Koronavirüsün dışkıyla bulaşabileceği açıklandı

Çin'in Vuhan kentinden yayılmaya başlayan ve ülkedeki günlük yaşamı etkileyen koronavirüs salgını ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Bilim insanları yaptıkları son çalışmalarda, solunum yolu ile bulaşan virüsün, dışkı ile de bulaşabileceğini açıkladı. İshalin, koronavirüs salgını için ikinci bir bulaşma yolu olabileceği belirtildi.

Koronavirüsün dışkıyla bulaşabileceği açıklandı

Çin'in Vuhan kentinden yayılan yeni tip koronavirüs için tüm araştırmalar devam ederken, bilim insanları virüsün yeni bir bulaşma yolu olduğunu açıkladı. Araştırmacılar virüsün, dışkı ile bulaşabileceğini de belirtti.

AFP'de yer alana haber göre, Koronavirüsün, bulaşmış bir kişinin öksürüğündeki virüs yüklü damlacıklara maruz kalınmasıyla bulaştığı düşünülürken araştırmacılar, solunum semptomları olan hastalara yoğun bir şekilde odaklandıklarını ve sindirim sistemine bağlı olan semptomların göz ardı edilmiş olabileceğini ifade etti.

Amerikan Tıp Derneği Dergisi'nde (JAMA) Çinli yazarlar tarafından yeni bir makale yayınlandı. Makalede yer alan verilere göre, Vuhan'da bir hastanedeki 138 hastanın 14'ünde (yüzde 10), ateş ve nefes darlığı gelişiminden bir veya iki gün önce ishal ve bulantı olduğu tespit edildi. Yeni tip koronavirüs teşhisi konan ilk ABD'li hastanın iki gün süren ishalden sonra dışkısında virüs tespit edildi.

"DIŞKI YOLUYLA BULABİLİR"

SARS'ın dışkıyla aktarılması, 2003 yılında Hong Kong'un Amoy Gardens konutlarında yüzlerce kişinin hastalanmasına neden olmuştu. California Üniversitesi'nden bir biyomühendis olan Jiayu Liao, "Dışkıda bulunan 2019-nCoV virüsü dışkı yoluyla bulaşabilir ancak, bu virüsün vücut dışında ne kadar süre hayatta kalabileceğini, hangi sıcaklık aralığına duyarlı olduğunu hala bilmiyoruz. HIV, vücudun yaklaşık 30 dakika dışında hayatta kalabilir." dedi.

"DIŞKI YOLU İLE BULAŞMANIN KESİNLİKLE DİKKATE ALINMAYA DEĞER"

Toronto Üniversitesi'nden epidemiyolog Davs Fisman da virüsün dışkı yoluyla bulaşmasının virüsün yayılmasını önlemede yeni zorluklar yaratabileceğini kaydetti.

Texas A&M Üniversitesi'nden bir viroloji uzmanı olan Benjamin Neuman ise, dışkı yoluyla bulaşmanın kesinlikle dikkate alınmaya değer olduğunu belirterek, damlacıkların ve kontamine yüzeylere dokunmanın ardından göz, burun veya ağzın ovalanmasının muhtemelen virüsün bulaştığı ana yol olduğunu sözlerine ekledi.

 

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡