Likidite nedir? Likidite ne demek?

Merkez Bankasın, 10 Ağustos tarihinden geçerli olmak üzere piyasa yapıcı bankalara Açık Piyasa İşlemleri çerçevesinde tanınan likidite imkân limitlerinin yarıya düşürüldüğünü duyurdu. Bu kapsamda likidite kavramı merak ediliyor. Peki Likidite nedir? Likidite ne demek? Detaylar haberimizde...

Likidite nedir? Likidite ne demek?

Piyasada döviz kurları ve altın fiyatlarından yaşanan artışın ardından Merkez Bankası önemli bir karar aldı Yapılan yazılı açıklamada,"Likidite yönetimi çerçevesinde 10 Ağustos 2020 tarihinden geçerli olmak üzere piyasa yapıcı bankalara Açık Piyasa İşlemleri çerçevesinde tanınan likidite imkân limitleri yarıya düşürülmüştür. Güncellenmiş limitler konusunda bankalara ayrıca detaylı bilgilendirme yapılacaktır." ifadelerine yer verildi. Bu kapsamda likidite kelimesinin  kısaca anlamı merak ediliyor. Bu doğrultuda Likidite nedir? Likidite ne demek? sorularının cevapları haberimizde...

LİKİDİTE NE DEMEK? LİKİDİTE NEDİR? LİKİDİTE KISACA

Ülkelerin Merkez bankaları, döviz veya altın rezervlerini korumak için birtakım kurallar uygulamaktadır. Bu kapsamda  ana paranın korunması, likidite ve getiri olarak öncelikler uygulanır.

Likidite İlkesi doğrultusunda  merkez bankaları, rezervlerin tutulma amaçlarına hizmet edebilmesi ve ihtiyaç duyulduğunda piyasada fiyat oynaklığına yol açmadan ve en az değer kaybı ile hızla satılabilmesi için rezerv yönetim sürecinde nakde çevrilebilir yatırım araçlarını tercih etmektedirler.

Likit ürünler,kolay bir şekilde nakde çevrilebilen ve bu işlem uygulanırken talep eksiğiyle karşılaşılmayacak olan kolay alıcı bulan metalardır. Para en likit varlıktır. Günlük hayatta paranın çokça kullanılması ve değişim aracı olması, hizmet ve mal alım satımı yapmak için dönüştürülmesine gerek olmaması paranın likiditesini yüksek kılmaktadır.

Varlıkları likidite bakımından sıralamak gerekirse; çekler, devlet tahvilleri, şirket tahvilleri, hisse senetleri, dayanıklı tüketim malları ve taşınmazlar olarak sıralayabiliriz.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡