Naci Görür: Elazığ depremi uyuyan fayın uyandığına işaret ediyor

Prof. Dr.Naci Görür, vatandaşları sosyal medya üzerinden bilgilendirmeye devam ediyor. Görür, "DAF üzerinde olan geçen günkü Elazığ depremi yerbilimciler için çok anlamlıdır. Bu deprem fayın Pütürge/Erkenek kolu üzerinde oluşmuştur. 6,8’lik Elazığ depremi uzun zamandır sessiz olan bu fayın uyandığına işaret etmektedir. " dedi.

Naci Görür: Elazığ depremi uyuyan fayın uyandığına işaret ediyor

Elazığ depremini 4 ay önceden uyarmasıyla gündeme gelen ve sosyal medyadan vatandaşları bilgilendiren Prof.Dr. Naci Görür,Doğu Anadolu Fayı hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Doğu Anadolu Fay hattı üzerindeki Elazığ depreminin yerbilimciler tarafından önemli olduğunu belirten Görür,"Bu deprem fayın Pütürge/Erkenek kolu üzerinde oluşmuştur. 6,8’lik Elazığ depremi uzun zamandır sessiz olan bu fayın uyandığına işaret etmektedir. Zira KAF 20. yy.  1939-1999 tarihleri arasında çok sayıda 7’den büyük deprem üreterek enerjisini boşaltırken DAF uykudaydı. Şimdi endişemiz KAF gibi davranıp davranmayacağıdır. " dedi.

Prof.Dr. Naci Görür, Twitter hesabından şu ifadelere yer verdi:

"Arkadaşlar 5. derse başlıyoruz. Bu akşam Doğu Anadolu Fayı (DAF veya EAF) hakkında konuşacağız. Bu fay yaklaşık 600 km uzunlukta. Bingöl Karlıova’dan başlayıp Elazığ, Malatya, K. Maraş ve Antakya yakınlarından geçerek Ölüdeniz Fayı ile birleşiyor. DAF Arap Levhası ile Anadolu Levhası arasındaki sınırda yer alıyor. Bu bakımdan önemli ve ülkemizin ikinci büyük fayı.


"ARAP LEVHASI SIKIŞTIRDIKÇA ANADOLU LEVHASI DEPREM ÜRETECEK STRES BİRİKECEKTİR"

Arap Levhası D. Anadolu’yu sıkıştırdıkça Anadolu Levhası batıya doğru hareket edecek ve takılmanın olduğu yerde deprem üretecek stres birikecektir. Anadolu Levhasının bu fay üzerindeki hareketi KAF’dan daha yavaştır. DAF üzerinde olan geçen günkü Elazığ depremi yerbilimciler için çok anlamlıdır. Bu deprem fayın Pütürge/Erkenek kolu üzerinde oluşmuştur. 6,8’lik Elazığ depremi uzun zamandır sessiz olan bu fayın uyandığına işaret etmektedir.

1-002.jpg

"KUZEY DOĞU ANADOLU FAY HATTI UYKUDAYDI"

Zira KAF 20. yy.  1939-1999 tarihleri arasında çok sayıda 7’den büyük deprem üreterek enerjisini boşaltırken DAF uykudaydı. Şimdi endişemiz KAF gibi davranıp davranmayacağıdır. Çünkü 19. yy. benzer bir deprem zinciri üretmiş. Bu fay üzerinde 1822 Amanos, 1874 Palu, 1875 pütürge ve 1893 Erkenek kolları kırılarak 7 civarında deprem üreterek enerjisini boşaltmış. Bu depremlerin dışında K. Maraş'ın GD’da fayın Pazarcık kolu var. Bu kol üzerinde en son deprem 1513.  Elazığ depremi bir başka şeyi de düşündürüyor. Bu deprem Palu ve  Erkenek/Pazarcık kollarına stress transfer etmiş ve bu fay kollarını riskli hale getirmiş olabiilir. Dolayısıyla özellikle Palu- Karlıova, Maraş-Türkoğlu ve Hatay civarına dikkat edilmelidir. Not: Gerekli şekilleri de göndereceğim. Dersi iyi çalışın. Medya bilgileri doğru kullansın. Kumburgaz kolu yerine Kumburgaz demesin" 

2-003.jpg

 

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡