Merkez Bankası faiz kararı ne zaman, saat kaçta açıklanacak? TCMB faizi indirecek mi?

Merkez Bankası bugün saat 14:00'da faiz indirim oranlarını açıklayacak. Merkez Bankası'nın faiz indirim yapması bekleniyor. Herkes dört gözle saatin gelmesini bekliyor. Bizde Merkez Bankasının faiz indirimi hakkında tüm merak edilenleri haberimizde derledik. İşte tüm detaylar...

Merkez Bankası faiz kararı ne zaman, saat kaçta açıklanacak? TCMB faizi indirecek mi?

Merkez Bankası bugün saat 14:00'da faiz indirim oranlarını açıklayacak. Merkez Bankası'nın faiz indirim yapması bekleniyor. Merkez Bankası faiz kararı ne zaman, saat kaçta açıklanacak? TCMB faizi indirecek mi? konuları da herkes tarafından internette sıkça araştırılıyor. Bizde sizler için bu konuları araştırdık ve haberimizde yer verdik. İşte Merkez Bankası faiz indirimi hakkında tüm merak edilenler...

Merkez Bankası faiz kararı ne zaman, saat kaçta açıklanacak? TCMB faizi indirecek mi?

MERKEZ BANKASI FAİZ İNDİRİMİ SON DAKİKA | MERKEZ BANKASI FAİZ AÇIKLAMASI 25 TEMMUZ 2019

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası başkanlığı görevine atanan Murat Uysal, bugün saat 14:00'da gerçekleşecek toplantı sonrası bankanın faiz kararını açıklayacak. Ekonomistler, toplantıda yüzde 24 olan politika faizinin Şubat 2015’ten bu yana ilk defa indirileceği görüşünde. Ekonomistler, faizde 200 ila 300 baz puanlık düşüş bekliyor. Faiz indirimin kredi faizlerini de düşürmesi tahmin ediliyor.

MERKEZ BANKASI FAİZ İNDİRİMİ HANGİ KREDİLERE YANSIYACAK?

Tacirler Yatırım Araştırma Müdürü Özlem Bayraktar, 250 baz puan indirim beklediklerini söyledi. QNB Finansinvest Başekonomisti Burak Kanlı, yıl sonuna kadar politika faizinin yüzde 18’e indirilmesini öngördüğünü söyledi. Rabobank ve Capital Economics'ten yabancı ekonomistler de en az 200 baz puanlık bir indirim bekliyor.

Merkez Bankası faiz kararı ne zaman, saat kaçta açıklanacak? TCMB faizi indirecek mi?

MERKEZ BANKASI FAİZ TOPLANTISI KARARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ne zaman yapılacağına dair tarih netleşti. Peki Merkez Bankası faiz kararı ne zaman açıklanacak? İşte detaylar…Merkez Bankası faiz kararı 25 Temmuz 2019 Perşembe günü açıklanacak. Piyasaları yakından ilgilendiren günde Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında bir araya gelerek faiz kararını verecek.

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI SAAT KAÇTA AÇIKLANACAK?

Merkez Bankası faiz kararını toplantı sonrası saat 14.00'de açıklayacak.

Faizde 4.5 yıl sonra ilk indirim geliyorKüresel piyasalar dalgalı seyrini sürdürürken, geçen hafta pozitif ayrışan yurt içi piyasalarda 25 Temmuz Perşembe günü açıklanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararı takip edilecek.Merkez Bankası, enflasyondaki hızlı düşüşle birlikte perşembe günü en az 2.5 puan faiz indirimi yapacak. Atılacak bu adım kredi faizlerindeki düşüşü hızlandırıp, ekonominin toparlanmasını destekleyecek.Geçen yılın ağustos ayındaki kur saldırısının ardından 13 Eylül 2018'de politika faizini 6.25 puan artırarak yüzde 24'e çıkaran ve o tarihten bu yana, gerekli şartlar oluşmasına rağmen sıkı para politikasından geri adım atmayan Merkez Bankası, 25 Temmuz'daki toplantıda makas değiştirecek.Murat Çetinkaya'nın görevden alınmasıyla birlikte başkanlık koltuğuna oturan Murat Uysal'ın başkanlığında yapılacak ilk Para Politikası Kurulu toplantısında, 2.5 puan ve üstü faiz indirimine kesin gözüyle bakılıyor. Gerçekleştirilecek indirim politika faizi olan bir hafta vadeli repo faizinde 24 Şubat 2015'ten bu yana ilk indirim olacak. Merkez Bankası, 2015-217 arasında gecelik borç verme oranını politika faizi olarak uygulamış ve buradaki son indirimini de 23 Eylül 2016'da gerçekleştirmişti.

Bütün paramatreler, en az 250-400 baz puan civarında bir faiz indirimine işaret ediyor. Bu kapsamda TCMB’nin, yüzde 24 olan politika faizini yüzde 20’ye kadar çekmesi sürpriz olmayacak. Türkiye, uzunca bir süredir yüksek faizin olumsuz etkilerini yaşıyor. Bu süreçte konut, otomobil, beyaz eşya başta olmak üzere üretim ve istihdam kaynağı sektörlerde satışlar yüzde 70’e varan daralmalar yaşadı, çarklar yavaşladı, işsizlik arttı. Büyüme oranları da “negatif” seviyeleri gördü. Şimdi bütün Türkiye, faizde yaşanacak seri indirimlere odaklanmış durumda... Böylece ertelenen harcamaların ve yatırımların devreye girmesi, piyasaların canlanması bekleniyor.

Merkez Bankası faiz kararı ne zaman, saat kaçta açıklanacak? TCMB faizi indirecek mi?

TÜRKİYE'Yİ REKABETTE GERİDE BIRAKIYOR

Yatırım, üretim, istihdam ve ihracatın önündeki en büyük engel olarak duran yüksek faizler, Türkiye’yi rekabette geride bırakıyor. Çünkü Türkiye; faizlerin yüksekliği bakımından üçüncü dünya ülkeleri arasında bulunuyor. On aydır faizleri yüzde 24’te tutan Türkiye; en yüksek faiz veren 6’ncı ülke konumunda. Yüzde 58,78 ile Arjantin faiz oranında dünyada en çok oranı veren ülke olurken, onu yüzde 28,82 ile Venezuela, yüzde 27 ile Haiti ile Yemen ve yüzde 25 ile Surinam izliyor.

FAİZ PRANGASI BÜYÜMEYİ FRENLİYOR

Türkiye’den daha fazla faiz veren ülkelerde iç savaş ve istikrarsızlık dikkat çekiyor. Arjantin’in ardından dünyanın en yüksek faizini veren Venezuela; ABD baskıları ile siyasi kriz yaşarken; petrol kaynaklarına rağmen ülke ekonomisi çok kötü durumda. Yemen ise iç savaşla meşgul. Sahip olduğu insan kaynağı ve önemli pazarlara yakınlığıyla büyük avantaj sahibi olan Türkiye, yüksek faiz prangası nedeniyle yeterince büyüyemiyor. Yeni yatırımlar yapılmadığı gibi sahip olduğu kapasiteyi tam olarak kullanamayan Türkiye’yi bu duruma düşüren en önemli neden olarak yüksek faizler gösteriliyor.Yüksek faizler, üretimi vurunca bu durum enflasyonu da olumsuz etkiledi. Geçen yıl yaşanan kur saldırısının ardından fiyatların aşırı yükselmesi, enflasyonu yüzde 25’e kadar çıkardı. Son olarak açıklanan Haziran ayı itibariyle yıllık enflasyon yüzde 15,7’ye düşse de, faizlerin yüksek olduğu diğer ülkelerdeki gibi Türkiye’de de yüksek enflasyona neden oldu.

ENFLASYONDA 12’İNCİ ÜLKEYİZ

Türkiye, en yüksek enflasyona sahip ülkeler arasında; yüzde 15,72 oranıyla 12’nci sırada bulunuyor. Türkiye’den önce listenin birinci sırasında yüzde 282 bin 972 oranıyla Venezuela var. Yakın zamanda ABD baskılarıyla develüsayon yaşayan ve parasının değeri dibe vuran Venezuela’da alım gücü en düşük olan ülke konumunda. Listenin devamında ise yüzde 175 enflasyonla Zimbabve, yüzde 56,10 ile Güney Sudan, yüzde 55,80 ile Arjantin, yüzde 55,00 ile Kuzey Kore, yüzde 50.40 ile İran, yüzde 47,80 ile Sudan, yüzde 23,30 ile Liberya, yüzde 18 ile Haiti, yüzde 17,46 ile Sierra Leone ve yüzde 16,94 ile Angola bulunuyor.

Merkez Bankası faiz kararı ne zaman, saat kaçta açıklanacak? TCMB faizi indirecek mi?

ENFLASYONLA BİRLİKTE DÜŞER

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun yapması beklenen faiz indirimlerine yılın geri kalan kısmındaki toplantılarda da devam etmesi halinde, finansmana erişimin kolaylaştırması bekleniyor. İşletmelerin finansman maliyetlerinin düşmesiyle birlikte üretimin artacağı ve fiyatların dengede kalarak enflasyonu aşağı çekeceği konuşuluyor. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler kategorisinde bulunan Güney Afrika, Brezilya, Çin, Hindistan ve Rusya’da hem faizler hem de enflasyon tek hanede bulunuyor.

GELİŞMİŞLERDE DURUM TERSİNE

Gelişmiş dünya ülkelerde enflasyon ile faiz arasındaki farkı yansıtan reel faiz yüzde 1-2 arasında seyrederken, Türkiye’de reel faiz şu anda yüzde 8,25 seviyelerinde. Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) faiz oranı yüzde 2,50, İngiltere yüzde 0,75, Fransa ve Almanya'da yüzde 0, Japonya'da ise yüzde -0,10’da bulunuyor. Bu ülkelerden İngiltere'de enflasyon yüzde 2,00, ABD ve Almanya'da yüzde 1,60, Fransa yüzde 1,20 olarak dikkat çekiyor.

Ekonomistlerden indirim beklentisi

Ekonomistler, Para Politikası Kurulu’nun yarınki toplantısında politika faizinin 400 ila 600 baz puan arasında düşürüleceğini tahmin ediyor. Tacirler Yatırım Araştırma Müdürü Özlem Bayraktar Gökşen, Merkez Bankası’nın yapacağı toplantıda en az 250 baz puan faiz indirimi beklediğini belirtti. Gökşen, “Yıl sonuna kadar da politika faizi indirim beklentimizi 600 puana revize ettik” dedi. QNB Finansinvest Başekonomisti Burak Kanlı ise, “Yıl sonuna kadar TCMB’nin politika faizini yüzde 18’e indirmesini bekliyoruz” açıklamasında bulundu. Deniz Yatırım Stratejisti Orkun Gödek de, “2018’in toplamda 1.125 baz puanlık sıkılaştırıcı politikanın ardından bir yıl sonra ilk defa politikamızı aşağı yönde güncellemeye hazırlanıyoruz” dedi.Yabancılar da aynı görüşteYabancı ekonomistler de Merkez Bankası’ndan faiz indirimi bekliyor. Rabobank Gelişen Piyasalar Kur Stratejisti Piotr Matys, “TCMB, bu haftaki toplantısında politika faizinde en az 200 baz puanlık bir indirime gidebilir” şeklinde konuşurken, Capital Economics Gelişmekte Olan Piyasalar Kıdemli Ekonomisti Jason Tuvey ise, “Banka, 250 baz puanlık bir indirime gidebilir. Yıl sonuna kadar da 800 baz puanlık bir indirim gerçekleşebilir” diye konuştu.  

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Son Haberler
YÖK’ten önemli yabancı öğrenci açıklaması: “Türk öğrencilerin hakları kayba uğramıyor”
YÖK’ten önemli yabancı öğrenci açıklaması: “Türk öğrencilerin hakları kayba uğramıyor”
Bakan Şimşek, Amerika’dan seslendi: Güçlü ekonomi ve OVP mesajı dikkat çekti…
Bakan Şimşek, Amerika’dan seslendi: Güçlü ekonomi ve OVP mesajı dikkat çekti…
Tokat’taki depremle ilgili yeni detaylar ortaya çıktı: Gece iki artçı sarsıntı yaşanmış…
Tokat’taki depremle ilgili yeni detaylar ortaya çıktı: Gece iki artçı sarsıntı yaşanmış…
Ceza ödemeden son fırsat: Bakan beyan için tekrar çağrıda bulundu…
Ceza ödemeden son fırsat: Bakan beyan için tekrar çağrıda bulundu…
Çok Okunanlar
18 Nisan 2024 Perşembe Günlük burç yorumları| Özgüveniniz tüm kapıları sizin için açabilir
18 Nisan 2024 Perşembe Günlük burç yorumları| Özgüveniniz tüm kapıları sizin için açabilir
Mehmet Şimşek, ekonomi ile ilgili tarih verdi çok net açıklamalarda bulundu!
Mehmet Şimşek, ekonomi ile ilgili tarih verdi çok net açıklamalarda bulundu!
18 Nisan 2024 Perşembe hava durumu nasıl olacak, yağmur yağacak mı sıcaklıklar kaç derece olacak?
18 Nisan 2024 Perşembe hava durumu nasıl olacak, yağmur yağacak mı sıcaklıklar kaç derece olacak?
Vatandaşları sevindiren haber! Su faturası yüzde 25 düşecek
Vatandaşları sevindiren haber! Su faturası yüzde 25 düşecek
Yorumlananlar
Emekli maaşına iki yeni düzenleme geliyor! Hem zam gelecek, hem de taban aylıkları artacak, refah payı da masada
Emekli maaşına iki yeni düzenleme geliyor! Hem zam gelecek, hem de taban aylıkları artacak, refah payı da masada
Bakan Tunç duyurdu! Teleferik faciasında yeni gelişme! CHP'li başkan ve 5 kişi tutuklandı
Bakan Tunç duyurdu! Teleferik faciasında yeni gelişme! CHP'li başkan ve 5 kişi tutuklandı
CHP listelerinden seçime giren DEM Parti ilk defa İBB meclisinde temsil edilecek
CHP listelerinden seçime giren DEM Parti ilk defa İBB meclisinde temsil edilecek
Sıcak Haber: İran’dan İsrail’e misillime! Drone ve seyir füzeleri ile saldırıyor…
Sıcak Haber: İran’dan İsrail’e misillime! Drone ve seyir füzeleri ile saldırıyor…