Koronavirüsü atlatamayan Türkiye'ye bir bomba daha! İlk vakalar Erzincan'dan çıktı

Koronavirüsle mücadele ettiğimi şu günlere Erzincan'da bir hastalık daha patlak verdi. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalarda Erzincan ve çevresindeki 8 ilde Kırım Kongo Ka-namalı Ateşi (KKKA) hastalığı da yeniden ortaya çıktı.

Koronavirüsü atlatamayan Türkiye'ye bir bomba daha! İlk vakalar Erzincan'dan çıktı

Özellikle Tokat, Sivas, Giresun, Erzincan ve Gümüşhane illeri topraklarından geçen Kelkit Vadisi üzerinde baş gösteren Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı, koronavirüs ile mücadele edilen şu zamanda tekrardan hortladı. Erzincan'da 1 ay içinde 17 kişi, KKKA hastalığı şüphesiyle hastaneye kaldırıldı haberinden sonra ilçe halkı gerekli tedbirleri almaya başladı. 

Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Faruk Karakeçili bu konuyla ilgili yaptığı açıklamada ''Hastalık Erzincan ili ve ilçelerinin kırsal kesimde de yaygın görülmektedir. 2011-2020 yılları arasında hastanemizde her yıl ortalama 30 ile 40 arasında olmak üzere yaklaşık 300 kesin tanı alan hasta takip edilmiş ve 7 hasta kaybedilmiştir. Son 2 yıldır bu sayı biraz azalmakla birlikte yine de 25-30 civarında olmuştur. Hastanemize Erzincan’ın ilçeleri ile birlikte çevre illerden (Tunceli, Gümüşhane, Bayburt, Giresun, Bingöl) başvurular olmaktadır. Geçtiğimiz yıllarda genellikle Nisan ayında, hatta bazı yıllar Mart ayından itibaren hasta görmeye başlardık. İlk vakalardan sonra hava şartlarına bağlı olarak özellikle Temmuz sonuna kadar vakaların devam edeceği kanaatindeyiz'' dedi.

Koronavirüsü atlatamayan Türkiye'ye bir bomba daha! İlk vakalar Erzincan'dan çıktı

Alınması gereken önlemler bakımından özellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşanların önerilere dikkat etmeleri gerektiğini kaydeden Doç. Dr. Faruk Karakeçili, “Bu önlemlerin başında pantolon paçalarını çorap içine sokmak, uzun kollu giymek ve eldiven kullanmak gibi basit önlemler çok etkili olmaktadır. Aynı önlemlere bu bölgelere gidenlerin de uyması gerekmektedir. Ayrıca bu bölgelere gidenlerin işi bitip eve gelindiği zaman vücutta kene muayenesi/kontrolü yapması da önemlidir. Çünkü kene ısırıp vücuda yapıştığında ağrı hissi olmamaktadır. Kenenin tükürük salgılarında anestezik yapıda maddeler vardır ve saatler sonra bile fark edilmeyebilir. Bu yüzden riskli bir bölge ziyaretinden sonra baştan tırnağa kadar bir kene kontrolü önemlidir. Kene tutunmuş ise çoğunlukla sizin bulmanız gerekecektir'' dedi.

Koronavirüsü atlatamayan Türkiye'ye bir bomba daha! İlk vakalar Erzincan'dan çıktı

Hastalığın belirtilerine de dikkat çeken Karakeçili, ''Hastalık belirtileri çoğu hastada ateş, üşüme, titremenin eşlik ettiği bir soğuk algınlığı şeklinde ani başlar. Çoğu hastada halsizlik, şiddetli kas eklem ağrıları olur. Bazen bulantı/kusma, ishal ve vücutta döküntü vb. olabilir. Riskli bölgelerde yaşayan ve hastalık belirtileri olan bazı kişilerde kene ısırık öyküsü olmayabiliyor. Bizim takip ettiğimiz ve kesin tanı koyduğumuz hastaların neredeyse yarısında kene ısırma öyküsü yoktu. Bu durum başlıca şu şekilde açıklanabilir; bu kişileri kene ısırmış ancak kişi fark etmemiş olabilir. Bir diğer neden ise, hastalık kene dışında bazı hayvanların kan ve salgılarında olabilmektedir. Özellikle büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar hastalığa yakalanabiliyor. Ancak hastalık bu hayvanları öldürmüyor ve insanlara bulaş açısından bir kaynak oluşturuyor. Yani riskli bölgeden başvuran hastalarda yukarıda sayılan belirtiler varsa hastanın basit tam kan tetkikleri yol gösterici olabiliyor'' dedi.

Koronavirüsü atlatamayan Türkiye'ye bir bomba daha! İlk vakalar Erzincan'dan çıktı

YOZGAT'TAN DA VEFAT HABERİ GELDİ!

Yozgat’ın Aydıncık ilçesi Kazankaya köyünde kene tarafından ısırılan 68 yaşındaki Ömer Çekerek, tedavi gördüğü Kayseri Şehir Hastanesi’nde hayatını kaybetti. 3 çocuk babası olan Çekerek'in cenazesi köyünde toprağa verildi. Ömer Çekerek’in ölümü ile Yozgat’ta 2020 yılı içerisinde hayatını kaybedenlerin sayısı 3’e yükseldi.

 

 

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡