Motorlu Taşıtlar Vergisi 2. taksidi ne zaman? MTV ödemeleri ne zaman bitiyor?

MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi) 2. taksidinin başlamasıyla internette araştırılmaya başlandı. Biz de sizler için merak edilenleri araştırdık. İşte MTV sorugulama nasıl yapılır? Hesaplama ve ödeme nasıl yapılır? MTV 2. taksit ödemesi ne zaman bitiyor? Ödemeler nereden ve nasıl yapılır? Kim ne kadar ödeyecek? sorularının cevapları.

Motorlu Taşıtlar Vergisi 2. taksidi ne zaman? MTV ödemeleri ne zaman bitiyor?

MTV  (Motorlu Taşıtlar Vergisi) 2. taksidinin başlamasıyla birlikte herkes internette ödeme ve hesaplamayı araştırmaya başladı. Peki MTV sorugulama nasıl yapılır? Hesaplama ve ödeme nasıl yapılır? MTV 2. taksit ödemesi ne zaman bitiyor? Ödemeler nereden ve nasıl yapılır? Kim ne kadar ödeyecek? İşte cevapları...

MTV 2. TAKSİT ÖDEMESİ NE ZAMAN BİTİYOR?

GİB tarafından yayınlanan takvime göre, 1 Temmuz'da başlayan MTV 2. taksit ödemeleri 31 Temmuz'da sona erecek.

MTV sorugulama ve ödeme | MTV hesaplama ve ödeme | Motorlu Taşıtlar Vergisi 2. Taksidi

MTV SORGULAMA VE ÖDEMESİ NASIL YAPILIR?

1- MTV yönünden mükellefiyet kaydının bulunduğu veya MTV'yi tahsile yetkili diğer Vergi Dairesi müdürlüklerine başvurarak vergi ödenebilir.

2- Anlaşmalı bankaların internet bankacılığını kullanarak veya banka şubelerine başvurarak ödeme yapılabilir.

3- gib.gov.tr'de yer alan "Borç Sorgulama ve Ödeme" bölümüne 02:00 - 22:00 saatleri arasında giriş yaparak kredi kartı ve banka kartı ile ödeme yapılabiliyor.

4- GİB Mobil uygulamasını (IOS ve Android) kullanarak da ödeme mümkün.

31 Aralık 2017'den önce tescil edilen araçlar için 2019'da ödenecek yıllık MTV rakamları şöyle:

MTV sorugulama ve ödeme | MTV hesaplama ve ödeme | Motorlu Taşıtlar Vergisi 2. Taksidi

MTV 2019 BORÇ SORGULAMA VE ÖDEME İŞLEMLERİ İÇİN TIKLAYIN

MTV sorugulama ve ödeme | MTV hesaplama ve ödeme | Motorlu Taşıtlar Vergisi 2. Taksidi

MTV HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

MTV ödeme tutarı, Karayolları Trafik Kanunu gereğince belirlenmektedir. MTV hesaplanırken, aracın türü, yaşı ve motor hacmi dikkat edilir. Aracın türüne göre yani otomobil, kamyon, minibüs, otobüs gibi panelvan olan araç sınıfına göre ödenecek vergi tutarı değişiklik gösteriyor.

Otomobil ve motosikletlerde yaş ve silindir hacmi, otobüslerde yaş ve oturma kapasitesi, kamyon ve kamyonetlerde ise yaş ve azam toplam ağırlığı göz önünde bulundurulur. MTV tutarı buna göre hesaplanır.

MTV ÖDEME YÖNTEMLERİ

– MTV yönünden mükellefiyet kaydının bulunduğu veya MTV’yi tahsile yetkili diğer Vergi Dairesi müdürlüklerine başvurarak vergi ödenebilir.

– Anlaşmalı bankaların internet bankacılığını kullanarak veya banka şubelerine başvurarak ödeme yapılabilir.

– gib.gov.tr'de yer alan “Borç Sorgulama ve Ödeme” bölümüne 02:00 – 22:00 saatleri arasında giriş yaparak kredi kartı ve banka kartı ile ödeme yapılabiliyor.

– GİB Mobil uygulamasını (IOS ve Android) kullanarak da ödeme mümkün.

– Ayrıca e-Devlet üzerindne de ödemek mümkün

MTV sorugulama ve ödeme | MTV hesaplama ve ödeme | Motorlu Taşıtlar Vergisi 2. Taksidi

MTV'DE 1 OCAK 2018'DEN SONRA TESCİLİ YAPILAN ARAÇLAR NE KADAR ÖDEYECEK?

Öte yandan 1 Ocak 2018'den itibaren tescil edilen araçlar için MTV, mevcut vergilendirme ölçütlerine "taşıt değeri" de eklenerek uygulanıyor.

Bu sene içerisinde tescil edilen araçlar için 2019'da uygulanacak MTV oranları da 1300 cc ve altında motor silindir hacmi olan, 1-3 yaş arasındaki ve taşıt değeri 40 bin lirayı aşmayanlarda 861 lira, 40-70 bin lira arası olanlarda 947 lira, 70 bin lirayı aşanlarda bin 34 lira olacak.

Söz konusu oranlar, motor silindir hacmi 1301-1600 cc arasında olan ve 1-3 yaş arasındaki araçlar için taşıt değeri 40 bin lirayı aşmayanlarda bin 500 lira, 40-70 bin lira arası olanlarda bin 649 lira, 70 bin lirayı aşanlarda bin 800 lira olarak ödenecek.

Otomobil veya arazi araçları arasında en düşük MTV, 16 yaş ve üzerindeki 1300 cc ve altındakiler için 90 lira, en yüksek MTV de 4001 cc ve değeri 475 bin lira üzerindeki 1 yaş araçlar için 41 bin 4 lira oldu.

Ayrıca, gelecek yıl minibüs, panelvan, karavan, otobüs, kamyon ve kamyonetler ile uçak ve helikopterler için alınan MTV oranlarında da yüzde 15,9 artış uygulanacak.

1 Ocak 2018'den itibaren tescil edilen araçlar için 2019'da ödenecek MTV rakamları şöyle:

MTV sorugulama ve ödeme | MTV hesaplama ve ödeme | Motorlu Taşıtlar Vergisi 2. Taksidi

 

MTV sorugulama ve ödeme | MTV hesaplama ve ödeme | Motorlu Taşıtlar Vergisi 2. Taksidi

MTV NE KADAR OLDU?

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) gelecek yıl 1301 – 1600 cc arasındaki 1-3 yaş otomobillerde 31 Aralık 2017 öncesinde tescil edilenler için bin 500, bu tarihten sonra tescil edilen ve değeri 40 bin-70 bin lira arasında olanlar için bin 649 lira olacak.

MTV oranları için yeniden değerleme oranı yüzde 15,9 olarak belirlendi. Buna göre, 31 Aralık 2017'den önce kayıt ve tescil edilen otomobil veya arazi araçları arasında 1300 cc ve altında motor silindir hacmi olan ve 1-3 yaşındakiler için 861 lira, 4-6 yaşındakiler için 600 lira, 7-11 yaşındakiler için 336 lira, 12-15 yaşındakiler için 255 lira, 16 ve üzerindekiler için de 90 lira MTV ödenecek.

Aynı dönemden önce tescil edilen 1301-1600 cc arasında motor silindir hacmi olan araçlara ilişkin MTV, 1-3 yaşındakiler için bin 500 lira, 4-6 yaşındakiler için bin 124 lira, 7-11 yaşındakiler için 653 lira, 12-15 yaşındakiler için 461 lira, 16 ve üzerindekiler için de 177 lira olacak.

MTV ÖDENMEZSE NE OLUR?

Motorlu Taşıtlar Vergisi, Ocak ve Temmuz ayında iki taksit halinde ödenmelidir. Ödemenizi zamanında yapmamanız halinde, Maliye Bakanlığı’ndan gelecek bir mektupla uyarı alırsınız. Buna rağmen ödemenin gerçekleşmemesi durumunda, banka hesaplarınıza vergi dairesince haciz konulup ödemeniz gereken tutar tahsil edilir, gerekirse aracınız bağlanabilir. Ayrıca Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin ödeme tarihini geçirmeniz durumunda faiz işlemeye başlar. Ödeyeceğiniz tutarın üzerine her ay için aylık %2.5 gecikme zammı eklenir. Bu nedenle ödeme tarihlerini takip etmeniz gerekiyor.

MTV sorugulama ve ödeme | MTV hesaplama ve ödeme | Motorlu Taşıtlar Vergisi 2. Taksidi

MTV ÖDEMESİ FAZLA ÖDENİRSE NE OLUR?

Kasko değerinizin %5’inden fazlasını öderseniz, paranızı iade alma imkanınız var. Ancak fazla ödediğiniz tutarın iadesi için birkaç işlemi yerine getirmeniz gerekiyor. Düzeltme dilekçesiyle birlikte kasko sigorta değeri bildirim formunu yetkili birimlere iletmelisiniz. Eğer henüz kasko sahibi değilseniz, bütçenize ve ihtiyaçlarınıza en uygun kasko poliçesi için Koalay.com’u ziyaret edebilirsiniz. Koalay.com’un pratik ve güvenilir hizmetiyle 3 dakikada kolayca kasko sahibi olabilirsiniz.

Online sigorta brokeri Koalay sayesinde kredi kartınızla kısa sürede sigorta poliçenizi satın alabilirsiniz. Koalay’da 5 kolay soruda bilgilerinizi girin, size özel tekliflerden birini seçin, kredi kartınızla anında satın alın. Online sigorta brokeriniz Koalay üzerinden poliçenizi anında yazdırabilir ya da e-postanıza gönderebilirsiniz.

MTV ÖDEMESİ HANGİ ARAÇLAR İÇİN GEREKMEZ?

   - Sosyal güvenlik kurumları ile il özel idareleri, genel ve özel bütçeli idareler, belediyeler, köy tüzel kişilikleri ve Türkiye Kızılay Derneği adına kayıt ve tescil edilen taşıtlar,
 -   Karşılıklı olmak şartı ile yabancı devletlerin Türkiye'de bulunan elçilik ve konsoloslukları ile elçi, maslahatgüzar ve konsoloslarına, elçilik ve konsolosluk memurlarına ait taşıtlar,
   - Sakatlık dereceleri %90 ve daha fazla olan malûl ve engellilerin adlarına kayıtlı taşıtlar ile diğer malûl ve engellilerin, bu durumlarına uygun hale getirilmiş özel tertibatlı taşıtlar,
  -  Aracın geçmiş döneme ait borcu olmaması kaydıyla hurda halinde olan araçların Motorlu Taşıtlar Vergisi ödeme zorunluluğu yoktur.
   - Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na intikal eden bankalara, tasfiyeleri Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu eliyle yürütülen müflis bankaların iflas idarelerine ait taşıtlar vergiden muaftır.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡