KOAH Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

KOAH tedavi edilmediği zaman ölümle sonuçlana bileceğini söyleyen Bölge Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. Yeşim Demirel Barut, KOAH Hastalığı hakkında çok önemli bilgiler verdi.

KOAH Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

KOAH Hastalığı Nedir?

Kronik obstrüktif akciğer hastalığı ya da kısa adıyla KOAH olarak bilinen, kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen ve kesin bir tedavisi olmayan bir hastalıktır. KOAH uzun vadede kesinleşen bir hastalık olarak biliniyor.

Anfizem ve kronik bronşit ile birlikte nefes darlığına neden olan kronik bir rahatsızlık olan KOAH tedavi edilmediği zaman ölüme neden olabilmektedir. Anfizem kana oksijen taşıyan hava keseciklerinin deformasyonu ile ortaya çıkan bir hastalıktır.

KOAH Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?Kronik bronşit ise kişinin iki yıl üst üste en az 3’er aylık sürelerle devam eden balgamlı öksürük sorunu çekmesi ile yerleşen bir hastalıktır. Bu iki sorun beraberlerinde KOAH’ı getirerek kişinin yaşam kalitesini oldukça kötü etkileyen bir sürecin başlamasına neden olurlar.

KOAH’ın mutlaka kontrol altında tutulması ve ilerlemesinin engellenmesi gerekir. KOAH olan kişiler akciğer kanseri ve kalp hastalıkları açısından risk grubunda sayılmaktadır.

KOAH Neden Ortaya Çıkar?

Sigara içmek, hava kirliliğine maruz kalmak, özellikle akciğer gelişiminin olduğu dönemlerden beri uzun süreli olarak pasif içici olmak, zararlı gazlara ve kimyasallara maruz kalmak, söz konusu maddeleri meslek gereği solumak zorunda kalmak.

KOAH Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

KOAH belirtileri genel olarak bakıldığı zaman tüm solunum yolu hastalıklarıyla benzerlik gösterebilmektedir. Öksürük, balgam, nefes darlığı, hırıltılı solunum, göğüs bölgesinde tıkanma, kandaki oksijen oranının azalması bu hastalığın en yaygın belirtileri arasında yer almaktadır.

Bazı kişilerde KOAH’a bağlı olarak ayaklarında şişme ve kalp yetmezliği de görülebilmektedir. KOAH belirtileri uzun süreler boyunca ortaya çıkmayabilirler. Genellikle bronşit, zatürre gibi bir hastalıkla birlikte aniden ortaya çıkan bu hastalık astım ile de karıştırılabilmektedir.

SORU SORMAK VE  RANDEVU ALMAK İÇİN TIKLAYIN

(Açılan sayfadaki formu eksiksiz olarak doldurduğunuz takdirde, vermiş olduğunuz iletişim bilgileri ile sizinle irtibata geçilir ve tüm sorularınız Bölge Hastanesi uzman hekimleri tarafından 72 saat içerisinde  yanıt bulur.)

KOAH Hastalığı Tedavisi

KOAH tedavisinde hastalığın semptomların azaltılması ve ilerlemesinin yavaşlatılması esastır. KOAH’ın tamamen ortadan kalkmasına yardımcı olacak bir tedavi günümüzde maalesef bulunmamaktadır. Ancak hastalığın önüne geçmek ya da belirtilerini hafifletmek mümkündür.

KOAH Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

KOAH tedavisinde ilk olarak kişinin sigarayı bırakması gerekir. Sigara kullanımının bırakılmadığı ya da pasif içiciliğin devam ettiği ortamda KOAH’ın semptomlarının ortadan kalkması mümkün değildir.

Nemli ortamlardan uzak durmak, düzenli kontrollere gitmek, hafif egzersizler yapmak, sağlıklı beslenmek ve üst solum yolları hastalıklarına karşı önlem almak, zatürre aşısı ve grip aşısı yaptırmak KOAH semptomlarının ilerlemesi açısından alınabilecek önlemler arasında yer almaktadır.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡