LGS ertelendi mi? Online mı yapılacak?

LGS (Liselere Geçiş Sistemi) sınavı ertelendi mi? Online mı yapılacak? soruları sınava hazırlanan gençler tarafından merakla araştırılıyor. Biz de sizler için bu merak edilenleri derledik. İşte detaylar.

LGS ertelendi mi? Online mı yapılacak?

Koronavirüs salgını nedeniyle okullarda eğitime ara verilmişti Bazı sınavların tarihlerinde de değişikliğe gidildi. Bundan dolayı lise sınavına hazırlananlar internette araştırma yapmaya başladı. Peki LGS ertelendi mi? Online mı yapılacak? Tüm merak edilenler haberimizde.

LGS ERTELENDİ Mİ?

Liselere Geçiş Sınavı 2020 yılında 20 Haziran’da gerçekleştirilecek. Covid-19’da önemli gelişmelerin yaşanması halinde yeni bir karar alınırsa bu karar yeniden duyurulacak.

ERTELENEN SINAVLAR HANGİLERİ?

* 29 Mart’ta yapılması planlanan 2020 MSÜ Sınavı 3 Mayıs’ta yapılacak.

* 4 Nisan’da yapılması planlanan 2020 Diyanet İşleri Başkanlığı Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavı (2020-DİB-MBSTS) 3 Ekim’de gerçekleştirilecek.

* 12 Nisan’da yapılması planlanan 2020-YDS/1 17 Mayıs’a ertelendi.

* 18 Nisan’da yapılması planlanan 2020 e-YDS/4 Farsça 2 Mayıs’ta yapılacak.

* 19 Nisan’da yapılması planlanan e-YDS/5 İspanyolca/İtalyanca 16 Mayıs’ta olacak.

* 26 Nisan’da yapılması planlanan 2020 EKPSS 20 Eylül’e alındı.

* 3 Mayıs’ta yapılması planlanan 2020 ALES/1 10 Mayıs’ta gerçekleştirilecek.

* 16 Mayıs’ta yapılması planlanan 2020 İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü İş Yeri Hekimliği ve İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavı (2020-İSG/1) 29 Ağustos’ta yapılacak.

* 20 Eylül’de tarihinde yapılması planlanan 2020 ALES/2 ise 16 Ağustos’a ertelendi.

LGS ertelendi mi? Online mı yapılacak?

LGS NEDİR?

2018-2019 eğitim öğretim yılında uygulanmaya başlanan ve 2018 yılına kadar TEOG olarak uygulanan sistemin adıdır. Liselere Geçiş Sistemi kısa adı ile LGS'ye ilköğretim okullarında öğrenim gören 8. Sınıf öğrencileri girmektedir.

Bu sınava giren 8. sınıf öğrencileri yüzde 70 sınav puanı, yüzde 30 diploma notuyla liseye yerleştirilecek. Gelecek yıldan itibaren uygulanacak LGS ile merkezi sınav kaldırılacak. İl Milli Eğitim Müdürlükleri kendi sınavlarını düzenleyecek, sorular Bakanlığın soru havuzundan seçilecek.

LGS’de 2 tip yerleştirme var. Birincisi, sınavla öğrenci alan okullara yerleştirme, diğeri de sınavsız, adrese dayalı yerleştirme.

LGS ertelendi mi? Online mı yapılacak?

LGS'DE KAÇ SORU VAR?

Sınavda Türkçe, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil, Matematik ve Fen Bilimleri alanlarından çoktan seçmeli 90 soru sorulacak. Her alan için 8'inci sınıf öğretim programlarında belirlenen kazanımlar esas alınarak öğrencinin okuduğunu anlama, yorumlama, sonuç çıkarma, problem çözme, analiz yapma, eleştirel düşünme, bilimsel süreç ve benzeri becerilerini ölçecek nitelikte sorular yer alacaktır.

Sayısal alan sınav oturumunda 60 dakika olan süre geçen yıla göre 20 dakika uzatıldı. Buna göre, sınavın birinci bölümünde 50 soruluk sözel alan için 75 dakika süre verilecek. İkinci bölümdeki 40 soruluk sayısal alan testleri için ise 80 dakika süre tanınacak.

Sözel bölümde soru sayıları

Türkçe: 20 soru
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi: 10 soru
İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük: 10 soru
Yabancı Dil: 10 soru

Toplam 50 soru (Süre 75 dakika)

Sayısal Bölüm soru sayıları

Matematik: 20 soru
Fen Bilimleri: 20 soru
Toplam 40 soru (80 dakika süre)

LGS ertelendi mi? Online mı yapılacak?

LGS PUAN HESAPLAMA NASIL OLUR?

Merkezî Sınava katılacak olan öğrencilerin puanı, aşağıdaki işlem basamaklarına göre tek puan türünde hesaplanacaktır.
a. Sözel ve sayısal bölümlere ait alanların her bir alt testi için doğru ve yanlış cevap sayıları belirlenir.
b. Her bir öğrencinin her bir alt testine ait ham puanı; ilgili teste ait doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının üçte biri çıkarılarak bulunur.
c. Her bir alt testin ortalaması, ilgili testin ham puanları toplamının öğrenci sayısına bölümü ile elde edilir.
 ç. Her bir alt testin standart sapması, ilgili alt testin ham puanları, ortalaması ve sınava giren öğrenci sayısı kullanılarak hesaplanır.
d. Öğrencilerin her bir alt testine ait standart puanı (SP), o teste ait ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adayların ham puanlarının ortalamasını 50'ye, standart sapmasını 10'a getiren bir dönüştürme işlemi sonunda elde edilir.
e. Her alt test için hesaplanan standart puanlar, Tablo-2’de verilen katsayılar ile çarpılarak her bir alt testin ağırlıklı standart puanları bulunur.
 f. Yabancı Dil ve/veya Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden muaf olan öğrencilerin Yabancı Dil ve/veya Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ağırlıklı standart puanı, bu öğrencilerin o testler dışındaki diğer testlerin ağırlıklı standart puan toplamının, bu testlerden alınabilecek en yüksek ağırlıklı standart puan toplamına bölümünün, o testlerden alınabilecek en yüksek ağırlıklı standart puanla çarpılması ile elde edilir.

g. Testlerin ağırlıklı standart puanları toplanarak, Toplam Ağırlıklı Standart Puan (TASP) bulunur.
ğ. Cevap anahtarında hata olması ve bu hususun Merkez Sınav Kurulu kararı ile belirlenmesi sonucunda, soru/sorular iptal edilmeyecek, soru/soruların doğru seçenekleri dikkate alınmak suretiyle değerlendirmeye dâhil edilecektir.
h. Değerlendirme sırasında hatalı soru/sorular çıkması durumunda, 9/12/2016 tarihli ve 29913 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 02/12/2016 tarihli ve 6764 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 69 uncu maddesiyle, 17/2/2011 tarihli ve 6114 sayılı Kanunun 7 nci maddesinin ikinci fıkrasına eklenen “Sınavlarda iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılır.” hükmü gereğince değerlendirme yapılacaktır.

Ağırlıklı standart puan hesaplanırken esas alınacak ağırlık katsayıları Tablo-2’de verilmiştir.

LGS ertelendi mi? Online mı yapılacak?

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡