Çin'in Vuhan kentinde başlayarak tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında, ülkemizde başlatılan aşılama çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Bir yandan aşı ikna ekipleri kapı kapı dolaşırken bir yandan da aşı tedarikleri ve anlaşmalar sürüyor. Bununla birlikte vatandaşlar da hangi aşının daha etkili olduğu, hangisinin daha fazla yan etkisi olduğu, hangi yaş grubunun hangi aşıyı yaptırması gerektiği gibi soruların cevabını araştırıyor.
Koronayı atlatanlar hangi aşıyı yaptırmalı? Prof. Dr. Zafer Kurugöl tavsiye etti: Kovid-19’u atlatanlar Sinovac ile aşılansın!


Birçok uzman isim tarafından değerlendirilen konuya ilişkin bugüne kadarki en net açıklama ise Prof. Dr. Zafer Kurugöl'den geldi. Kurugöl, Kovid-19'u atlatan kişilerin SinoVac yaptırmalarını tavsiye ederek bunun nedenlerini sıraladı.

"BIONTECH'İ TERCİH EDENLERDE AĞIR YAN ETKİ GÖRÜLDÜ"
Ege Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zafer Kurugöl, KOVID-19’u geçirip BioNTech ile aşılananlarda ciddi yan etkiler görülebildiğini belirterek, 'Bu nedenle KOVID-19’u atlatanlar Sinovac ile aşılansın' önerisinde bulundu.

Hürriyet'in haberine göre, Prof. Dr. Kurugöl açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "KOVID-19’u ister hafif, ister ağır geçirmiş olsun aşı sırası gelip BioNTech’i tercih eden çok kişide ağır yan etki oluştuğunu tespit ettik.

Bu kişilerde aşırı halsizlik, yorgunluk, ateş, lenf bezlerinde büyüme, kolda aşırı ağrı, güçsüzlük yani KOVID-19 benzeri bulgular ortaya çıktı.

Bu nedenle hastalığı atlatan kişilerin BioNTech yerine Sinovac ile aşılanmalarını tavsiye ediyorum.

Sanırım yetkili makamlar da bu konuda bir araştırma yapıp gerekli uyarıyı yapacaktır.

Sonuçta Türkiye’ye 270 milyon doz aşı geleceği söyleniyor. Bunların yaklaşık 70 milyonu Sinovac olacak.

Bu nedenle kişilerin seçme hakkı var. Buna göre hareket edilirse daha uygun olacaktır."

"AĞUSTOSTA KADAR TOPLUMSAL BAĞIŞIKLIĞA ULAŞACAĞIZ"
Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı ise dünyada bağışıklık kazanma süresinin Mart 2022 olarak düşünüldüğünü belirterek, "Biz dünyada aşılamada 10. sıradayız.

Haziranda aşılanma oranları artarsa, günde 200 bin aşı yapılıyor, eğer 1 milyonun üzerine çıkarsak bağışıklığa dünya üzerinde erken ulaşan ülkeler arasına gireceğiz.

Şu andaki veriler ile ülkemizde toplumsal bağışıklığa ağustosun sonuna kadar ulaşacağız gibi görünüyor. Tabii aşı temininde bir sıkıntı yaşamazsak, halkımız inanarak aşısını yaptırırsa." şeklinde konuştu.

KARANTİNA SÜRESİNE GÜNCELLEME GELDİ
Sağlık Bakanlığı tarafından KOVID-19 Rehberi'nin "Temaslı Takibi, Salgın Yönetimi, Evde Hasta İzlemi ve Filyasyon" konulu bölümünde güncelleme yapıldı.

Buna göre, KOVID-19 vakasıyla yakın temaslıların karantina süresi yeniden 10 günden 14 güne çıkarıldı.

Semptom göstermeyen yakın temaslı kişilerde, PCR testinin negatif çıkması durumunda 10'uncu günden sonra karantina sonlandırılabilecek.

Kişilerin birbirine mesafesinin 2 metreden az olması, 10 dakikadan uzun süre kapalı alanda ya da korunmasız temas kurulması yüksek riskli olarak kabul edilecek.

AŞI OLANLARA DA KARANTİNA ZORUNLULUĞU
KOVID-19 aşısının iki dozunu olanlar tanı aldığında veya ikinci dozun 14'üncü gününden sonraki 3 ay içinde KOVID-19 vakasıyla temasının olması durumunda temaslı olarak değerlendirilecek.

Bu kişilerin karantinası 7'nci gün yapılan PCR testi sonucu negatif ise sonlandırılacak. PCR testi pozitif çıkan kişilerin izolasyon süresi 14 gün olacak.