Ne kadar emekli maaşı alırım ? SSK - BAĞKUR Emekli maaşı hesaplama 2018 uyg.sgk.gov.tr

Çalışan herkesin en çok araştırdığı ve merak ettiği konuların başında ne zaman emekli olurum ve ne kadar emekli maaşı alırım konuları gelmekte. Emeklilik hesabı SSK, BAĞKUR ve emekli sandığı açısından farklılıklar göstermektedir. SSK'dan ne kadar emekli m

Ne kadar emekli maaşı alırım ? SSK  - BAĞKUR Emekli maaşı hesaplama 2018 uyg.sgk.gov.tr

SGK emekli maaşı sorgulama, emeklilik hesabının SGK, BAĞKUR  ve emekli sandığına tabi kişiler açısından nasıl yapıldığı konuları hakkında sizlere bilgi vermeye çalışacağız. Emekli maaşı nasıl hesaplanır? SGK emekli maaşı sorgulama ve diğer merak edilenlerle ilgili merak ettikleriniz haberimizde.

İş hayatında bulunan herkesin en büyük hayallerinden bir tanesi emekli olunca emekli maaşlarının yüksek olmasıdır. SSK Emekli maşı hesaplamada üç farklı dönemde çalışılan süreler dikkate alınmaktadır. 31.12.1999 tarihine kadar olan dönem,  01.01.2000-30.09.2008 tarihleri arasındaki  dönem,  30.09.2008 tarihinden sonraki dönem. Bu dönemlerde çalışılan sürelere ve ödenen SSK primlerine göre emekli maaşı hesaplaması yapılmakta ve emekli aylığı bağlanmaktadır.

Emekli maaşı ne kadar olacak sorusunun cevabını SGK’ya başvurduğunuzda ilgili memurlardan emekli olmadığınız sürece alamayacağınız gibi emekli olduğunuzda size bağlanan emekli maaşını gördüğünüzde de büyük bir hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz! Çünkü hesaplama basit bir şekilde yapılamamakta farklı zaman dilimlerinde çalışılan süreler ayrı ayrı hesaplanarak bu ç farklı zaman dilimindeki süreler için ayrı ayrı maaş hesabı ssitem tarafından yapılmakta ve bunlar birleştirilerek emekli maaşınız belirlenmektedir.

İşte bu sebeple yüksek emekli maaşı alabilmeniz için çalıştığınız yıl aralıklarının  büyük önemi bulunmaktadır. Emeklilik hesabı yapılırken 3 dönem arasında geçen hizmetlerin emekli maaşına yansıması açısından büyük etkisi olduğunu belirtmiştik. Bu zaman dilimleri ise;

– 31.12.1999 tarihine kadar olan dönem,

– 01.01.2000-30.09.2008 tarihine kadar olan dönem,

– 30.09.2008 tarihinden sonraki dönem olarak karşımıza çıkmaktadır.

Emekli maaşı hesaplaması yapılır iken aylık bağlama oranının en yüksek tutulduğu dönem 2000 yılı öncesinde çalışılan sürlerdir. 2000 yılından önce ne kadar fazla hizmet süreniz var ise emekli maaşınızda o kadar yüksek olacaktır. 2000-2008 arası dönemki çalışmanız bu maaşınızın biraz daha düşük olmasına sebep olacak ve 2008 sonrasında çalıştığınız süreler çok ise emekli maaşınız 2000 yılından önceki döneme göre yüksek olmayacaktır. 2008 sonrasında emekli maaşınızın yüksek olabilmesinin temel koşullarından primi SGK primlerinizin yüksekten yatmış olması olacaktır.

ORTALAMA SİGORTA PRİME ESAS KAZANÇ NE DEMEKTİR VE ÖNEMİ NEDİR?

Hesaplanacak ve alınacak olan emekli maaşınızda yukarıda bahsettiğimiz üzere hizmetlerin geçtiği dönemlerin etkisinin yanında ortalama prime esas kazancınızın da önemi oldukça yüksektir.

Peki ortalama prime esas kazanç nasıl hesaplanır? İlk defa sigortalı çalışmaya başladığınız tarihten emeklilik dilekçesi vermiş olduğunuz tarihe kadar geçen sürede işverenlerce adınıza SK’ya bildirilen sigorta prime esas kazancın toplam gün sayısına bölünerek enflasyona göre yeniden güncellenmesi sonucu hesaplanmaktadır.

Çalıştığı dönem boyunca primleri asgari ücret düzeyinde yatan kişinin alacak olduğu emekli aylığı ile bunun iki katı yada üç katı yüksek oranlarda prim yatırılan kişilerin alacak oldukları emekli maaş tutarları haliyle aynı olmayacaktır.

Özetle iki ana kıstasa göre emekli maaşı hesaplanmaktadır. Çalışılan dönem ve ortalama prime esas kazanç tutarları maaş hesabında belirleyici faktörler olmaktadır.

PEKİ SSK’DAN EMEKLİ OLUNCA 2018 YILINDA NE KADAR EMEKLİ MAAŞI ALIRIM SORUSUNUN CEVABI NEDİR?

Bu soruya net bir cevap yukarıda bahsettiğimiz sebeplerden ötürü verilemeyecek olsa da ortalama olarak ne kadar emekli aylığı alabileceğiniz konusunda sizlere fikir vermek istiyoruz.

– Çalıştığınız yılların tamamı 2000 yılından önce ise 1400-1600 TL arası,

– 2000 öncesi ile 2000-2008 arasında ise 1200-1400 TL arası,

– 2000 öncesi 2000-2008 arası ile 2008 sonrası eşit dağıldı ise 1000-1200 TL arası,

– 2000-2008 arası ile 2008 sonrası ise ortalama 800-1000 TL arasında bir emekli aylık beklentiniz olmalıdır. Tabi bu hesabı asgari ücret düzeyinde primlerin yattığını düşünerek yapmaktayız. SGK primi yüksekten yatan bir kişinin emekli aylık tutarları haliyle çok daha yüksek olacaktır

– SSK 3600 günden emekli olanların  maaşları da hizmetin geçtiği yıllara göre farklılık göstermektedir. 3600 günden emekli olacaklarda eğer hizmetlerinin tamamı 2000 öncesi ise 1400-1600 TL arasında maaş , eğer hizmetleri her üç dönem için eşit olarak dağıldıysa ortalama olarak 800-1000 TL emekli maaşı alabilirler.

BAĞKUR’DAN EMEKLİ OLUNCA 2018 YILINDA NE KADAR EMEKLİ MAAŞI ALIRIM?

– Bağkur 9000 günden esnaf, şirket ortaklığı, vergi mükellefi ve isteğe bağlı bağkurdan emekli olacaklar ortalama 1000-1200 TL arasında,

– Bağkur 9000 günden tarım/çiftçi bağkurundan emekli olacaklar ise ortalama 800-1000 TL arasında maaş alabilirler.

– Bağkur 5400 günden esnaf, şirket ortaklığı, vergi mükellefi ve isteğe bağlı bağkurdan emekli olacaklar ortalama 800-1000 TL arası,

– Bağkur 5400 günden tarım/çiftçi bağkurundan emekli olacaklar ise ortalama 600-800 TL arasında emekli maaşı alabilirler.

PEKİ 2018 YILINDA MEMUR EMEKLİSİ NE KADAR MAAŞ ALIR?

2018 yılı için en düşük memur emeklisi maaşı yaklaşık 1945 TL'dir. Ortalama memur emekli maaşları da 2000-2200 TL arasında değişmekte olup bu durum  memurların emekli oldukları andaki unvanlarına göre değişiklikler göstermektedir.

EMEKLİ MAAŞI NASIL HESAPLANIR?

SSK’ya bağlı olarak çalışanların emekli maaşı hesaplama işlemi SGK resmi internet sayfasından yapılabilmektedir, Bağ-Kur emekli maaşı sorgulama işlemi ise e-Devlet portalı üzerinden gerçekleştirilmektedir. Emekli maaşınız hakkında sorgulama ve hesaplama yapmak için gereken linklere tıklamak ve bilgileri eksiksiz bir şekilde doldurmaktır.

4A (SSK) EMEKLİ MAAŞI NASIL SORGULANIR?

Emekli maaşını hesaplamak isteyen 4A (SSK)emeklisi vatandaşların yapması gereken tek işlem “uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/” adresine giderek “TC Kimlik Numarası, SSK Sicil Numarası, Baba Adı, Nüfus İl ve Doğum Tarihi” gibi bilgileri girerek emekli maaşı sorgusunu tamamlayabilmektedir.

4B (BAĞ-KUR) EMEKLİ MAAŞI NASIL SORGULANIR?

4B Bağ-Kur emeklisi olan vatandaşlar e-Devlet linkine tıklayarak, TC. kimlik no ile e-Devlet şifresini girerek sorgularını tamamlayabilirler. Ancak sisteme giriş yaptıktan sonra açılan 4B emekli maaşı hesaplama sayfasında esnaf yahut tarım işçisi seçeneklerini işaretlemeniz gerekmektedir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Son Haberler
Limandan cezaevi firarisini kargo gemisine bindirerek yurt dışına kaçıran 4 kişi tutuklandı!
Limandan cezaevi firarisini kargo gemisine bindirerek yurt dışına kaçıran 4 kişi tutuklandı!
Metroda ortalık karıştı! Kapıları tekmeleyip makinisti dövmeye kalktılar!
Metroda ortalık karıştı! Kapıları tekmeleyip makinisti dövmeye kalktılar!
Korkunç kaza kamerada! Üst geçidi kullanmayan genç bedelini ağır ödedi!
Korkunç kaza kamerada! Üst geçidi kullanmayan genç bedelini ağır ödedi!
Yalova’da devrilen kule vincindeki operatörün cansız bedenine ulaşıldı!
Yalova’da devrilen kule vincindeki operatörün cansız bedenine ulaşıldı!
Çok Okunanlar
19 Mart 2024 Salı günlük burç yorumları! Aşk, para sağlık, İşte tüm burç yorumları
19 Mart 2024 Salı günlük burç yorumları! Aşk, para sağlık, İşte tüm burç yorumları
Depolarını bu tarihe kadar, fullemeyen kalmasın! Benzin ve motorine 2'ci zam kapıda!
Depolarını bu tarihe kadar, fullemeyen kalmasın! Benzin ve motorine 2'ci zam kapıda!
Emekliye güzel haber var! Maaşa ek 5 bin TL verilecek
Emekliye güzel haber var! Maaşa ek 5 bin TL verilecek
Son dakika! MİT'ten nokta operasyon! PKK/KCK sözde Gençlik Topluluğundan sorumlu Rojda Bilen etkisiz hale getirildi!
Son dakika! MİT'ten nokta operasyon! PKK/KCK sözde Gençlik Topluluğundan sorumlu Rojda Bilen etkisiz hale getirildi!
Yorumlananlar
14 Mart 2024 Perşembe burç yorumları! Bu gün sizi neler bekliyor? Aslan, Koç, Boğa, Yay, Akrep, Yengeç...
14 Mart 2024 Perşembe burç yorumları! Bu gün sizi neler bekliyor? Aslan, Koç, Boğa, Yay, Akrep, Yengeç...
Emekliye yeni müjde! 13 Mart tarihine kadar başvurana 8670 TL verilecek
Emekliye yeni müjde! 13 Mart tarihine kadar başvurana 8670 TL verilecek