Meclis deprem araştırma önergesini reddetti!

Sırasıyla Manisa, Elazığ ve Malatya'da meydana gelen depremlerin ardından tüm Türkiye bu konuya yoğunlaştı. Yaşanan bu gelişmelerin ardından deprem konusunda araştırma komisyonları kurulması yönündeki önergeler ise mecliste reddedildi.

Meclis deprem araştırma önergesini reddetti!

Son zamanlarda yaşanan depremler, ülkemizin bu konuda kritik bir yerde olduğunu ve birçok kentte deprem riski olduğunu tekrar gözler önüne serdi. Yaşanan bu gelişmelerin ardından CHP ve HDP deprem konusunda araştırma komisyonları kurulması yönünde önergeler verirken, bu önergeler Ak Parti ve MHP olayları ile reddedildi.

Konu ile ilgili olarak HDP, depremlerde can kaybının en aza indirilmesi, yaralanma ve engelli kalma durumlarının azaltılması için gerekli tedbirlerin alınması amacıyla Meclis Genel Kurulu'na araştırma önergesi sundu. Bu konu kapsamında söz alan HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, "Türkiye deprem riski ile karşı karşıya olan bir ülke. 17 Ağustos depreminde büyük bir yıkımla karşı karşıya kaldık. Önlemlerin alınmasını sağlamak üzere o dönem özel iletişim vergisi adı altında bir vergi getirildi ve sürekli hale getirildi. Bu vergi ile şuanda ülkemizde 65 milyar üzerinde paranın toplandığı biliniyor. Bu parayı ne yaptınız diye sorduğumuzda neredeyse yürütme tarafından vatan hainliği ile karşı karşıya kalıyoruz. Sormayacak mıyız bu paraları ne yaptınız diye?" dedi.

"BU İŞ SİYASET ÜSTÜ BİR İŞ"

HDP'nin önergesi sonrası söz alan İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Tükkan, 1999 yılında yaşanan Marmara depremine değindi ve bu depremin Türkiye'ye önemli dersler verdiğini söyledi. Tükkan daha sonra, "O dönem koalisyon hükümeti çok ciddi önlemler aldı, deprem vergisi diye bir vergi koydu. 496 deprem toplama alanları yaptı. Ama siz iktidar olduktan sonra sizin iştahınızı kabarttı bu alanlar. Bu alanlara rant gözüyle baktınız. Bunların 419'una AVM diktiniz. Mesela Zorlu AVM deprem toplama alanıydı, Zaman Gazetesi de deprem toplama alanıydı. Bunları yandaşlarınıza peşkeş çektiniz. Bu iş siyaset üstü bir iş." dedi ve partilerin araştırma önergelerine evet oyu vermesi gerektiğini belirtti.

"BU HALKA KARŞI BORCUNUZU ÖDEYİN"

Kürsüye daha sonra ise CHP'nin İstanbul Milletvekili Ali Şeker çıktı. Bir vatandaşı daha kaybetme lüksünün olmadığını belirten Şeker, "AKP-MHP milletvekilleri Ankara'daki depremi hissetmiyorlar. Sizi buraya insanlar işinizi yaparsanız diye gönderdi. Deprem olduğunda çok büyük felaketler olacak diye bir önerge verdik. Bu önerge iki grubun oyuyla reddedildi. 1999 depreminden sonra para toplandı. Bu para ile ne yapılabilirdi? 1 milyonun üzerinde konut yapılabilirdi, insanlar barınabilirdi. Siz ne yaptınız? Ne yaptınız bu deprem paralarını? 'Bunun hesabını verin' diyor halk. Takdiri ilahi diyerek bu işten kurtulamazsınız. Bu önergeler lütfen olumlu oy verin. Bu halka karşı borcunuzu ödeyin." dedi.

"DEPREM SİYASİ POLEMİKLERE KONU OLACAK BİR MESELE DEĞİLDİR"

HDP ve CHP'nin ayrı ayrı verdikleri önergeler AK Parti ve MHP oyları ile reddedilirken, AK Partili Turan konu ile ilgili olarak, "Bunun için bir ortak uzlaşı zemini hazırlarız, konuşuruz, eğer ihtiyaçsa bunu yaparız." dedi. Turan'ın bu açıklaması mecliste tam olarak anlaşılmazken, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "Yani sizin söylediğinizi ben de anlamadım, Genel Kurul da anlamadı. Var mısınız, yok musunuz? Depremi araştıracak mıyız, araştırmayacak mıyız? Net söylemek lazım." ifadesini kullandı ve Turan da bunun üzerine, "Ben diyeceğimi dedim; deprem, alkışa konu olacak, bu tarz siyasi polemiklere konu olacak bir mesele değildir." dedi.

 

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡