Kış Lastiği Uygulaması Ne Zaman Başlıyor? Uygulama kaç ay sürecek

25 Eylül 2017 tarihinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca yapılan açıklamada, hususi tescilli taşıtların kış lastiği takma zorunluğu olmadığını hatırlatıldı. Peki zorunlu araçlar için kış lastiği uygulaması ne zaman başlıyor?

Kış Lastiği Uygulaması Ne Zaman Başlıyor? Uygulama kaç ay sürecek
Kış lastiği yükümlülüğüne uymayan aracın işletenine 625 TL idari para cezası verilecek ve aracın lastiklerini uygun hale getirebilecekleri en yakın yerleşim birimine kadar gitmelerine denetimle görevli olanlar tarafından izin verilecek. Para cezasının tutarını azaltmaya ve iki katına kadar artırmaya Bakanlar Kurulu yetkili olacak.

Her yıl kış ayları gelmeden önce yayınlanan genelgeyle ticari faaliyet gösteren araçlarda kış lastiği takılması zorunlu hale geliyor. Ancak bu konuda tam bir kafa karışıklığı yaşanıyor. Çünkü özel araç sahiplerinin de kış lastiği kullanıp kullanmayacağı net bir şekilde ifade edilmiyor.

Kış lastiği yükümlülüğüne uymayan aracın işletenine 625 TL idari para cezası verilecek ve aracın lastiklerini uygun hale getirebilecekleri en yakın yerleşim birimine kadar gitmelerine denetimle görevli olanlar tarafından izin verilecek. Para cezasının tutarını azaltmaya ve iki katına kadar artırmaya Bakanlar Kurulu yetkili olacak.

9 Şubat 2017 Tarihli ve 29974 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan KHK/687 Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile araç sahiplerini ilgilendiren kış lastiği zorunluluğu düzenlemesi dikkat çekmişti.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 2012'de yürürlüğe giren "Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller ile Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkında Yönetmelik"e göre, kış şartlarına uygun olmayan, kar lastiği takılmamış araçların yola devam etmelerine izin verilmeyecek. 1 Nisan 2017 tarihinde sona eren Kış Lastiği Takma Zorunluluğu, 1 Aralık 2017 tarihinde tekrar başlayacak.

Özel araçların uygulama dışında tutulduğunu ifade eden Pala, “Yolcu ve eşya taşıyan araçlara kış lastiği kullanımının zorunluğu olduğu vurgulanarak hususi olarak tescil edilmiş taşıtların kış lastiği kullanımlarının zorunlu olmadığı açıklandı. Kış lastiği kullanımına ilişkin yayımlanan açıklamada ayrıca, farklı şehirlerde ve tarihlerde kış lastiği kullanımına ilişkin valilikler tarafından açıklama yapılacağı bildirildi. Yoğun karlı ve yağmurlu havalarda hayati önem taşıyan kış lastikleri bakanlık kararıyla kullanıma başlıyor. Kış lastiği kullanmayanın Cezası da 625 lira olarak açıklandı” diye konuştu.
 
Açıklamada, kış lastiği zorunluğuna ilişkin esasları belirleme yetkisinin 9 Şubat 2017'de Resmi Gazete'de yayımlanan 687 nolu KHK ile Bakanlığa verildiği anımsatılarak, "1 Nisan 2017'de Resmi Gazetede yayımlanan, 'Kış Lastiği Kullanma Zorunluluğu İle İlgili Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ' ile Kanun maddesine bağlı olarak usul ve esaslar belirlenmiştir. Buna göre, 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasında yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçların kış lastiği kullanma zorunluluğu olup yapılan düzenleme, hususi olarak tescil edilmiş taşıtların kış lastiği takmalarını kapsamamaktadır. Ayrıca, belirtilen tarih aralıklarında il sınırları içerisinde kış lastiği uygulanacağı tarih aralıkları ile ilgili duyurular ilgili Valiliklerce yapılacaktır. Ayrıca yük ve yolcu taşımacılığı yapan araçların dışında kalan hususi araçlar için kış lastiği zorunluluğu olmamasıyla birlikte, can, mal güvenliği ve güvenli seyahat için kış şartlarında tüm araçlarda kış lastiği kullanılmasını öneriyoruz." denildi.

ESKİ HABERLER
 
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nca 1 Nisan 2017 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan tebliğde; ''Ülkemiz karayollarında seyreden yabancı plakalı araçlar da dahil olmak üzere ticari ve özel tüm araçlar için kış lastiği kullanma zorunluluğu getirilmiştir'' dendi.

Buna göre Türkiye'de 1 Aralık ile takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasında kalan dört aylık dönemde bütün taşıtlar kış lastiği kullanmakla yükümlü hale geldi. Uygulama kapsamında olduğu halde kış lastiği kullanmadığı tespit edilen araçlara 625 lira para cezası uygulanacak.
 
LASİD Genel Sekreteri Erdal Kurt; ''Kış lastiği bilinci son yıllarda önemli oranda arttı. LASİD olarak gerekli bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmalarını yapmaya devam ediyoruz. Özel otomobillerin de ilk kez kapsam altına alınmasıyla birlikte uygulama genele yayılacaktır. Kış koşullarında özellikle karayollarımızda güvenli sürüş ve akıcı bir trafik için kış lastiği kullanımının önemine dikkat çekiyoruz. Para cezası binek otolarının 4 adet kış lastiği maliyetinin büyük bir kısmını karşıladığı için sürücüler hem kendi can ve mal emniyeti hem de mevzuatın gereğini yerine getirmek adına uygulamayı benimseyecektir'' diye konuşmuştu.
 
Şehirlerarası yolda zorunlu, il sınırlarında Valiliğe bağlı
 
01 Aralık-01 Nisan arasındaki dört aylık kış döneminde şehirlerarası yollarda seyahat eden bütün araçlar kış lastiği kullanmak zorunda. Şehir içinde uygulama yapılıp yapılmayacağı ortalama yerel sıcaklıklar dikkate alınarak valilikler tarafından belirlenecek ve duyurulacak. Valilikler, tarih aralığını öncesinde veya sonrasında 1’er ay artırabilecek.
 
Araçta zincir de olsa, kış lastiği zorunlu!
 
Sürücüler tarafından araçta bulunmasının bir güvence olarak görüldüğü ‘patinaj zinciri’ de kış lastiği tebliğinde yer aldı. En çok merak edilen sorulardan biri olan ‘’Zincirim var, yine de kış lastiği takmam gerekir mi?’’ sorusu düzenlenen tebliğle; ‘’Araçta patinaj zinciri bulunması veya kullanılması kış lastiği zorunluluğunu ortadan kaldırmaz’’ şeklinde yanıt buldu. Sadece buzlu zeminlerde kullanılabilen çivili lastikler, kış lastiği yerine geçebilecek. Ayrıca kış lastiği takılı tüm araçların da kış koşullarında zincir bulundurması zorunlu.
 
Denetimde belediyeler de yetkili
 
Kış lastiği uygulamasının denetiminde de ek yetkilendirmeye gidildi. Şehirlerarası yollarda yapılan kış lastiği denetimlerinde Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın sınır kapılarındaki denetim birimlerinin yanı sıra belediye birimleri de bu yıl itibarıyla kış lastiği denetimi yapacak.
 
Kış lastiği takmayana 625 lira ceza
 
Kış lastiği zorunluluğuna uymayan bütün ticari ve özel otomobiller de dahil olmak üzere karayollarında seyreden araçlara denetimler kapsamında 625 lira para cezası uygulanacak. LASİD Genel Sekreteri Erdal Kurt; ‘’Kış lastiği bilinci son yıllarda önemli oranda arttı. LASİD olarak gerekli bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmalarını yapmaya devam ediyoruz. Özel otomobillerin de ilk kez kapsam altına alınmasıyla birlikte uygulama genele yayılacaktır. Kış koşullarında özellikle karayollarımızda güvenli sürüş ve akıcı bir trafik için kış lastiği kullanımının önemine dikkat çekiyoruz. Para cezası binek otolarının 4 adet kış lastiği maliyetinin büyük bir kısmını karşıladığı için sürücüler hem kendi can ve mal emniyeti hem de mevzuatın gereğini yerine getirmek adına uygulamayı benimseyecektir’’ diye konuştu. 
 
KHK/687 Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'de bulunan madde:

“Kış lastiği zorunluluğu
 
KIŞ LASTİĞİ KULLANMA ZORUNLULUĞU İLE İLGİLİUSUL VE ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ
BİRİNCİ BÖLÜM
MADDE 1 – (1) Bu Tebliğin amacı, yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçların kış lastiği kullanma zorunluluğuna ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Tebliğ; eşya ve yolcu taşımak amacıyla ülkemiz karayollarında seyreden ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından tescil edilmiş olan motorlu araçlar ile yabancı plakalı araçların kış lastiği kullanma zorunluluğuna ilişkin usul ve esasları kapsr.
(2) Bu Tebliğ;
a) Lastik tekerlekli traktörleri,
b) İki ve üç tekerlekli taşıtlarla yapılan taşımaları,
c) Römork ve yarı römorkları,
ç) Türk Silahlı Kuvvetlerine ait taşıtlarla ve bunların römorklarıyla yapılan taşımaları,
kapsamaz.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Tebliğ, 13/10/1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 65/A maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 – (1) Bu Tebliğde yer alan;

a) Kanun: 2918 sayılı Kanunu,
b) Bakanlık: Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığını,
c) Kış lastiği: 7 ºC’nin altındaki sıcaklıklarda yol tutuşunu artırmak amacıyla bileşimi özel olarak belirlenmiş ve sırt yüzeyinde özel olarak tasarlanmış desenleri bulunan lastiği,
ç) İşleten: Denetlenen araç 11/6/2009 tarihli ve 27255 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamında bir yetki belgesine kayıtlı ise yetki belgesi sahibini; kayıtlı değil ise, araç sahibi olan veya mülkiyeti muhafaza kaydıyla satışta alıcı sıfatıyla sicilde kayıtlı görülen veya aracın uzun süreli kiralama, ariyet veya rehni gibi hallerde kiracı, ariyet veya rehin alan kişiyi (ancak ilgili tarafından başka bir kişinin aracı kendi hesabına ve tehlikesi kendisine ait olmak üzere işlettiği ve araç üzerinde fiili tasarrufu bulunduğu ispat edilirse, bu kimse de işleten sayılır.),
ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM
Usul ve Esaslar
Kış lastiği zorunluluğu

MADDE 5 – (1)
Ülkemizde tescil edilmiş olsun veya olmasın, şehirlerarası karayollarında yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan taşıtlarda her yılın 1 Aralık ile takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasında kalan dört aylık dönemde kış lastiği kullanılması zorunludur.
(2) İl sınırları içerisinde, kış lastiği uygulaması yapılıp yapılmayacağı ortalama yerel sıcaklıklar dikkate alınarak ilgili valiliklerce belirlenir ve gerekli duyurular yapılır.
(3) Valilikler, kış lastiği uygulamasını, Bakanlıkça belirlenen tarih aralığındaki sürenin öncesinde ve/veya sonrasında 1’er ay arttırabilir.
Kullanım şartları
MADDE 6 – (1) Kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü araçların tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin; kamyonet, minibüs ve otomobillerin tüm lastiklerinin; ayrıca seyir esnasında değiştirilmek zorunda kalınan lastiklerin yerine takılacak lastiklerin kış lastiği olması zorunludur.
(2) Sadece buzlu zeminlerde kullanılabilen çivili lastikler, kış lastiği yerine geçer.
(3) Araçta patinaj zinciri bulunması veya kullanılması kış lastiği zorunluluğunu ortadan kaldırmaz.
(4) Kamyon, çekici, tanker ve otobüslerde kış lastiği diş derinliği 4 mm’den, kamyonet, minibüs ve otomobil türü araçlarda kış lastiği diş derinliği 1,6 mm’den az olamaz. Diş derinliği lastik sırtının ortasına en yakın dişlerden ölçülür.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Denetim ve İdari Müeyyide
Denetimlerde uygulanacak usul ve esaslar


MADDE 7 – (1) Kış lastiğinin zorunlu olduğu süre içerisinde;

a) Kış lastiklerinin yanaklarında (M+S) işareti veya (M+S) işareti ile birlikte kar tanesi (snowflake) severe_snowflake işareti veya sadece kar tanesi (snowflake) severe_snowflake işareti aranır.
b) Yapılan denetimlerde aynı dingil üzerinde içte yer alan lastiklerde (M+S) işaretinin okunamaması halinde sırt deseninin Ek-1’de yer alan kış lastiği örnek sırt desenlerine uygunluğu kontrol edilir.
c) Lastiklerin kaplama yapılarak kullanılması halinde lastik omuzlarında (M+S) işareti olsa dahi, lastik diş derinliğinin ve sırt deseninin kış lastiğine uygun olması zorunludur.
Denetime ilişkin hususlar

MADDE 8 – (1) Yapılan denetimlerde;
a) Kış lastiği kullanması zorunlu olduğu halde kullanmayan işletenler için, Kanunun 65/A maddesinde belirlenen para cezası uygulanır.
b) Kış lastiği bulunmayan araçların lastiklerini uygun hale getirebilecekleri en yakın yerleşim birimine kadar gitmelerine denetimle görevli olanlar tarafından izin verilir.
c) Trafik idari para cezası karar tutanağının tebliği işletene yapılacağından, lastiklerini uygun hale getirebilecekleri en yakın yerleşim birimine kadar gitmelerini teminen araç sürücüsüne güzergâh ve yerleşim yeri bilgilerini de içeren Ek-2’deki İzin Belgesi verilir. Ayrıca, izin verilen yerleşim yerinin adı trafik idari para cezası karar tutanağı üzerinde de belirtilir.
ç) İdari para cezası tatbik edilen tüm araçlar için kanıtlayıcı belge olarak ruhsat ve ehliyet fotokopisi ile mümkünse fotoğraf temin edilir.
Tutanak düzenleme yetkisi

MADDE 9 – (1) Bu Tebliğ hükümleri çerçevesinde araçları denetlemeye Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının yetkilendirdiği Bakanlık personeli ile Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının sınır kapılarındaki birimleri ve belediyelerin denetim birimleri yetkilidir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Son Haberler
Emekliye promosyonda yeni süreç: Finansbank para dağıtacak
Emekliye promosyonda yeni süreç: Finansbank para dağıtacak
Erdoğan müjdeyi verdi: Emekliye ek zam kapıda
Erdoğan müjdeyi verdi: Emekliye ek zam kapıda
Borcu olana 200 bin lira müjdesi! Borç kapatma kredisinde şartlar kaldırıldı
Borcu olana 200 bin lira müjdesi! Borç kapatma kredisinde şartlar kaldırıldı
Savcı, Mehmet Selim Kiraz’ın şehit oluşunun 9’uncu yıl dönümünde İstanbul Adalet Sarayında tören düzenlendi
Savcı, Mehmet Selim Kiraz’ın şehit oluşunun 9’uncu yıl dönümünde İstanbul Adalet Sarayında tören düzenlendi
Çok Okunanlar
28 Mart 2024 Perşembe günlük Burç Yorumları |Bugün burç yorumları nasıl?.
28 Mart 2024 Perşembe günlük Burç Yorumları |Bugün burç yorumları nasıl?.
PENDEF'in memleketleri buluşturan geleneksel iftar programına yoğun katılım
PENDEF'in memleketleri buluşturan geleneksel iftar programına yoğun katılım
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bursa'daki konuşmasında emeklilere müjde verdi!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bursa'daki konuşmasında emeklilere müjde verdi!
İsmail ağa cemaati resmi siteden duyurdu! (Cübbeli Ahmet hoca} Ahmet Mahmut Ünlü'nün cemaatle ilişkği kesildi
İsmail ağa cemaati resmi siteden duyurdu! (Cübbeli Ahmet hoca} Ahmet Mahmut Ünlü'nün cemaatle ilişkği kesildi
Yorumlananlar
Bedavadan biraz daha pahalı uçak bileti! Ajet uçak bileti kampanyası
Bedavadan biraz daha pahalı uçak bileti! Ajet uçak bileti kampanyası
Emekli 25 martta bayram yapacak! O banka promosyonu iki katına çıkardı
Emekli 25 martta bayram yapacak! O banka promosyonu iki katına çıkardı
Sağlıkta yeni dönem başlıyor! Fahrettin Koca açıkladı
Sağlıkta yeni dönem başlıyor! Fahrettin Koca açıkladı
Büyük İstanbul Miting’inde Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan zehir zemberek sözler: “İstanbul 30 yıl geriye gitti”
Büyük İstanbul Miting’inde Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan zehir zemberek sözler: “İstanbul 30 yıl geriye gitti”