Kanser hastalarına devlet yardımı 2023

SGK, kanser başta olmak üzere ağır hastalıklara yakalananlara aylık bağlıyor. Aylık ödeme süresi 12 ay ile 24 ay arasında değişiyor. Aylık bağlanabilmesi için bazı koşulların yerine getirilmesi gerekiyor. Ancak, bazı hastalar için daha esnek kurallar uygulanıyor. Peki Kanser hastalarına devlet yardımı 2023 ne kadar?

Kanser hastalarına devlet yardımı 2023

Malulen emeklilik şartlarında yapılan değişiklikler ile kanser hastalarına 18 ay malullük maaşı ödeniyor. Kanser hastalarının bu maaş imkanından yararlanmak için teşhisten itibaren 1 yıl içinde başvurmaları gerekiyor. Bu durumda, sağlık kurulu raporu aranmaksızın, yani çalışma gücünde yüzde 60 kayıp şartına bakılmaksızın malullük aylığı bağlanabiliyor.

Sosyal güvenlik mevzuatında engellilere kolay emeklilik imkanı sağlanırken çalışırken işgücü kaybına uğrayan yani malul olan sigortalılar için de erken emeklilik hakkı bulunuyor. Malulen emeklilik şartları özellikle kanser ve türevlerine yakalananlar için farklılık gösteriyor.

Kanser hastalığı bütün dünyada artarak devam eden bir sağlık problemi. Dünyada ölüm nedenlerinin en üst sırasında kanser yer alıyor. Kanser tanısı konulan kişileri uzun ve meşakkatli bir tedavi süreci bekliyor. Çalışanların kanser hastalığına yakalanması halinde maluliyet durumu söz konusu olabiliyor. Bu sayede tedavi alınırken masrafların karşılanması sağlanmaya çalışılıyor.

TEŞHİSTEN SONRA 1 YIL İÇİNDE BAŞVURU ŞART

Tanının konulması sağlık kurulu raporu yerine geçiyor ve sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısı şartları sağlanmışsa bu kişilere malullük aylığı bağlanıyor.

Kanser hastalarına devlet yardımı 2022

Kanser hastaları maluliyet tespitine gerek olmaksızın kanser teşhisi sonrası malullük aylığı alabilirler. Ancak bunun için teşhis tarihinden itibaren 1 yıl içinde başvuru yapmaları şartı bulunuyor.

KANSER HASTALARINA ÖZEL İMKAN

Malulen emeklilik şartlarıyla ilgili çıkartılan yönetmeliklerde ve yapılan değişikliklerle kanser hastalarına özel bir imkân tanınıyor. Kanser türüne göre değişmekle birlikte gerekli prim ve sigorta şartını taşıyan sigortalılar belli bir süre malûl sayılıp maaş alabiliyor. Bu süre 18 ay olarak uygulanırken bazı hastalıklarda 12, bazılarında ise 24 ay olabiliyor.

Kanser hastalarının teşhisten itibaren 1 yıl içinde başvurmaları şartıyla sağlık kurulu raporu aranmaksızın yani yüzde 60 şartına bakılmaksızın malûllük aylığı bağlanabiliyor. Süre sonunda kanser hastalığına bağlı olarak çalışma gücü kaybına bakılıyor. Kayıp yüzde 60 ve yukarı ise malûllük aylığı devam ediyor. Yüzde 60 ve altında ise ya da iyileşmişse maaş ödemesi kesiliyor.

HANGİ HASTALIKLARI KAPSIYOR?

İyi diferansiye tiroid kanserleri ve derinin bazal hücreli kanseri" dışındaki tüm malign hastalıklar teşhis tarihinden itibaren 18 ay süresince malûl kabul edilir ve bu süre sonunda hastalık durumuna göre maluliyet yönünden tekrar değerlendirilir.

Kanser hastalarına devlet yardımı 2019

Kemik iliği veya kök hücre nakli ile beraber olan lenfomalar: Nakil tarihinden itibaren en az 12 ay süreyle malul olarak kabul edilir.Akut lösemi (T-hücreli lenfoblastik lenfoma dahil): tanı veya relaps tarihinden itibaren en az 24 ay süreyle; kemik iliği veya kök hücre naklinden itibaren en az 12 ay süreyle malul olarak kabul edilir

Allojenik transplantasyon: Nakil tarihinden itibaren en az 12 ay süreyle malul olarak kabul edilir

BAŞVURU NASIL YAPILIR?

Maluliyet tespit işlemleri için 4/a ve 4/b’li sigortalılar bağlı bulundukları sosyal güvenlik il, ilçe müdürlüklerine kamu görevlilerinden çalışmakta olanlar bağlı bulundukları kurumlara, görevlerinden ayrılmış olanlarsa Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü yetkili birimlerine başvurabilirler.

Malul sayılabilecek bir hastalığı olanlar ilk olarak en yakın Sosyal Güvenlik Kurumu merkezine başvurmalılar.

Belli hastanelerden çalışma gücünü en az yüzde 60 oranında kaybettiğine dair rapor alan sigortalılar gerekli diğer belgeleri de SGK’ya teslim edip, SGK Sağlık Kurulu’nun kararını bekliyorlar. Kurul maluliyeti kabul ederse sigortalıya aylık bağlanıyor.

2022 YILI 3600 GÜN MALULEN EMEKLİ MAAŞI

Asgari ücrete %50 zam geldiği üzerinden hesaplama yapacak olursak en düşük emekli maaşı 2250 lira olacaktır. Enflasyon farkı ve diğer detaylar açıklandığı zaman haberimiz güncellenecektir kamuajans sitemiz üzerinden güncel malülen emekli haberlerini takip edebilirsiniz.

2021 YILI 3600 GÜN MALULEN EMEKLİ MAAŞI

3600 günden emekli olacaklar için malulen emekli aylığı hesaplama ve alınacak ortalama emekli maaşı tutarları güncel olarak yukarıdaki gibidir. Yani SSK kapsamında prim ödemeleri asgariden ödendi ise 3600 günden bağlanacak emekli maaşı tutarı 2021 yılı için en düşük 1500 TL olacaktır.

Kanser hastalarına devlet yardımı 2022

SÜREYE DİKKAT

Malül aylığı bağlanabilmesi için talep tarihinden önceki bir yıl içinde tanı almak gerekiyor. 18 aylık malül aylığı ödeme süresi, talebe istinaden düzenlenmiş sağlık kurulu raporu tarihinden itibaren başlıyor. Raporu aldıktan hemen sonra başvuru yapılmadığı takdirde, geç kalınan süre kadar aylık eksik ödenir.

10 YIL SİGORTA, 1800 GÜN PRİM

Kanser veya diğer ağır hastalık teşhisi konulanlara geçici malül aylığı bağlanabilmesi için en az 10 yıl sigortalı olma ve 1800 gün prim ödeme koşulu aranıyor.

Geçici malûl aylığının kalıcı hale getirilebilmesi için hastalık dolayısıyla çalışma gücünde en az yüzde 60 oranında kayıp olduğuna dair sağlık kurulu raporu gerekiyor.

BAKIMA MUHTAÇSA ON YIL ŞARTI YOK

Başkasının bakımına muhtaç derecede durumu ağır olan hastalarda on yıllık sigortalılık süresine bakılmıyor. Ancak, en az 1800 gün prim ödemeleri isteniyor.

Kanser ve organ naklinin yanı sıra çalışmaya olanak vermeyen genetik hastalıklar, MS, parkinson, alzheimer, demans, sara ve bazı psikiyatrik hastalıklar, kalp yetmezliği, sindirim sistemi kanamaları, astım, KOAH, uyku bozuklukları için de malûl aylığı bağlanabiliyor.

PRİM BORCU OLAN AYLIK ALAMAZ

Bağ-Kur’luların malül aylığı bağlatabilmesi için SGK'ya prim borcu bulunmaması gerekiyor.

Kanser hastalarına devlet yardımı 2022

HANGİ HASTALIKLAR İÇİN MALÜL AYLIĞI BAĞLANIYOR ?

Malûliyet aylığı bağlanmasını gerektiren hastalıklar şöyle:
- Kanser (Baş ve boyunun yumuşak dokusu, cilt, lenfoma, lösemi, multipl myelom, tükrük bezleri, tiroid bezi, meme, sinir sistemi, akciğer, mide, ince ve kalın barsak, karaciğer, safra kesesi, safra yolları, pankreas, böbrek, mesane, genital yollar, prostat, testis, penis kanserleri)
- Epilepsi
- Demans
- Beyin tümörleri
- Parkinson sendromu
- Serebral palsi
- Multiple Skleroz
- Zeka gerilikleri (IQ 50 ve altı)
- Şizofreni
- Bipolar bozukluk
- Görme azlığı
- Retina kanamaları
- Yardımsız ayakta durmayı engelleyen denge bozuklukları ile birlikte işitme kaybı
- Anemi
- Kol, bacak gibi organ kaybı
- Behçet hastalığı
- Gastrointestinal kanamalar
- Karaciğer sirozu
- Karaciğer nakli
- Kalp yetmezliği
- Kalp kapak hastalıkları
- Kalp nakli
- Böbrek nakli
- Akciğer nakli
- Tüberküloz
- AIDS

Kanser hastalarına devlet yardımı 2019

KANSER NEDİR? NEDEN KANSER OLURUZ?

Kanser birçok olası nedenleri bulunan karmaşık bir hastalık türüdür. Genetik faktörler, tütün kullanımı, beslenme ve fiziksel aktivite gibi yaşam tarzı faktörleri; enfeksiyonların bazı türleri, radyasyon ve kimyasalların farklı çeşitlerine maruziyet gibi kanserin bilinen nedenleri vardır.

Genetik ve Kanser

Kanserin temel nedeni herhangi bir nedenle genlerimizdeki değişiklikler olmasına rağmen, tüm kanserlerin küçük bir kısmı sadece genetik nedenlerle ortaya çıkmakta ve aile bireyleri arasında aktarılmaktadır. Çoğu kanser türü ebeveynlerimizden bizlere geçen genlerle bağlantılı değildir.

Bütün kanser tipleri vücudun temel yaşam ünitesi olan hücrelerimizden gelişirler. Kanseri anlamak için normal hücrelerin nasıl kansere dönüştüğünü bilmek faydalı olacaktır.
ücudumuzda tüm organlar hücrelerden oluşur. Hücreler vücudumuzun en küçük yapıtaşlarıdır ve ancak mikroskopla görülebilirler. Sağlıklı vücut hücreleri (kas ve sinir hücreleri hariç) bölünebilme yeteneğine sahiptirler. Ölen hücrelerin yenilenmesi ve yaralanan dokuların (vücut içi ve dışındaki) onarılması amacıyla bu yeteneklerini kullanırlar. Fakat bu yetenekleri de sınırlıdır. Sonsuz bölünemezler.

Kanser hastalarına devlet yardımı 2019

KANSERİN NEDENLERİ

*Sigara ve aşırı alkol kullanımı,
*Uzun süre ve tehlikeli saatlerde güneş altında kalma,
*Aşırı dozda röntgen ışınına maruz kalma,
*Bazı kimyasal maddeler (katran, benzin, boya maddeleri, asbest v.b.)
*Bazı virüsler, (HPV, Hepatit)
*Hava kirliliği
*Kötü beslenme alışkanlığı

KANSER BELİRTİLERİ (EN YAYGI OLANLAR)

*En önemli kanser belirtilerinden birisi nedensiz kilo kaybıdır
*Halsizlik kanserin en yaygın diğer belirtisidir
*Bölgesel veya yaygın ağrı
*Ciltte, Ben ve siğillerdeki değişiklikler
*Enfeksiyon olmadığı halde görülen yüksek ateş
*Burun, boğaz ve diğer organlarda kanama
*Öksürük ve horlama
*Kanserin olduğu organ ve çevresinde değişim ve ağrı
*Yutkunma güçlüğü ve ses kısıklığı
*Dışkılama veya idrar yapma alışkanlığında değişiklik
*Karında şişkinlik ve gerginlik hissi
*Vulva (dış genital organlar) ya da vajinada anormallik
*Memede değişiklikler

119
126
46
111
9
0
143
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KATMAK İÇİN TIKLAYIN
2 Yorum
Son Haberler
Erzurum’da çekilen görüntüler 'Böyle baba olmaz' dedirtti!
Erzurum’da çekilen görüntüler 'Böyle baba olmaz' dedirtti!
Dilan Polat'ın kayınvalidesi sosyal medyayı harekete geçirdi!
Dilan Polat'ın kayınvalidesi sosyal medyayı harekete geçirdi!
Uzmanlar "Seçim psikolojisine" dikkat çekti: "Yatıştırıcı davranmak faydalı olacak"
Uzmanlar "Seçim psikolojisine" dikkat çekti: "Yatıştırıcı davranmak faydalı olacak"
Türkçe artık bu ülkede resmi dil olacak!
Türkçe artık bu ülkede resmi dil olacak!
Çok Okunanlar
29 Mart 2024 Cuma günü tüm burç yorumları nelerdir? O burç sahipleri aman dikkat!
29 Mart 2024 Cuma günü tüm burç yorumları nelerdir? O burç sahipleri aman dikkat!
Eski HDP milletvekili Altan Tan'dan bomba açıklamalar! DEM Parti içindeki PKK destekçileri İmamoğlu'na oy verecek
Eski HDP milletvekili Altan Tan'dan bomba açıklamalar! DEM Parti içindeki PKK destekçileri İmamoğlu'na oy verecek
Emekliye hükümetten fatura müjdesi! 1500 liranız cepte kalacak
Emekliye hükümetten fatura müjdesi! 1500 liranız cepte kalacak
PTT 50 bin TL kredi veriyor! Anında hesaba yatacak
PTT 50 bin TL kredi veriyor! Anında hesaba yatacak
Yorumlananlar
Bedavadan biraz daha pahalı uçak bileti! Ajet uçak bileti kampanyası
Bedavadan biraz daha pahalı uçak bileti! Ajet uçak bileti kampanyası
Cumhurbaşkanı meydanlardan seslendi: “Emeklilerin yanındayım”
Cumhurbaşkanı meydanlardan seslendi: “Emeklilerin yanındayım”
Emekli 25 martta bayram yapacak! O banka promosyonu iki katına çıkardı
Emekli 25 martta bayram yapacak! O banka promosyonu iki katına çıkardı
Sağlıkta yeni dönem başlıyor! Fahrettin Koca açıkladı
Sağlıkta yeni dönem başlıyor! Fahrettin Koca açıkladı