Dünyayı kasıp kavuran koronavirüs (Kovid-19) salgını hızla yayılmaya devam ediyor. Son verilere göre dünya genelinde toplam ölü sayısı 191 bine çıktı. Hastanelere gelen vaka sayılarının artmasıyla birlikte tedavi sürecinde hastaların yüzüstü yatırılması dikkat çekti. Uzmanların açıklamalarına göre, Kovid-19 hastalarına oksijen verilse de bazen yeterli olmuyor. Yüzükoyun yatırdığında akciğerleri genişliyor.
Kovid-19 hastaları neden yüzüstü yatırılıyor? Uzmanlar sebebini açıkladı
Kovid-19 nedeniyle hastanelerdeki yoğun bakım servislerinde solunum cihazlarına bağlanmış çoğu hastaların yüzüstü yatması çok dikkat çekti ve çok merak edildi. Yoğun bakım uzmanı Doçent Dr. Panagis Galiatsatos, koronavirüs hastaların yüzüstü yatırılmasının sebebini açıkladı.


Solunum yolları hastalıkları nedeniyle nefes almakta güçlük çeken insanlarda bu eski tekniğin işe yaradığı görülüyor. Bu sayede akciğerlerine daha fazla oksijen gidiyor. Ancak bu tekniğin de riskleri var.

''AKCİĞERLERİ GENİŞLİYOR''
Hastalar birkaç saat yüzükoyun yatırılarak akciğerlerinde toplanmış ve nefes almalarını engelleyen sıvıların akması sağlanıyor. Yoğun bakımdaki Kovid-19 hastalarının tedavisinde bu yöntemin giderek daha fazla uygulandığını görüyoruz.

ABD'deki Johns Hopkins Üniversitesi'nden akciğer hastalıkları ve yoğun bakım uzmanı Doçent Dr. Panagis Galiatsatos, birçok Kovid-19 hastasının yeterli oksijen alamadığı için zarar gördüğünü söylüyor.

Dr. Galiatsatos, "Bu hastalara oksijen verilse de bazen yeterli olmuyor. Yüzükoyun yatırdığımızda akciğerleri genişliyor" diyor. Akciğerlerin sırta doğru olan kısmının daha ağır olduğunu, sırtüstü yatan hastaların ağırlığının sırta yüklenmesiyle yeterli oksijen almakta güçlük çektiklerini söylüyor. Yüzükoyun yatmak ise oksijen akışını artırdığı gibi akciğerlerin farklı kısımlarının kullanımının artmasını da sağlıyor. Dr. Galiatsatos, "Gözle görülür bir fark yaratıyor, birçok hastada işe yaradığını kendi gözlerimizle gördük" diyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Mart ayında, akut solunum yetersizliği olan yetişkin Kovid-19 hastalarının, günde 12 ila 16 saat boyunca yüzükoyun yatırılması tavsiyesinde bulundu. WHO, bu tekniğin çocuklar için de düşünülebileceğini, ancak bunun özel eğitimli uzmanlar tarafından güvenli bir şekilde uygulanması gerektiğini belirtti.

