Malta Humması ( Bruselloz ) Nedir, Tedavisi ? Brusella Malta Humması Belirtileri

Brusella hayvanlarda yaşayan bir mikrobun bulaşması ile ortaya çıkan ve bu yüzden daha çok hayvanlarla ilgili mesleği olanlarda görülen bir hastalıktır.

Malta Humması ( Bruselloz ) Nedir, Tedavisi ? Brusella Malta Humması Belirtileri

Hastalığı taşıyan hayvanlarla direkt temas sonucu ya da pastörize edilmemiş süt ve süt ürünlerinin tüketilmesiyle hastalık bulaşır.

Pastörize edilmiş süt ve taze olmayan peynirlerde bu mikrop yaşamadığından bu besinler tehlikesizdir.

Aralıklı olarak bazen yüksek, bazense düşük olarak seyreden ateş, halsizlik, terleme ve daha çok baş, ense ve kaslarda ağrılar gibi belli belirsiz şikayetler ortaya çıkar. Ateş, akşamları yükselir ve sabahları terleme ile düşer, hastalık tamamen iyileşmişcesine hiçbir şikayet kalmaz. Bu hastalık ve iyilik dönemleri bu şekilde yıllarca sürebilir.

Brusella Malta Humması Belirtileri ;

Doktor, muayenesinde karaciğer, dalak ve lenf bezlerinin büyümüş olduğunu saptayabilir. Eklemlerde, kalpte ve beyinde iltihap ortaya çıkabilir.

Belirtilerden şüphelenilip, doktora başvurulmalıdır. Özellikle hayvanlarla ilgili işlerde uğraşanların çok dikkat etmeleri gerekir. Aksi halde malta humması yani bruselloz hastalığına yakalabilirler. Hayvanlarla uğraşan insanlar sadece malta humması olmaz, hayvanlardan birçok hastalık geçebilir.

Hayvan sever bir ülkeyiz ama hayvanların hijyenide çok önemlidir.Bakımını yaptığınız hayvanların aşılarını muayenelerini mutlaka belirli dönemlerde yapmalısınız. Bu evde bahçede baktığınız kedi köpekten tutunda besicilik yaptığınız büyük baş hayvanlara kadar geçerlidir.

Bruselloz ve Tedavisi ;

Kaynatılmamış ya da pastörize edilmemiş süt ve bu sütten yapılmış ürünlerin tüketilmemesi gerekir, doktor kontrolünde antibiyotik tedavisi gereklidir. Antibiyotik bu açıdan çok önemlidir, bu hastalığın daha hafif kimyasallarla geçmesi o kadarda kolay değildir.

Tedavi aşamasında asla çevre önerileri denenmemeli uzman hekime gidilmeli.Malta Humması ( brusella ) basit bir hastalık olmadığı kadar çokta korkulacak bir durumu yoktur, ama asla ihmale gelmemelidir.

Bu yazıda yer alan tüm içerik bilgilendirme amaçlıdır. İlgili hastalığa yönelik olarak teşhis,  tanı ve tedavi hizmeti vermez. Herhangi bir sağlık probleminiz olması durumunda konusunda uzman doktorlar ile iletişime geçmeniz gerekmektedir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡