Libido nedir? Libido ne demek? Libidosu yüksek ne demek?

Libodo nedir? Libido ne demek? Libidosu yüksek ne demek? Nasıl yükselir? Nasıl düşer? Hangi besinler libidoyu yükseltir? Hangi besinler libidoyu düşürür? Libido düşüklüğünde neler yapılmalıdır? Libido ile ilgili merak edilen tüm soruları sizler için araştırdık. İşte detaylar...

Libodo nedir? Libido ne demek? Libidosu yüksek ne demek? Nasıl yükselir? Nasıl düşer? Hangi besinler libidoyu yükseltir? Hangi besinler libidoyu düşürür? Libido düşüklüğünde neler yapılmalıdır? Libido ile ilgili merak edilen tüm soruları sizler için araştırdık. Detaylar haberimizde...

 Libido nedir? Libido ne demek? Libidosu yüksek ne demek?

LİBİDO NE DEMEK?

Libido, Latince'de şehvet, arzu, ihtiras gibi anlamlarına gelir, günümüz toplumlarında ise kişinin cinsel faaliyet arzularının seviyesi olarak bilinir. Libidosu düşük cinsel isteği az alan, libidosu yüksek ise cinsel isteği fazla olan kişi demektir. Libido eksikliği (cinsel isteğin az olması) kadınlarda, erkeklerden daha sık görülen bir durumdur. Araştırmalar, kadınların yüzde 32'sinin, erkeklerin yüzde 15'inin düzenli olarak seks yapmak istemediğini gösteriyor. Libido düşüklüğü depresyon ve stresten, testosteron hormonunun yetersiz salgılanmasına kadar pek çok nedenden kaynaklanabilmektedir.

LİBİDO NASIL YÜKSELİR? LİBİDOYU ARTTIRAN YİYECEKLER NELERDİR?

Bazı besinlerin testesteron üzerine direkt etkisi bulunmaktadır. Kereviz ve çikolata hem erkek hem de kadında cinsel isteği arttırıcı etki yaratmaktadır. İstiridye de testosteronu arttırıcı özelliğe sahip olup yalnızca erkeklerde etkilidir. Kabak çekirdeği çok miktarda çinko içerir, çinko da testosteron miktarının artmasını sağlar. Çilek Bal, Zencefil, İncir, Lahana, Ginseng, Kereviz, Fındık, Sarımsak, Kırmızı biber, Maydanoz, Çikolata gibi besinlerin tüketilmesi libidonun yükselmesine neden olur. Bazı içeceklerin de afrodizyak etkisi olduğu bilinmektedir. Örneğin elma suyunu kimyon ve tarçın ekleyerek içebilirsiniz. Kahve, en iyi libido güçlendirici olabilir. Hindistan'da karanfil, yüzyıllardır erkek cinsel işlev bozukluğunu tedavi etmek için kullanılmaktadır. Karanfil şarabı tercih edebilirsiniz.

DÜŞÜK LİBİDONUN SEBEPLERİ NELERDİR?

Testosteron seviyesinin düşük olması düşük libidonun başta gelen nedenidir. Testosteron seviyesi; desilitre başına 300 ila 350 nanogramın altına düştüğünde, düşük testosteron veya düşük T olarak kabul edilir (ng / dL). Testosteron seviyesi düştüğünde, cinsel arzunuz da azalır.

 Libido nedir? Libido ne demek? Libidosu yüksek ne demek?

İLAÇLAR

Azalan testosteron, yaşlanmanın normal bir parçasıdır. Fakat testosteronda ciddi bir düşüş libidoda azalmaya yol açabilir. Bununla birlikte bazı ilaçlar, testosteron seviyelerini düşürür, bu da düşük libidoya yol açabilir. Örneğin, ACE inhibitörleri ve beta blokerler gibi tansiyon ilaçları boşalmayı ve ereksiyonları önleyebilir.

HUZURSUZ BACAK SENDROMU

Bacaklarınızı hareket ettirmek için kontrol edilemeyen dürtüdür. Bir çalışmada, RLS’li erkeklerin, RLS'si olmayanlara göre erektil disfonksiyon (bir erkeğin ereksiyona sahip olmadığı durumdur) geliştirme riski daha yüksek bulunmuştur.

 Libido nedir? Libido ne demek? Libidosu yüksek ne demek?

DEPRESYON

Kişinin tüm hayatını etkiler. Depresyonu olan kişiler, bir zamanlar zevkli buldukları aktivitelere karşı ilgisizlik yaşarlar. Buna seks de dahildir. Ayrıca kullanılan antidepresan ilaçlarının libidoyu azaltıcı etkisi bulunmaktadır.

STRES

Hormon seviyelerini bozar, arterleri daraltır. Bu daralma kan akışını kısıtlar ve potansiyel olarak erektil disfonksiyona neden olur. The Journal of Nervous and Mental Disease’de yapılan bir çalışmada, psikolojik belirtilerden ve ilişki kalitesinden ayrı olarak stresin cinsel sorunlara doğrudan etkisi olduğu görüşü desteklenmiştir.

UYKU APNESİ

Klinik Endokrinoloji ve Metabolizma Dergisi'nde (JCEM) yapılan bir çalışmada obstrüktif uyku apnesine (OSA) sahip erkeklerin testosteron düzeylerinin daha düşük olduğu bulunmuştur. Araştırmacılar şiddetli uyku apnesi olan erkeklerin yaklaşık yarısının gece boyunca çok düşük testosteron seviyelerine sahip olduklarını bulmuşlardır. Dolayısıyla uyku problemleri ile testosteron arasında ciddi bir bağlantı bulunmaktadır.
 Libido nedir? Libido ne demek? Libidosu yüksek ne demek?

LİBİDO SORUNLARI İÇİN HANGİ DOKTORA GİDİLİR?

Libido yüksekliğinden veya düşüklüğünden muzdaripseniz Endokrinoloji uzmanına gitmelisiniz. Doktor sizden çeşitli hormon testleri isteyip bu durumun nedenini tespit ettikten sonra gerekli tedaviyi uygulayacaktır. Libidonuz çok yüksekse düşürmek için psikiyatrik rapor ile libido düşürücü ilaç reçete edilebilir. Libido düşüklüğünde ise şeker hastalığı ( diyabet), böbrek hastalıkları, karaciğer hastalıkları, alkol, çeşitli ilaçların yan etkisi gibi pek çok faktör rol oynadığından doktor tüm bunları değerlendirip gerekli tedaviyi uygulayacaktır.

194
7
18
4
4
5
32
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KATMAK İÇİN TIKLAYIN