Marmara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bir ilk! 63 yaşındaki ...

63 yaşındaki emekli öğretmeni yüksek risk taşıdığı gerekçesiyle kimse ameliyat etmek istemedi. Mehmet Bezmi Soyata, İstanbul’da sağlığına kavuştu

Marmara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bir ilk! 63 yaşındaki ...

63 yaşındaki emekli öğretmeni yüksek risk taşıdığı gerekçesiyle kimse ameliyat etmek istemedi. Mehmet Bezmi Soyata, Pendik'te sağlığına kavuştu

Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ilk kez 63 yaşındaki bir hastaya pompa yöntemi kullanılarak stent takıldı. Kanın tüm vücuduna sadece damarın yüzde 2'lik kısmından pompalandığı hastanın kasılamayan kalbi, başarılı geçen operasyon sonrasında normal fonksiyonlarını geri kazandı. 63 yaşındaki emekli öğretmen Mehmet Bezmi Soyata, babasını 53 yaşında kalp hastalığından kaybetmişti. Yalova'da yaşayan Soyata, genetik kalp-damar, şeker ve yüksek tansiyon hastasıydı. Üstelik obezdi. Tüm bunların sonucunda da kaçınılmaz son olarak kalp yetmezliği gelişti. Mecburi hizmetini yapmak üzere Yalova'da bulunan kardiyoloğunun, asistanlığını Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış olması ise en büyük şansıydı. Çünkü doktoru kendisini hemen İstanbul'a, kendi hocalarına yönlendirdi. Böylelikle hastane hastane dolaşmamış, vakit kaybetmemiş oldu.

650x344-yuzde-98-tikali-ana-damari-pompa-kullanilarak-acildi-1484585100978-001.jpeg

'FRENİ PATLAMIŞ KAMYON GİBİYDİM'
Mehmet Bezmi Soyata, Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kalp damarlarındaki tıkanıklık ve kalp yetersizliği tanılarıyla takip ediliyordu. Yapılan koroner anjiyografisinde sağ kalp damarının tamamen, sol ana damarının ise yüzde 98 oranında tıkalı olduğu saptandı. Sağ kalp damarının beslediği alan da sol ana damardan dolduğu için hastanın neredeyse tam tıkalı olan sol ana damarı tüm kalbin beslendiği tek damar haline geldi. Mehmet Bezmi Soyata, "Freni patlamış kamyon gibiydim" derken, oğlu "Babam her an ölecek diye korku içerisinde bekliyorduk" diyerek o günleri anlatıyor. Mehmet Bezmi Soyata'nın hem ileri düzeyde kalp yetersizliği ile beraber böbrek ve akciğer yetersizliğinin olması, hem de obezitesi nedeniyle by-pass ameliyatı çok riskliydi. Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Girişimsel Kardiyolog Prof. Dr. Mustafa Kürşat Tigen, kalp-damar cerrahisi ve anestezi ekipleri ile bir araya gelerek hastanın durumunu tartıştı. Acilen bir şeyler yapılması şarttı, yoksa hasta hayatını kaybedecekti. Ancak riskler çok yüksekti. En sonunda ekipler, Mehmet Bezmi Soyata'ya 'Balon Stent' ile müdahale edilmesine karar verdi.

TEK BAŞINA STENT YÜKSEK RİSKLİYDİ
Hastanın ileri düzeyde kalp yetersizliği sebebiyle bütün damar sistemini besleyen bu darlığa stent yerleştirilmesi işlemi de tüm damar sisteminin akımını bozacağı için yüksek derecede riskliydi. Bu aşamada hastanın kan dolaşımına destek olacak bir pompa cihazı eşliğinde işlem yapılmasının oluşabilecek riskleri azaltacağı düşünüldü. Her iki kasıktan kalbe uzanan tüpler (kanüller) yardımıyla hastanın kan akışı, kalp-damar cerrahları tarafından pompa cihazına bağlandı. Cihazın verdiği destek akımı eşliğinde ana koronerindeki yüzde 98'lik darlık, girişimsel kardiyologlar tarafından stent ile açıldı. İşlem sırasında hasta genel anestezi almadı, solunum cihazına bile ihtiyaç duymadı. İşlemin ardından iki gün yoğun bakımda kalan Soyata, pomba cihazından çıkarılarak normal servise alındı. Üç gün sonra da taburcu oldu. Üst üste 20 adım atamayan Soyata, şimdi 250 metre yolu hiç dinlenmeden yürüyebiliyor. Şu an çok sağlıklı, her geçen gün sağlığı daha da iyiye gidiyor.

'İMKANIMIZ VAR, BU AMELİYATLAR ÜLKEMİZDE YAPILABİLİYOR'
Prof. Dr. Mustafa Kürşat Tigen: "Amerikan Girişimsel Kardiyoloji Kongresi'nde canlı yayında bir hastanın pompa cihazı eşliğinde ameliyatını izledik. 'Mehmet Bezmi Soyata'yı bu yöntemle ameliyat edebilir miyiz?' diye cerrahi ekiple konuştum, 'Biz sana destek veririz' dediler. Kalp-damar ekibi; kasıktan bir atar damardan, bir toplar damardan giriş yaptı. Toplar damardan alınan kan pompada oksijenlendirilerek döndürülüyor ve atar damara tekrar gönderiliyor. Pompa bu sistemde çalışmaya başladı. Biz kardiyologlar ekibi olarak; ana koronere müdahale etmenin prosedürleri doğrultusunda çalışarak iki stent koyduk. İşlem sırasında pompanın desteği olduğu için hastanın genel takibinde hiçbir sıkıntı olmadı. 45 dakika gibi kısa bir sürede işimizi bitirdik. İş bittikten sonra damarımız açılmıştı. O sırada pompa çalışmaya devam ediyordu. 24 saat sonra pompa çıktı. Hasta, ertesi gün servise alındı. Kalp kasılma fonksiyonu normalin yarılarına kadar geldi. Şifa ile taburcu oldu. İlk vakamız olması açısından bizim için önemliydi. Gururluyuz."

 

1
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡