Mezuniyet Durumu E-Devlete Ne Zaman Düşer? E-Devlet'ten Diploma Sorgulama

E Devlet İşlemleri, E- Devletten Diploma Sorgulama, Mezuniyet Durumu E Devlete Ne Zaman Düşer? İşte, Askerlik hizmetleri için Asker Alma Dairesi (ASAL), (SGK), Yurt ve burs işlemleri için Kredi Yurtlar Kurumu, E Devlet işlemleri...

Yükseköğretim kurumlarından, 3 milyon 840 bini 2010 yılı ve sonrası mezunlarından oluşan toplam 6 milyon 200 bin kişiye ait mezuniyet verilerinin toplandığı “Yükseköğretim Mezun Sorgulama/Doğrulama Sistemi” e-devlet kapısı üzerinden hizmete açıldı.

Yükseköğretim kurumlarından mezun olan öğrencilere ait verilerin toplandığı bir veri tabanı olan ‘Yükseköğretim mezun belgesi sorgulama/doğrulama sistemi’ e-devlet kapısı üzerinde hizmete açıldı.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı altındaki bölümde yer alan ‘Yükseköğretim Mezun Belgesi Sorgulama’ seçeneği ile erişilebilecek hizmet, bugün itibariyle 3 milyon 840 bini 2010 ve sonrası mezunlardan oluşmak üzere, toplam 6 milyon 200 bin kişiye ait mezuniyet verilerini içeriyor.

banner-min.jpg

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?

Sistemin kullanılabilmesi için üniversiteler; mezun olan öğrencilerinin diplomalarında yazılı olan tüm bilgilerini sisteme girmek durumunda. E-devlet kapısından TC kimlik numarası ve şifresi ile giriş yapan kişi, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı adı altında yer alan bölümde 'Yükseköğretim Mezun Belgesi Sorgulama' kısmına giriş yaparak, kendi mezuniyet bilgilerini içeren belgeyi bastırabilecek ve bu belgeyi beyan edeceği kamu kurumu veya özel şirkete verebilecek.

Mezun belgesinin sağ üst köşesinde bulunan barkod üzerinde kişiye özel bir numara bulunuyor. Diploma ile birlikte ibraz edilecek bu belgeyi alan kişiler istedikleri takdirde barkod numarasını kullanarak yine e-devlet kapısı üzerindeki ‘Yükseköğretim Mezun Belgesi Doğrulama’ bölümünden belgenin doğrulamasını yapabilecek. Mezunların bilgilerinde bir hata ya da eksiklik olması durumunda sistem üzerinden hata bildirimi yapılabilecek. Bu hata veya eksiklik bildirimleri üniversitelerce yapılacak kontroller sonrasında düzeltilerek sisteme aktarılacak.

Sistemin kurulma amacı ve hedefleri ise şöyle açıklanıyor: “Yükseköğretim kurumlarından mezun olan kişilerin diploma bilgilerine elektronik ortamda ulaşılmasını sağlamak. Gereksiz kırtasiye ve bürokratik işlemleri azaltmak. ‘Türkiye Mezun Profilini’ çıkarmak. Karar destek sistemlerine veri sağlamak. Ayrıca sık sık gündeme gelen diploma sahteciliğinin önüne geçmek.”

edevlet.jpg

VERİ DEĞİŞİM PROTOKOLÜ YAPILAN KURUMLAR

Mezun verileri aynı zamanda yapılan veri değişim protokolleri kapsamında kamu kurumları ile paylaşılıyor. Protokol yapılan kurumlara verilen giriş izni ile kişilerin mezuniyet bilgilerinin kontrol edilmesi mümkün hale geldi.

Veri değişim protokolleri yapılan kurumlardan bazıları şunlar:
“Askerlik hizmetleri için Asker Alma Dairesi (ASAL),
Sağlık hizmetleri için Sosyal Güvenlik kurumu (SGK),
Yurt ve burs işlemleri için Kredi Yurtlar Kurumu,
Dikey Geçiş, KPSS, ALES sınavları için ÖSYM,
Türkiye bursları için Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları,
Başbakanlık ve pek çok kamu kurumu.”

Bu kapsamda ÖSYM tarafından geçen Temmuz ayında gerçekleştirilen Dikey Geçiş Sınavı (DGS) başvurularında öğrenci ve mezunlara ait bilgilere sistem üzerinden erişim sağlandı. YÖK Başkanlığı, önümüzdeki dönemlerde yapılacak sınavlar öncesinde de sistemin kullanılmasının planlandığını açıkladı.

Ülke genelinde yürütülen YÖKSİS veri tabanı çalışmaları kapsamında bütün kamu kurumları YÖKSİS veri tabanına entegre oldu. Bu sebeple bazı üniversitelerde geçmiş yıllarda mezun olan öğrencilerin mezuniyetleri E-devlet, ÖSYM, YÖK, Milli Eğitim vb. kurumlarda görünmemektedir. Konu ile ilgili Hacettepe Üniversitesi Öğrenci İşleri ve KBS önemli bir duyuru yayımladı. Hacettepe Üniversitesi Öğrenci İşleri konu ile ilgili şu açıklamayı yaptı. Değerli Mezunlarımız, Mezuniyet bilgilerinin geçmişe yönelik taramaları devam etmektedir. E-Devlet kapısından başvuru yapan mezunlarımızın dosya taramalarına öncelik verilmektedir. E-Devlet üzerinden mezuniyet bilgilerinizi sorgulamak ve hata/eksiklik bildiriminde bulunmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz. Önemli Notlar Dikey Geçiş başvurusu yapacak olan, Kaman Meslek Yüksekokulu, Zonguldak Mühendislik Fakültesi altında yer alan Meslek Yüksekokulları'ndan veya 1985 ve öncesinde Ankara Meslek Yüksekokul'ndan mezun olup diplomasını Hacettepe Üniversitesi'nden alan mezunların aşağıdaki belgelerin asıllarını "Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü Öğrenci İşleri Dairesi Başkanlığı Ankara" adresine ulaştırmaları gerekmektedir. Kimlik Belgesi Çıkış Belgesi Transkript Mezun oldukdan sonra Soyadı değişen mezunların "Kişisel Bilgiler Hakkında" bölümünden "Adı Soyadı Bilgisi" alanında "YANLIŞ" seçeneğini işaretleyerek diploma üzerinde bulunan soyadını eklemeleri gerekmektedir. E-Devlet Mezun Belgesi Sorgulamak için TIKLAYINIZ YÖKSİS'ten Mezuniyet Bilgisi Gelmeyen Personel Ne Yapmalı? KBS, Personelin Öğrenim Durumu Bilgisinin YÖKSİS'te güncellenmesi ile ilgili bir duyuru yayımladı. Yayımlanan duyuruda, sistem üzerinde "YÖKSİS'ten Getir" butonuna tıklandığında mezuniyet ile ilgili herhangi bir bilgi gelmiyorsa, personelin mezun olduğu okula dilekçe ile başvurması gerektiği aktarıldı.

t25-kurs-bitirme-belgeleri-ar-343.jpg

E- DEVLET DİPLOMA SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ

Yükseköğretim kurumlarından mezun olan öğrencilere ait verilerin toplandığı bir veri tabanı olan ‘Yükseköğretim Mezun Belgesi Sorgulama/Doğrulama Sistemi’ e-devlet kapısı üzerinde hizmete açıldı. YÖK Başkanlığı’nda gerçekleşen tanıtım toplantısına YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç ve TÜRKSAT A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Ensar Gül katıldı. Toplantıda yaptığı konuşmada Saraç, “Ülkemizde yükseköğretim gittikçe yaygınlaşmakta ve sisteme giren mezun öğrenci sayısı hızla artmaktadır. Şu an itibariyle yükseköğretimde öğrenci sayımız 6 milyonun üzerine çıkmış bulunmaktadır. Yükseköğretime giren öğrenci sayısının yılda 1 milyonun üzerine çıkmış olması kısa süre zarfında mezun sayılarında da katlamalı büyümelerin gerçekleşeceği bir vakıadır” diye konuştu.

“6 MİLYON 200 BİN KİŞİNİN BİLGİLERİ SİSTEME GİRİLMİŞ BULUNMAKTADIR”

Saraç, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Sistemin büyümesi özellikle güvenlikle ilgili açıkları ön plana çıkarmıştır. Basında da sahte diploma konularında ne yazık ki haberler sıkça yer almaktadır. Bir taraftan da iş başvurusu yapan mezunlarımız birden fazla mezuniyet belgesine ihtiyaç duymakta ve bu işlemler için birçok evrak ücreti ödemektedirler. Ayrıca üniversitelerimizin ilgili idari birimleri de konuya ilişkin gereksiz iş yüküne muhatap olmaktadır. Bu sorunları adreslemek, mezunlarımızı gereksiz işlem ve masraflardan korumak ve sahte diploma hadiselerini önlemek için kurulumuz bünyesinde “Yükseköğretim Mezun Doğrulama ve Sorgulama Sistemi” oluşturulmuştur. Bu sistem yükseköğretim kurumlarından mezun olan öğrencilere ait mezuniyet verilerin toplandığı bir veri tabanıdır. Bu veri tabanında an itibariyle son 5 yıla ait yaklaşık 3 milyon 840 bin kayıt yer almakta ve son 5 yılın mezunlarının yüzde 99’dan fazlası sisteme kaydedilmiş durumdadır. 2010 yılı öncesi girilenleri de eklediğimizde hali hazırda yaklaşık 6 milyon 200 bin kişinin bilgileri sisteme girilmiş bulunmaktadır. Geriye doğru tüm mezunların sisteme kaydedilmesi işlemleri hızla devam etmektedir. Üniversiteler bu hususta yoğun bir şekilde çalışmaktadır. Kısa süre içinde tüm mezunları sisteme entegre etmeyi planlamaktayız. Bu sistem sayesinde Yükseköğretim Kurumlarından mezun olan öğrencilerimiz, mezuniyet bilgilerine e-devlet kapısı üzerinde Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı altındaki bölümde yer alan “Yükseköğretim Mezun Belge Sorgulama ve Doğrulama” seçeneği ile artık erişebileceklerdir.”

“Ayrıca mezunların başvurduğu kurumlar da aynı veriye gerektiğinde erişerek ellerindeki diploma örneğinin gerçekliğini teyit etmiş olacaklardır” diyen Saraç, “Bilindiği üzere bu sene bütün devlet üniversitelerinde elektronik kayda geçtik. Böylece 300 bini aşan sayıda öğrenci ve ailesi ilk kez kayıt işlemlerini daha hızlı ve daha ekonomik bir şekilde gerçekleştirdi. Öğrenci dostu bir YÖK oluşturmak için gerçekleştirdiğimiz faaliyetler kapsamında öğrencilerimizle kayıt esnasında ve öğrencilikleri boyunca teknolojik imkânlardan yararlanarak kolaylıklar sağlamak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“KULLANICI SAYISI 25 MİLYON 100 BİNİN ÜZERİNDE”

TÜRKSAT A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Ensar Gül ise şunları kaydetti:
“Bugün itibariyle e-devlet kapısındaki kullanıcı sayısı 25 milyon 100 binin üzerinde. Bin 300’ün üzerinde hizmet var ve 200’den fazla kuruma hizmet veriyoruz e-devlet kapısı üzerinden. Amacımız, YÖK gibi diğer bütün kurumlarla da yakinen işbirliği yaparak, beraber çalışarak bu hizmetlerin sayısını artırmak hizmet sayısı arttığında tabi kullanıcı sayısı da artıyor. Hedefimiz 2016 sonunda 25 milyonu 30 milyon kullanıcıya çıkarmak. Bu diploma sorgulama hizmetinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bütün özel sektör, devlet kurumları, üniversiteler ve şahıslar bu hizmeti kullanacaklardır.”

“BU SİSTEMLE DİPLOMA SAHTECİLİĞİNİN ÖNÜNE GEÇMEKTE HEDEFLENMİŞTİR”

YÖK Bilgi İşlem Daire Başkanı Hasan Lale ise sistemle ilgili teknik bilgileri anlatarak, sistemin e-devlet üzerinden kullanımıyla bilgi verdi. Lale, “Üniversitelerimiz, mezun olan öğrencilerinin diplomalarında yazılı olan tüm bilgilerini sisteme girmektedirler. E-devlet kapısından T.C kimlik numarası ve şifresi ile giriş yapan kişi, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı adı altında yer alan bölümde “Yükseköğretim Mezun Belgesi Sorgulama” kısmına giriş yaparak, kendi mezuniyet bilgilerini içeren belgeyi bastırabilir. Bu belgeyi ihtiyaç duyan kamu kurumu veya özel şirkete verebilir. Bu belgenin üzerinde bir barkod numarası var. Barkod numarasını alarak belgeyi alan kişi diplomanın veya belgenin doğruluğunu teyit edebilme imkanına sahip. Üniversitelerce bilgiler gönderiliyor. Gönderilen verilerde bir hata olması durumunda hatalı olan veriye ilişkin bir hata bildiriminde bulunabiliyor. Hatalı bildirimler üniversitelere otomatik olarak düşüyor. Üniversitelerde bu bilgileri güncellediklerinde veriler doğrulanmış oluyor. Bu sistemle diploma sahteciliğinin önüne geçmekte hedeflenmiştir” dedi.
Toplantıda bir basın mensubunun mezun belgesi de sorgulandı.

9
175
0
1
1
0
69
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KATMAK İÇİN TIKLAYIN
2 Yorum