Kısa çalışma ödeneği uzatıldı mı? | Kısa çalışma ödeneği nedir? Uzayacak mı son dakika

Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs salgın sürecinde ücretsiz izne çıkarılan vatandaşlar için uygulamaya konan Kısa Çalışma Ödeneğinin, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Kabine Toplantısı ardından yapılan açıklamayla uzaltığı öğrenildi. Peki Kısa çalışma ödeneği uzatıldı mı? Ne zamana kadar uzadı?

Kısa çalışma ödeneği uzatıldı mı? | Kısa çalışma ödeneği nedir? Uzayacak mı son dakika

Kabine Toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açıklamayla, tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs sürecinde ücretsiz izne ayrılan çalışanlara tahsis edilen Kısa Çalışma Ödeneği süresinin uzatıldığı belirtildi. İşte detaylar...

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ UZATILDI MI? 

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kabine Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada; "Kısa çalışma ödeneğini şubat ayının sonuna, nakdi ücret desteğinin süresini ise 17 Mart tarihine kadar uzattık." dedi. Bu kapsamda Kısa Çalışma Ödenepş hakkında karar, bugün Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girdi. 

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NEDİR? UZADI MI SON DAKİKA

30.04.2011 tarihinde Resmî Gazete’de yayınlanan Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneği Hakkında Yönetmelik, ödeneğin yasal dayanağıdır. 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu baz alınarak hazırlanan yönetmeliğe göre, sigortalı sayılan kişileri hizmet akdine tabi olarak çalıştıran işverenin, ekonomik kriz ile zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerini geçici olarak önemli ölçüde azaltması, işyerinde faaliyeti tamamen veya kısmen geçici olarak durdurması hallerinde, işçilere kısa çalışma ödeneği ödenmesi söz konusudur.

Kısa çalışma ödeneği uzatıldı mı? | Kısa çalışma ödeneği nedir? Uzayacak mı son dakika

Sosyal koruma kalkanı kapsamında 26 mart 2020'de başlatılan kısa çalışma ödeneği uygulamasından faydalananlar için 2 ay daha uzatıldı. Karara göre, işverenlerin büyük bir bölümü kısa çalışma ödeneğinden 31 Aralık'a kadar yararlanmaya devam edecek.

Bakan Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yapılan açıklamada, "Salgının etkilerini azaltmak ve istihdamı korumak için Sosyal Koruma Kalkanımız ile çalışanlarımızı ve işverenlerimizi desteklemeye devam ediyoruz" diyen Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, "Kısa Çalışma Ödeneği, Fesih Kısıtı ve Nakdi Ücret Desteği Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın tensipleriyle 2 ay uzatıldı" ifadeleri kullanıldı.

Genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu aranmaksızın işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması hallerinde, işyerinde üç ayı aşmamak üzere sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan bir uygulamadır.

Kısa çalışma ödeneği uzatıldı mı? | Kısa çalışma ödeneği nedir? Uzayacak mı son dakika

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ ŞARTLARI NE?

  • İşverenin kısa çalışma talebinin iş müfettişlerince yapılacak inceleme sonucu uygun bulunması,
  • İşçinin kısa çalışmanın başladığı tarihte, çalışma süreleri ve prim ödeme şartlarını sağlamış olması,
  • İş müfettişlerince yapılacak inceleme sonucu kısa çalışmaya katılacaklar listesinde işçinin bilgilerinin bulunması gerekmektedir.
  • Bu kapsamda İŞKUR’a gerçekleştirilecek başvurular değerlendirildikten sonra brüt maaşın yüzde 60’ı yatırılacak.

Kısa çalışma ödeneği uzatıldı mı? | Kısa çalışma ödeneği nedir? Uzayacak mı son dakika

İŞÇİNİN KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNDEN YARARLANABİLMESİ İÇİN;

İşverenin kısa çalışma talebinin iş müfettişlerince yapılacak inceleme sonucu uygun bulunması işçinin kısa çalışmanın başladığı tarihte, çalışma süreleri ve prim ödeme şartlarını sağlamış olması,

İş müfettişlerince yapılacak inceleme sonucu kısa çalışmaya katılacaklar listesinde işçinin bilgilerinin bulunması gerekmektedir.

Kısa çalışma ödeneği uzatıldı mı? | Kısa çalışma ödeneği nedir? Uzayacak mı son dakika

Kısa çalışma ödeneği tutarı; sigortalının son 12 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde 60'ı olarak belirleniyor. Bu şekilde hesaplanan kısa çalışma ödeneği tutarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 150'sini geçemiyor.

Bu kapsamda, işçilerin çalışmadıkları günler için ödeme yapılıyor, tamamen faaliyetin durdurulması halinde yapılan ödemeler her halükarda üst sınır olan 4380,99 TL'yi aşamıyor.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ HESAPLAMAK İÇİN TIKLAYINIZ

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡