Lübnan'da yaşanan patlama Hiroşima ve Nagazaki'yi hatırlattı

Lübnan'da meydana gelen patlama sonrasında, Hiroşima ve Nagazaki'de yaşanan atom bombası faciaları gündeme geldi. Peki Hiroşima nedir? Hiroşima'da ne olmuştu? Nagazaki de ne oldu? Nagazaki nerede? Kaç kişi öldü? İşte detaylar...

Lübnan'da yaşanan patlama Hiroşima ve Nagazaki'yi hatırlattı

Lübnan'da yaşanan patlama sonrasında ölü sayısı yükselirken tüm dünya, havaya yayılan kimyasal gaz nedeniyle endişeli. Bu olay, 2 . Dünya Savaşı sırasında yaşanan atom bombası facialarını akıllara getirdi. Japonya'nın iki kenti Nagazaki ve Hiroşimaya 3 gün arayla atılan atom bombası nedir? Etkileri nelerdir? Peki Hiroşima nedir? Hiroşima'da ne olmuştu? Nagazaki de ne oldu? Nagazaki nerede? Kaç kişi öldü? Detaylar haberimizde...

Lübnan'da yaşanan patlama atom bombası etkisini hatırlattı

HİROŞİMA NEDİR?

Hiroşima ve Nagazaki, Japonya'nın, 2. Dünya Savaşı sırasında en kalabalık iki şehriydi. ABD 'ye ve müttefiklerine karşı savaşan ve teslim olmaya yanaşmayan Japonya'nın savaşta elde ettiği aşarılar sonucunda ABD, 3 gün arayla attığı atom bombaları ile ülkeyi yıldırma politikası gütmüştür.

Lübnan'da yaşanan patlama atom bombası etkisini hatırlattı

ATOM BOMBASI NE ZAMAN ATILDI?

2. Dünya Savaşı'nın sonuca bağlanamaması ve birçok ülkede mühimmatın tükenmesi üzerine ABD, daha önce denenmemiş bir yol buldu. Etkilerini ülke yetkililerinin dahi bilmediği bir bomba ile Japonya'ya saldırmak isteyen ABD, 6 Ağustos 1945 pazartesi günü. saat 08.15'te Uranyum-235 tipi atom bombası "Little Boy" (Küçük Oğlan) ile Hiroşima'ya ve 9 Ağustos 1945'de Plütonyum-239 tipi atom bombası "Fat Man" (Şişman Adam, resmî adıyla Mark III) ile Nagazaki'ye saldırı gerçekleştirdi. ABD'nin bu tarih ve saatleri seçmesinin en büyük nedeniyse, Japonya'da cadde ve sokakların en kalabalık olduğu zamanlara denk getirerek verilen hasarı en yüksek seviyeye çıkarmak istemesiydi. 

Lübnan'da yaşanan patlama atom bombası etkisini hatırlattı

KAÇ KİŞİ ÖLDÜ?

İlk etapta ölü sayısı bilinmemektedir. Çünkü bombanın şiddeti o kadar yüksekti ki insanlar o alanlara girdikleri anda vücutları değişik reaksiyonlar gösteriyordu. Sonradan yapılan araştırmalara göre, 1945 yılının sonuna kadar Hiroşima'da atom bombası saldırısından dolayı yaklaşık 140.000 ve Nagazaki'de 80.000 kişi hayatını kaybetti. 2007 yılında yayınlanan raporda ise Nagasaki belediyesinin resmî listesine göre, o an öldürülen veya daha sonra atom bombasının etkisiyle ölenlerin toplam sayısı 143.124'e ulaşmıştı. Japon yetkililer tarafından yapılan açıklamada, iki şehirdeki toplam insan kaybının 500 bine yakın olduğu iddia edildi.

Lübnan'da yaşanan patlama atom bombası etkisini hatırlattı

ETKİLERİ NELERDİR?

Atom bombası  yeryüzüne düştüğü anda yakında bulunan insanların küllerine dahi ulaşılamadığını bildiren yetkililer, bu kişilerin yalnızca gölgelerinin yeryüzünde kaldığını ve ölü tespit sayısının da bu gölgeler aracılığıyla yapıldığını ifade etti. ABD'nin seçtiği gün ve saat, Hiroşima ve Nagazaki sokaklarının en yoğun ve kalabalık olduğu zaman dilimiydi. Bu zamanın seçilmesinin nedeni, Japonya'ya en büyük hasarı verebilmekti. Atom bombasının etkilerini üç aşamada inceleyen yetkililer, bu aşamaları rüzgar, ısı ve radyasyon olarak sınırlandırmışlardır. 

Lübnan'da yaşanan patlama atom bombası etkisini hatırlattı

RÜZGAR

Büyük bir kentin ortasına düşen 1 megatonluk bir atom bombası hemen hemen bütün şehri yok edecektir.saatte 750 km/s hızla esen bir rüzgâr, bombanın düştüğü yerden 3 km kadar uzaklıkta olan bütün binaları ve köprüleri yerle bir edecek, bu alandaki bütün canlı varlıkları öldürecektir. patlama merkezinden 3–5 km rüzgârın hızı 470 km/s olacaktır. bu alandaki bütün evler ve köprüler hasar görecektir, bu alandaki insanlar derileri kavrulup yanarak ölecektir. merkezden 5–7 km ötede rüzgârın hızı saatte 260 km olacak, elbiseler tutuşacak radyasyon seviyesi öldürücü düzeye çıkacaktır. merkezden 7–12 km uzakta rüzgârın hızı 50–55 km/s olacak; telefon telleri kopacak, insan vücutlarında ikinci derece yanıklar oluşacak, insanlar patlamanın ve radyo aktif serpintinin etkisiyle kör olacaktır.

Lübnan'da yaşanan patlama atom bombası etkisini hatırlattı

ISI

 Ardından gelen 300.000 °C’lik ısı etkisi ise yaklaşık 3 km çapındaki her şeyin yanmasına yol açtı. Daha sonra ise patlamanın etkisiyle başlayan ve saatte 1800 km ile esen alev rüzgârı çevredeki her yükseltiyi dümdüz etti. Ama asıl kalıcı etkiyi patlamadan birkaç dakika sonra başlayan bir yagmur gerçekleştirdi. Yağmur ile tüm radyoaktif serpinti bölgeye inmiş oldu. Saniyelerle ölçülebilecek bir zaman dilimi içerisinde Hiroşimayi yok eden bu korkunç bombanın bilançosu yaklaşık 80.000 ölü ve 100.000 yaralı olarak belirlendi.

Lübnan'da yaşanan patlama atom bombası etkisini hatırlattı

RADYASYON

Hiroşima'ya atılan atom bombasından sonra, yayılan radyasyondan dolayı birçok çocuk hasta olmuş ve ölmüştür. Radyasyon, üreme hücrelerini etkilediği için çoğu bebek genetik bozukluklarla beraber doğmuştur.

NAGAZAKİ NEDİR? NEREDEDİR?

Nagazaki, 2. Dünya Savaşı sırasında Japonya'nın en yüksek nüfusa  sahip şehirlerinden bir diğeriydi. 9 Ağustos 1945 tarihinde, Plütonyum-239 tipi atom bombası "Fat Man" (Şişman Adam, resmî adıyla Mark III) atıldıktan sonra şehrin nüfusunda yoğun düşüş yaşandı.

NAGAZAKİ'DE NE OLDU?

Atılan atom bombasının ardından Nagazaki'de 80.000 kişi hayatını kaybetti. 2007 yılında yayınlanan raporda ise Nagasaki belediyesinin resmî listesine göre, o an öldürülen veya daha sonra atom bombasının etkisiyle ölenlerin toplam sayısı 143.124'e ulaşmıştı.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡