'i mevzuat ve Nitelik Kod Kılavuzunda yer alan hususlara uygunluk yönünden incelemek olup, kamu kurum ve kuruluşlarının ilan edilen kadro ve pozisyonlarına alım yapılabilecek öğrenim programları konusunda gerekli bilgilendirme ve uyarılar da yapılmakla birlikte, alım yapılacak programlar ya da herhangi bir öğrenim programından yapılacak alım sayısı nihai olarak kamu kurum ve kuruluşlarınca belirlenmektedir.

Soru 17:… bölümüyle aynı dersleri aldım / … bölümünden daha kapsamlı bir bölümden mezun oldum. Bizim bölüm için neden farklı bir kod kullanılıyor?

Ortaöğretim düzeyindeki kodlar Milli Eğitim Bakanlığıyla yapılan çalışmalar, önlisans/lisans düzeyindeki kodlar ise Yükseköğretim Kuruluyla yapılan çalışmalar çerçevesinde belirlenmekte ve bu çalışmalarda alınan kararlarla Nitelik Kod Kılavuzu güncellenmektedir.

Önlisans ve lisans programlarının aynı nitelik kodunda birleştirilmesi ilgili bölümlerin eşdeğer olduğuna ilişkin YÖK kararı alınması halinde söz konusu olmaktadır.

Soru 18:KPSS’den yüksek puan aldım. Başka adaylar çok daha düşük puanlarla yerleştirilirken ben niye yerleşemiyorum?

KPSS yerleştirmeleri adayın tercihleri, puanı ve öğrenim durumu dikkate alınarak bilgisayar ortamında yapılmaktadır.

KPSS Tercih Kılavuzunda yer alan herhangi bir kadro veya pozisyon için aranılan bütün koşulları sağlayarak tercihte bulunan adaylardan, daha düşük puanlı adayın ilgili kadro veya pozisyona yerleşerek daha yüksek puanlı adayın açıkta kalması mümkün bulunmamaktadır. (Bu husus, ÖSYM Başkanlığı tarafından yerleştirme sonuçları ile birlikte ilan edilen ve yerleştirmesi yapılamayan adayların tercihleri arasında yer verdikleri kadro ve pozisyonlara kaç puanla yerleştirme yapıldığını kontrol edebilmesini sağlayan, en büyük ve en küçük puanlara ilişkin istatistik veriler incelendiğinde de gözlemlenebilmektedir.)

Soru 19:İki farklı programdan mezuniyetim var. Merkezi yerleştirmelerde her ikisinden de başvuru yapabilir miyim?

Sınava girdikleri öğrenim düzeyinde birden fazla programdan mezuniyeti bulunan adaylar, ÖSYM aday işlemleri sisteminde kayıtlı olması halinde tercih işlemlerinde aynı düzeydeki tüm mezuniyetlerini kullanabilirler.

Soru 20:“MEB’den onaylı bilgisayar işletmeni sertifikasına sahip olmak” koşulunu taşıyor muyum?

Öğrenimleri sırasında zorunlu/ortak/seçmeli olarak bilgisayar dersi aldığını belgeleyen adayların ayrıca Bilgisayar İşletmeni Sertifikası almalarına gerek yoktur.

Soru 21:“Bilgisayarlı muhasebe sertifikasına sahip olmak” özel koşulunu, üniversite öğrenimim sırasında aldığım bilgisayarlı muhasebe dersi ile sağlayabilir miyim?

Onaylı transkriptiniz ile bu durumu belgelemeniz halinde mümkündür.

Soru 22:Tercih edeceğim kadro ve pozisyonlarda istenilen belgelere ne zaman sahip olmalıyım?

Adayların, diploma veya geçici mezuniyet belgeleri ile tercih edecekleri kadro ve pozisyonların karşısındaki başvuru şartları arasında yer alan; Özel Güvenlik Görevlisi Kimlik Kartı, sürücü belgesi, sertifika vb. diğer belgelere, tercih işlemlerinin son günü itibariylesahip olmaları gerekmektedir.

Soru 23:Askerde iken tercih yapabilir miyim?

Merkezi yerleştirmelerde askerlik görevini ifa etmekte olanların tercih yapabilmeleri mümkündür.

Soru 24:Yoklama kaçağı/bakaya durumundayım, tercih yapabilir miyim?

Bakaya/yoklama kaçağı durumunda olanların resmi ve özel hizmete alınması Askerlik Kanununa göre suç olduğundan, bu durumdaki adayların merkezi yerleştirme kapsamında tercih yapmaması gerekmekte olup, kamu kurumlarına yerleştirilmeleri halinde atamaları yapılmamaktadır.

Yoklama kaçağı/bakaya durumundaki adayların tercih yapmadan önce yetkili askerlik şubesine başvuru yaparak sevke tabi olmaları gerekmektedir.

Soru 25:Halen bir kurumda çalışıyorum. İstifa etmek suretiyle merkezi yerleştirmelere katılabilir miyim?

Herhangi bir kurumda Devlet memuru olarak çalışan adayların istifa etmeleri halinde yeniden Devlet memuru olabilmek için 657 sayılı Kanunda yer alan bekleme sürelerini geçirmiş olmaları gerekmektedir.

Bu nedenle, 657 sayılı Kanunun 94 üncü maddesinde belirtilen usule uygun olarak Devlet memurluğundan çekilen adaylar altı ay, bu usule uymadan çekilenler ile çekilmiş sayılanlar ise bir yıl geçmeden Devlet memuru kadroları için tercihte bulunamazlar. Ancak, bu adayların 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tabi pozisyonları tercih etmeleri mümkündür.

Herhangi bir kurumda memuriyetten farklı bir statüde (sözleşmeli, işçi, geçici personel) çalışmakta iken istifa eden adayların merkezi yerleştirmelerde tercihte bulunmalarında ve göreve başlatılmalarında bekleme süresi yoktur.

Soru 26:Yerleştirme sonrası atama süreci nasıl işler?

Yerleştirmesi yapılan adaylar, yerleştirildikleri kamu kurum ve kuruluşlarına, Tercih Kılavuzu’nda yazılı olan belgeler ve KPSS Sınav Sonuç Belgesi ile birlikte atanmak üzere süresi içinde başvururlar. Kamu kurum ve kuruluşları, atamaya yetkili amirin onayı ile beş kişiden oluşan bir sınav değerlendirme komisyonu kurar. Bu komisyon, atanmak üzere bildirilen adayları, aranılan nitelikler yönünden inceleyerek, nitelikleri uyanların atamalarının yapılmasını teklif  eder. Adaylar herhangi bir sınav veya mülakat yapılmaksızın, ilan edilmiş kadrolara doğrudan atanır. Ancak, atama için öngörülen koşullara uymayan veya gerekli belgeleri süresi içinde getiremeyen adayların atamaları yapılmaz.

Soru 27:Merkezi yerleştirme işlemleri sonucu bir kuruma yerleştim. Ne yapmam gerekiyor?

Yerleştirmenizin yapıldığı kamu kurumu ile irtibata geçmeniz ve istenilen belgeleri süresi içerisinde teslim etmeniz gerekmektedir.

Soru 28:Memur olarak çalışırken merkezi yerleştirmeye katıldım ve yerleştirildim. Ne yapmalıyım?

657 sayılı Kanuna tabi bir kadroya yerleştirilmeniz halinde atamanızın yapılması, halen çalıştığınız kurumun muvafakat vermesine bağlıdır. (Muvafakati yerleştirildiğiniz kurum isteyecektir, süreci takip edebilir ve muvafakat verilmemesi durumunda yargı mercilerine başvurabilirsiniz.)

399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tabi bir pozisyona yerleştirilmeniz halinde; istifa edip bekleme süresine tabi olmaksınız yerleştirildiğiniz pozisyonda göreve başlayabilirsiniz.

Soru 29:Sözleşmeli (399 sayılı KHK ya tabi) personel olarak çalışırken merkezi yerleştirmeye katıldım ve yerleştirildim. Ne yapmalıyım?

Atamanız yapıldığı takdirde istifa edip diğer göreve beklemeksizin başlayabilirsiniz.

Soru 30:Askerlik görevimi yerine getirirken merkezi yerleştirmeye katıldım ve yerleştirildim. Ne yapmalıyım?

Yerleştirildiğiniz kuruma atama için istenilen evrakları ve de “askerde olduğunuzu ve … tarihinde terhis olacağınızı” belirten bir dilekçe vermeniz gerekmektedir. Terhis tarihinden itibaren otuz gün içinde yine daha önce vermiş olduğunuz dilekçenizi ilgi tutarak ve terhis belgenizi dilekçenize ekleyerek ilgili kuruma yazılı olarak başvurmanız halinde atamanız yapılacaktır.  

Soru 31:Yerleştirildiğim kuruma … nedeniyle gitmek istemiyorum / gidemeyeceğim. Ne yapmalıyım?

Atamanızın yapılması için gerekli belgeleri vermemeniz halinde atamanız yapılmayacak, aynı zamanda merkezi yerleştirmede puanınızı kullandığınız için bir daha bu puanı merkezi yerleştirmelerde kullanamayacaksınız.

Atamanızın yapılması için gerekli belgeleri vermiş olmanız halinde ise;

a) Atama işlemleriniz tamamlanmamışsa; atanma hakkınızdan feragat ettiğinize ilişkin dilekçe ile ilgili kuruma başvuru yapabilirsiniz.

b) Atanma işlemleriniz tamamlanmışsa; göreve başlamamanız halinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre çekilmiş sayılacağınız için bir yıl süre ile Devlet memuru kadrolarına başvuramazsınız.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Engelli Memur Alımına Yönelik Sık Sorulan Sorular

SORU 1) Engelli kadrosu var mıdır?

Mevzuatta engelli kadrosu olarak tanımlanmış kadro bulunmamakta olup, engelliler Devlet memurluğu için ihdas edilmiş değişik unvanlı kadrolarda istihdam edilmektedir.

SORU 2) Engelli alımı yapılacak memur kadrolarını Devlet Personel Başkanlığı mı belirlemektedir?

Hayır, engelli alımı yapılacak kadroları mevzuatta öngörülen oranda alımı yapacak olan ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının kendileri belirlemektedir.

SORU 3) Engelli memur istihdamında Devlet Personel Başkanlığının hangi sorumlulukları bulunmaktadır?

Devlet Personel Başkanlığının engelli istihdamında esas görevi kamu kurum ve kuruluşlarına yardımcı olmaktır. Ayrıca Başkanlık bu kurum ve kuruluşlarda % 3 oranında engelli çalıştırma yükümlülüğünün yerine getirilmesinin takip ve denetimi ile engellilerin Devlet memurluğuna yerleştirilmesinden de sorumludur.

Bu çerçevede, kamu kurum ve kuruluşlarınca bir sonraki yıl için engelli alımı yapılmak üzere bildirilen kadroların Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi(ÖSYM) Başkanlığına intikal ettirilmesi, ÖSYM Başkanlığınca yapılacak yerleştirme işlemlerinin mevzuata uygun bir şekilde yürütülmesi ve engellilere tahsisli boş kadroların doldurulması ile engelli istihdamına ilişkin diğer hususlarda yardımcı olmakla yükümlüdür.

SORU 4) Engelliler kamu kurum ve kuruluşlarında hangi memur kadro unvanlarında istihdam edilmektedir?

Engelliler, Devlet memuru kadrolarında farklı hizmet sınıfları ve farklı unvanlar itibariyle istihdam edilmektedir. Bu unvanlardan bazıları ambar memuru, avukat, bakteriyolog, bilgisayar işletmeni, çocuk gelişimcisi, dağıtıcı, diyetisyen, ebe, fizyoterapist, imam-hatip, istatistikçi, kimyager, laborant, memur, mimar, muhasebeci, mühendis, programcı, psikolog, sekreter, sosyal çalışmacı, hizmetli kadro unvanlarıdır.

SORU 5) Engelli memur çalıştırma yükümlülüğünü yerine getirmeyen kurumlara neden herhangi bir ceza yaptırımı uygulanmamaktadır?

Mevzuatta engelli memur çalıştırma yükümlülüğünü yerine getirmeyen kamu kurum ve kuruluşları için herhangi bir ceza yaptırımı öngörülmemiştir. Ancak, Başkanlığımız sürekli olarak kamu kurum ve kuruluşlarını boş engelli kadrolarını doldurmaları hususunda Başbakanlık genelgesi, tebliğ ve kurumsal yazışmalar ile uyarmaktadır.

SORU 6) Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı (EKPSS) kaç yılda bir yapılmaktadır ve ÖMSS sonuçlarının geçerlilik süresi ne kadardır?

EKPSS, iki yılda bir yapılmakta ve EKPSS sonuçları iki yıl süreyle geçerli olmaktadır. Ancak bu süre içinde yeni bir sınavın yapılamaması durumunda sınav sonuçları, bir sonraki sınava kadar geçerli olmaya devam edecektir.

SORU 7) EKPSS ve kura başvuruları ile yerleştirme duyuruları nerede ve ne şekilde yapılmaktadır?

EKPSS ve kuranın yapılacağı tarih, başvuru tarihleri, başvurunun ne şekilde ve nereye yapılacağı ile yerleştirmelerin yapılacağı tarihler Devlet Personel Başkanlığına ait www.dpb.gov.tr ve ÖSYM Başkanlığına ait www.osym.gov.tr  internet adreslerinde yayınlanan “EKPSS Başvuru Kılavuzu” ile ilan edilmektedir.

SORU 8) Engelli memur alımında hangi eğitim düzeyinden başvuru yapılmaktadır?

Engelli memur alımında kura yöntemiyle ilkokul, ortaokul veya ilköğretim eğitim düzeyinden; Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı (EKPSS) yöntemiyle lise, önlisans veya lisans eğitim düzeyinden başvuru yapılmaktadır.

SORU 9) Engelli memur olarak atanabilmek için öngörülen bir yaş şartı var mıdır?

Engellilerin memur olabilmesi için 18 yaşını tamamlamış olmaları (veya bir meslek veya sanat okulunu bitirenlerin en az 15 yaşını doldurmuş olmaları ve Türk Medeni Kanununun 12’nci maddesine göre kaza-i rüşt kararı almaları) gerekmektedir.

Engelli memur olabilmek için aranılan üst yaş şartında ise 65 yaşını geçmemiş olmak gerekmektedir.

SORU 10) EKPSS’ye son sınıf öğrencileri de girebilirler mi?

Mezun olabilecek son sınıf öğrencileri de EKPSS’ye girebilirler.

SORU 11) Lisans mezunu aday önlisans veya ortaöğretim düzeyinden de EKPSS’ye başvuru yapabilir mi?

Lisans düzeyinden mezun olan aday EKPSS’ye sadece lisans düzeyinden başvuru yapabilir. Lisans düzeyinden mezun olmasına rağmen önlisans ya da ortaöğretim düzeyinden sınava giren ve sonrasında yerleşen adayların ataması yapılmamakta, ataması yapılan ve durumları sonradan tespit edilenlerin ise atamaları iptal edilmektedir.

SORU 12) Lisans öğrenimi tamamlayamadan alınan önlisans diploması ile önlisans düzeyinden EKPSS’ye başvuru yapılabilir mi?

Evet başvuru yapılabilir.

SORU 13) Lisans mezunu engelliler KPSS A kadrolarına EKPSS ile başvurabilir mi?

Yerleştirme yapılırken, adayın tercih ettiği kurum ve bu kurumlara ait kadrolar, tercih edilen kadro için aranılan nitelikler, puanı dikkate alınmakta, kadro için öngörülen nitelikleri taşımayanlar veya tercih ettiği kadroya daha yüksek puanı olarında tercihte bulunması halinde adayın puanı yüksek dahi olsa yerleştirmesi yapılamamaktadır.

Adaylar isterse, yerleştirme sonrası tüm kadrolara yerleştirilen adaylara ilişkin taban ve tavan puanları ÖSYM Başkanlığının internet sitesinde görebilirler.

SORU 14) EKPSS’den yüksek puan almasına rağmen bir aday herhangi bir kadroya neden yerleştirilememiştir?

Yerleştirme yapılırken, adayın tercih ettiği kurum ve bu kurumlara ait kadrolar, tercih edilen kadro için aranılan nitelikler, puanı dikkate alınmakta, kadro için öngörülen nitelikleri taşımayanlar veya tercih ettiği kadroya daha yüksek puanı olarında tercihte bulunması halinde adayın puanı yüksek dahi olsa yerleştirmesi yapılamamaktadır.

Adaylar isterse, yerleştirme sonrası tüm kadrolara yerleştirilen adaylara ilişkin taban ve tavan puanları ÖSYM Başkanlığının internet sitesinde görebilirler.

SORU 15) Engelli memur alımları hangi sürelerde yapılmaktadır?

Engelli memur alımları engelli kontenjan açığı olduğu sürece yılda bir kez yapılmaktadır.

SORU 16) Tercihte bulunulan kadro için aranılan genel veya özel şartların hangi tarih itibariyle taşınması gerekmektedir?

Tercih yapılacak kadronun genel veya özel şartlarının yerleştirme işlemine son başvuru tarihi itibariyle taşınması gerekmektedir.

SORU 17) EKPSS/Kura sonucu bir kadroya yerleşen aday bir sonraki yerleştirmelere başvurabilir mi?

Herhangi bir kadroya yerleştirilen aday “aynı EKPSS puanı veya kura kaydı” ile takip eden bir sonraki yerleştirme için tercihte bulunamaz.

SORU 18) Engelli memur ataması Devlet Personel Başkanlığınca mı yapılmaktadır?

İlan edilen kadrolara ÖSYM Başkanlığınca EKPSS ve kura sonuçlarına göre merkezi olarak “yerleştirme” işlemi yapılmaktadır.

Yerleştirilen adayların “atama işlemleri” ise yerleştirildikleri ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılmaktadır.

SORU 19) EKPSS veya kura sonucu bir kadroya yerleşen aday nereye başvuru yapacaktır?

Yerleştirildiği ilgili kamu kurum veya kuruluşuna istenilen belgelerle birlikte başvuru yapacaktır.

Bu konuda ne Devlet Personel Başkanlığına, ne Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına ne de ÖSYM Başkanlığına başvuru yapılmamalıdır.

SORU 20) EKPSS veya kura sonucuna göre yapılan yerleştirmeler sonrasında boş kalan kadrolara ek yerleştirme yapılmakta mıdır?

Mevzuatta ek yerleştirme yapılacağına ilişkin hüküm bulunmamakta olup, boş kalan kadrolara aynı yıl içerisinde ikinci bir defa ek yerleştirme yapılmamaktadır.

SORU 21) Engelli işçi olarak istihdam edilebilmek için de Devlet Personel Başkanlığına mı başvuru yapılması gerekmektedir?

Engellilerin işçi olarak istihdamı 4857 sayılı İş Kanununda ayrıca düzenlenmiştir. Engelli işçi statüsünde istihdam edilebilmek için Türkiye İş Kurumu İl Müdürlüklerine başvuru yapılması gerekmektedir.

SORU 22) Emekliler engelli memur olarak atanabilirler mi?

Herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan maaş alan emekliler; fonlara, belediyelere, il özel idarelerine, belediyeler ve il özel idareleri tarafından kurulan birlik ve işletmelere, özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşlarına, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bunların bağlı ortaklıkları ile müessese ve işletmelerine ve sermayesinin %50'sinden fazlası kamuya ait olan diğer ortaklıklarına ait kadrolara atanabilmekte, sayılanlar dışındaki diğer kamu kurum ve kuruluşlarına atanamamaktadır.

SORU 23) Halen memur statüsünde çalışanlar engelli memur olarak atanabilirler mi?

Halen memur olarak çalışmakta olanlar, başka hizmet sınıfı kapsamındaki kadrolar ile bulundukları kadrolardan farklı olmak kaydıyla mezunu oldukları eğitim programları itibarıyla ihraz etmiş oldukları unvanlara ilişkin kadrolara atanabilir.

SORU 24) Halen sözleşmeli statüde ya da işçi statüsünde çalışanlar engelli memur olarak atanabilirler mi?

Sözleşmeli statüde veya işçi statüsünde çalışanlar EKPSS/Kura yöntemiyle yerleştirildikleri takdirde çalıştıkları özel veya kamu kurumundan istifa edip yerleştikleri kadroya memur statüsünde atanabilirler.

SORU 25) Engelli memur alımı amacıyla yapılan EKPSS, kura ve yerleştirme işlemlerinde gerçeğe aykırı beyanda bulunanlar veya istenilen belgeleri haiz olmayan adaylar hakkında hangi işlemler yapılır?

Adaylar beyan ettikleri bütün bilgilerin doğruluğundan sorumludur. Gerçeğe aykırı beyanda bulunan veya evrak üzerinde sahtecilik yapan adayın ataması iptal edilecek ve hakkında cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunulacaktır.

SORU 26) KPSS ile yerleşen ve halen çalışmakta olan memur veya memur adaylarının engelli kontenjanına dahil edilebilmeleri mümkün müdür?

Engelli olduğuna dair en az %40 oranında sağlık kurulu raporu bulunan memur veya memur adayları çalışmakta oldukları kuruma müracaat etmeleri ve sağlık kurulu raporlarını ibraz etmeleri halinde engelli kontenjanına dahil edilebilmekte ve engellilere sağlanan haklardan da yararlanabilmektedirler.

SORU 27) Engelli Devlet memurlarına ne gibi haklar sağlanmaktadır?

İstihdam bakımından, engelli olmayan diğer personel KPSS sonuçlarına göre, engelliler ise EKPSS veya kura ile Devlet memurluğuna alınmaktadır.

İlgili mevzuatında belirtilen şartları taşıması halinde engelli memurlara düşük gelir vergisi ödeme, idari izin kullanma, günlük çalışma sürelerinde esneklik sağlanma, erken emekli olma, gece nöbeti ve vardiyadan muaf tutulma gibi haklar sağlanmaktadır.

SORU 28) Engelli memurlar kendilerine mevzuatla sağlanan haklardan faydalanabilmek için nereye müracaat etmelidir?

Sağlanan haklardan faydalanabilmek için istihdam edildikleri kamu kurum ve kuruluşlarına müracaat etmelidirler.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Son Haberler
Jandarma operasyonundan şok görüntüler! Aranan hırsız elbise dolabının gizli bölmesinden çıktı!
Jandarma operasyonundan şok görüntüler! Aranan hırsız elbise dolabının gizli bölmesinden çıktı!
DEM Parti, skandallarına bir yenisini daha ekledi! Belediye meclis salonundaki Türk bayrağını kaldırdı!
DEM Parti, skandallarına bir yenisini daha ekledi! Belediye meclis salonundaki Türk bayrağını kaldırdı!
Kafe ve restoranlardaki fahiş fiyatlara vatandaştan tepki! Sosyal medyadan 20- 21 Nisan'da boykot kampanyası başlatıldı!
Kafe ve restoranlardaki fahiş fiyatlara vatandaştan tepki! Sosyal medyadan 20- 21 Nisan'da boykot kampanyası başlatıldı!
Canan Karatay'ı hiç böyle görmediniz! Yayınlanan gençlik fotoğrafları sosyal medyada olay oldu!
Canan Karatay'ı hiç böyle görmediniz! Yayınlanan gençlik fotoğrafları sosyal medyada olay oldu!
Çok Okunanlar
Meteoroloji uyardı! Sağnak yağmur geliyor! Hangi illerimizde yağmur var? Cuma günü hava nasıl olacak? Bugün hava nasıl?
Meteoroloji uyardı! Sağnak yağmur geliyor! Hangi illerimizde yağmur var? Cuma günü hava nasıl olacak? Bugün hava nasıl?
2 şartla dev destek! 70 bin TL destek başvurusu başladı
2 şartla dev destek! 70 bin TL destek başvurusu başladı
İsrail, İran'a yönelik havadan saldırı başlattı! İsrail'in İran'a saldırısının ardından Tahran'dan peş peşe açıklamalar geldi!
İsrail, İran'a yönelik havadan saldırı başlattı! İsrail'in İran'a saldırısının ardından Tahran'dan peş peşe açıklamalar geldi!
Polat çifti hakkında yeni gelişme! Dilan Polat ve Engin Polat'ın avukatı tahliye kararını açıkladı!
Polat çifti hakkında yeni gelişme! Dilan Polat ve Engin Polat'ın avukatı tahliye kararını açıkladı!
Yorumlananlar
Emekli maaşına iki yeni düzenleme geliyor! Hem zam gelecek, hem de taban aylıkları artacak, refah payı da masada
Emekli maaşına iki yeni düzenleme geliyor! Hem zam gelecek, hem de taban aylıkları artacak, refah payı da masada
Bakan Tunç duyurdu! Teleferik faciasında yeni gelişme! CHP'li başkan ve 5 kişi tutuklandı
Bakan Tunç duyurdu! Teleferik faciasında yeni gelişme! CHP'li başkan ve 5 kişi tutuklandı
CHP listelerinden seçime giren DEM Parti ilk defa İBB meclisinde temsil edilecek
CHP listelerinden seçime giren DEM Parti ilk defa İBB meclisinde temsil edilecek
Sıcak Haber: İran’dan İsrail’e misillime! Drone ve seyir füzeleri ile saldırıyor…
Sıcak Haber: İran’dan İsrail’e misillime! Drone ve seyir füzeleri ile saldırıyor…