Muzun, muz kabuğunun faydaları ve zararları nelerdir? Muz neye iyi gelir?

Dünyada en çok tüketilen meyvelerin başında gelen muzun ve muz kabuğunun faydaları çoğu kişi tarafından tam olarak bilinmemektedir. Vitamin ve mineral açısında insan sağlığına oldukça faydalı olan muzu sizler için araştırdık. Muzun, muz kabuğunun faydaları ve zararları nelerdir? Muz neye iyi gelir? İşte detaylar...

Muzun, muz kabuğunun faydaları ve zararları nelerdir? Muz neye iyi gelir?

Muz özellikle terlemeden sonra gücünü yitiren kasları güçlendirdiği için sporcuların vazgeçilmez meyvesidir. Vitamin ve mineral açısında insan sağlığına oldukça faydalı olan muzla ilgili tüm detayları sizler için araştırdık. Peki; Muzun, muz kabuğunun faydaları ve zararları nelerdir? Muz neye iyi gelir?

MUZUN FAYDALARI NELERDİR?

*Yüksek fiber içeriği tok tutar

Muz hem çözünür, hem de çözünmez lifle yüklüdür. Çözünür lif, sindirimi yavaşlatma ve kendinizi daha uzun süre tok hissetmenizi sağlar. Bu yüzden muz genellikle kahvaltı öğününe dahil edilir, böylece bir sonraki yemek için endişelenmenize gerek kalmadan gününüze başlayabilirsiniz.

*Kalp sağlığı

Yüksek lifli gıdalar kalbe iyi gelir. İngiltere'deki Leeds Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, muz gibi lif bakımından zengin gıdaların tüketiminin artırılması hem kardiyovasküler hastalık (KVH) hem de koroner kalp hastalığı (KKH) riskini azaltabilir.

Muzun, muz kabuğunun faydaları ve zararları nelerdir? Muz neye iyi gelir?

*Sindirim kolaylaştırır

Muzun tatlı ve ekşi bir tadı vardır. Tatlı tada sahip olmanın ağırlık duygusu getirdiği söylenir, ancak ekşi tadı, agniyi (sindirim suları) uyardığı, böylece sindirimi desteklediği ve metabolizmayı geliştirmede yardımcı olduğu bilinmektedir.

*Besinlerin güç merkezi

Beslenme söz konusu olduğunda muz açık ara en çok tercih edilendir. Potasyum, kalsiyum, manganez, magnezyum, demir, folat, niasin, riboflavin ve B6 gibi temel vitamin ve minerallerle yüklüdür. Bunların hepsi vücudun düzgün işleyişine katkıda bulunur ve sizi sağlıklı tutar.

*Yüksek potasyum kaynağı

Muzdaki yüksek potasyum içeriği onu süper meyve yapar. Bu mineral, sağlığa yararlı birçok özelliği ile bilinir (kalp atışı ve kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur ve beyni uyarır.) Kalbinizi ve beyninizi daha sağlıklı tutmak, yüksek tansiyonu önlemek için her gün muz yemeye çalışın.

Muzun, muz kabuğunun faydaları ve zararları nelerdir? Muz neye iyi gelir?

*Kan basıncı

Yüksek tansiyon denince suçlunun tuz olduğu bilinen bir gerçektir. Muzların tuz içeriği ve yüksek potasyum içeriği düşüktür ve bu özellikler bu durumdan muzdarip olanlar için idealdir. Kan basıncını azaltmaya, arterler ve damarlardaki gerginliğin giderilmesine yardımcı olur, böylece kan vücutta düzgün bir şekilde dolaşarak, organların daha iyi çalışabilmesi için oksijen taşıyabilir.

*Anemi ile mücadeleye yardımcı olur

Muzlarda ki yüksek demir içeriği nedeniyle, anemiden muzdarip olanlar için mükemmel bir besindir. Anemi, kandaki kırmızı kan hücrelerinin veya hemoglobin sayısının azaldığı bir durumdur. Bu, yorgunluğa, nefes darlığına ve solgunluğa yol açar.

*Astım tedavisi

2007 yılında yapılan bir araştırmaya göre, muz, çocukları öksürüğe ve birçok astım semptomuna karşı koruyabilir.

Muzun, muz kabuğunun faydaları ve zararları nelerdir? Muz neye iyi gelir?

MUZ KABUĞUNUN FAYDALARI NELERDİR?

Eğer muzu yedikten sonra kabuğunu atıyorsanız bunun büyük bir hata olduğunu muz kabuğunun faydalarını olduktan sonra göreceksiniz. Muz kabuğu en az içi kadar sağlığa faydalıdır. Muz kabuğunun faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz.

Muz kabuğu Hindistan’da yemeklerde de kullanılmaktadır. Antioksidan özelliği vücudu temizler.

Sivilcelere karşı iyi gelir. Muz kabuğunu her gün 5 dakika sivilceli kısımda ovun ve bunu bir hafta devam ettirin. Bir hafta sonra etkiyi göreceksiniz. Aynı zamanda akne hastalığına da faydalıdır.

Muz kabuğu cildinizi nemli tutmanıza yardımcı olur. Bunun yanı sıra pürüzsüz bir cilt edinmeniz için mutlaka muz kabuğundan faydalanmalısınız, yüzünüze 5 dakika boyunca muz kabuğunu masaj yapar gibi uygulayın ve sonra yıkayın, bu aynı zamanda kırışıklıkları da giderir.

Ağrı kesici özelliği vardır, ağrı olan kısma doğrudan muz kabuğunu uygulayın. Ağrı bitene kadar 30 dakika bekletin.

Muz kabuğuna doğal bitkisel yağ karıştırdığınızda daha etkili sonuçlar alabilirsiniz.

Muz kabuğu sedef hastalığına iyi gelir. Muz kabuğunun cildi nemlendirici özelliği vardır ve aynı zamanda cilt kaşıntılarına da iyi gelir. Sedefi hızla iyileştir.

Arı, böcek, sivrisinek ısırıklarına karşı iyi gelir. Bunun için ısırık olan bölgeye masaj yapmak yeterlidir.

Göz sağlığını korur. Göz kapaklarınıza uyguladığınızda zararlı güneş ışınlarından korur ve ayrıca katarakt hastalığına yakalanma riskiniz azaltır.

Muzun, muz kabuğunun faydaları ve zararları nelerdir? Muz neye iyi gelir?

MUZUN ZARARLARI NELERDİR?

Muzun direkt olarak zarar veren bir özelliği yoktur. Yalnız aşırı tüketilmesi durumunda bazı sorunlar çıkarabilir. Bununla birlikte yine aşırı tüketime bağlı olarak  farklı hastalıkların tedavi süreçlerine olumsuz etki yapabilir.

Kabızlık sorunu alanlar aşırı tüketmemelidir. Muzun aşırı tüketilmesi, kabızlık sorununu daha fazla arttırabilir.
Bir seferde çok fazla muz tüketmek gaz ve hazımsızlık gibi sorunlara neden olabilir.

MUZ NASIL TÜKETİLMELİDİR?

Ortalama boyuttaki 1 adet muzda 110 kalori vardır. Muzun ideal olgunluğu kişiden kişiye değişir. Her olgunluk döneminde besleyici özellikleri farklıdır. Muz olgunlaştıkça tatlılaşır. Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre muzun üzerinde lekeler oluşmaya başladığında kötü huylu hücrelerle savaşabilen bir madde üretmeye başlar. Olgunlaşmış muz, yeşil muza göre kanserle daha fazla savaşmaktadır. Bağışıklık sistemini daha çok güçlendirir. Ayrıca muz soyulduğu an tüketilmelidir. Aksi takdirde çok çabuk bozulur. 

8
1
2
1
2
3
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡