Okullar açıldı: İşte trafikte son durum

İstanbul'da okulların açıldığı ilk günün sabahında trafikte yoğunluk yaşandı. Sabah saatlerinde yoğunluk seviyesi yüzde 50'lere yaklaştı.

Okullar açıldı: İşte trafikte son durum

İstanbul'da okulların açıldığı ilk günün sabahında trafikte yoğunluk yaşandı. Sabah saatlerinde yoğunluk seviyesi yüzde 50'lere yaklaştı.

Belediyenin trafik yoğunluğuna karşı önlem aldığı kentte trafik yoğunluğu sabah saat 08:00 ila 09:00 aralarında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yoğunluk haritasına göre yüzde 48 ila 50 seviyelerinde değişiklik gösterdi.

9’dan sonra ise yoğunlukta azalma görülmeye başladı.

2017- 2018 eğitim öğretim yılının başlamasıyla sabah saatlerinde tekrar trafiğe çıktı. Servis araçlarının yollara çıkmasıyla birlikte trafikte yoğunluk yaşanmaya başladı. Sabah trafiğe kalmak istemeyen vatandaşlar da metrobüslere akın etti.
Yeni müfredatta neler var neden bu kadar çok konuşuldu?
Yeni müfredat 2017 nasıl olacak? Yeni müfredat için meb ne açıklama yaptı? 8.sınıflar için yeni müfredat değişikliği olacak mı? 9.sınıflar için yeni müfredat nasıl olacak? 5.sınıflar yeni müfredat nasıl olacak? Müfredat değişikliği nasıl yapılacak?
Son günlerin en çok konuşulan konularından biri yeni müfredat. Sosyal medyada çokça tartışılan ve bilimden uzak olduğu söylenen yeni müfredatta yer alacak bilgiler belli olmaya başladı. Peki yeni müfredatta neler tartışılıyor, ders kitaplarında neler var?
MEB, yeni müfredat programlarına göre hazırlanan ders kitaplarını Eğitim Bilişim Ağı’na (EBA) yüklemeye başladı. Açıklanan müfredatta olduğu gibi kitaplarda da bazı bölümler tartışma yarattı. Bazı ders kitaplarının içerikleriyle ilgili satır başları şöyle:
HZ. MUHAMMED’İN HAYATI:

11’inci sınıf ‘Hz. Muhammed’in Hayatı’ kitabında “Hicretin beşinci yılında içki ve kumar yasaklandığı gibi, örtünmek farz oldu” denildi. Örtünme konusuyla ilgili ayete yer verildi. Konunun devamında yer alan “Erkek ve kadının örtünme şekli yeniden düzenlendi. Böylece kadının şeref ve haysiyeti korunup itibarı arttı” ifadeleri dikkat çekti.
FIKIH: Anadolu İmam Hatip Liseleri’nde okutulan ‘Fıkıh’ dersi kitabında “Geniş manasıyla cihad, Allah (c.c) yolunda canla, malla, sözle, fiil ile mücadele etmeyi kapsamaktadır. Bu manasıyla cihad; hem ekonomik, hem kültürlerarası hem de silahla yapılan mücadeleyi içermektedir. Cihad dar manasıyla Allah (c.c) yolunda savaşmayı ifade etmektedir” denildi. Günümüzde kavramın yanlış kullanıldığı da belirtilerek, “Cihad adı altında şiddet içerikli eylemlerin en sakıncalı yönü İslama uymayan pek çok şeyin din adına yapılmasıdır. Terör gruplarının İslami söylemleri kullanması, Müslümanları kendi kavramlarını kullanmaktan uzaklaştırmamalı aksine kavramların doğrusu âlimler tarafından yazılıp anlatılarak halk aydınlatılmalı. Silah kullanma yetkisi sadece kamu otoritesine ve denetimine aittir” denildi.
TEMEL DİNİ BİLGİLER (İSLAM 2):

Tüm liselerde seçmeli olan ‘Temel Dini Bilgiler (İslam 2)’ kitabında özetle, “İslam alimleri cihadın genel anlamına vurgu yaptıklarında Müslümanlar üzerine farz bir ibadet olduğunu belirtmişlerdir. Günümüzde cihad kavramı özellikle İslam karşıtları tarafından kötü örneklerle özdeşleştirilerek uzak durulması gereken bir şeymiş gibi gündeme getirilmekte ve Müslümanlar bu kavram üzerinden olumsuzluklarla anılmak istenmekte” ifadesi yer aldı.
TARİH: 9’uncu sınıf tarih kitabında üniteler önemli oranda korundu ancak eski Türkçe kelimelerin sayısı arttı. Örneğin ‘olgu ve olay’ yerine ‘vaka ve vakıa’; ‘uygarlık’ yerine ise ‘medeniyet’ kelimesi tercih edildi. Okuma parçaları arasına ‘15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’ de eklendi. 2016’da yaşamını yitiren dünyaca ünlü tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık, ‘Tarih ve Tarih Yazıcılığı’ ünitesinde yer aldı. Edward H. Carr ve Ahmet Cevat Paşa gibi önde gelen tarihçilerin görüşleri de yeni kitaba eklendi.
MÜFREDATTA İTAAT TARTIŞMASI
11 ve 12. sınıflarda seçmeli ders olan ‘Hz. Muhammed’in Hayatı’ kitaplarında yer alan, “İslam, erkeğin üstlendiği mesuliyetlere karşılık kadının da kocasına itaat etmesini istemiş ve bu itaati ibadet saymıştır” ifadeleri tartışma yarattı. MEB’in açıklamasında “Toplumsal bütünleşme ve dayanışmada önemli bir yeri olan aile kurumuna ve bu kurumun asırlardır milletimizin özünü oluşturan yaklaşımlara anlatımlarda öncelik verilmiştir” denildi.
Atatürk’e ilişkin konuları yeni müfredatta daraltan Milli Eğitim Bakanlığı, artık 15 Temmuz darbe girişimini İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinde anlatacak. Sadece tarih dersinde değil birçok derste 15 Temmuz’a yer veren MEB, Gezi Direnişi’nin “arkasında yer alan iç ve dış güçlerin amaç ve hedefleri”ni anlattı. 17 - 25 Aralık süreci ve FETÖ gibi çok yeni konular da müfredatta yer aldı. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz müfredata girmesinin ardından çok tartışılan cihat kavramını “Biz doğrusunu öğreteceğiz. Cihat dinimizde var. 15 Temmuz da cihat” sözleri ile savundu. Bakan Yılmaz, ‘Evrim Teorisi’nin müfredattan çıkarılmasını ise “öğrenci seviyesinin üzerinde yer alıyor” diyerek savundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayının ardından ilk ve ortaokulda 17, liselerde 24, imam hatip ortaokulu ve liselerinde ise 10 dersin müfredatı aylar süren ertelemenin ardından açıklandı. 15 Temmuz birçok dersin öğretim programına girdi.
15 Temmuz ve Atatürk
Darbe girişiminin üzerinden sadece 1 yıl geçmesi, yaşananlara ilişkin davaların sonuçlanmaması ve darbe girişimi hakkında henüz herhangi bir akademik çalışma yapılmamış olmasına karşın birçok derste 15 Temmuz’un anlatılması müfredatlarla kazanım olarak hedeflendi. İlkokul Türkçe dersinde, zorunlu “Millî Mücadele ve Atatürk” teması altında konu olarak Atatürk, Çanakkale, Cumhuriyet, Milli Mücadele, Sarıkamış Harekâtı’nın yanında 15 Temmuz da yer aldı. Ayrıca aynı başlık altında Kut’ül Amare, milli irade, millî kimlik konularının da yer alması dikkat çekti.
15 Temmuz efsanesi
Lise Türk Dili ve Edebiyatı’nda 15 Temmuz’un “destan” ve “efsane” başlığı altında öğrencilere sunulmasına karar verildi. 10. sınıf düzeyindeki öğrencilerden yakın çevrelerindeki “inanılan efsaneleri” sözlü kültür kaynaklarından derlemeleri istenecek. MEB ayrıca Nihal Atsız’ın “Bozkurtların Ölümü”, Cengiz Aytmatov’un “Gün Olur Asra Bedel” gibi eserlerin destan türünden etkilenerek yazıldığı bilgisinden hareketle “15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Şehitleri” konusunda öğrencilere yazı yazdıracak.
Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi dersinde ise Demokrat Parti döneminden itibaren 15 Temmuz anlatılmaya başlanacak. 1990 sonrası Türkiye’de meydana gelen olayların değerlendirildiği ünite kapsamında “2013 gezi parkı olaylarının arkasında yer alan iç ve dış güçlerin amaç ve hedefleri ile bu olayların Türkiye’ye etkileri”, “FETÖ/ PDY’nin amaç ve hedefleri ile 17-25 Aralık 2013 ve 15 Temmuz 2016 darbe girişimlerindeki rolleri” ele alınacak. Demokrat Parti Dönemi’nde Türkiye’de meydana gelen siyasi, ekonomik gelişmeleri değerlendiren ünitede öğrencilere 27 Mayıs ve 15 Temmuz darbe girişiminin benzer ve farklı yönleri ele alınarak anlatılacak.
Atatürkçülük kalktı
8. sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinde “Atatürkçülük” ünitesini kaldıran, Atatürkçülük’ün dersteki ağırlığını yüzde 19’a kadar düşüren MEB, lisede İnkılap Tarihi dersinde 15 Temmuz’u anlatacak.
Bakanlık, öğrencilere cihatı İmam Hatip Meslek Dersleri ile Temel Dini Bilgiler derslerinde anlatmaya hazırlanıyor. Bakan İsmet Yılmaz, bu durumu, “Cihat bizim dinimizde var. Siz buna yok deseniz de yok olmuyor. Dört başı mağmur şekilde cihat kavramının evlatlarımıza verilmesi bizim bu ülkenin en büyük kazanımıdır” diyerek savundu.
Cihat artırıldı
İmam hatip öğrencilerine “Dini Merasimlerde Hitabet ve Dua” ünitesinde “Asker Uğurlama Merasimi” konusunda cihat, şehitlik ve gazilik konularına değinilmesi ve 15 Temmuz’a atıf yapılması istendi. Siyer dersi programında ise “Peygamberimizin münafıklarla mücadele metodunu yorumlar. Peygamberimizin diğer din mensuplarıyla ilişkilerinin dayandığı ilkeleri kavrar” kazanımları kapsamında cihadın önemine de değinilmesi talimatı verildi. Ortaokullarda ise Temel Dini Bilgiler dersinde “Allah Yolunda Mücadele: Cihat” konusuna dokunulmadı ve “Medeniyetimizin Esasları” konusunda da cihat yer aldı. Ortaokul ve lisede Peygamberimizin Hayatı dersinde ise cihat kavramının yer alması dikkat çekti.
Hükümete yakınlığı ile bilinen Eğitim-Bir-Sen ise Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liselerinin ders programından “Alkollü İçki ve Kokteyl Hazırlama Dersi”nin talepleri doğrultusunda çıkarıldığını duyurdu.
‘Evrim seviyenin üstünde’
Bakan Yılmaz, ‘Evrim Teorisi’- nin müfredattan çıkarılmasını ise “öğrenci seviyesinin üzerinde yer alıyor” diyerek savundu. ‘Evrim Teorisi’nin bir teori olarak açık, sade ve rahat bir şekilde anlaşılabilmesi için öğrencilerin bir felsefi altyapıya sahip olması gerektiğini belirten Yılmaz, “Biz evrim konusunda bir seviyelendirme, öğrenci gelişim düzeylerine uyumlandırma ve disiplinler arası bir yaklaşımı getirdik” diye konuştu.
Eğitim Sen ve Eğitim İş tepki gösterdi ...
Eğitim Sen : Evrim teorisi kurban edildi
MEB’in hazırladığı müfredatın son haline tepki gösteren Eğitim Sen’den yapılan açıklamada, “Tüm ülkeyi ve gelecek nesilleri yakından ilgilendiren eğitim müfredatı gibi bir konuda, müfredatın ideolojik olarak iktidara yakın çevrelerin müdahalesiyle daha da geriye götürülmesi söz konusudur. Evrim Teorisi, iktidarın özellikle 4+4+4 sonrasında hayata geçirdiği “dindar ve kindar nesil yetiştirme” projesine kurban edilmiştir. “15 Temmuz darbe girişimi”nin eğitim müfredatına girmesi hatta Felsefe dersi müfredatı içine yerleştirilerek anlatılmak istenmesinin eğitim bilimine ne katkısı olacağı tartışmalıdır” denildi.
Eğitim İş: ‘MEB’in kılavuzu yandaş sendika’
Eğitim İş Sendikası yöneticileri, MEB’in kılavuzunun “yandaş” Eğitim Bir Sen olduğunu belirterek “Yangından mal kaçırırcasına yeni müfredatı getiren Bakanlık, bu müfredatı hem şeffaf olmayan bir süreçte hazırlamış, hem de pilot uygulamaya gitmemiştir. Müfredata genel olarak bakıldığında; çağdaş-bilimsel eğitimden uzaklaşıldığı, Cumhuriyet’in değerlerinin geriletildiği görülmektedir. Türkçe dersinden ‘Atatürkçülük’ kavramının çıkarılması bile, müfredatın siyasi niyetini ortaya sermektedir. Bugüne kadar her müfredat değişikliğini ‘sadeleştirme’ olarak sunan AKP’nin, şimdiye kadar ki hiçbir değişikliğinde bunu yapamadığı da, aslında bunu hedeflemediği de açıktır” dedi.

 

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Son Haberler
Meteoroloji'den açıklama geldi! Hava mevsim normallerinde mi seyredecek? Cuma günü hava nasıl? Bugün hava nasıl olacak?
Meteoroloji'den açıklama geldi! Hava mevsim normallerinde mi seyredecek? Cuma günü hava nasıl? Bugün hava nasıl olacak?
29 Mart 2024 Cuma günü tüm burç yorumları nelerdir? O burç sahipleri aman dikkat!
29 Mart 2024 Cuma günü tüm burç yorumları nelerdir? O burç sahipleri aman dikkat!
Eski HDP milletvekili Altan Tan'dan bomba açıklamalar! DEM Parti içindeki PKK destekçileri İmamoğlu'na oy verecek
Eski HDP milletvekili Altan Tan'dan bomba açıklamalar! DEM Parti içindeki PKK destekçileri İmamoğlu'na oy verecek
“Ben Hz. Meryem” videosu sosyal medyada infial yaratmıştı: Videonun muhatabı açıklama yaptı!
“Ben Hz. Meryem” videosu sosyal medyada infial yaratmıştı: Videonun muhatabı açıklama yaptı!
Çok Okunanlar
29 Mart 2024 Cuma günü tüm burç yorumları nelerdir? O burç sahipleri aman dikkat!
29 Mart 2024 Cuma günü tüm burç yorumları nelerdir? O burç sahipleri aman dikkat!
Eski HDP milletvekili Altan Tan'dan bomba açıklamalar! DEM Parti içindeki PKK destekçileri İmamoğlu'na oy verecek
Eski HDP milletvekili Altan Tan'dan bomba açıklamalar! DEM Parti içindeki PKK destekçileri İmamoğlu'na oy verecek
28 Mart 2024 Perşembe günlük Burç Yorumları |Bugün burç yorumları nasıl?.
28 Mart 2024 Perşembe günlük Burç Yorumları |Bugün burç yorumları nasıl?.
PENDEF'in memleketleri buluşturan geleneksel iftar programına yoğun katılım
PENDEF'in memleketleri buluşturan geleneksel iftar programına yoğun katılım
Yorumlananlar
Bedavadan biraz daha pahalı uçak bileti! Ajet uçak bileti kampanyası
Bedavadan biraz daha pahalı uçak bileti! Ajet uçak bileti kampanyası
Cumhurbaşkanı meydanlardan seslendi: “Emeklilerin yanındayım”
Cumhurbaşkanı meydanlardan seslendi: “Emeklilerin yanındayım”
Emekli 25 martta bayram yapacak! O banka promosyonu iki katına çıkardı
Emekli 25 martta bayram yapacak! O banka promosyonu iki katına çıkardı
Sağlıkta yeni dönem başlıyor! Fahrettin Koca açıkladı
Sağlıkta yeni dönem başlıyor! Fahrettin Koca açıkladı